Blimbing, Central Bali. Batukaru Dağı’nın yamaçları. Yağmur ormanlarına mesafe sadece 15 dakika. Adeta doğal bir cennet burası. Karşınızda, Bali Eco Lodge (Saribuana Eco Lodge). Canggu ve Ubud’a 90 dakika uzaklıkta olan bu büyülü yer; doğaya ve tüm canlılara saygı odaklı felsefesi, aile sıcaklığında atmosferi, gözlerinin içi gülen çalışanları, her detayı özenle yapılmış alanları, permakültür bahçesinden sofraya ulaşan lezzetleri, misafirlerine sunduğu workshoplar, deneyimler ve belki de bu yazıya sığdıramayacağım onca kendine özgü niteliği ile Bali seyahatinizin vazgeçilmez durağı olmaya aday. 

Konum

Bali Eco Lodge (Saribuana Eco Lodge) | Fotoğraf: baliecolodge.com/

Bir yeri özel kılanın kendine has bakış açısını yansıtarak hayata geçirdikleri, önem verdikleri ve değerleri olduğunu düşünürüm hep. Bali Eco Lodge, bu açıdan muazzam bir örnek. Doğaya ve tüm canlılara saygıyı ön planda tutarak inşa ettikleri bu güzel konaklama alanında, sebze meyvelerden baharatlara kadar her şey organik bahçelerden elde ediliyor, organik kahvelerini kendileri yapıyorlar; şeker pancarı, kakao, vanilya ve hindistan cevizi yetiştiriyorlar. Et üretiminin beraberinde getirdiği karbon ve su ayak izinin farkındalığıyla menülerine eti dahil etmiyorlar. Bahçelerinde organik gübre kullanıyor, mutfaklarına ise plastik pipet sokmuyorlar. Cam, plastik şişe ve kağıtlar geri dönüştürülüyor. Tüm organik atıklar ise bahçede kompost ediliyor. Tüm alanda yalnızca enerji tasarrufu sağlayan LED ampuller kullanılıyor ve benzeri daha pek çok sürdürülebilir uygulama burada tüm çalışanlar tarafından benimseniyor. Bir misafir olarak söylemeliyim ki, bu duyarlılığı Bali Eco Lodge’da geçirdiğiniz her dakika derinden hissediyorsunuz. 

Bungalovların tümü el yapımı ve her biri kendine özgü niteliklere sahip. Benim deneyimleme şansı bulduğum Cozy View Bungalow ise tek seyahat edenler ya da iki kişi için çok ideal. Seminyak’a yukarıdan bakıyor ve doğanın, ormanın akıl almaz büyüklüğü ve açıklığı içerisinde, sanki yalnızca size özel küçük bir yeşil dünya yaratıyor. Dilerseniz gönül rahatlığıyla camlarınız açık uyuyabiliyorsunuz, burada her canlı birbiriyle uyum içinde yaşıyor.

Bali Eco Lodge (Saribuana Eco Lodge) | Fotoğraf: baliecolodge.com/

Geldik bence Bali Eco Lodge’u diğer tüm Bali konaklama yerlerinden ayıran konuya: deneyim! Burası yalnızca konaklayacağınız bir yer değil, size seyahatinizin büyük bir kısmını ayırabileceğiniz bir deneyim yolculuğu sunan özel bir dünya. Tüm aktivitelerin kasabanın yerlileri tarafından sunuluyor olması, her şeyden önce eşsiz bir detay ve bir araya gelerek öyle çeşitli deneyimleri mümkün kılıyorlar ki sizin için: Doğal yüzme havuzu bunlardan bir tanesi. Klor veya herhangi bir toksik kimyasal içermeyen, hatta içinde tuz bile olmayan doğal havuzlarında uzun süreler keyif yapabiliyor, ferahlayabiliyorsunuz. 

Bali Eco Lodge (Saribuana Eco Lodge) | Fotoğraf: baliecolodge.com/

Belirli aralıklarla gerçekleşen lokal seremonilere katılabiliyor, sabahın ilk saatlerinde ağaç tepelerine kurulmuş el yapımı Bamboo Bale (Yoga Shala)’nin yolunu tutup kuş cıvıltıları eşliğinde yoganızı, meditasyonunuzu yapabiliyorsunuz. Bazı sabahlarınızda ise, saat 06:00 ila 08:00 aralığında gerçekleşen kuş ve doğa gözlemciliğine mutlaka katılmanızı öneriyorum. Burada görebileceğiniz ortalama 98 farklı kuş türü bulunuyor: Siyah Bali Kartalı, Pembe Boyunlu Yeşil Güvercin ve Yakalı Yalıçapkını bunlardan yalnızca üçü. 

Bitmedi, sırada onlarca farklı konseptteki trekking rotaları var. Her birinde size orada yaşayan yerlilerin eşlik ettiği rotalar, kolaylık seviyesine göre çeşitlilik gösteriyor. Yerli tarla arazilerinde, pirinç tarlaları, hindistan cevizi ve tropikal meyve bahçelerinde dolaştığınız nispeten basit yürüyüşlerden Batukaru Yağmur Ormanı’nda tam beş saat süren maceralarla dolu rotalara, kendiniz için en uygun bulduğunuz opsiyonu seçip yola koyuluyorsunuz. İsterseniz 2200 metre yükseliğindeki Batukaru Dağı’na bile çıkabiliyor veya Tapınak Rotası’nı seçerseniz Muncak Sari Bali Tapınağı’na ulaşıyorsunuz. Ayrıca yol üzerlerinde üç doğal nehir havuzu yer alıyor, biraz serinlemek isterseniz cup, içine! Hala bitmedi, biraz da Bali Eco Lodge workshoplarından söz edeceğim… Burada sunulan, birbirinden farklı tam 12 öğretici ve ilham verici atölye bulunuyor. Bali’ye özgü lezzetleri pişirmeyi öğreneceğiniz yemek dersleri (menüden yapmayı öğrenmek istediğiniz tabağı söylemeniz yeterli oluyor), geleneksel bitki tıbbı dersi, mevsimsel çiftçilik deneyimi (kahve veya kakao budamasına, pirinç hasadına veya zencefil ve zerdeçal dikimine katılabiliyorsunuz), kireç taşı ya da ahşap oymacılığı, bambu flüt yapımı ve daha fazlası. İsterseniz kasabanın müzisyenleri ile Bali kültürüne özgü flütü ya da ‘rindik’ dedikleri bir enstrümanı çalmayı bile öğreniyorsunuz!  

Henüz spa deneyiminden söz etmeye başlamadım bile… Kulağınıza gelen su sesleri eşliğinde, ses terapisi ile harmanlanan sekiz farklı masaj terapisini bir Balili masözün elinden deneyimlemek kulağa nasıl geliyor? Sıcak taş masajı, aromaterapi masajı, refleksoloji terapisi, Lomi Lomi Hawaii masajı, geleneksel Bali masajı, iki kişi tarafından yapılan 20 parmak masajı (!) ve daha fazlası… Ortalama 1 ila 2 saat arası süren masajlarda saf esans yağları ve yerel hindistan cevizi yağı kullanılıyor.  

Bali Eco Lodge lezzetleri ise gerçekten çok başka. Yazımın başında söz ettiğim gibi, permakültür bahçelerinden sofraya gelen tabakların hepsi o gün toplanan malzemelerle, taze taze yapılıyor. Sağlıklı ve lokal tatlardan oluşan Bal Eco Lodge menüsü, oldukça fazla vegan opsiyon da içeriyor. Pizza fırını ise her cumartesi yakılan ateş ile birlikte misafirlerine hazır bekliyor (balkabaklı pizzayı mutlaka denemelisiniz). Sözün özü, burası saklı bir hazine, doğal bir cennet. Yolunuz Bali’ye düşerse, dilerim buranın güzel insanlarıyla tanışır, havasını koklar, lezzetlerini tadar, özgün deneyimlerin içinde kaybolursunuz!

Kapak fotoğrafı: baliecolodge.com/ 

İlginizi çekebilir: İrem Bali’den Munduk Moding Plantation