Sadece Türkiye’nin önde gelen orkestralarından biri olmakla kalmayan, ünü Türkiye sınırlarını da aşmış olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), 2024’ü karşıladığı “Yeni Yıl Konseri”nin bir hafta sonrasında dümenini romantizme kırıyor: Orkestranın şef Finnegan Downie Dear’ın yönetiminde, keman sanatçısı Alexandra Conunova’ya eşlik edeceği, 18 Ocak’taki “Romantizmin Işıltısında” başlıklı konserini iple çekiyoruz.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO)

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası: Romantizmin Işıltısında

Konserin Konukları: Finnegan Downie Dear ve Alexandra Conunova

BİFO’nun bu konserindeki konuk şefi, Cambridge Üniversitesi ve Kraliyet Müzik Akademisi gibi iki saygın kurumdan başarıyla mezun olan Finnegan Downie Dear. Mahler Şeflik Yarışması birinciliğinin adından “açık yüreklilikle eşsiz bir zihnin mükemmel birleşimi” olarak söz ettiren Dear, geçtiğimiz sezonda Staatskapelle Berlin, Camerata Salzburg ve Gothenburg Senfoni orkestralarıyla da çalışmıştı. Gecenin solisti ise sıcak tonu ve akışkan virtüözitesi ile Joseph Joachim Keman Yarışması 2012 birincisi Alexandra Conunova. İlk albümünde Prokofyev’in sonatlarını kaydederek zorlu repertuvarların ustası olma yolundaki kararlılığını kanıtlamış, tüm dikkatleri üzerine toplamış sanatçı, Paris Orkestrası, Mahler Oda Orkestrası, Suisse Romande ve Rus Ulusal Orkestrası gibi topluluklarla konserler vermişti. Conunova, BİFO ile ilk kez buluşuyor.

Alexandra Conunova

Romantizmin Işıltısında: Konser Programı

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Alexandra Conunova bu konserde, yaşadığı dönemin fırtınalı ruh hallerini, anavatanının renkleri, şiirleri ve ezgileriyle zenginleştirerek eşsiz bir müzik dili yaratan Çaykovski’nin inceliklerle bezenmiş Re Majör Keman Konçertosu’nu seslendirecek. Bestelendiği dönemde ünlü virtüöz ve keman öğretmeni Leopold Auer’in Çaykovski’yi “Dostum, eseri keman için tekrar düzenledikten sonra getirin; onu bu haliyle kimse çalamaz.” dediği, ilk seslendirildiğinde büyük tepkiler ve ağır eleştirilerle karşılaşan bu konçerto günümüzde keman repertuvarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Eser ana temanın gittikçe güçlendiği ve Çaykovski’ye ait bir kadans içeren giriş bölümü, “Canzonetta” başlıklı, üflemeli çalgıların kemanla konuştuğu lirik ikinci bölüm ve olağanüstü hızda ve hızlı, ateşli ezgilerle süslü folklorik final bölümünden oluşuyor.

Finnegan Downie Dear

Konserin açılışını Ravel’in aslında piyano için bestelediği Le Tombeau de Couperin (Couperin’in Mezarı) süitinin orkestra düzenlemesiyle yapacak olan BİFO, konserin ikinci yarısında ise Çaykovski’nin teknik ve düşünsel açıdan en derin yapıtlarından biri olmakla kalmayıp duygusal bir müzikal zirve niteliğindeki 6. Senfoni’sini ya da “Pathétique Senfoni”sini seslendirecek. Bestecinin ölümünden dokuz gün önce tamamladığı ve başarısını hiçbir zaman göremediği bu senfoni, senfonileri arasında en çok çalınanı ve onun yaşamını en iyi yansıtan eserleri: Kardeşi Modest’in açıklamalarına göre dört bölümlük senfoninin ilk bölümü Çaykovski’nin “acılar, özlemler ve heyecanlarla geçen yalnız yıllarını“, ikinci bölümü “duyguların açıklanabileceği birinin varlığının verdiği huzur ve mutluluğun yitirilmesiyle duyulan burukluğunu“, üçüncü bölümü “bir müzikçi olarak kazanılan başarının verdiği heyecan ve gururu“, çok yakında gelecek ölümünün habercisi niteliğindeki final bölümü ise “son yıllardaki yalnızlığı ve hüznü, gelecekteki ölümü arzulamayı” betimliyor.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı bir kez daha dinleyecek olduğumuz için ve romantik dönemin en iyi bestecilerinden Çaykovski’nin eserlerini iki değerli konuğun varlığıyla dinleyeceğimiz için heyecanlıyız. “Romantizmin Işıltısında” konseri, 18 Ocak Perşembe saat 20.00‘de Zorlu PSM Turkcell Sahnesi‘nde.

Detaylı bilgi ve biletler için tıklayın.