Size bedenimizdeki her kasın farklı bir psikolojik işlevi olduğunu söylesem, ne düşünürdünüz? Çocukken gelişme sürecinin farklı evrelerinde gerektiğinde strese karşı koyabilmek için bedenimizin bazı kasları gerdiğini, bazı kasları ise serbest bıraktığını… Bedenimizdeki tüm kasların tek tek incelendiği, yaklaşık üç saat süren bir Bodymap (Beden Haritası) seansı ile kaslarımızın hangi dönemde stres altında nasıl tepkiler verdiğini ve o stres altında kişiliğimizin nasıl oluştuğunu anlayabileceğimizi… Ben Boynamic ile tanıştığımdan beri şaşkınlığımı üzerimden atamıyorum, öğrendikçe öğrenesim geliyor. Sizi de tanıştırmak istiyorum!

Lisbeth Marcher | Fotoğraf: Bodynamic International

Bodynamic, tüm somatik yani bedensel terapi ekollerinin babası olarak bilinen bir beden odaklı terapi ekolü. Hatta dünyada beden odaklı tek terapi okulu olarak biliniyor. İnsan bedenini gelişimsel psikoloji temelli açıklayan; yaşadığımız deneyimlerin kaslarımıza, duruşumuza, tavırlarımıza nasıl yansıdığını ortaya koyan bir model. Ortaya çıkış hikayesi, Lisbeth Marcher ve ekibinin gelişim dönemlerinde çocuklarla yaptıkları araştırma dönemlerine dayanıyor… Bundan yaklaşık 50 yıl kadar önce. Lisbeth ve ekibi, bu araştırmalar sırasında her kasın farklı bir psikolojik işlevi olduğunu fark ediyorlar. 125 farklı kası psikolojik fonksiyonlarını ölçebilmek ve iyileştirebilmek için incelemeye alıyorlar ve görüyorlar ki, bir çocuğun bedeni, çocuk kendisini tehdit altında hissettiğinde bazı kasları stresten korumak için germek üzerine programlanmış. Dolayısıyla bedenimizdeki farklı kasların, farklı gelişim dönemlerindeki deneyimlerimizle bağlantıları olarak farklı gerginlik seviyeleri var. Bazı kaslar daha az gergin, ki bu kaslara “hypo” deniyor; bazı kaslar çok gergin (“hyper”). 

Bir beden odaklı terapi ekolü olarak Bodynamic, işte bu az gergin kasları destekleyerek çok gergin kasların üzerindeki yükü kaldırmaya yönelik çalışmalar içeriyor. Bu da, psikolojik tavırlarımızın yeniden yapılanmasına alan açarken, bunu sinir sistemini rahatlatan bir yerden yapıyor. Artık zor deneyimler ile karşılaştığında eski gerginlik kalıplarına gerek olmayabileceği ihtimaliyle karşılaşan beden, dengelenmeye başlıyor. Bu dengelenme hali, elbette kişinin hayatının farklı alanlarına yansıyor. Kişi seçim şansını hatırlıyor; sahip olduğu yeteneklere yönelik yeni bakış açıları geliştirirken, o güne kadar farkında olmadığı yetenekleri ve dürtüleriyle de temas etmeye başlıyor. Bunlar ilginizi çekiyorsa, Bodynamic ekolü ile ilgili birçok eğitim ve atölye sunan İstanbul Healing Academy’yi hem websiteleri hem Instagram hesapları üzerinden takip etmenizi çok öneririm (Eğitimlere İstanbul’da yüz yüze veya dilediğiniz yerden online olarak da katılabiliyorsunuz).

Bodynamic | Fotoğraf: İstanbul Healing Academy

Bodynamic’in konuşarak yapılan terapi seanslarında uygulanabilecek net uygulamaları olduğu gibi, tamamlanması oldukça uzun bir zaman alan Bodymap (Beden Haritası) çalışması da var. Beden haritası, tüm bu 125 kasın gerginlik seviyesini ölçerek kişinin kaslarının ve fasya sisteminin hangi dönemde stres altında nasıl tepkiler verdiğini ve bir anlamda nasıl bir karakter yapısı geliştirdiğini ortaya koyuyor. Haritaya bakarak; o kişinin hayatta kalabilmek için nasıl savunma mekanizmaları, nasıl deneyimler, nasıl tavırlar geliştirdiğini anlamak mümkün oluyor. Bu insan öfkesini nasıl gösteriyor, duygularını nasıl hissediyor, kendini nasıl ifade ediyor, kendini nasıl sakinleştiriyor, ilişki içerisinde nasıl davranıyor… Bütün bu davranış kalıpları beden haritasında oldukça net bir şekilde görülebiliyor.

Uluslararası Bodynamic Konferansı | Fotoğraf: İstanbul Healing Academy

Bodynamic aynı zamanda Dr. Peter Levine, Raja Selvam, PhD gibi önemli uzmanların da esinlendiği bir ekol. Henüz Türkiye’de çok yeni. İlerleyen zamanlarda adını çok daha sık duyacağımızdan ben eminim. Eğer sizin de ilginizi çektiyse, beni çok heyecanlandıran bir etkinlikten bahsederek noktalamak istiyorum yazımı: Dünyanın ve Türkiye’nin en büyük beden odaklı terapi konferansı olarak adlandırılan Uluslararası Bodynamic Konferansı! İstanbul Healing Academy’nin düzenlediği ve 11-13 Ekim tarihleri arasında, İstanbul Greenpark Otel’de gerçekleşecek olan konferans, Bodynamic’in 50 yıllık mirasını kutlamak ve eminim ufuk açan, hayranlık uyandıran çokça yeni bilgi öğrenmek için büyük fırsat. Aynı zamanda; Lisbeth Marcher, Dr Edward Tronick Phd, Dr Raja Selvam Phd gibi dünyaca ünlü onlarca terapistin ve Cem Şen, Çetin Çetintaş, Ebru Şinik gibi değerli isimlerin katılımıyla gerçekleşecek olan konferansta, beden odaklı terapi ekolleri ile çalışan birçok değerli isimle tanışabilir, bağlarınızı güçlendirebilirsiniz.

Ben heyecanla bekliyorum!

Bodynamic Konferansı’na katılım ile ilgili bilgi almak için tıklayın.

İlginizi çekebilir: Serap Gençoğlu’dan Pozitif Psikoloji: Yaşamla Başa Çıkmak için 4 Özellik