Canım Can’ın benim deyimimle “tatuculuğunu” anlatmak istiyorum biraz. Hem kendisinden hem stüdyosundan bahsedeceğim, bir yandan da dövme ve dövmecilikle ilgili merak edilenleri konuşacağımız bir yazı olacak diye umuyorum… Yazı boyunca tattoo yerine “tatu” kelimesini kullanacağımı çünkü böyle ifade etmeyi daha çok sevdiğimi belirtmek isterim. 🙂

Boris Tattoo Parlor | Fotoğraf: Can Levi

Kısaca kendisinden bahsetmesini istediğim canım arkadaşım adının Can, yaşının da 34  olduğunu ve yarışmacı arkadaşlara başarılar dilediğini söyleyen klişe bir espriyle konuşmaya giriyor. 2008 yılında güzel sanatlar fakültesinden çıktığında zaten hali hazırda yaptığı moda/reklam fotoğrafçılığına uzunca bir süre daha devam ettikten sonra e-ticaret serüvenini başlatarak biraz da bu alanlarda dolanıyor Can. “Dolanıyor” dediğime bakmayın o zamanlarda da profesyonel olarak ve gayet severek bu işi yapıyordu. Kendisiyle tam da bu e-ticaret serüveni zamanlarında tanıştık. İş vesilesiyle tanıştığım, zaman içerisinde de “iyi ki tanışmışız” dediğim (en azından kendi adıma bunu diyebilirim) bir arkadaşım Can!

Boris Tattoo Parlor
Boris Tattoo Parlor| Fotoğraf: Ceren Oğuz

Ne zaman bu tatu olaylarına merak sardığını soruyorum kendisine; İlk dövmesini 15 yaşında yaptırdığını, sonrasında da hiç durmadığını söylüyor Can. (Can’ı görmüş olanların hiç şaşırmayacağı bir bilgi daha) O zamanlar meslek olarak yapmayı hiç düşünmemiş olduğundan, “belki de en büyük pişmanlığım budur” diyor. Dövme sanatçısı olan çok arkadaşının olduğunu, vaktinin çoğunun da arkadaşlarının stüdyolarında geçmesine rağmen eline makineyi alıp da hiç denememiş olmasına, aklının başına anca 29 yaşında gelmesine şaşırdığını söylüyor. “Biz erkeklere tüm jetonlar geç düşüyor bence, ya da sadece bende böyle…” diyor Can. Sana katılıyorum sanırım Can! 🙂 (Arkadaşıma destek veriyorumdur.)

Boris Tattoo Parlor
Boris Tattoo Parlor | Fotoğraf: Can Levi

Eveeet gelelim tam olarak bu maceranın nasıl başladığına… Çok sevdiği bir dövme sanatçısı olan arkadaşı İlhan Bilir’in dövme stüdyosunda otururken Can denemek istediğini söylemiş dövme yapmayı. İlhan da aşırı yardımcı olmuş kendisine. “Onun yardımları ve yol göstermeleri olmasaydı şu an asla bu kadar mutlu olamazdım” diyor Can. Hemen yeri gelmişken İlhan’a buradan selamlar iletelim o zaman. İşini çok severek ve keyifle yapan bir adamın mutluluğu bu kesinlikle!

İnsanların günümüzde tatuya olan yaklaşımlarının gitgide olması gereken yere geldiğini, bu işin bir sanat olduğunu ve satın alınan eserinde bir resim olduğu algısının oturmaya başladığını söylüyor Can. “Yaaa dövmeciye gidelim de şuraya bir çizik atsın ne kadar olabilir ki en fazla!?” algısının kırılmaya başladığını söylüyor. “Sonuçta resim satıyoruz, tuvalimiz de insan vücudu” diyor ve ekleyerek, son yıllarda Türkiye’nin çok iyi ve işinde profesyonel dövmeciler çıkarttığını, insanların da bu sayede konuyu anlamaya başladıklarından bahsediyor.

İsteyen herkes bu işi yapabilir mi diye soruyorum Can’a, yani bu işin olmazsa olmazları nelerdir? Herkesin her mesleği yapabileceğini, işe duyulan saygının ayırılan vaktin, gösterilen inadın öneminden dem vuruyor Can. Tabii ki resim çizebilmek, sterilizasyona önem vermek ve detayları asla atlamamak da çok önemliymiş. Bu konuda daha detaylı sorusu olanlarınız olursa kendisine Instagram adresi üzerinden ulaşıp sorabilirsiniz. Hatta stüdyosuna gidin, elinden geleni yapacaktır eminim ki!

Biraz da aşırı tatlı olan yeni stüdyosundan bahsedelim…

Boris Tattoo Parlor
Boris Tattoo Parlor | Fotoğraf: Can Levi

Can’lar (İpek’le beraber) Boris Tattoo’yu açalı 3 ay oldu. Ben de bu sürece kısmen şahit olmuş olanlardanım. Önceden yine bu stüdyosuna çok yakında eski stüdyosu vardı arkadaşlarıyla paylaştığı. Ama o zamanlar “Boris yoktu, İpek yoktu” diyor Can. İpek’le beraber açtıkları bu stüdyonun adı da İpek’in dünya tatlısı köpeğinin adından geliyor. Hemen parantez açıp İpek’i de tanıtmak isterim; hukuk mezunu olan İpek bir yandan da dövme sanatçısı. Aynı zamanda Can’ın ortağı, arkadaşı olan ve ilk dövmesini de Can’a yapmış. İpek dövme yapmaya yaklaşık 1 yıl önce başlamış, bu konuda Can’la da çok fazla yardımlaşıyorlar ve birbirlerine hep “tam destek”ler. Bir yıldır dövme yapmasına rağmen İpek’in kendisini sürekli çok şaşırttığını söylüyor Can. Can’ın Can Güngör ve Nilipek’le olan eski stüdyosu (Burası bir müzik stüdyosu olup bir odası da Can’ın tatu alanıydı) da çok eğlenceli olduğundan oranın da kendisine çok şey öğrettiğini ve yer yer özlediğini söylüyor.

Boris Tattoo Parlor
Can’ın bana 3 yıl önce yaptığı dövme | Fotoğraf: Can Levi

Diğer tatuculardan seni ayıran nedir ya da sence böyle bir özelliğin var mı, neden sana gelmeliler diye soruyorum. Can’a dövme için gelenlerin ne kadar mutlu ayrıldıklarına şahit olmuş ve o tatlı stüdyoda ne kadar eğlenildiğinin farkında olan biri olarak kendisinin bu duruma yaklaşımını merak ediyorum. İnsan ilişkilerine çok dikkat ettiğini söyleyen, daha doğrusu “dikkat etmek değil de kendi kendine oluyor” diyen Can, insanlarla iletişim kurmayı, sohbet etmeyi canayakın olmayı sevdiğini söylüyor. Bunları yazarken o kadar farkında olarak yazıyorum ki, Can cidden böyle bir insan çünkü! Canım ikizler! 🙂 Her müşterisiyle mutlaka arkadaş olduğunu, şansına hep güzel enerjili insanların denk geldiğini bunun dışında da dövme yaptırmak isteyen insanların ilk olarak ona gitmesinin sebebinin de  tarzını seviyor oldukları olduğunu söylüyor Can. Her sanatçının kendi tarzı ve çizgisi olduğunu ve tarzını sevdiğiniz sanatçıyla çalışmanız gerektiğini vurguluyor. Kararsız müşterilerine hep söylediği bir şeyi tekrarlıyor burada da: “Sanatçınızı doğru seçin, böylece çıkan sonuçtan üst düzey haz alırsınız.”

Yakınlarda katılacakları bazı etkinlikleri de duyurmak istiyorum buradan, belli mi olur yolu düşecekler vardır belki de! 2-5 Mart arasında Barcelona’da çok ünlü bir stüdyo olan Sashatattooing’e misafir sanatçı olarak giden Can, 24 Aralık’ta da Yeditepe Üniversitesi’nde dövme workshop’u veriyor. Mayıs’ta da kendisi hem Berlin’e yine misafir sanatçı olarak dövme yapmaya gideceğini hem de değişik bir sergileri olacağını, bu yüzden bir yandan da onunla ilgileniyor olacaklarını söylüyor. Detaylar için Instagram hesaplarını takip edebilir, tarihler netleştikçe oradan öğrenebilirsiniz.

Boris Tattoo Parlor | Fotoğraf: Can Levi

Son olarak, hiç dövme yaptırmamış ve yaptırmayı düşünenlere tavsiye olabileceğini düşünerek Can’dan dövme öncesi yapılması ve yapılmaması gerekenler listesi rica ediyorum.

  • İşlemin uygulanacağı günden minimum 2 gün önce alkol ve benzeri maddelerin tüketiminin kesilmesi gerektiğini,
  • İşlemin uygulanacağı bölgenin uygulama öncesi güzelce yıkanması ve keselenmesi gerektiğini, bunlara ek olarak da işlemden önce iyi dinlenilmiş ve tok olunması gerektiğini söylüyor. (Bu sonuncusu yapımı uzun sürmesi muhtemel dövmeler için geçerli tabii.:))
Patron Boris
Patron Boris | Fotoğraf: Ceren Oğuz

Benim canım, yetenekli arkadaşım Can ve yine bir o kadar yetenekli, dünya tatlısı ortağı canım İpek! Yolunuz hep çok açık olsun. Her geldiğimde bir dövme stüdyosunun sunabileceklerinden çok daha fazlasını sunan, en önemlisi de ev sıcaklığı, samimiyeti veren bu tatlı stüdyoyu herkese gönül rahatlığıyla öneririm. Dövme yaptırmak ve yapmakla ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için buraya Can ve İpek’in Instagram hesaplarını da bırakıyorum. Giden olursa benden bol bol selam söylesin ve çok eğlensin!

@can_levi, @ipek_tattoos

Kapak fotoğrafı: Instagram / boristattooparlor

İlginizi çekebilir: Zeynep Cansoylu Samancıoğlu’ndan Neden Dövme Yaptırılır