kowanzViyana kökenli Brigitte Kowanz, Avusturya’nın en başarılı güncel sanatçılarından birisi, sanatçının çalışmalarının temel öğesi ışık. 1980′li yılların başlarından itibaren ışık kırılmaları, gölge oyunları, yansımalar veya ayna görüntüleri, Mors alfabesini kullandığı işleriyle çeşitli duvar ve mekan enstelasyonları yapan sanatçı, teknoloji ve güncel sanat arasındaki ilişkiyi ışık üzerinden yansıtıyor.

Uzun Sözün Kısası

Sergiye ismini veren obje olan “Cut a Long Story Short / Uzun Sözün Kısası“, eserin adının Mors Alfabesi kullanılarak yazılmış halinden oluşuyor. Şekil ve içeriği sanatçı, kendine has şekliyle bu eserinde kullanıyor. “Magie der Klarheit / Açıklığın Büyüsü” (2011) isimli çalışmanın ise izleyicinin ona bakmasıyla sanat eseri halini aldığını söylüyor. İzleyici, işin etrafında dolaştıkça gördüğü görüntü de onunla beraber hareket etmeye başlıyor. Bu çalışmada olduğu gibi serginin genelindeki eserlerin hepsi izleyiciyle beraber hayat buluyor. Sanatçının, mekana özgü bir yerleştirmesi olan “Tiefenraum / Derin Oda” (2012) karşılıklı aynalardan oluşuyor. Sanatçı, seyircilerin özellikle bu odadan geçmesini istiyor. Çünkü bütün eserlerinde kullandığı teknik bu odada görülebiliyor. “Morsealphabet / Mors Alfabesi” (2012) ve ayna-küp ikilisi “EINS UNENDLICH / BİR SONSUZ” (2011) isimli eserler, neon ışıkları ve aynalardan oluşuyor. Bu çalışmalarında sanatçı sizi gerçekle sanal arasında bırakıyor.

Einsunendlich

Binanın 4.katında bulunan alanda sanatçının iki adet çalışmasını görebiliyorsunuz. Bunlardan biri olan “Volumen / Hacim” (2007) isimli eserinde sanatçı, neon ve diğer çalışmalarından farklı olarak akrilik cam kullanıyor. Bu alana gezegenleri yerleştirdiğini, eserlerinin gezegenlerini temsil ettiğini söylüyor. Bu iki çalışma, ikinci katta görülen diğer çalışmaların ilham kaynağı olma niteliği taşıyor. Tavandan sarkan neon ve akrilik camdan yapılmış heykel “Spatium / Aralık“a (2006) yakından baktığınızda üzerinde eserin adını oluşturan harflerin bulunduğunu farkediyorsunuz. İkinci kattaki eserlerinde Mors Alfabesi kullanmayı tercih eden sanatçı bu eserinde ise Latin harflerini kullanıyor.

Spatium

Sergiyi gezmeye başladığınızdan itibaren eserler sizi etkisi altına alıyor, eserlerin hepsinin içinde barındırdığı felsefe ve göndermeler sizi düşünmeye yöneltiyor. Yansımalar sayesinde objelerin sınırları ortadan kalkıyor. Neon ve çeliğin bir arada kullanıldığı objeler çeşitli açılardan baktığınızda üzerindeki ışık yansımaları ve renkler değişiyor.

Düzenli olarak yapılan rehberli turlar eşliğinde gezerseniz sergi ve sanatçı hakkında detaylı fikir sahibi olabilirsiniz.

Rumelihisarı’nda bulunan Perili Köşk binasındaki Borusan Contemporary‘nin 2. ve 4. katlarında Brigitte Kowanz’ın eserlerini görebilirsiniz. 8 katlı binanın diğer katlarında ise Borusan Koleksiyonu’ndan, 3 ayda bir yenilenen eserler sergileniyor. Her iki sergi de sadece haftasonları gezilebiliyor.