20. yüzyılın farklı sanat dallarını şekillendiren bir ilişki, pop müzik ve video sanatı ilişkisi 25 Kasım – 7 Şubat tarihleri arasında Pera Müzesi’nin iki katına yayılmış ekranlarda sizi bekliyor!

Ronald Nameth, Andy Warhol’un Kaçınılmaz Patlayan Plastiği – Andy Warhol’s Exploding Plastic Inevitable

Ronald Nameth | Andy Warhol’un Kaçınılmaz Patlayan Plastiği, 1967 | Art Site in KB izniyle

Aralarında Nam June Paik, Andy Warhol, Yayoi Kusama, Vito Acconci ve John Baldessari gibi video sanatının öncü ve özgün isimlerinin de yer aldığı 28 sanatçının eserleri yer alıyor. video sanatı ve pop müziğin ilişkisini gözler önüne sermek için Pera Müzesi’nde Screen Projects / LOOP işbirliğiyle düzenlenen Bu Bir Aşk Şarkısı Değil sergisinde bir araya geldi!

James Clar, Dans Terapisi – Dance Therapy

James Clar | Dans Terapisi, 2011 | Sanatçının ve Barcelona, Galeria Senda’nın izniyle

1960’lardan itibaren sıkı ve dikkat çekici bir hal alan pop müzik ve video sanatı ilişkisinin izlerini süren Bu Bir Aşk Şarkısı Değil sergisinin İspanyol küratörü Javier Panera, bu ilişkiyi şu sözleriyle açıklıyor: “20. yüzyılda çoğu zaman sanat ve müzik alanındaki pratiklerin birbirlerini besleyerek gelişmeleri ve pop müziğin “alet çantası” görevi gördüğü ve deneysel ile yıkıcılığın beklenmedik ve çelişkili ilişkilere girdiği paralel yollarda yürümüş olmaları şaşırtıcı değildir. Gerek ‘müzik endüstrisi’, gerekse ‘sanat sistemi’, en uygunsuz müzik ve sanat eğilimlerini yanlışlayıp hükümsüz kılarak, her gençlik isyanını, pek çok çelişkiyi beraberinde getirme pahasına ‘tüketim kültürü’ne dönüştürme eğilimindedir.”

Christian Marclay, Gitar Sürükleme, 2000

Christian Marclay | Gitar Sürükleme, 2000 | Lüksemburg, Mudam Luxembourg Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean izniyle

Joseph Beuys, Andy Warhol, Vito Acconci, Dan Graham, Nam June Paik, John Baldessari, Tony Oursler, Christian Marclay, Douglas Gordon, Jeremy Deller gibi birçok sanatçı en seçkin eserlerinde bu müzik türüyle ilişkiye girmiş, hatta kimi zaman farklı rock gruplarıyla ortak çalışmalar yürütmüş veya kendi albümlerini çıkarmışlar. Bu Bir Aşk Şarkısı Değil sergisinde yer alan eserler arasında, 1960’lardan günümüze uzanan bu ilişkiler ve ortak çalışmalardan bir seçki yer alıyor.

Assume Vivid  Astrofocus, İnce Buz Üstünde Yürümek – Walking on Thin Ice

Assume Vivid Astro Focus | İnce Buz Üstünde Yürümek, 2003 | Berlin, Peres Projects’in izniyle

20. yüzyıl sanatında iz bırakan seçkin sanatçıların eserlerinde yer bulan pop ve rock müziğin yanı sıra John Lennon, David Bowie, Pete Townshend, Syd Barret, Brian Eno, Alan Vega, David Byrne ve Laurie Anderson gibi önde gelen müzisyenler ve Sonic Youth, REM, Blur, Franz Ferdinand ve The Kills gibi son yirmi yılın önemli gruplarının üyelerinin hepsi profesyonel müzisyen olmadan önce sanat fakültelerinde eğitim görmüş olmaları bu iki alan arasındaki ilişkiyi sağlamlaştırıyor. Müzisyenlerin bu özelliklerini video kliplerindeki görsel dünyaya başarıyla yansıttığını görmek de mümkün.

Largen and Bread, Bu Bir Aşk Şarkısı Değil, This is Not a Love Song

Largen & Bread | Bu Bir Aşk Şarkısı Değil (Karakterden Esinlenme), 2013 | Javier Largen’in izniyle

Başlığını Largen & Bread’in aynı adlı video çalışmasından alan Bu Bir Aşk Şarkısı Değil sergisi, 2013 yılında Javier Panera küratörlüğünde Barcelona’da bulunan La Virreine Centre de la Imatge’da açılan serginin yeni bir düzenlemesi niteliği taşıyor. Sergide, iki alanı buluşturan eserler biçimsel ve kavramsal özellikleri ışığında beş bölümde toplanıyor: “Pop İçinde Sanat / Sanat İçinde Pop”, “Histeri ve Din”, “Rock ve Kavramsal Sanat / ‘Müzisyen Olmayanlar’ ile ‘Sanatçı Olmayanlar’ Karşı Karşıya”, “Rock ve İkizi / Bir ‘Alet Çantası’ Olarak Pop Müzik” ve “Dans Müziği Politikaları”. Beş bölümdeki video eserler, video yerleştirmeler ve deneysel videolara ayrıca Pera Film’in kapsamlı bir video gösterim programı da eşlik ediyor.

Adel Abidin, Üç Aşk Şarkısı – Three Love Songs

Adel Abidin | Üç Aşk Şarkısı, 2010 | Sanatçının izniyle

Bu Bir Aşk Şarkısı Değil ve eşzamanlı gerçekleşen Üryan, Çıplak, Nü başlıklı sergileri Pera Müzesi’nde Salı’dan Cumartesi’ye 10:00-19:00, Pazar  günleri ise 12:00- 18:00 saatleri arasında gezebilirsiniz. Pera Müzesi’nin Cuma günleri 18:00-22:00 saatleri arasında “Uzun Cuma” ile herkes için, Çarşamba günleri ise tüm gün #GençÇarşamba ile öğrenciler için ücretsiz olduğunu da hatırlatalım.