‘Fresh’ bir cilt, parlayan yanaklar, ‘cherry’ dudaklar… TikTok’tan doğan ‘clean girl’ makyaj trendi, sade ve parlak bir görünümü hedef alıyor. Pandemi sürecinden de etkilenen sadeleşme hareketi ilk olarak cilt bakımında çok işlevli ve az sayıda malzeme kullanmayı ifade eden ‘skinimalizm’ akımıyla kendini göstermişti. Cilt bakımına olan iğlgi her gün artarken makyaj ritüelleri de “less is more” (az ama öz) anlayışının etkisi altında.

Clean Girl Make-up
Clean Girl Make-up | Fotoğraf: Pexels

Pandemi sürecinde hiç makyaj yapmamak ya da çok az makyaj aslında sonrası için de bir alışkanlığa dönüşmesi ‘clean-girl’ makyaj trendinin popülaritesini borçlu olduğu en önemli faktörlerden biri. Öte yandan sadeliği savunan bu trendin özellikle de kullanılan ürün sayısı bakımından hiç de “sade” olmadığı hatta sınıfsal olduğu yönünde eleştiriler söz konusu! Bu tartışmalara bir de beden nötrlüğüne dair sorular ekleniyor: “Daha sade makyajlar “kusur”larımızı olduğu gibi kabul ettiğimiz anlamına geliyor mu?”

Clean Girl Make-up
Clean Girl Make-up | Fotoğraf: Pexels/@shiny-diamond

‘Clean girl make-up’ görünümleri öncelikle sade ve parlak görünümlü bir cildi hedef alıyor. Bu da cilt bakımını ön plana çıkarıyor.Böyle bir cilde sahip olmak için önemli ilk adımlarsa double-cleanse gibi temizleme yöntemleri ve nemlendirme. Bunları serumlar, göz kremleri, tonikler ve tabii ki uzmanlar tarafından gerçekleştirilen cilt bakımları izliyor. Zira özellikle ünlülerin paylaşımlarında gördüğümüz kusursuz ciltler, düzenli ve yoğun bir profesyonel bakımın ürünü. Durum böyleyken yine çoğunlukla ünlüler ve influencer’lar tarafından benimsetilmeye çalışılan ‘clean-girl’ görünümüne yakışacak bir cilde sahip olmak bir yönüyle de sınıfsal. Kaldı ki Hailey Bieber, Kendall Jenner, Zoe Kravitz gibi bu trendin temsilcilerinin paylaşımlarında akne, siyah noktalar, kızarıklık ya da cilt lekeleri gibi “kusur”ların hiçbirine rastlamıyoruz.

Clean Girl Make-up | Fotoğraf: pexels/@minan1398/

Bir diğer konuysa trendin temsilcilerinin çoğunlukla beyaz ve varlıklı kadınlar olmaları. Trend özellikle de adında ‘clean’ (temiz) bulunması nedeniyle farklı etnik kökenlerden kadınlar tarafından eleştiriliyor. Örneğin; Latin TikTok içerik üreticisi Lupita konuya ilişkin olarak: “Ben gençken insanlar bize saçlarımız kusursuz bir topuz ya da at kuyruğu yapılmadıysa kirli derlerdi.” ifadelerini kullanıyor. Latin kadınlar trendi #latinagirlaesthetic hastagiyle benimserken #cleanmakeupforblackgirls (siyahi kadınlar için clean girl make-up) hastagi bir milyondan fazla görüntülenmeye sahip.

Kapak Fotoğrafı: Pexels/@shiny-diamond

İlginizi çekebilir: Beauty Magger’dan Güzelliğin Geleceği