Her sene yılın en uzun gününde, tüm dünyada farklı ülkelerce kutlanan 21 Haziran Dünya Müzik Günü ile ilgili bilgileri, bugünü en özel müzik kutlamalarından biri kılan detayları ve pek çok ülkenin katıldığı bu harika müzik partisi hakkında merak edebileceklerinizi bu yazımda derledim.

Dünya Müzik Günü | Fotoğraf: Unsplash.com/@circvs

İlk defa 1982 yılında Fransa’da Fête de la Musique yani Müziğin Festivali adıyla kutlanan bu gün, tür ve icra ayrımı gözetmeden müziği sokaklara, parklara, halka açık tüm alanlara taşıma fikriyle ortaya çıkıyor. Fransa Kültür Bakanlığı’nda dönemin Dans ve Müzik Direktörü olarak görev yapan, aynı zamanda bir besteci, müzik yazarı ve festival organizatörü olan Maurice Fleuret, yapılan bir araştırma sonucu Fransa’da her iki gençten birinin enstrüman çaldığını öğreniyor ve sonra gençlerin müziklerini sokaklarda paylaşması fikriyle Dünya Müzik Günü’nün doğuşuna öncülük ediyor.

“The music everywhere and the concert nowhere” Maurice Fleuret | Fotoğraf: Radio France

Yıllar içerisinde bu özel gün aralarında Almanya, İtalya, Hindistan, Avustralya, Peru, Japonya ve İngiltere’nin de bulunduğu 120’den fazla ülkede, 1000’in üzerinde şehirde kutlanmaya başlıyor. Bu günün orijinal ismi yani Fête/Faites de la Musique aynı zamanda “Müzik Yap” anlamını da taşıyor ve İngilizce isimleriyle Make Music Day, Music Day, World Music Day olarak da bilinen günün sloganı haline gelmiş durumda.

Özgür ve canlı müziğin şehrin her köşesinde yankılandığı gerçek bir festival havası içerisinde, üstelik de bazı ülkelerde tatil ilan edilerek kutlanan bu harika günü başka müzik festivalleri ya da uluslararası müzik günlerinden ayıran en önemli özelliği ise, müzikle uğraşan herkesi kapsayan, yalnızca müziğin varlığını ve paylaşılmasını ücretsiz etkinliklerle kutlayan bir gün olması.

Fotoğraf Altyazısı | Carlos Urrutia (unsplash.com)
Müzik | Fotoğraf: Carlos Urrutia (unsplash.com)

Dünya Müzik Günü’nde, müzikle herhangi bir şekilde ilgilenen herkes, profesyonel ya da amatör tüm müzisyenler, icra ettikleri müzik türünden bağımsız olarak müziklerini paylaşmak üzere kamusal tüm alanlara davetli ve bu özel günün yalnızca iki önemli prensibi var:

  1. Dünya Müzik Günü kapsamında gerçekleştirilen tüm performanslar ücretsiz ve halka açık olmalı.
  2. Müzisyenler bu özel gün kapsamında gerçekleştirecekleri performanslar için herhangi bir maddi karşılık beklememeli.

    Dünya üzerindeki tüm “Müzik Yap” şehirleri birbirinden bağımsız olarak organize oluyor. Kâr amacı gütmeyen bir sivil oluşum olan Make Music Allience, üye ülke ve şehirlerde bu özel gün kapsamında gerçekleşecek etkinliklerin ve performansların iletişimleri, müzisyenlerin performans verebilecekleri alanlara erişimi gibi konularda faaliyetler gösteriyor. Yaşadığı şehir bu listede yer almayan müzisyenler ise Make Music Day web sitesinde yer alan adımları takip ederek, Dünya Müzik Günü kapsamında kendi etkinliklerini gerçekleştirebiliyor.

Fotoğraf Altyazısı | Austin Loveing (unsplash.com)
Dünya Müzik Günü | Fotoğraf: Austin Loveing (unsplash.com)

Geçtiğimiz yıl itibariyle 21 Haziran Dünya Müzik Günü Türkiye etkinliklerinin ilki gerçekleşti ve umuyorum ki ilerleyen zamanda çok daha ses getirecek organizasyonlarla bu eşsiz günü ülkemizde de kutlayabileceğiz!

Kapak Fotoğrafı: unsplash.com/@rgaleriacom

İlginizi çekebilir: Melo Magger’dan Unutulmaz İstanbul Müzik Festivali Konserleri