Kendinizi şanslı kategorisinde görenlerden misiniz, yoksa şanssız mı? Wabi-Sabi kitabıyla tanıdığımız Nobuo Suzuki’nin bu soruya verebilecek pek çok cevabı var. Japonların dayanıklılık ve kişisel gelişim sırrı üzerine yayınlanmış “Ganbatte” ve Japonların iyi şans kitabı “Maneki Neko”, bizleri şans üzerine düşündürüyor, istediğimiz hayatı yaşamak için ihtiyacımız olan her şeyin içimizde olduğunu bize bir kez daha hatırlatıyor. 

The Great Wave off Kanagawa – Katsushika Hokusai, 1831

İlk çalışması Wabi Sabi: Kusurluluktaki Bilgelik kitabıyla kusurluluğun güzelliğini ve bu kavramı anlamanın hayatımızı derinden dönüştürebileceğini anlatan Nobuo Suzuki, şans konusunda bakışınızı genişletecek! Ona göre, şanssız olduğuna inananlar rüzgarın yön değiştirmesini bekleyerek koca ömrü boşuna geçirebilecekken; şanslılar mükemmel sonuçlar için elinden geleni yapan, denemekten vazçgemeyen ve iyi koşullar yaratıp fırsatları gözeterek, onlara yardımcı olacak kişilerle iletişim kuranlardır. Yani şanslı olarak tanımlanan kişiler, hayatlarında “ganbatte” uygulayanlardır. Japon atasözünün dediği gibi: Yapmaya karar verdiğin gün şanslı günündür. 

Ganbatte

“Şans başarılı olmak için gerekli bir kıstas değil, belirli bir yaşam tarzının sonucudur.”

Ganbatte… Şans getirdiğine inanılan davetkar kedi, Maneki Neko’nun, bizlere sürekli hatırlattığı eylem! Peki ya ganbatte tam olarak ne mi? Japonca inatçı, dik başlı ve kararlı, esnek olma kelime köklerinden türeyen “ganbatte”, benim hayatımda tam da ihtiyacım olan zamanda karşıma çıktı; yürüdüğüm yolda aynı heyecanla yürümemi sağlayan ve beni içten içe motive eden bir kelime olarak. 

Olabildiğince “en iyisi” olmak için, kendi payımıza düşenin en iyisini yapmamız gerektiğini söyleyen ganbatte, yalnızca bir söz değil; hayata bakış açısı. Japon toplumunun ruhu ve günlük yaşam tarzını yansıtan bu kelime, bizlere kendi şansımızı yaratmamızı ve isteklerimiz için çaba göstermemizi hatırlatıyor. 

Nobuo Suzuki’nin 20’den fazla dile çevrilmiş kitapları, Japonların dayanıklılık ve kişisel gelişim sırrı üzerine yayınlanmış “Ganbatte” ve Japonların iyi şans kitabı “Maneki Neko”, okuyucuya şansın ganbatte’den ayrı olmadığını aktarıyor.

Athica Books tarafından yayımlanan Ganbatte ve Maneki Neko kitaplarına Destek Dükkan‘dan ulaşabilirsiniz.

Ganbatte ve Maneki Neko

Görsel: Yaprak Civan

Nobuo Suzuki, her iki kitabında da farklı farklı konulara değiniyor olsa da, ortak nokta belli: Ganbatte ve şans! Şanslı bireylerin hayatlarında ganbatte uyguladıklarından bahseden yazar, çabucak gerçekleşmeyen isteklerimizi terk etmememiz için çeşitli motivasyon örnekleri veriyor kitaplarında. Üstelik bunu yaparken bana kalırsa, “kişisel gelişim uzmanlarının” motivasyon konuşmalarındaki samimiyetsizlikten tamamen uzak.

Yazara göre “İstek – İnanç – Çaba – Şans”, bunlar her zaman bir arada olduğu sürece, istediğimiz hayatı yaşamamak için hiçbir sebep yok. Hayatımızda uygulamamız gereken ganbatte kuralları ise belli: 

  • Elinden geldiğince çaba göster.
  • Uyumlu ve bir bambu gibi esnek ol.
  • Gerekirse bırakmayı bil.
  • Yolculuk hedeften veya bir sonuca ulaşmaktan daha önemli; yolunu uzatmaya bak. 
  • Hayal et.
  • Hemen yap. 
Görsel: Tierra Zen

Nobuo Suzuki, kitaplarında kariyer için, yazarlar için, aşk için çeşitli ganbatte kuralları verdiği gibi, kişileri kararsız oldukları durumlarla nasıl başa çıkabileceği konusunda da yönlendiriyor. Sonuçta kötü bir karar, hayatımızı komple etkileyerek “şanssız bir insan” olduğumuzu düşünmemize sebep olabilir. Zorlandığımız anlarda kendimize sorular yönlendirerek karar vermeliyiz: Gelecekte bana kapılar açacak mı? Durumun gidişatını düzeltebilecek miyim? Yüreğim bana ne söylüyor? Bize ilerlemek istediğimiz yolda yardımcı olacak çeşitli sorular bulunuyor yazarın her iki kitabında da.  

Ganbatte ve Maneki Neko kitaplarında bana kalırsa en eğlenceli nokta, her ikisinde de şans ve mutluluk getirmek için uygulanabilecek pratik egzersizler, hedefe ulaşmaya yardımcı olacak etkinlikler önerilmesi. Vizyon panosu hazırlamak, kişisel “ema”mızı yazmak, Daruma’nın gözlerini boyamak gibi birkaç örnek verebilirim. Ayrıca bu kitaplarda, Uzak Doğu’nun şans getirdiğine inanılan ritüellerden, şans sayıları ve sembollerinden, Yedi Şans Tanrısı, Takarabune Hazine Gemisi ve elbette Maneki Neko’dan bahsediliyor. 

Çekim Yasasının Somut Hali: Maneki Neko

Görsel: Pexels | RDNE Stock project

“Yapmaya karar verdiğin gün, şanslı günündür.”
Japon Atasözü

Nobuo Suzuki’nin ilk olarak Ganbatte kitabında sıklıkla bahsettiği, yazarın üçüncü kitabına ismini veren Maneki Neko, çekim yasasının adeta en somut hali. Japonca’da Maneki “davet etmek” anlamına gelirken, Neko “kedi” anlamında: Davetkar Kedi! Peki bu kedi bizlere ne mi hatırlatıyor? Bahtımızın değişmesi için harekete geçmemiz gerektiğini! Üstelik yapılması gerekenler çok basit:

1- Ne arzuladığını bul ve evrenden bunu iste. 
2- Heyecan ve şükran duyarak, arzu ettiğin şeylere odaklan.
3- Arzu ettiğini elde etmişsin gibi davran.
4- Onu almak için açık ol.

İste; her zaman gönülden iste! Matta İncil’inde dahi geçer, “Dileyin, size verilecek; arayın, bulacaksınız; kapıyı çalın, size açılacaktır.” 

Görsel: Unsplash | William Warby

Çekim yasası ancak eyleme geçme yasası ile tamamlandığında çalışır ve bunun için kararlı olup çaba göstermemiz gerekir. Bunun için “ganbatte” hayatımızın bir parçası olmalı. Bu üç maddeyi aklından çıkarma: 

Çaba: Devamlı olarak gayret göstermek yani kaizen‘i hayatımızda tutmak.
Bilgelik: Başarı yasalarını bilmek.
Güven: Neye inanırsan onu yaparsın; kendine güven.

Bizler her zaman olduğumuz şeyi çekeriz; sonuçta tüm evren enerjiden oluşuyor ve yaşadığımız olaylar enerjimizin kalitesine bağlı! “İçeride ne varsa, dışarıda da o vardır.” diye boşa demezler; bizler hep olduğumuz şeyi çekeriz. Bu yüzden de “iyimser” olmak gerek. 

Enerjisel titreşimi yükseltmek ve daha pozitif kalmak için yapabileceğimiz iki basit şey var:

  1. Sahip olduğun şeylere minnet duymak. Her gün yatmadan önce o gün için minnettar hissettiğin üç şeyi yazmak gün boyunca minnet duyulacak bir şeyler düşünmene yardımcı olacak. 
  2. Başkalarının iyiliğini istemek. Başkası için istediğin şeyi, evren sana da çeker. Biliyoruz ki, ne ekersen onu biçersin.

Şans ile Bağlantılı Bazı Batıl İnançlar

Görsel: Senbazuru, Keren Su
  • Kulak memesi büyük olanlar Japonya’da şanslı sayılır; hatta bu sebeple Buda her zaman kulakmemeleri büyük olarak tasvir edilir. 
  • Japonya’da sınavlarda iyi şans ve uğur getirmesi için öğrenciler birbirlerine Kit Kat ikram eder. 
  • Kırmızı rengin şans getirdiğine, kırmızı ve beyaz kombininin en uğurlu renk kombini olduğuna inanılır. 
  • Origamiden 1000 adet turna kuşu yaparsan her dileğin kabul olur. 

İnanıp inanmamak elbette önemli değil. Üstelik bu tür inançları/batılları bilsek de olur bilmesek de; fakat bana kalırsa bu tür bilgileri okumak her zaman oldukça eğlenceli. Bunlar hem kafamızı dağıtıyor hem de bazen “şanslı” hissetmemize yardımcı olarak bizi motive edip, bu motivasyon ile daha başarılı olmamızı destekliyor. 

Maneki Neko’nun 7 Kuralı 

Kendi şansımızı nasıl yaratabiliriz ve hayattaki isteklerimize nasıl ulaşabiliriz bunlara zaman zaman kafa patlatmak gerek. Athica Books’un okuyucuyla buluşturduğu Ganbatte ve Maneki Neko kitaplarında şansa yönelik birçok şey bulacaksınız.

Yazımı bundan sonra hayatımın her döneminde uygulamayı dilediğim “Maneki Neko’nun 7 kuralı”  ile bitirmek istiyorum.

  1. Şans kanunlarını öğren; şansın sana bağlı olan kontrolünü eline al. 
  2. Ganbatte’yi uygula.
  3. Yaratmak için inan; kendine güven. 
  4. İyimser ol; her zaman olumlu beklentiyi sahiplen.
  5. Dayanıklılık çalışmaları yap; şans yorulmayan kişiden yana.
  6. Etrafını sana cesaret verenlerle çevrele. Seni besleyen ortam, yaptığın her türlü planı gerçekleştirmeni sağlar. 
  7. Merakının peşinden git. 

Athica Books’un okuyucu ile buluşturduğu Ganbatte ve Maneki Neko’yu Destek Dükkan üzerinden sipariş verebilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Yaprak Civan

İlginizi çekebilir: Yaprak Civan’dan Schadenfreude