fbpx
theMagger Banner
theMagger: Keşfedin ve Paylaşın. Nasıl mı?
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Haberler

preloader
Post image Metamodernism: Karmaşayı Benimseyen Pazarlama Stratejisi
Metamodernism: Karmaşayı Benimseyen Pazarlama Stratejisi

BUSINESS

Calendar 22 Şub, 2024

Ekonomiden çevreye ve sosyal konulara, çoklu krizlerin üzerimizdeki etkisi tüketicisi olduğumuz markalar için de birçok zorluğu beraberinde getiriyor. Çoğunlukla gençlerin yaşadığı belirsizliğin artmasıyla birlikte, pazarlama stratejisi odağı olarak küçük keyif anları ve romantikleştirme arayışlarının da arttığını görüyoruz. Bu trendse yeni bir konseptin ortaya çıkmasına neden oluyor: Markaların...

Ekonomiden çevreye ve sosyal konulara, çoklu krizlerin üzerimizdeki etkisi tüketicisi olduğumuz markalar için de birçok zorluğu beraberinde getiriyor. Çoğunlukla gençlerin yaşadığı belirsizliğin artmasıyla birlikte, pazarlama stratejisi odağı olarak küçük keyif anları ve romantikleştirme arayışlarının da arttığını görüyoruz. Bu trendse yeni bir konseptin ortaya çıkmasına neden oluyor: Markaların müşterileriyle iletişim kurma şeklini önemli ölçüde etkileyecek olan Metamodernizm.

“Karmaşıklık çağına ilişkin karmaşık bir dünya görüşü” olarak tanımlanan metamodernizm, büyük bir özgüven ve evrensel hakikatlere olan yoğun inancıyla bilinen modernizm ile ironi, alaycılığı ve birçok gerçeğe olan inancıyla bilinen postmodernizm arasında yer alıyor. Peki bundan ne anlıyoruz?Metamodernizm özetle; her iki dünyanın da en iyisini alıyor ve mevcut sorunlarımıza çözüm bulmaya çalışıyor. Markaların tüketicilerle daha iyi bağlantı kurmasına yardımcı olabilecek dürüstlük ve iyimserliğe değer veriyor. Metamodernizm örneği arıyorsanız gözlerinizi Barbie’nin pazarlama sürecine çevirebilirsiniz.

Metamodernizmin anahtarıysa elbette mizah! Trend analizi şirketi WGSN’e göre; mizah, polikrizlere karşı bir tepki mekanizması haline gelmiş durumda ve dünya çapında insanların %91’i komik markaları tercih ediyor. %90’ınınsa komik reklamları hatırlama olasılığı daha yüksek. Yani tüketiciler mutluluğun özlemini çekiyor. Dünya genelinde insanların yüzde 45’i iki yıldan fazla bir süredir gerçek mutluluğu hissetmiyor ve yüzde 25’i mutlu hissetmenin ne demek olduğunu bilmiyor ya da unutmuş halde. Tam da bu yüzden var olan durumla dalga geçerken aynı zamanda markasını öne çıkarmayı başarabilen sarkastik içerikler ilgiyi üzerine toplamayı başarıyor. Markaların özellikle sosyal medya kullanımı sırasında şirket dili yerine mizaha yatkın ve sıcak bir dil kullanmaya başlamalarının ardındaki motivasyon da tam olarak burada gizleniyor.

Post image İşçi Sınıfı Gazeteciler: Hala Var Olmaları Mümkün mü?
İşçi Sınıfı Gazeteciler: Hala Var Olmaları Mümkün mü?

BUSINESS

Calendar 19 Oca, 2024

Bazı mesleklerin öldüğüne dair iddiaları sıkça duyuyoruz. Bunlar çoğunlukla zanaatkarlıkla ilgili olmakla birlikte gazetecilik ya da yayıncılık da son on yılda en çok sayılanlar arasında. Öyle ki ZipRecruiter tarafından 2022 yılında gerçekleştirilen anket, en çok pişman olunan bölüm tercihleri arasında gazeteciliğin olduğunu gösteriyor. Peki gazeteciliğin tümüyle ölmesi mümkün mü? Yanıt şüphesiz hayır ama...

Bazı mesleklerin öldüğüne dair iddiaları sıkça duyuyoruz. Bunlar çoğunlukla zanaatkarlıkla ilgili olmakla birlikte gazetecilik ya da yayıncılık da son on yılda en çok sayılanlar arasında. Öyle ki ZipRecruiter tarafından 2022 yılında gerçekleştirilen anket, en çok pişman olunan bölüm tercihleri arasında gazeteciliğin olduğunu gösteriyor. Peki gazeteciliğin tümüyle ölmesi mümkün mü? Yanıt şüphesiz hayır ama gazetecilik ve yayıncılığın artık finansal sebeplerle herkes için uygun bir iş olmadığı da açık.

Gazetecilik, geçinmek için maaşa ihtiyaç duyan insanlar tarafından artık tercih edilmiyor. Andrew Kersley’nin Press Gazette’de yer alan yazısına göre gazetecilerin %80’i üst sınıf ailelerden geliyor ve İngiltere’de gazetecilik alanında işçi sınıfının temsili tüm zamanların en düşük seviyesinde. Diğer ülkeler için de durum çok farklı değil. Kesişimsel feminist sanat ve kültür yayını Polyester de 29 yaşında umulmadık bir şekilde yaşama veda eden Yazı İşleri Müdürü Eden Young anısına “İşçi Sınıfı Gazetecilerine Yönelik Eden Young” bursunu duyuruyor. Bursa ilham olan Young, gazetecilik alanında işçi sınıfından bir kadın olarak azınlığı temsil ediyordu. Onun mirasını onurlandırmak isteyen Polyester de tam zamanlı, tam zamanlı, yıl boyu bir pozisyon alacak işçi sınıfından bir gazeteciyi işe almak için bu bursu başlatmış durumda.

Antimorondur ki Polyester’in bu girişimi az işaret edilen bir soruna dikkat çekmekle birlikte işçi sınıf gazetecilerin var olmalarının mümkün olmadığının da altını çiziyor. Zira derginin önerdiği pozisyon bir yıl için geçerli ve burs paketinde ayrıca Marc Jacobs and Maison Valentino gibi markalardan ödüller ile Tavi Gevinson, Eliza Clark and Amelia Dimoldenberg gibi isimlerden mentorluk alma şansı yer alıyor. Tüm bunlar ilgi çekici olsa da sektörün bir özeti niteliğinde zira maaşların işçi sınıfı ailelerden gelen gazetecilerin tek başlarına geçinmelerine izin vermeyecek kadar düşük olduğu sektörde, bu gibi yan avantajlar tıpkı reklamcılık endüstrisinde olduğu gibi sıklıkla çalışanlara düşük gelirli bu işleri tercih etmeleri için birer sebep olarak sunuluyor.

Post image
"Yaş-Pozitif" Hareket: Güzelliğe Yeni Bir Bakış

BUSINESS

Calendar 15 Ara, 2023

Pamela Anderson’ın moda haftasına makyajsız katıldığına dair haberler mutlaka gözünüze çarpmıştır. Beden olumlama hareketini de mutlaka anımsarsınız. İşte bu ikisi arasında aslında görünmez bir ilişki var ve bu ilişki 2024’ün güzellik ve bakım trendlerinin odak noktasını oluşturuyor.

Dünya Ekonomik Forumu sağlıklı yaşlanmanın yaşam boyu bir sağlık önceliği...

Pamela Anderson’ın moda haftasına makyajsız katıldığına dair haberler mutlaka gözünüze çarpmıştır. Beden olumlama hareketini de mutlaka anımsarsınız. İşte bu ikisi arasında aslında görünmez bir ilişki var ve bu ilişki 2024’ün güzellik ve bakım trendlerinin odak noktasını oluşturuyor.

Dünya Ekonomik Forumu sağlıklı yaşlanmanın yaşam boyu bir sağlık önceliği olduğunu ilan etti ve Madonna’dan Pamela Anderson’a kadar ünlüler, kendi yöntemleriyle de olsa, güzelliğin yeniden tanımlanması konusundaki tartışmalara öncülük ediyor. Tüm bu gelişmeler tıpkı beden olumlamanın yükselişi döneminde olduğu gibi markaları ve onların iletişim dillerini de ilgilendiriyor. Markalar, güzelliğin zirvesi olarak gençlik fikrinden belirgin bir şekilde uzaklaşarak, yaşlı tüketicilerle daha iyi bağlantı kurmak için uzun ömürlülük çözümlerinden sağlıklı yaşam hedeflerine kadar bireysel ihtiyaçları hedeflemeyen stratejiler geliştiriyorlar. WGSN’den Güzellik Stratejisti Pia Fisher’a göre: “Yaşı kucaklamak sadece X kuşağına özgü bir şey değil. Aslında bu, tüm nesiller için yaşa bağlı olmayan bir yaklaşımr ve sayıları değil, ihtiyaçları karşılamayı somutlaştırıyor. Tüketiciler, gençliğin güzellik ideallerinin zirvesi olarak sunulmasına karşı çıkmaya başlıyor ve şimdiden birçok markanın bundan yararlandığını görüyoruz.”

Bu farkındalık sahibi yaklaşımın benimsenme nedeni elbette nezaketle ilişkili olduğu kadar ticari de. Zira artık insanlar daha uzun ve sağlıklı hayatlar yaşıyor, 70’ler ve 80’ler yeniden markalaşıyorlar. İstatistikler 70’li yılların en mutlu olduğumuz dönemler olduğunu gösteriyor ve bu yaşta harcayacak paraya sahip olmanın keyifli yanı seyahat, güzellik, konaklama ve moda gibi sektörlere bütçe ayırabiliyor olmak. Dolayısıyla pazarlama havuzunda ileri yaştaki insanların hedef kitle olduğu yeni bir karşımıza çıkıyor. Tam da bu nedenle önümüzdeki yıllarda markaları reklam kampanyalarına daha ileri yaşlardan insanları dahil ederken, onlara yönelik ürünler sunarken göreceğiz.

Post image 'Bracketing': Online Alışverişte İadeler Sorunsalı
'Bracketing': Online Alışverişte İadeler Sorunsalı

BUSINESS

Calendar 08 Ara, 2023

Online alışverişin norm haline geldiği son yirmi yılda “online alışveriş yapmayı sevmiyorum çünkü üzerimde deneyemiyorum” noktasından “birkaç bedenini/çeşidini al beğenmediklerini geri gönderirsin” noktasına hızlı bir geçiş yaşadık. İşte sandığımızdan çok daha sık kullanılan bu iade yönteminin bir ismi var: Bracketing.

‘Bracketing’ çok sayıda ürünü...

Online alışverişin norm haline geldiği son yirmi yılda “online alışveriş yapmayı sevmiyorum çünkü üzerimde deneyemiyorum” noktasından “birkaç bedenini/çeşidini al beğenmediklerini geri gönderirsin” noktasına hızlı bir geçiş yaşadık. İşte sandığımızdan çok daha sık kullanılan bu iade yönteminin bir ismi var: Bracketing.

‘Bracketing’ çok sayıda ürünü sipariş edip denedikten sonra içinden beğendiğiniz bir tanesini seçip kalanlarını iade etmek anlamında geliyor. Bu yöntem, kullanıcılar bakımından kulağa mantıklı geliyor. Öyle ki bazı markalar bunu pazarlama stratejilerinin bir parçası haline getirdiler. Örneğin; gözlük markası Warby Parker, “evinizden çıkmadan ve ücret ödemeden beş farklı gözlük deneyin” mottosuyla iade almayı iş modeli olarak benimsedi. Öte yandan ‘bracketing’ markalar için masraflı bir yöntem. Üstelik Business of Fashion verilerine göre son yıllarda daha çok insan bu iade yöntemini alışkanlık haline getirmiş durumda. Bunlara ek olarak ‘bracketing’ çevresel farkındalığa dair de endişe oluşturuyor. Halihazırda ürünlerin kullanıcılarına ulaşmaları için lojistik, paketleme gibi aşamalar sırasında yaratılan ciddi miktardaki karbon ayak izi, ‘bracketing’ yöntemiyle daha da artıyor.

Post image Micro Influencer'ların Yükselişi: 2024'ün Öne Çıkan Marketing Trendi
Micro Influencer'ların Yükselişi: 2024'ün Öne Çıkan Marketing Trendi

BUSINESS

Calendar 17 Kas, 2023

‘Influencer marketing’in yükselişi her yeni yılda pazarlama trendleri arasında karşımıza çıkmayı sürdürüyor ancak bu durum influencer habitatının ve markaların tercihlerinin aynı olduğu anlamına gelmiyor.

Markalar iş birlikleri yapacakları influencer’ları seçerken geçmişte olduğundan çok daha özenliler. 2024 ‘influencer marketing’ dünyasında takipçi sayısının yerini...

‘Influencer marketing’in yükselişi her yeni yılda pazarlama trendleri arasında karşımıza çıkmayı sürdürüyor ancak bu durum influencer habitatının ve markaların tercihlerinin aynı olduğu anlamına gelmiyor.

Markalar iş birlikleri yapacakları influencer’ları seçerken geçmişte olduğundan çok daha özenliler. 2024 ‘influencer marketing’ dünyasında takipçi sayısının yerini üretilen içeriklerin kalitesi, niş bir kitleye sahip olmak, güvenilirlik gibi kriterler alıyor. 1000-10000 arasında takipçi sayısına sahip ‘micro influencer’ların geniş bir erişim alanı olmasa da sadık takipçileri (ve yüksek katılım oranları) onları marka ortaklıkları için çekici kılmaya başlıyor. Ayın şekilde müzik, spor ve sanatın belirli alanlarına dair içerik üreten ve bu özellikleriyle niş bir takipçi kitlesine sahip olan ‘influencer’lar da ilgi odağı olmaya başlıyor. Yani ‘infleuncer’ların bu kimliklerinin dışında özel bir çalışma alanları olması onları daha cazip hale getiriyor. Son dönemde markaların ödüllü sporcular, müzisyenler, sanatçılar ve yazarlarla çalışmaya başlamasını altındaki motivasyon da tam olarak burada yatıyor.

Markaların %48’i, bir içerik oluşturucunun hedef kitlesiyle olan ilişkisinin başarılı bir ortaklık için en önemli faktör olduğunu söylüyor. Micro influencer’ların hedef kitlelerinin daha küçük oluşu da onların takipçileriyle birebir etkileşim kurabilmelerini sağlıyor. %6’lık etkileşim oranına sahip olan mikro influencerlar sektördeki en yüksek etkileşim oranına sahip. Bunun yanı sıra tüketiciler micro influencerlar’ı güvenebilecekleri gerçek insanlar olarak görüyor. Gençlerin %70’inin influencerlara ünlülerden daha fazla güvenmesi şaşırtıcı değil. Markalar için bir diğer tercih nedeni ise; micro influencer’ların çok takipçili influencer’lara göre çok daha uygun ücret taleplerinde bulunuyor olmaları; böylelikle düşük bir bütçeyle daha fazla yatırım getirisi elde edilebiliyor.

Post image Femvertising: Feminizmin Viral Oluşunun Karanlık Yüzü
Femvertising: Feminizmin Viral Oluşunun Karanlık Yüzü

BUSINESS

Calendar 18 Ağu, 2023

“Strong independent woman” (güçlü ve bağımsız kadın) “Who run the world? Girls” (Dünyayı kim yönetiyor? Kadınlar) gibi sloganları artık t-shirtler, bez çantalar ve aklımıza gelebilecek diğer onlarca aksesuarın üzerinde görüyoruz. Peki feminizmin viral oluşundan tam olarak kimler faydalanıyor?

Kadınların güçlenmesi ve dalga dalga yükselen feminizmin önemi üzerine...

“Strong independent woman” (güçlü ve bağımsız kadın) “Who run the world? Girls” (Dünyayı kim yönetiyor? Kadınlar) gibi sloganları artık t-shirtler, bez çantalar ve aklımıza gelebilecek diğer onlarca aksesuarın üzerinde görüyoruz. Peki feminizmin viral oluşundan tam olarak kimler faydalanıyor?

Kadınların güçlenmesi ve dalga dalga yükselen feminizmin önemi üzerine saatlerce konuşabiliriz ve 60’lardan bu yana değerinden kaybettiği hiçbir şey yok. Bununla birlikte hareketin geniş kitlelere yayılmasıyla birlikte pazarlama endüstrisi diğer her popüler konuyu olduğu gibi feminizmi de bir kar elde etme mekanizmasına dönüştürmek için elinden geleni yapıyor. Bir zamanlar bize seks satmaya kararlı olan reklamcılık sektörü, şimdi de cinsiyetçiliğe duyduğu tiksintiyi satmak üzerine çalışıyor. Nosheen Iqbal The Guardian’daki yazısında endüstrinin bu çabasını şu şekilde özetliyor: “Hareketin ticarileşmesi bize bir şey öğrettiyse, o da toplumsal cinsiyet normlarına meydan okuyabileceğiniz, eşitsizlikle savaşabileceğimiz ve daha fazla şampuan satın alabileceğimiz.” Gerçekten de kadınların güçlenmesinin ticarileşmesiyle birlikte kafalar geçmişte olduğundan çok daha karışık. Barbie filmini ele alalım: Filmin hikayesi bize aslında kadınların güçlenmesini vurgulamak üzere ortaya çıkan bir karakterin zaman içerisinde nasıl ulaşılmaz bir ideali temsil eden (dolayısıyla da kadınların nefretini kazanan) çarpık rol modele dönüştüğünü gösterdi. Öte yandan filmin pazarlama stratejileri doğrultusunda birçok markayla yapılan iş birlikleri yine daha çok ürün satın almaya teşvik etti. İşte ticari kaygılar doğrultusunda öğretinin temelinden uzaklaşan ancak bir takım yaratıcı üretimlerin finanse edilebilmesini kolaylaştırdığı için vazgeçilemeyen pazarlama taktiği ‘femvertising’in ana konusunu oluşturuyor ve gücünü arttırırken damakta kekremsi bir tat bırakmayı sürdürüyor.

Post image Fan Kültürü: 'Merchandise', Ünlü Markaları ve Ekonomik Etkileri https://www.nytimes.com/
Fan Kültürü: 'Merchandise', Ünlü Markaları ve Ekonomik Etkileri

BUSINESS

Calendar 04 Ağu, 2023

Sevdikleri bir sanatçının biletleri için aylar öncesinden online kuyruklara girenler, hızla tükenen albüm ‘merchandise’ları ve daha fazlası… “Fan kültürü” 2010’ların başından beri geçmişte olduğundan daha farklı ve eklenen yeni detaylarla birlikte ekonomik bir yükü de beraberinde getiriyor!

Etkinlik organizasyon platformu TheO2’dan Adam Pearson, insanların artan...

Sevdikleri bir sanatçının biletleri için aylar öncesinden online kuyruklara girenler, hızla tükenen albüm ‘merchandise’ları ve daha fazlası… “Fan kültürü” 2010’ların başından beri geçmişte olduğundan daha farklı ve eklenen yeni detaylarla birlikte ekonomik bir yükü de beraberinde getiriyor!

Etkinlik organizasyon platformu TheO2’dan Adam Pearson, insanların artan maaliyetlere rağmen unutulmaz anılar yaratmak ve deneyimler için para harcamaktan kaçınmadıklarını belirtiyor. Aslında Pearson’ın bu tespiti yalnızca eğlence endüstri için değil seyahatten gastronomiye diğer pek çok alan için de doğru. Güncel trendler bütçe ayırma konusundaki istekliliğin özel deneyimlerle doğru orantılı olduğunu kanıtlıyor. Deneyimsel yeme, sürdürülebilir seyahat gibi birçok akım bunun kanıtı. Fan kültürüne geri dönersek; ‘merchandise’ satışları talebin ve elde edilen gelirin önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu da bu zamana dek daha çok espri konusu edilen ‘fangirl’ ve ‘fandom’ kavramlarının geçerli ve görünür bir meta haline geldiğini gösteriyor. Bu durumun farkına var pazarlama sektörünün ünlü markalarının üzerine eğilmesinin ardındaki etken de bu. Fan kültürü toplulukları oluşmasını ve bu toplulukların etkinliklere gösterdikleri ilgiden satın alma davranışlarına pek çok açıdan tahmin edilebilir, güvenilir kazanç kaynaklarına dönüşmesini sağlıyor.

Post image 'Nostalgia Marketing': Barbie'nin Başarısının Ardındaki Sır
'Nostalgia Marketing': Barbie'nin Başarısının Ardındaki Sır

BUSINESS

Calendar 28 Tem, 2023

Düşük bel pantolonlar, Taylor Swift’in yeniden kaydettiği albümleri, Tumblr günlerini anımsatan ‘indie sleaze’ estetiği ve Jonas Brothers turu… TikTok’un yeni trendi #20sthteenager (20’li yaşlarında ergen) videoları nostaljik ögeler için heyecanlanan ve yetişkin yaşamın anksiyetesinden kurtulmak için bunlara yönelen insanların paylaşımlarını içeriyor. Bununla birlikte akım sempatik olmaktan daha fazlası...

Düşük bel pantolonlar, Taylor Swift’in yeniden kaydettiği albümleri, Tumblr günlerini anımsatan ‘indie sleaze’ estetiği ve Jonas Brothers turu… TikTok’un yeni trendi #20sthteenager (20’li yaşlarında ergen) videoları nostaljik ögeler için heyecanlanan ve yetişkin yaşamın anksiyetesinden kurtulmak için bunlara yönelen insanların paylaşımlarını içeriyor. Bununla birlikte akım sempatik olmaktan daha fazlası çünkü özellikle pandemi sonrasında yükselen bir pazarlama trendine vurgu yapıyor.

Nostaljinin sattığı iyi bilinen bir gerçek ve son birkaç yılda eğlence ve moda şirketleri, film ön filmleri ve devam filmleri, albümlerin yeniden yayınlanması, grup toplantıları ve moda trendleri şeklinde bu gerçekçilikten yararlanıyor. 20’li yaşlarındaki birçok insan için, gençlik yıllarında sahip oldukları popüler kültür saplantıları hala hayatlarının büyük bir parçası, ama bu kez “havalı” olarak kabul edildikleri için değil. Bu ögeler artık genç yetişkinlik döneminde karşılaşılan gerçek mücadelelerden bir kaçışı ifade ediyor. Bu eğilimden yola çıkan pazarlama ekiplerinin başarılı kampanyalar yürütmek için kullandıkları teknikler ‘nostalgia marketing’ olarak adlandırılıyor. Nostalji pazarlama taktikleri, markaların hedef kitlelerinin onlara olumlu duygular beslemesine ve onlarla kişisel bağlılık geliştirmesine yardımcı oluyor. Pazarlama ekibinin başarısının herkes tarafından fark edildiği Barbie ekibinin teknikleri ‘nostalgia marketing’in en başarılı örneklerinden. Filmin vizyon başarısı bir yana, gerçekleştirmiş olduğu 30’un üzerinde iş birliği hem ilgili markalar hem de film için iki tarafın da kazandığı başarılı bir gelir kaynağına dönüşmüş durumda.

Post image Sürrealist Pazarlama: Metrodan Sokaklara Her Yerde
Sürrealist Pazarlama: Metrodan Sokaklara Her Yerde

BUSINESS

Calendar 13 Tem, 2023

Jacquemus’nün sokaklarda arabalar gibi yol alan tekerlekli dev çantaları, Maybeline’in metrolardaki dev rimelleri, Isabel Marant’ın Paris’teki erkek giyim dükkanının önüne bir anda sıkılan dev bir diş macunu… Sürrealist pazarlama moda ve güzellik dünyasının yeni gözdesi haline gelirken her yerde karşımıza çıkıyor.

Daha önce de çeşitli örneklerini görmüştük ancak...

Jacquemus’nün sokaklarda arabalar gibi yol alan tekerlekli dev çantaları, Maybeline’in metrolardaki dev rimelleri, Isabel Marant’ın Paris’teki erkek giyim dükkanının önüne bir anda sıkılan dev bir diş macunu… Sürrealist pazarlama moda ve güzellik dünyasının yeni gözdesi haline gelirken her yerde karşımıza çıkıyor.

Daha önce de çeşitli örneklerini görmüştük ancak bu yeni popülerlik evresinde sürrealist pazarlama için her şey Louis Vuitton’un Yayoi Kusama koleksiyonuyla başladı. Kusama’nın dev bir bavulun içinden çıktığı enstalasyon birçok markaya benzer projeler yapmak için ilham verdi. Marka ve pazarlama uzmanlarına göre sürrealist pazarlamanın bu artan popülaritesinin nedeni her gün kullanıcıların ekranına düşen yüzlerce içeriğin yarattığı kalabalık içerisinde en çok aranan faktör olan özgünlüğü sağlayarak sıyrılabiliyor olması. Özellikle TikTok gibi kullanıcıların gördüklerinin özel filtrelerden geçmediği platformlarda akışı durdurup dikkatleri bir markanın üzerinde çekmek güçleşiyor. İşte tekerleri üzerinde giden çantalar ya da havada uçan ayakkabılar bu akışı durdurabilmeyi sağlıyor. Yine Midjourney ve DALL-E gibi artırılmış gerçeklik platformları tarafından üretilen garip ancak ilgi çekici görseller yeni bir görsel dili oluşturmaya başlamış durumda. “Gariplik”lerden beslenen bu estetik anlayışına uyum sağlamaya çalışan markalar da CGI pazarlama kampanyaları geliştirmek konusunda birbiriyle yarışıyor.

Post image Sessiz Kısıtlama: İş Arkadaşlarınıza %100 Güveniyor musunuz?
Sessiz Kısıtlama: İş Arkadaşlarınıza %100 Güveniyor musunuz?

BUSINESS

Calendar 01 Haz, 2023

Önce sessiz istifa ardından da sessiz kovulma kavramlarıyla iş yaşamının dinamiklerinin adını tam olarak koyamadığımız fenomenlerini tanımlamaya başladık. Bu zamana kadar tanıştığımız kavramlar daha çok işveren ve çalışanlar arasındaki ilişkiyi açıklarken yeni tanıştığımız “sessiz kısıtlama” çalışanların birbirleriyle olan iletişimine açıklık getiriyor.

Hiç iş arkadaşlarınızdan birine...

Önce sessiz istifa ardından da sessiz kovulma kavramlarıyla iş yaşamının dinamiklerinin adını tam olarak koyamadığımız fenomenlerini tanımlamaya başladık. Bu zamana kadar tanıştığımız kavramlar daha çok işveren ve çalışanlar arasındaki ilişkiyi açıklarken yeni tanıştığımız “sessiz kısıtlama” çalışanların birbirleriyle olan iletişimine açıklık getiriyor.

Hiç iş arkadaşlarınızdan birine bildiğinden emin olduğu bir konuda danışıp net bir yanıt alamadığınız oldu mu? İşte bir kişinin işle ilgili değerli bilgileri iş arkadaşlarıyla paylaşmayıp kendine saklaması durumuna “sessiz kısıtlama” ismi veriliyor. Kahoot! isimli platform gerçekleştiği araştırmaya dair yayınladığı bir raporda, çalışanların %58’inin işle ilgili önemli bilgilere sahip oldukları halde diğer iş arkadaşlarından saklama eğiliminde olduğunu vurguluyor. Daha ilginç olansa, bilgiyi bilinçli olarak kendine saklama eğilimine en yatkın grubun %77’lik oranla Z kuşağı olması! Bu da iş yaşamına dahil olan yeni jenerasyonla birlikte bu sorunun ileride daha yoğun olarak görüleceği anlamına geliyor. Uzmanlar bu eğilimin artmasına neden olan önemli bir etken olarak evden çalışma modelini işaret ederken, sessiz kısıtlamanın profesyonel iş yaşamını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtiyor. Çünkü yardımlaşmanın eksikliği işlerin kesintisiz olarak ilerlemesini engelliyor. Bu durumdan en çok zarar görenin ise çalışanlar değil şirketlerin kendisi olması bekleniyor.

preloader Lütfen bekleyin...
theMagger Banner
preloader
loading
icon icon icon icon icon
warning

Adblock'unuzu Kapatmaya Ne Dersiniz?

theMagger, sponsorluk ve reklamlarla gelişen bir platform.

AdBlock'unuzu kapatarak beraber büyüdüğümüz markaların yaratıcı reklamlarını görebilir; siz de bizlere dolaylı olarak katkıda bulunabilirsiniz.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement