Affirmations’ kavramını mutlaka duymuşsunuzdur. “Mutlu ve huzurluyum; yeterliyim.”, “Ben güçlü bir kişiyim ve güvendeyim” ve daha niceleri… Hepsi olumlu ifadeler olmakla birlikte kabul edelim ki kendi kendimize söylerken dahi kulağa gülünç geliyor. İşte ‘iffirmations’ ile de tam bu noktada tanışıyoruz.

Fotoğraf: Pexels/@pixabay

Vogue Türkiye’den Zeynep Akdoğan’ın yazısına göre, Travma konusunda kıdemli duygusal şifa koçu Karena Neukirchner “Kendinize gönülden inanmadığınız bir şeyi zorla kabul ettirmeye çalışmak, sizi toksik pozitifliğe itebilir” uyarısında bulunuyor. “Mutlu duyguları zorladığımızda, çetrefil duygular yok olmuyor; aksine, bilinçaltımızda yaşamaya devam ediyor ve hatta ihmal edilip, bastırıldıkları için yoğunlaşabiliyor. Bu da zihnimizde ve bedenimizde daha da fazla gerilim yaratıyor.” diyen Neukirchner, kendini mutlu olmaya zorlama eyleminin ulaşılmak istenen sonucun tam aksine kişiyi yetersizlik hissine itebileceğini, kendini acımasızca eleştirmesine de sebebiyet verebileceğini vurguluyor.

Tam da bu noktada aslında pek çok ‘wellness’ öğretisinin temel mantığında yer alan “iç eleştirmenimizi susturabilme” becerisi gündeme geliyor. Çünkü ironik bir şekilde, içimizdeki eleştirmen bir ‘affirmation’ öğretmeni olabiliyor. Aslında iç eleştirmenimizin amacı da çeşitli konularda gelişmemizi sağlamak olduğu halde bunu çok daha kaba bir dille yapıyor. Örneğin; sizi harekete geçirmek için “Tembelsin ve asla hiçbir şey yapamıyorsun” demeyi tercih ediyor. ‘Iffirmations’ da tam bu noktada karşımıza çıkan bir kavram.

Iffırmations | Fotoğraf: BBC

Kelimenin kökeni ‘if’ yani “eğer” sözcüğünden geliyor ve salt olumlamalardan medet ummak yerine onları bir ince ayarla güncellemeyi ifade ediyor. Yani kendinize “bunu yapabilirim”, “güçlüyüm”, “mutluyum” demek yerine “ya” ile başlayan sorular soruyorsunuz: “Ya işler beklediğimden daha iyi giderse?”, “Ya bu zorluğu da aşabilirsem?”, “Ya olumsuz duygularım her şey gibi geçiciyse?” ve benzerleri… Kendinize bir direktif vermek yerine öz inancınızı besleyebilecek cevapları olan sorular sormak üzerinizdeki baskıyı azaltırken olumlu sonuçları bir mecburiyet değil gerçekleşmesi son derece mümkün durumlar olarak görmenize de yardımcı oluyor. ‘Iffirmations’a bir şans vermek kulağa nasıl geliyor?

Kapak Fotoğrafı: Pexels/@pixabay

İlginizi çekebilir: Yogi Magger’dan Glimmers