Sosyal medyada bir kaç haftadır gördüğüm bir yazı var; “Bu bir salgın, üretkenlik yarışması değil.” Ama sadece kendimize ayırma lüksümüz olan bu vakti olabildiğince dolu, ötelediklerimizi bugünün gündemi haline getirerek, kendimizi geliştirerek geçirmemiz mümkün ve muhtemelen tekrar elimize geçmeyecek türden fırsat. Tam da krizi fırsata geçirme zamanı. 9-6 işe gittiğimiz hayatımız Çin’de biri yarasa yiyince alt üst oldu ve bütün rutinlerimiz değişti. Artık 9-6 işimiz yok, evde kendimize ayıracak vakitten bol bir şeyimiz de yok. Hedeflerimizi, gerçeğe dönüştürecek adımları atmak için önümüzde  bahanelerimiz kalmadı. 

  İspanyolca Öğrenmenin Yolları
İspanyolca Öğrenmenin Yolları| Fotoğraf: Unsplash / 1983

İspanyolca Öğrenmeye Nereden Başlanmalı?

Duolingo

“Dil öğrenmenin dünyadaki en iyi yolu” sloganıyla yaklaşık 10 yıldır hayatımızın içinde bir uygulama ve web sitesi. En basitten, karmaşığa doğru sıralanmış algoritmasıyla düzenli kullanımda en azından bizi B1 seviyesine kadar taşıması muhtemel.

Her şeyden önce belirtmek gerekir ki Duolingo’nun öğrettiği İspanyolca Latin Amerika İspanyolcası. 7 ana kategorinin altında yaklaşık 150 kademeden oluşan ve gittikçe zorlaşan bir düzeni var. Her bölüm kendi içinde 5 seviyeden oluşuyor ve her bir seviyeyi tamamlayabilmek için de aynı bölümü beş kez oynamamız gerekiyor. Hal böyle olunca sürekli tekrar ve pratikle ister istemez başka hiçbir çaba göstermeseniz bile öğrenmeye çalıştığımız dile dair ortalama bir fikir edinmemize oldukça yardımcı oluyor. Az da olsa dinleme ve telaffuz pratiği yapmamıza da imkan sağlıyor.

Oyun düzeni haricinde her biri kendi içinde farklı konsepte sahip taslak “yazışma”ları da tamamlayarak günlük kullanımlara daha aşina hale gelmemize destek oluyor. Deyimler ve flört kalıpları için ekstra iki seviyeyi daha oyun içeriğinize ekleme imkanı da sunuyor. Bu sayede hem konuşma hem de halk dilini öğrenme fırsatı yakalıyoruz. Her bölümün başındaki “İpucu” kısmı ise bizlere hap bilgiler sunarak bölümde dikkat etmemiz gereken noktalara dikkat çekmemizi sağlıyor.

2017’den beri Spotify, Apple Podcast ve Google Podcast üzerinden de İspanyolca podcast’ler paylaşıyorlar. Podcastlerin transkriptlerine buradan ulaşabilirsiniz. Tüm bu artılarının yanı sıra Duolingo ile dili çok dağınık şekilde kavramaya çalışmak zorlayıcı olabiliyor. Ek kaynaklarla desteklendikten sonra Duolingo oynamak öğrenme sürecine ciddi katkı sağlıyor.

IOS için burayaGoogle Play için buraya tıklayın.

Butterfly Spanish

youtube play youtube play

Yeni başlayanlar için oldukça yardımcı bir Youtube kanalı. Anna, esprili anlatımıyla akılca kalıcı küçük ipuçlarıyla dili öğrenmeyi daha kolay hale getirmeye çalışıyor. İlk videolar oynatma listeleri olarak derlenmiş olmasına rağmen sonraki videolar karışık yüklenmiş, o yüzden içerik ayıklamak biraz zor oluyor. Ancak alfabeden başlayarak, harflerin telaffuzlarına kadar oldukça detaylı anlatımlar içeren videoları yeni başlayanlar için biçilmiş kaftan. Meksikalı olduğu için Meksika aksanıyla öğrettiği dersler Duolingo’yla bazı noktalarda farklılıklar gösterse de İspanyolca’nın bölgesel değişikliklere rağmen çok da değişmemesi nedeniyle çok zorlayıcı olmuyor. 

Kanala buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İspanyolcu.com

Bünyesinde yeni başlayanlar için farklı kategorilerde oldukça faydalı bir çok ders notu mevcut. İspanyolca şarkı çevirilerinden, günlük diyaloglara, kelime kartlarından, Latin kültürüne kadar pek çok içerik yer alıyor. 

Buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra, dil öğrenme sürecinde kulak dolgunluğunun önemi de yadsınamaz. Hem telaffuzumuzu geliştirebilmek için hem de Orta Avrupa dillerinin ortak özelliği olan maskulen/feminen sözcüklerin önlerine aldıkları tanım edatlarına da aşina olmamız ve kelime dağarcığımızın gelişmesine olan katkısı için bu süreçte İspanyolca dizi, film izlemek bu yeni hobinize oldukça katkıda bulunabilir. 

Netflix’te ve Blutv’de bulabileceğiniz yapımları izlemek isterseniz diye düşünerek listemi paylaşıyorum: La Casa De Papel, Elite, Toy Boy, Narcos, Las Chichas del Cable, Vis a Vis, La Casa De Las Flores, El Embarcadero, Mirage, Ingobernable.

Kapak Fotoğrafı: Unsplash / Jon Tyson

İlginizi çekebilir: YogiMagger’dan “Karantina Döneminde Evde Ne Yapılır?”