Ekonomiden çevreye ve sosyal konulara, çoklu krizlerin üzerimizdeki etkisi tüketicisi olduğumuz markalar için de birçok zorluğu beraberinde getiriyor. Çoğunlukla gençlerin yaşadığı belirsizliğin artmasıyla birlikte, pazarlama stratejisi odağı olarak küçük keyif anları ve romantikleştirme arayışlarının da arttığını görüyoruz. Bu trendse yeni bir konseptin ortaya çıkmasına neden oluyor: Markaların müşterileriyle iletişim kurma şeklini önemli ölçüde etkileyecek olan Metamodernizm.

“Karmaşıklık çağına ilişkin karmaşık bir dünya görüşü” olarak tanımlanan metamodernizm, büyük bir özgüven ve evrensel hakikatlere olan yoğun inancıyla bilinen modernizm ile ironi, alaycılığı ve birçok gerçeğe olan inancıyla bilinen postmodernizm arasında yer alıyor. Peki bundan ne anlıyoruz?Metamodernizm özetle; her iki dünyanın da en iyisini alıyor ve mevcut sorunlarımıza çözüm bulmaya çalışıyor. Markaların tüketicilerle daha iyi bağlantı kurmasına yardımcı olabilecek dürüstlük ve iyimserliğe değer veriyor. Metamodernizm örneği arıyorsanız gözlerinizi Barbie’nin pazarlama sürecine çevirebilirsiniz.

Metamodernizmin anahtarıysa elbette mizah! Trend analizi şirketi WGSN’e göre; mizah, polikrizlere karşı bir tepki mekanizması haline gelmiş durumda ve dünya çapında insanların %91’i komik markaları tercih ediyor. %90’ınınsa komik reklamları hatırlama olasılığı daha yüksek. Yani tüketiciler mutluluğun özlemini çekiyor. Dünya genelinde insanların yüzde 45’i iki yıldan fazla bir süredir gerçek mutluluğu hissetmiyor ve yüzde 25’i mutlu hissetmenin ne demek olduğunu bilmiyor ya da unutmuş halde. Tam da bu yüzden var olan durumla dalga geçerken aynı zamanda markasını öne çıkarmayı başarabilen sarkastik içerikler ilgiyi üzerine toplamayı başarıyor. Markaların özellikle sosyal medya kullanımı sırasında şirket dili yerine mizaha yatkın ve sıcak bir dil kullanmaya başlamalarının ardındaki motivasyon da tam olarak burada gizleniyor.

Bu anlayışın moda sektöründeki yansımalarıysa tasarımcıların disiplinler arası etkileşimiyle kendini gösteriyor. Moda tasarımcıları artık sadece podyuma veya giyim nesnesine sınırlı olmak yerine mimari, grafik tasarım ve güzel sanatlar gibi diğer alanlardan etkileniyor. Popüler kültürün modern moda manzarasındaki yerinin önemli göstergeleri disiplinlerarası tasarım uygulayıcısı Virgil Abloh’un çalışmalarında karşımıza çıkıyor. Virgil aslında markası Off White™ ile bugün norm haline gelen streetwear trendini doğururken marka iletişimini bu şekilde planlıyor. Yine Nike ile işbirliği ve 2019’daki Chicago’daki “Figures of Speech” sergisinin kürasyonu da metamodernizmin moda dünyasındaki erken örnekleri arasında yer alıyor.

Kapak Fotoğrafı: Culture Type

İlginizi çekebilir: Chic Magger’dan Sürrealist Estetik