Mojo, Afrika kökenli Amerikalıların Hoodoo olarak bilinen yerel inanışına göre; bir veya daha fazla sihirli eşya içeren muska olarak tanımlanıyor. Hoodoo’ya inananlar bu muskayı dua veya büyü amacıyla üzerilerinde taşır. Günümüzde ise Mojo, bir amacı ve anlamı olan şeylere yönelik yapılan pozitif anlara odaklanıyor. Marshall Goldsmith, Mojo kitabı ile bize farkındalık yaratacak bazı sorular sorarak Mojo’yu nasıl elde edeceğimiz konusunda yol gösteriyor.

photo-1484627147104-f5197bcd6651
Mojo | Fotoğraf: Denys Nevozhai (unsplash.com)

Mojo

Aynı uçakta yolculuk yapan iki farklı kişiyi düşünelim. Yolculuk süresince ikisini çevreleyen tüm koşullar tamamen eşit olmasına rağmen, biri yolculuk boyunca memnunken, diğeri ise hiçbir şekilde memnun kalmıyor. Bu örnekte de olduğu üzere farklılık dış etmenlerden ziyade kişinin kendisinden kaynaklanıyor çoğu zaman. Mojo ise bu pozitif farkı kendi kendimize nasıl yaratabileceğimizi bize öğretiyor.

Rutine bağladığımız hayatlarımızda belirli bir amacımız olmadan, karşı konulamaz bir eylemsizlik içinde yaşıyoruz. Çoğu zaman hareketlerimizin ve düşüncelerimizin farkına varmadan, öylece günü geçiriyoruz. Şüphesiz ki bu kişisel gelişimimizi baltalayan bir durum. Halbuki gelişim göstermek için mevcut durumumuzu sorgulamalı ve konfor alanımızın dışına çıkmalıyız. Değişiklik için çaba harcamalı, hedefler koyup bunlara bağlılık göstermeliyiz.

11633-jto6rj4w
Mojo, Marshall Goldsmith | Fotoğraf: getabstract

Eğer siz de eylemsizlikten şikayet ediyorsanız kendinize şu soruları sorarak değişim yolculuğunuza başlayabilirsiniz: Hayatınızı anlamlı ve önemli kılacak şey nedir? Bu hayatta neyi amaçlıyorsunuz? Günlük yaşamınızda yaptıklarınızın hangileri anlamlı, bir amacı var, size keyif veriyor ve uzun dönemde size fayda sağlacak?

Mojo Bileşenleri

Marshall Goldsmith kitabında kendi Mojo’nuzu yaratmak için göz önünde bulundurmanız gereken dört temel bileşenden söz ediyor. Gelin bu başlıklara kısaca göz atalım:

  • Kimlik: Nasıl bir kimliğe sahip olmak istiyorsunuz? Diğer insanların veya geçmişinizin size dikte ettiği şekilde değil, sizin ne istediğinize odaklanmanız çok önemli bir yere sahip.
  • Başarı: Bu hayatta kişisel ve profesyonel olarak neler başardığınızın ve başarabileceğinizin farkına varmaya odaklanın.
  • İtibar: İnsanlar sizin hakkınızda ne düşünüyor? Onların algılarını ancak istikrarlı bir çabayla değiştirebilirsiniz.
  • Kabul etme: Etki alanınızdaki şeylere odaklanın, değiştiremeyeceğiniz şeyleri dert etmek yerine, tolere etmeye çalışın.

Mojo Karnesi

Kitap, yaptığınız şeylerin hayatınıza kattığı anlamı ve size verdiği keyfi, kendinize şu soruları sorarak ölçümlemenizi tavsiye ediyor. “Bunu yaparken sadece vakit mi geçiriyorsunuz yoksa bundan gerçekten keyif alıyor musunuz? Vaktiniz buna değer mi, sizi tatmin ediyor mu veya sizi geliştiriyor mu?” Bu soruları sorarak şu an yaptığınız iş veya herhangi bir aktiviteyle ilgili sorup, 1’den 10’a kadar puan vererek, hangilerinin hayatınızda kalmasına ve hangilerini hayatınızdan çıkarmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.

Fotoğraf Altyazısı | Artem Beliaikin (unsplash.com)
Mojo | Fotoğraf: Artem Beliaikin (unsplash.com)

Mojo Araçları

Etrafınızdaki olumsuzlukları uzaklaştırmak, değiştirebileceğiniz problemlerle başa çıkmak ve değiştiremeyeceklerinizi bir kenara koymak için kitapta ayrıca aşağıdaki öneriler paylaşılıyor:

  1. Yaptığınız şeylerden memnun musunuz? Sizin için anlamlı mı? Size değer katıyor mu? Mojo karnesine kaç puan veriyorsunuz?
  2. Mutlu, tutkulu, umutlu olmanızı engelleyen şey ne? Bu etrafınızda bulunan negatif bir insan, bir problem veya bir alışkanlığınız olabilir. Bunlardan kurtulabilmek için önce farkına varıp kurtulmayı istemelisiniz.
  3. Kendinize net bir rota çizebilmeniz için size anlamlı gelen şeyleri düşünün. Sizin için ne önemli? Tutkularınız ve amaçlarınız neler? Bunları nasıl gerçekleştirebilirsiniz? Kendinizi limitlemeyin, yaratıcı olun!
  4. Bir şeyleri değiştirmek kolay değil, sonuca hemen ulaşmak zor. Değişimin ne kadar zorlu olduğu kabul edip özveriyle engelleri aşmaya çalışmalısınız.
  5. Önünüzde bulunan tüm engelleri düşündüğünüzde, aksiyon almak gözünüzü korkutabilir. Bu noktada küçük adımlarla ilerleyebilirsiniz. Yazar E.L. Doctorow’un şu yaklaşımını benimseyin: “Kitap yazmak gece boyu araba kullanmak gibidir. Yalnızca arabanın farlarının aydınlattığı kadar önünüzü görebilirsiniz, ancak bu şekilde tüm yolu gidebilirsiniz”.

Aslına bakarsanız bu kitap size daha önce bilmediğiniz şeyleri anlatmıyor. Hayatınızda sizi memnun etmeyen şeylerle ilgili sizde bir farkındalık yaratmak ve sizi hareketi geçirmek için doğru soruları soruyor.

Her gününüzden keyif alın, iyimserlikle önünüze bakın ve kendi hayatınız için gereken sorumluluğu alın. Sevgiler…

Kapak Fotoğrafı: Artem Beliaikin (unsplash.com)

İlginizi Çekebilir: Melike Büşra’dan Niksen