İtalyan kültürünün vazgeçilmezi Panettone‘nin doğduğu Milano’da bu harika ekmeğin olmadığı bir Noel eksik ve üzücü bir Noel olarak adlandırılır. İtalya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da Noel’den önceki bir kaç hafta içerisinde binlerce Panettone satılır. Yumuşacık, mis gibi kokan bu kek ekmek, yılbaşı ruhuna uygun parlak ve renkli ambalajlar içerisinde servis edilir. Peki bu leziz tarifin doğuşu nasıl gerçekleşti. Gelin Panettone ve hikayesine yakından bakalım.

Panettone
Panettone | Fotoğraf: leitesculinaria.com

Bir zamanlar, genç Milanolu yakışıklı bir soylu olan Ugheto Atellani şahinle avlanmaya bayılırdı. Şahinlerini uçurmak için en sevdiği yer fakir bir fırının yakınlarıydı. Günlerden bir gün, bir incir ağacının altında otururken canla başla çalışan güzel bir kız farketti. Bu kız fırıncının güzel kızı Adalgisa idi. Ughetto bu güzel kıza ilk görüşte aşık oldu. Onun daha çok para kazanmak için böylesine yoğun çalışmasına gönlü el vermiyordu. Ona yardım etmek için birşeyler yapmaya karar verdi ve köylü kılığına girdi. Fırıncıya ücretsiz olarak fırında çalışmak istediğini söyledi. Ugheto çok geçmeden mutfakta olmaktan ve birşeyler pişirmekten keyif aldığını farketti. Ancak fırında Noel için yapılan yiyecekler güzel Adalgisa’nın çabalarına rağmen yeterince ilgi görmüyordu. Soyluların yemeğe alışık olduğu ince un ve yumurta alabilmek için çok sevdiği şahinlerini sattı. Bu un ve yumurtalar ile tatlı bir ekmek yapmaya karar veren Ugheto, tarifinin içerisinde kuru üzümler ve şekerlenmiş meyveler ekledi. Harika ekmeğin haberi tüm şehre yayıldı ve fırıncı çok başarılı odu. Ugheto tüm gerçeği fırıncıya itiraf ederek güzel kızı Adalgisa ile evlenmek istediğini söyledi. Düğün hazırlıkları Milano Dükü Ludovico Sforza tarafından yapıldı. Leonardo da Vinci’nin misafir olarak katıldığı düğünde elbette ki pastaya benzer bu harika ekmek yer aldı. İtalyan kültürüne “lüks ekmeği” olarak geçen bu ekmek Pan de Ton olarak tanındı.

Kek mi Ekmek mi?

Panettone geleneksel olarak ekşi mayalı hamurun üç kez mayalandırılması ile hazırlanır. Mayalı hamurdan oluşması ve İtalyanların çoğunlukla kahvaltıda tüketmesi ile bu harika lezzeti ekmek olarak adlandırabiliriz. Ancak içerisindeki malzeme çokluğu ve tatlı olması sebebiyle neden kek olmasın ki?

İtalyanlar Panettone’yi kahvaltıda caffe latte veya cappuccino ile tüketmeyi tercih ediyorlar. Tabii ki bu harika lezzeti sadece kahvaltıda yemiyorlar. Atıştırmalık olarak espresso ile, üzerine çırpılmış krema ekleyerek kutlama menüsünde proseco veya şampanya ile de servis ediliyor.

Geleneksel tarif her ne kadar kuru üzüm ve şekerlenmiş meyvelerden oluşuyor olsa da bu tarifi geleneksel hamur tarifine bağlı kalarak çeşitlendirmek mümkün. Ana malzemeleri maya, un, süt, yumurta, tereyağı ve vanilyadan oluşan hamura; kuru üzüm, kuru erik, şekerli portakal veya limon kabuğu, portakal veya limon likörü, badem ve damla çikolata ekleyerek farklı reçeteler yaratılabilir.

Çok çeşitliliği, bolluk ve bereketi simgeleyen malzemeleriyle bir sonraki yıldan beklentilerin yüklenebileceği bu harika tarifi benim gibi kuru meyveyi keklerin içerisinde sevmeyelenler için harika bir çikolatalı ve portakallı Panettone denemesi yaptım. Basitçe, ana hamura bitter çikolata, portakal kabuğu ve file badem eklenen harika bir bileşen! Tüm ayrıntılarını @foodbymelito’da anlattım. Bu yıl, yılbaşı sofrasında .ikolatalı ve portakallı Panettone’ye yer açmaya ne dersiniz?

Kapak Fotoğrafı: Melis Sarıhan

İlginizi çekebilir: Yemek Tarihi’nden Pepero Günü