İki ruhani lider, bir yemek eleştirmeni ve bir psikolog… Farklı hayatlar, görüşler ve yaşam deneyimleri… Onlardan öğrenebileceğimiz çok şey var. Bu yazımda bana çok ilham veren üç söyleşi kitabından bahsetmek istiyorum. Yaşamları farklı olsa da konuları ortak: “Daha iyi ve anlamlı bir hayat nasıl yaşanır, zorlukların üstesinden nasıl gelinir?

unsplash-zohic-1671570228-jpg
Anlamlı Bir Yaşam Üzerine | Fotoğraf: Unspash.com – Ed Robertson

Söyleşi Kitabı Önerileri

Mutluluğun Kitabı, Dalay Lama, Desmond Tutu, Douglas Abrahms

Mutluluğun Kitabı’nda Nobel ödüllü iki ruhani lider Dalay Lama ve Desmond Tutu; olumsuzluklarla dolu bir dünyaya rağmen daha sevinçli bir yaşam için kendi tecrübeleri üzerinden birçok değerli tavsiye paylaşıyor. Mutluluk kadar hayal kırıklığı, endişe ve üzüntü gibi duyguların da hayata dair olduğunu, hayatın gerçekliğine kucak açarak bunların üstesinden nasıl gelebileceğinizi anlatıyorlar. Sonuçta bazı olumsuzluklara maruz kalmak kaçınılmaz ama ona nasıl karşılık verdiğimiz bizim elimizde.

Kitabın en sevdiğim kısmı ise sonunda yer alan Dalay Lama ve Desmond Tutu’nun uyguladığı sevinç egzersizleri. Sabah niyeti belirlemek, odaklanma ve gerginlik atma için nefes egzersizi, sabah meditasyon yürüyüşü, üzüntü için çözümlemeli meditasyon bunlardan yalnızca birkaçı. Hâlâ fırsat buldukça aralarından seçip yaparım. Günlük koşuşturmacayı bir kenara bıraktığım bu egzersizler, iç dünyama ve bana iyi geliyor.

Hesap Lütfen!, Vedat Milor

Tuhaf dergisinin kurucusu Nurhak Kaya, Vedat Milor ile sadece gastronomi değil birçok konu üzerine söyleşi yapmış. Kendisi yemek eleştirmeni olarak bilinse de, aslında hem akademisyenlik yapmış, hem de iş dünyasında uzun yıllar çalışmış biri. Galatasaray Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi, London School of Economics, Berkeley Üniversitesi, Stanford Üniversitesi ve Dünya Bankası ilk etapta aklıma gelenler yalnızca. Kendine has zevkleri ve fikirleri olan, ayrıca kişisel alanına çok değer veren biri. Bu söyleşide ise zor zamanlarda ayakta kalma stratejileri, hayattaki öncelikleri belirleme sanatı ve iş yaşamında başarılı olma gibi konular üzerine hayat dersi niteliğinde paylaşımlarda bulunuyor.

Hesap Lütfen!’i okurken kendimi sohbete öyle kaptırıyordum ki bir yandan caz dinleyip şarap içmek geliyordu içimden. Son zamanlarda okuduğum kitaplar arasında, en çok altını çizdiğim kitap bu olabilir. Böylesine donanımlı birinin hayat üzerine tavsiyelerini hatırlamak için dönüp dönüp tekrar başvuracağım.

Var Mısın? Güçlü Bir Yaşam İçin Öneriler, Doğan Cüceloğlu

Asla doğrusal gitmeyen, zorluklarla dolu bir hayat… Ve her şeye rağmen ayakta kalabilip Türkiye’nin en sevilen psikologlarından biri haline gelen Doğan Cüceloğlu… Silifke’de on bir çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geliyor, on yaşında annesini kaybediyor. Ağabeylerinin desteğiyle öğrenimini tamamlandıktan sonra doktora için Amerika’ya gidiyor ve hem orada hem de Türkiye’de akademisyen olarak görev yapıyor.

Gazeteci Deniz Bayramoğlu ile yaptığı söyleşi niteliğinde olan bu kitapta, tüm bu hayat deneyimlerinden yola çıkarak kendini keşfetme ve zorluklarla başa çıkma üzerine değerli tavsiyeler paylaşıyor. Hayatın anlamı nedir, insan kendini nasıl geliştirir, umutsuzluk nasıl aşılır, içimizdeki öz nasıl ortaya çıkar gibi sorulara cevap arayan rehber niteliğinde bir kitap. Diğer iki kitap gibi bu kitap da çok ilham vericiydi, özellikle kendimi tanıma yolculuğumda kafamda birçok soru ve cevabın oluşmasını sağladı. Kitapla ilgili en çok sevdiğim şeylerden biri ise son kısımda yer alan Doğan Cüceloğlu’na ait farklı türlerde kitap ve film tavsiyeleriydi.

Kapak Fotoğrafı: Unsplash.com -Ben White

İlginizi çekebilir: Küçük Oda’dan Japon Bilgeliğine Dair: Bakış Açınızı Değiştirecek Dört Felsefe