Eskinin, yokluğun ve kısıtlamaların hüküm sürdüğü ve inadına, hiçbir şeyin içinde yaşayan insanları mutsuz edemediği bir ülke Küba. Sabahın ilk ışıklarıyla başlayan İspanyol şarkılarının, salsa ritimlerinin gecenin körüne kadar aralıksız devam ettiği ve istisnasız herkesin o şarkılarla dans edip sokaktan geçen her türlü insanla sohbet ettiği bizim gibi büyük şehirlerde yaşayan insanların anlaması zor bir yer..

Küba’ya Ulaşım

Küba’nın başkenti Havana’ya İstanbul’dan direk uçuş yok. Aktarmalı uçuşlarla yaklaşık 16-18 saati bulan yolculuklar sonrası varıyorsunuz. İner inmez bulunduğunuz yerde 2000’li yılların yaşanmadığını anlıyorsunuz. Küba, 1950’li yılların belki de dünyadaki en gözde ülkesiyken önce sosyalist devrim sonrasında Amerikan ambargoları yüzünden 1960’ta kalmış. Yani size geçmişe yolculuğu tavsiye edeceğim.

Havana, Küba
Küba

Seyahat edenler hatırlar, hemen hemen bütün şehirlerde turistik bir “old city” vardır. Bir de yeni inşa edilmiş gökdelenlerin, alışveriş merkezlerinin olduğu modern ve kozmopolit bölgeler olur. Alandan kalacağınız yere giderken bu olgu yok oluyor Havana’da. Çünkü her yer “old city”. Yeni bir yer yok; yeni bina, yeni mimari, uzun betonarme yapılar, alışveriş merkezleri ve mağazaların olduğu geniş caddeler yok!

Küba’da Konaklama

Küba gezisi sırasında Küba’da konaklama için 2 seçeneğiniz var. 1960 yılında kalınmış olsa da öncesinde yapılmış turistik yatırımlar hala ayakta. Dışarıdan eski mimarisi korunmuş ama içi yenilenmiş çok güzel oteller var. Biz yine de Küba’yı tam anlamıyla yaşamak için ikinci seçeneği değerlendirdik ve bir mahallede “casa particular” dedikleri Kübalı yerel insanların kiraladıkları evlerden birinde kaldık. Yüksek tavanlı, hepimizin anneannesinin evindeki cinsten eski kanepelerin, oymalı yemek masasının, çiçek desenli tabakların olduğu, sallanan tahta sandalyeli, balkonu sarmaşıklı bir evde.

Küba Güvenli mi?

Aklınızda soru işareti oluşmasın, Küba oldukça güvenli. Gecenin çok geç vakitlerinde sokaklarda gürültülü ve yalnız yürüseniz dahi bir sorun yaşamıyorsunuz. Gündüzleri sokakta sizi kimse taciz etmiyor. Tabi ki işportalar var ama size zorla bir şey satmaya çalışan kimse yok. Dilenmesi gereken milyonlarca insan var ama dilenciye rastlamak için şansınızı zorlamalısınız. Yine de kontaklara dikkat etmek gerek. Facebook’tan Cubamigos Vacation Rental (Humberto Linares) ile arkadaş olarak işe başlayabilirsiniz. Küba’da nadir bulacağınız akıcı İngilizcesi ve geniş casa ağıyla size güvenli ve nostaljik bir konaklama planlar. Yalnız ülkede internet kısıtlı olduğu için geri dönüşler uzun sürer, hazırlıklı olmalısınız, panik yapmamalısınız. Son dakika değişiklikleri de yine sabırla karşılamanızı gerektirecek sürprizler olarak karşınıza çıkabilir.

Ford, Havana, Küba
Küba

Havana, Küba Konum

Yerleştikten sonra, Havana’da kalıyorsanız otelden, evden çıkın bir taksi çevirin. En yenisi 40 yaşında bir araba olur. İçine dışına fazla takılmayın, biraz Allah’ın yardımı biraz da hepsi birer mucit olmuş Küba sürücüleriyle araçlar bir şekilde hareket ediyor. Etmeyip durursa da araçtan inmeyin sakince bekleyin. Yardımsever halkın ittirmesi, vurdurması derken yolculuk kaldığı yerden devam ediyor. Sıkı tutunun ve Centro Havana’ya kendinizi atın. Dar sokaklarda kaybolun ve yanınıza ya çok iyi bir fotoğraf makinesi alın ya da ona sahip bir arkadaş. Biz ikinciyi tercih ettik, bu şekilde fotoğraflarınız da çekilmiş oluyor!

Devrim Müzesi, Küba Konum

Devrim Müzesi “Musea de la Revolucion” tavsiyem. Bunun dışında tarihi bir arayış içine girmeyin. Sokakları saatlerce yürüyün, fazlasıyla malzeme var. Obispo ve çevresini, Parque Central’in olduğu meydanı gezmeden, Coco Taxi’ye binmeden ve 1940 model harika bir araçla gün batımına denk gelecek şekilde şehir turu yapmadan – Malecon caddesine inip deniz kenarında arabayla resimler çekmeden – sakın dönmeyin.

Küba’da Nerede Ne Yenir?

Hızlı akşam yemeği için Vedado’da Idilio, uzun sürecek bir akşam yemeği için Plaza de San Francisco de Asis’te Cafe del Oriente veya Calle O’Reilly’de Restaurante la Dominica tavsiye edilir. Gece hayatı sevenler veya gayet normal olarak buraya kadar geldik salsa, çaça yapmadan dönmeyelim diyen olursa 2 mekân önereceğim. Biri Habana Libre Oteli‘nin roofunda Cabaret Turquino, diğeri de Cecilia. Bu mekânlar grup şeklinde gidilip keyifle vakit geçirebilecek yerler. Amerikan veya Avrupa pop beklemeyin. Öyle müzikler yok. Gruplar çıkıyor, show veya sahne performansı yapılıyor. Dans ediyorsunuz.

Havana, Küba
Küba

Küba Gezisi Notları: Küba’da Başka Neler Yapılır?

Bunların dışında mutlaka Havana dışı bazı turlar alarak Küba’yı tam anlamıyla yaşamalısınız. Turlar için tavsiyem Hotel Nacional içindeki Cubana Tour. Tüm turlar devlet tarafından düzenlense de iletişim açısından daha sağlıklı. Her ne kadar Havana’ya yarım saat mesafedeki Santa Clara plajı sizi deniz açısından büyüleyecek olsa da biraz bütçeyi esnetip “Excurison de Cayo Largo del Sur” dedikleri Cayo Largo adalar turunu hemen, hiç düşünmeden alın. Sabah 04.00’te kalkıyorsunuz ve sizi alıp Havana Havaalanı’na götürüyorlar. Tekerlekleri kanadından açılan cefakâr bir uçakla yapılan sallantılı yolculuk boyunca aşağıdaki doğa harikalarını izlemekten korkmaya zaman bulamıyorsunuz. Sert ama tek parça gerçekleşen iniş sonrası sizi katamaran tipli – uçağa kıyasla daha modern ve yeni – bir tekneyle adadan alıyorlar. Tekne turunda ilk varış noktası, iguana adası. Burada iguanaları besledikten sonra snorkeling için ikinci noktaya varıyorsunuz. Beyaz kum gerçeğiyle yüzleşip altınızdan geçen vatozları izlerken adanın arka bölümüne geçip denizyıldızlarıyla resim çektirmeyi unutmayın tabi. Son noktada yunuslarla yüzdükten sonra açık büfede yemeğinizi yiyorsunuz. Büfede beklentiyi yüksek tutmayın. Karnınızı doyuracak nitelikte bir yemek sonrası gözlerinizi kamaştıracak bir plaja, “Playa Sirena”ya geçiyorsunuz yürüyerek. Güneşten ısınmayan beyaz kumlar üzerindeki yolculuk bitip Sirena’ya vardığınızda karşılaşacağınız manzara yazarak anlatılacak cinsten değil. 1 kilo güneş kremi sürüp saatlerce denizde kalıp kova kürek olsa oynardım derken, elinizin yüzünüzün şiştiğine aldırış etmiyorsunuz. Ve tur başkanı gelip “artık sudan çıkın uçağı kaçıracağız” dediğinde annenizin küçükken sizi zorla havuzdan, denizden çıkarmak istediği ve sizin direndiğiniz zamanlar aklınıza geliyor. “Banane çıkmicam” demek için çırpınıyorsunuz ama pırpırı kaçırıp adada kalmak yemiyor! Çıkıyorsunuz. Dönüşünüz akşam 9’u buluyor. O kadar yoruluyorsunuz ki, hemen ilk uzandığınız yere sızıyorsunuz.

Diğer bir tavsiye tur ise Valle de Viñales. Bu tur tam bir country turu. Tamamen otobüsle gerçekleşen turda her türlü sürprize hazırlıklı olun. Bizim otobüsümüz bozuldu ve 1,5 saat yeni otobüsü bekledik. Bunlar çok normal şeyler Küba için, moraliniz bozulacaksa tur almayın derim. İlk varış noktası hala aktif, üretim yapan eski bir puro fabrikası. Burada yapraktan paketlemeye bir puronun üretilişini baştan sona izliyorsunuz. Sonrasında bir mağazadan alışveriş imkânı veriliyor (Ama tavsiyem buradan puro, cigar alışverişi yapmayın. O alışveriş için önerim en sonda). İkinci stop, iyice iç bölgede bir köy oluyor. Bu kez burada tütün yapraklarının az önce gezdiğiniz fabrikaya gelmeden geçirdiği süreçleri çiftçiler size yaşatarak anlatıyor. Sivrisineklere dikkat, tarım arazileri ve köyde geçirdiğiniz zaman da ısırılmanız normal. Ama alışmamış tende kaşıntısı 2-3 sürebiliyor. Tohumlar, ağaçlar, budama, hasat ve köy evi gezisi derken öğlen yemeği için üçüncü noktaya varıyorsunuz. Burası aynı zamanda mağaraların ve yer altı göllerinin olduğu bir yer. Kayıklarla yer altı sularında yapılan seyahat sonrası yine averaj açık büfe ve yola devam. Yemek sonrası ilk nokta devrimcilerin boyadıkları bir dağın yamacı oluyor. Gözünüzde küçük hayal ediyorsunuz boyama deyince ama gerçekten bir dağı boyadıklarını görünce anlıyorsunuz. Gezideki son nokta ise bütün seyahatin gerçekleştiği Viñales vadisine, elinizde köy usulü bir bardak Pina Colada ile yüksekten bakış, fotoğraf..

Eğer daha fazla zamanınız varsa Che Guevara’nın mezarının olduğu Santa Clara şehri, güneydeki Bahia de Cochinos bölgesi ve Cienfuegos şehri olabilir. Ancak bu turlarda seyahatlerin uzun süreceğini aklınızda tutun. Hepsi konaklamalı turlar, sabah gidip akşam dönmek olmuyor.

Küba’da Alışveriş Nerede Yapılır?

Son bölümü ise alışverişlere ayırdım. Herkes cool görünüp aman diyor ama benim gördüğüm kimse souvenir almadan dönmüyor seyahatten. San Francisco de Asis Katedrali‘nden biraz düz ilerleyerek büyük bir kapalı çarşıya varıyorsunuz. Hepsi bir yerde, işinizi orda görün ve bitirin derim. Küba’ya gidip oraya özgü 2 şey alınmadan dönülmez sanıyorum. Birincisi puro, cigar tipi şeyler. Siz içmeseniz de sipariş veren arkadaşlarınız oluyor zaten. Bu alışveriş için şiddetle tavsiyem, Mercaderes 202 numarada bulunan Hostal Condes de Villanueva içindeki shop. Burada hem gözünüzün önünde yapılanlar var, hem pek anlamam ama en çok çeşidi burada gördüm diyebilirim hem de içeride kahvehane gibi deneme içişleri yapılan ve içki servisi olan ufak, köhne bir bölme var. Kesinlikle buraya uğrayın, almış olsanız da görmelisiniz. İkincisi de Küba romu. Romu hemen her turistik yerde bulabilecek olsanız da sanıyorum satın almak için en keyifli yerler Viñales turu boyunca uğranacak irili ufaklı mağazalardır.

Havana, Küba
Küba

Benim gitmek, görmek istediğim yerlerden biriydi Küba. Uzun süre planladık ve beklentilerimi fazlasıyla karşıladı. Çok yakın 2 dostumla seyahat daha da paha biçilmez bir hal aldı. Organizasyon Yavo, resimler Özgür, ikisine de teşekkür etmiş olayım bu arada. Fazla kalabalık olmadan, zevkleri benzer yakın bir arkadaş grubunuzla başlıkta yazdığım gibi son söz olarak illa ki gidin diyorum..