Polonya denilince ilk akla gelenler elbette Varşova ve Kraków. Bu iki popüler şehirlerin aksine çok az bilinen başka şehirleri daha var ki bunlardan biri : Zielona Góra. Zielona Gòra, Szczecin, Poznan, Rzeszow ve Szczytno gibi şehirler Polonya’nın çok az bilinen şehirleri arasında yer alıyor. Aramızda belki daha önce gidip gezenler olabilir ama ben bu şehrin varlığını gidene kadar  bilmiyordum. Eğitim amaçlı gittiğimiz için özellikle mutlaka gezmeyelim görmeyelim dediğim bir yer değildi elbette ancak ben neresi olursa olsun orayı sonuna kadar keşfetmeyi sevdiğimden şehrin her yerini doya doya yaşadım diyebilirim. Bu sevimli ve bir o kadar da kendine has bir havasının olduğu şehri beraber keşfetmeye başlayalım o halde.

img_2303-2
Zielona Gòra | Fotoğraf: Hatun Vera Altunöz

“Yeşil dağ” anlamına gelen Zielona Góra, Polonya’nın batısında yer alıyor. Şarap üretimi ve yeşil doğasıyla daha çok bilinen bu şehir şarap turizmi için popüler. Bunun yanı sıra da şarap tadımı gezileri düzenleniyor. Nüfusu az ve oldukça sessiz bir şehir yani tam bir emekli yeri desem olur gibi. Nüfusu az olduğundan sokaklar sakin ve trafik sorunu yok. Şehrin inanılmaz küçük olmasından dolayı burada yaşayan insanlar acaba sıkılmıyor mu diye düşünüyorduk ki şehrin hem Berlin’e hem de Prag’a yakın olduğunu öğrenene kadar. Zielona  Gòra seyahatinden sonra “Buraya kadar gelmişken tabiki ilk olarak Berlin’e gidilir mantığı sayesinde – ki gittik- ben özellikle şehrin konumuna bayıldım. Almanya’ya yakın olması bence çok çok iyi diyorum ve bu kadar iyi konuma sahip şehirle ilgili ilk olarak ulaşım rehberini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Zielona Gòra’da Ulaşım Rehberi

Türkiye’den direk uçuş olmadığı için biz İstanbul-Varşova- Zielona Gòra olarak yolculuğa başlamıştık. İstanbul ve Polonya arası yaklaşık 2,5 saat, Varşova ile Zielona Gòra arası da uçakla 1 saat sürüyor. Yani toplamda 3,5 saat sonra Zielona Gòra’dasınız.  Lot yani Polish Airlines konforu çok iyiydi, ikramları bence yeterliydi. İkram olarak verilen  Jagodzıanka yani “Polish Blueberry Bun”un tadı hala aklımda.

Yolculukla ilgili şunu unutmadan söylemek istiyorum, çok geç saatte Zielona Gòra havaalanında olmamanızı önerebilirim. Çünkü bizim uçuş sanırım son otobüs saatine denk gelmişti. Eğer onu kaçırsaydık taksi vb. ayarlamamız gerekecekti. Ancak maddi açıdan bu durum birçoğumuzu etkileyebilir çünkü havaalanı ile şehir merkezi arası epey var. Bu gibi durumlara dikkat ediyorsanız planlamalarınızı saatlere göre ayarlamanızı öneriyorum. Bizimki biraz tesadüf oldu ama en azından mağdur olmadık. Ayrıca havaalanından çıkışta otobüs bileti için bilet alıyorsunuz, biletsiz bineyim ne olacak nakit öderim gibi bir durum yok. Bunu da belirtmiş olayım. 

img_2346
Zielona Gòra | Fotoğraf: Hatun Vera Altunöz

Diğer bir yandan havaalanın yanında tren garı ve otobüs imkanlarıyla da ulaşımda sağladığı kolaylık ve konumunun da artısıyla hem yaşayanlara hem de turistlere büyük bir rahatlık sağladığını söyleyebilirim. Zielona Gòra’nın konumu hep iyi iyi deyip durdum farkındasınız çünkü Berlin’e 222 ve Prag’a ise 276 km uzaklıkta. Gerçekten de çok iyi bir konuma sahip değil mi ya? Biz Berlin’e giderken treni tercih etmiştik. Oldukça kolay ve rahat bir şekilde ulaştık.  Ulaşım için tüm seyahatlerimizde de Omio uygulamasını kullandık. Bunu da belirtmeden geçemeyeceğim.  

Son olarak şehirde hemen hemen her yer yürüme mesafesinde. Durum böyle olunca yaya olarak bazı kurallara daha çok dikkat etmemiz gerektiği ortada. Öncelikle bu yaz dört farklı ülke gezdim ancak trafik kurallarını en çok önemseyen ülkelerin başında Polonya geliyordu. Bu beni oldukça şaşırttı. Çok hafif bir şekilde ayağınızı kaldırımdan trafiğin aktığı yola değdirmenizde bile hemen uyarı alıyorsunuz. Bisiklet yolunda yürümenin cezası olduğu da ayrıca eklemek istiyorum. Kısacası trafik konusundaki kurallara aman dikkat diyorum. 

Zielona Gòra’da Görülmesi Gereken Yerler Rehberi

Zielona Gòra’nın en hareketli noktası Stary Rynek yani Eski Şehir Meydanı. Burası için de en hareketli dediğime bakmayın aslında o bildiğimiz hareketli meydanlardan değil ama şehrin bütününe bakıldığında en hareketli yer diyebiliriz. Öyle aman aman hareket beklemeyin:) Aradığınız bir çok şeyi bulabileceğiniz, genelde kafelerin, pastanelerin ya da marketlerin yer aldığı işlek bir meydan. Yine bu meydanda yer alan, 15.yy’da  Gotik tarzda inşa edilen Belediye Binasını da bulunuyor. 

59b7b43a-8a76-40dd-a6b0-1474fea62148
Radnice a Staré náměstí | Fotoğraf: Hatun Vera Altunöz

Hemen bu meydanda Turistler için yer alan “Tourist Information” yer alıyor. İlk olarak buradan şehir haritası alıp keşfedilmesi gereken yerleri belirledik. Şehir küçük olduğundan hemen hemen her yere yürüyerek ulaştık. Yürüyüş esnasında  bir çok sokakta farklı anıt ve heykeller sizleri karşılıyor. Pomnik Bachusa anıtında  Bacchus’u bir şarap fıçısı üzerinde oturan üzüm çelengi içinde genç bir adam şeklinde tasvir ediyor. Bu şehir şaraplarıyla meşhur olduğu için aslında bu anıt bir nevi bizlere şehirle ilgili mesaj veriyor diyebiliriz. Clem FelchnerowskiAnıtı, sandalyede oturan bir Zielona Góra ressamını tasvir ediyor. Bu anıtların yanı sıra bazı sokakların gezinti yerlerinde minik figürlü heykeller de karşınıza çıkabilir. 

Częstochowa Kilisesini,Konkatedra pw. Św. Jadwigi Śląskiej katolik katedralini ve şehrin tarihini öğrenmek için Zielona Góra Regional Muzeum’u görmenizi öneririm. Zielona Gòra şarap imalathaneleri ile ünlü olduğundan Şarap müzesini de gezebilirsiniz. Bilim merkezi olan Planetarium Venus’u, Orgód Botaniczny Bajkowa Zagroda’yı (Botanik Bahçesi), Park Winny ve Palmiarnie’yi (Palm House,Palmiye Evi) notlar arasına alabilirsiniz. 

Zielona Gòra’da Yeme- İçme Rehberi

Biz sadece toplamda 3 gün kaldık, süre az olduğu için yemek konusunda birçok yeri deneyimlediğimizi söyleyemem. Eminim şehirde daha iyi yerler olabilir siz mutlaka gelmeden daha detaylı incelersiniz ama benim de kendi deneyimlerim doğrultusunda naçizane birkaç önerim olabilir. İtalyan lezzetleri ile aranız iyiyse La Gondola adlı mekanı öneriyorum. Hem pizzasını hem de makarnasını yedik. Geçer not aldı bizden, ancak içecek olarak kola sipariş etmiştik, nedense açık bir şekilde bardakla geliyordu. Hiç hoşlanmamıştım bu durumdan. 

img_2673-4
Na Okrągło | Fotoğraf: Hatun Vera Altunöz

Benim favori mekanım ise Na Okrągło oldu. Asya mutfağıyla aranız iyiyse ve özellikle dim sum seviyorsanız bu mekana uğrayabilirsiniz. Dim sumlar için çok fazla farklı iç dolgu seçenekleri bulunduğunu söyleyebilirim. Diğer önereceğim mekan ise Między Nami. Yemeklerinin lezzeti ve sunumunun yanında mekanın iç tasarımı da oldukça güzel. Sadece pazartesi günleri kapalı. Her mekanda kokteyl olarak daha çok Aperol Spritz’in tercih edildiğini gözlemledim, onu da deneyin derim. 

Ayrıca hemen hemen her yerde karşınıza Żabka adında küçük marketler çıkıyor. Bu market bile bir çok ihtiyacınızı karşılayabilir. Özellikle aperatif olarak hot dog tarzında sandviçler için oldukça tercih ediliyor. Pastane ağı da oldukça geniş. Faworki, oponka, rafaello, paczek rafaello, pretzel ve toskana gibi lezzetleri tadabiliyorsunuz. Bu lezzetler için daha çok Karmel, Piekarnia Rzepka ve Piekarnia Cukiernia gibi mekanların oldukça ön planda olduğunu söyleyebilirim.

Zielona Gòra’da Konaklama Rehberi

Aslında böyle bir başlık atmasam olurdu çünkü o kadar küçük bir yer ki konaklama açısından çok çok önemli bir detay sunamayabilirim. Genel bilgi verirken belli bir düzen olması açısından not olarak yine de sizlerle paylaşmak istiyorum. Şehirde her yer yürüme mesafe olunca şu bölge konaklama için daha ideal diye bir şey söz konusu değil. Çok fazla konaklama için seçenek mevcut. Bütçenize uygun bir yer kolaylıkla bulabilirsiniz. Bizim konakladığımız yer ise Hotel Luna idi. Kahvaltı extra ücrete giriyordu ama mutfakta sınırsız su ve kahve gibi içecekler ücrete dahildi. İstediğiniz zaman mutfak alanında ya da o alanın hemen yanındaki dış balkonda oturup bir şeyler içebilirsiniz. Stary Rynek’e yürüme mesafesinde olup Focus Alışveriş Merkezi’ne ve Zielona Góra Palm House’a 700 metre mesafede yer alan Luna’yı gönül rahatlığıyla sizlere önerebilirim. 

Kapak Fotoğrafı: Hatun Vera Altunöz

İlginizi çekebilir: Hatun Vera Altunöz’den Viyana Yeme-İçme Rehberi