2010’lu yıllarda ülkemizde yayılmasıyla birlikte zumbanın adını hepimiz duymuşuzdur. Gittiğimiz spor salonlarında ders olarak eklenen bu dans-fitness programı sadece kalori yakmak için değil, fiziksel ve ruhsal olarak iyi hissetmek amacıyla da yapılır hale geldi. Yoga ve pilates kadar köklü olmasa da, renkli kıyafetlerle coşkuyla dans ettiren bu esinti nasıl ortaya çıkmış beraber inceleyelim!

Zumba

1990’lı yıllarda dansçı ve koreograf Alberto Beto Perez tarafından Kolombiya‘da ortaya çıkan ve dünya çapındaki en yaygın fitness programı olan zumbanın, bu kadar yayılacağını belki de kimse tahmin etmiyordu. Her şey Beto Perez’in; o yıllarda eğitmenliğini yaptığı aerobik sınıfında kullanacağı müzikleri unutup, arabasından geleneksel salsa ve merenge müziklerinden oluşan kaseti alıp doğaçlama ders yapmasıyla başlıyor. İnsanların beğenmesiyle de Perez, bu fikri geliştirmeye karar veriyor ve günümüze taşıyor. Kendisinin Shakira, Jennifer Lopez, Pitbull, Don Omar gibi dünyaca ünlü isimlerle çalışmasıyla da zumba iyice yayılmış oluyor. Gün geçtikçe zenginleşen koreografisi, farklı yaş ve kondisyon seviyelerine göre çeşitli türleri ile pek de unutulacağa benzemiyor. Eğlenceli oluşuyla sporla arası iyi olmayan insanları kendine çeken kıpır kıpır bir aktivite diyebiliriz…

youtube play youtube play

Zumba’nın ortaya çıkışını ”mutlu bir kaza” olarak ifade eden Beto Perez, 2015‘te Türkiye’ye geliyor. Türkiye’nin ilk Zumba Jammer’i (koreografi eğitmeni) olma ünvanına sahip Didem Zeybek‘in sitesini inceleyerek zumba hakkında diğer tüm merak ettiklerinize ulaşabilirsiniz. 

youtube play youtube play

Zumbaya Nasıl Başlayabilirsiniz?

Benim önerim, Zumba.com sitesine mail adresinizle ücretsiz üye olup, zumba sertifikasına sahip lisanslı kişileri ”find an instructor” kısmından aramanız, ev ya da iş adresinize yakın olan eğitmenleri bulmanız. Aynı zamanda virtual class sayesinde online derslere makul fiyata ya da ücretsiz olarak katılabilirsiniz. Kimi eğitmen ”free” diye belirterek de derslerini yayınlıyor. Örneğin, Manhattan’dan Rachel Cunningham isimli eğitmenin dersleri ücretsiz gözüküyor. Sistemden bu şekilde yeni isimler keşfedebilirsiniz.

Zumba ve Kariyer İmkanları

Tüm gelişen sektörlerde olduğu gibi konu zumba olduğunda da isteyen herkes kariyer yapma şansı yakalayabilir. Zumba eğitmeni olmak için herhangi bir ön koşul aranmıyor. Zumba eğitmeni sertifikası aldıktan sonra, kendinizi sürekli geliştirmeniz önünüze yeni kapılar açabilir. İster ek gelir olarak düşünün ister eğlence amaçlı ya da tamamen kariyer rotanızı çevirin, karar size ait. Yine detaylı bilgiye Didem Zeybek’in ”Nasıl Zumba Eğitmeni Olurum?” yazısından ulaşabilirsiniz… 

youtube play youtube play

Benim hayatım boyunca sporla aram hiç iyi olmadı. Spor yapmaktan ziyade izlemeyi tercih ediyorum. Öğrenciyken beden derslerinden kaytarmaya çalışırdım. Yürüyüş yapmayı seviyor olsam da kestirme yollar bulan biriyim. Böyle düşünmeme rağmen zumba yapmaya bayılıyorum! Eskiden spor salonuna gittiğimde bir tek zumba derslerine hevesle katılırdım. Kendini tekrarlayan hareketler sayesinde öğrenmek kesinlikle zor değil. Bu sayede dans figürleri de edinmek mümkün. Tabii ki sadece dans değil; squat, lunge hareketleri ve temposuyla epey ter döktürüyor. Zumba eğitmeni arkadaşım vesilesiyle karantina zamanlarında yeniden alışkanlık haline getirdim ve online derslere devam ediyoruz. Stres atmaya birebir olan bu fiziksel aktivite, hareketli müzikleriyle sizi bekliyor. Hola! 

Kapak Fotoğrafı: Worldredeye

İlginizi çekebilir: Begüm Okur’dan Barre Workout