Geride bırakmaya hazırlandığımız 2022, müzikte benim için bir keşif yılı oldu. Ürdün çöllerinin kızgın kumlarından Fransa’nın kıyılarına uzandım. Lübnan’ın sıcak yaz akşamlarından oryantalize edilmiş Japonya’ya fantastik bir yolculuk yaptım.

2022 Müzik Keşifleri | Fotoğraf: unsplash.com/@blocks

Müzikte her zaman yeniyi keşfetmenin peşindeyim. Aynı müzikleri tekrar tekrar dinlemek yerine daha farklı neler dinleyebilirim diye ‘Keşfet’ listelerinde gezerim dakikalarca, günlerce… Daldan dala, türden türe geçiş yaparım ve bu çok hızlı ve keskin olur. Beni en çok da farklı türlerin karıştırılması cezbeder. Geride bırakmaya hazırlandığımız 2022, müzikte benim için bir keşif yılı oldu. Ürdün çöllerinin kızgın kumlarından Fransa’nın kıyılarına uzandım. Lübnan’ın sıcak yaz akşamlarından oryantalize edilmiş Japonya’ya fantastik bir yolculuk yaptım. Avrupa, Ortadoğu ve Uzak Doğu’yu kapsayan bu yolculukta keşfettiğim isimler ise şöyle: Tallisker, Tayar, Mous Bahri, Kabreet, Sababa 5, Idreesi ve Banah. Aşağıda hepsinin müziğiyle alakalı birkaç kelam ettim.

youtube play youtube play

2022 müzik keşifleri, dinlemelere doyamadığım Tallisker ile başlıyor. Fransız şarkıcı, söz yazarı ve yapımcı Eléonore Mélisande’nin müzik projesi Tallisker’i Şubat ayında yayınladığı teklisi Cocagne ile keşfettim. Tallisker’in 2018’de yayınladığı Blind, 2020’de yayınladığı Somewhere’den sonra Cocagne’nin başarısı tesadüf olmamış. Bu şarkılarla uluslararası indie pop sahnesinin yükselen yıldızı haline gelen Tallisker, müzikli bir seyahat günlüğü olan ilk albümü Contrepoints’i 8 Nisan’da yayınladı. Avrupa ve Ortadoğu’da hatırı sayılır bir dinleyici kitlesi var.

youtube play youtube play

Arap elektronik müzik ve indie pop ikilisi Tayar’ı keşfetmem Ouda şarkısıyla oldu. Şarkıcı ve söz yazarı Ahmad Farah ve müzik ve film yapımcısı Bader Helalat’tan oluşan Tayar, hikayelerini müzikal ve imgesel araçlarla anlatıyor. Elektronik müziği daha geleneksel bir şarkı söyleme üslubuyla bir araya getiriyorlar. Ürdün’ün başkenti Amman merkezli ikilinin henüz bir albümü bulunmuyor ama yayınladıkları teklileri çok beğeniyorum. İleride yayınlayacakları albümün de bu parçalar kadar başarılı olacağına inanıyorum. Albümlerini dört gözle bekliyorum.

youtube play youtube play

Mous Bahri 1994 Beyrut doğumlu çağdaş bir şarkıcı. Şarkılarını kendi yazıyor, besteliyor, yapımcılığını üstleniyor, performanslarını kendisi yaratıyor. On parmağında on marifet biri. Oryantal, pop ve avangart elektronik müzik arasında, indie queer bir şarkıcı olarak kendi müzik türünü icat eden Mous Bahri, elektronik müziği oryantalize ediyor. Toplumsal tabuları yıkıyor ve entelektüel figürlerin sözlerini kullanarak kalıplaşmış yargıları irdeliyor. Ağustos ayında yayınladığı Huwa albümünü tavsiye ederim.

youtube play youtube play

Yemenli görsel sanatçı ve söz yazarı Ibi İbrahim ve Alman müzisyen Hanno Stecher tarafından 2014 yılında başlatılan Yemen/ Alman müzik projesi Kabreet’i geç keşfetmekten dolayı üzgünüm. Arapça şarkıları vurmalı ve sentez ağırlıklı müzikle birleştiren ikili, “doğu” ve “batı” pop müziği kavramlarınının ötesinde yaşıyor ve nostaljiyi çağdaş ses tasarımlarıyla birleştiriyor. Nisan 2021’de Masafat adlı üç şarkılık EP’lerini yayınlayan ikilinin gelecek çalışmalarını merakla bekliyorum.

youtube play youtube play

Sababa 5’ı keşfetmem 2020 yılında Japon şarkıcı Yurika Hanashima ile beraber kaydettikleri iki şarkıdan oluşan Tokyo Midnight ile oldu. Öğrendim ki Sababa 5 daha önce Ester Rada, Liraz, Gigi Yalo gibi Tel Aviv’in popüler müzisyenleriyle başarılı çalışmalar yapmış. Bu kadar geç keşfettiğim için üzüldüm. Sürekli farklı türler ve ritimler etrafında dönen grubun Yurika Hanashima ile çaldıkları Nasnusa’yı kaç kere dinledim hatırlamıyorum. Uzak Doğu ve Ortadoğu’nun heyecan verici bir karışımı…

youtube play youtube play

Amman’da yaşayan yapımcı, şarkıcı ve söz yazarı Idreesi’yi 3 Ekim’de yayınladığı Karizma adlı teklisiyle keşfettim. Öğrendim ki kendisi Ürdün merkezli elektro-akustik topluluğu Garaseen‘in kurucularından. 2015 yılında kurulan grup, Ağustos 2018’de bölgede büyük popülerlik kazanan kendi adını taşıyan EP’i ‘Garaseen’i yayınlamışlar. Idreesi’nin 15 Temmuz’da yayınladığı Ma7boobi albümü oldukça yenilikçi.

youtube play youtube play

Son keşfim 5 Ekim’de Majaneen adlı teklisiyle kendisinden haberdar olduğum Banah oldu. Anabtawi soyadlı Banah’ı bölgesindeki diğer Arap sanatçılardan ayıran bir müzik tarzı var. Filistinli şarkıcı, doğu ve batının füzyonunu birleştirme duygusu üzerinden orijinal müziğini üretiyor. 2021’de Shu El Hal albümünü yayınlayan Banah, bu yıl Majaneen’den önce Baseeb El Donia’yı Mayıs ayında yayınladı.

Genellikle Akdeniz kıyılarında dolaşan, indie poptan avangart elektronik müziğe uzanan ve insanı tarzlar ve türler arası bir yolculuğa çıkaran bu liste elbette burada sona ermiyor. Keşiflerim hala devam ediyor. Sizin de keşfiniz bol olsun!

Kapak Fotoğrafı: Harun Karaburç

İlginizi çekebilir: Gürkan Sonat’tan 2022’nin Öne Çıkan Albümleri