Sosyal medyada geçirdiğimiz zaman arttıkça Instagram’dan Twitter’a ve hatta TikTok’a aklımıza gelebilecek tüm platformlar birer pazarlama aracı olarak da karşımıza çıkıyor. Tüketicileri hedefleyen pazarlama trendleri de bekleneceği üzere bu dinamiklere göre şekilleniyor. Sosyal kodlar ve trendler, göreceğimiz içerikleri, özellikle de native içerikleri belirlerken biz de 2023 pazarlama trendlerine daha yakından bakmak istedik.

2023 Pazarlama Trendleri | Fotoğraf: Unsplash/@campaign_creators

2023 Pazarlama Trendleri

İçerik Üreticiler

Influencer Marketing | Fotoğraf: TRIBE Influencers

“Yukarı kaydırın”lardan “buraya tıklayın”lara… Özellikle son beş yılda influencerların dijital pazarlamanın belkemiği haline geldikleri şüphesiz. Bu durumun fazlasıyla farkında olsak da bu pazarın gerçek değeri sandığımızın çok üzerinde. 100 milyar dolarlık içerik üreticiliği endüstrisi ivme kaybetmeden büyüyor. Bu sırada içerik üreticileri zorlayan konuysa özgünlüklerini kaybetmeden finansal özgürlüklerini kazanmak…

Öforik Reklamlar

Fotoğraf: wundermanthompson.com

Tüketiciler sürekli olarak otantik ve canlandırıcı içerikler beklerken markalar da onları bu arayışta yakalamaya çalışıyor. Zaten TikTok gibi platformların pazarlamanın önemli bir kolu haline gelmesinde de bu arayışın etkisi var. Markalar, sadık kitleleriyle iletişime geçmek üzere sıklıkla iyimserlik ve birlik temalarını işliyor. Metaverse ve dijital platformların etkisi pasif tüketimin etkisini azaltırken tüketiciler kendilerini deneyimin bir parçası olmaya davet eden içerikleri tercih ediyor.

Podcastler

Fotoğraf: unsplash.com/@farber

Bu yıl Spotify Wrapped listeleri paylaşılırken bolca en çok dinlenen podcast postu da görmüş olmamız şaşırtıcı değil. Pandemiden sonra popülerliği sonlanır mı diye endişeleri taşınan podcast’ler bir yere gidiyor gibi görünmüyor. Durum böyleyken podcastler de artık bir pazarlama aracı sıkça kullanılıyor. Podcastleri diğer onlarca araçtan ayıransa hitap ettikleri spesifik kitle sayesinde markaları hedef kitleleriyle nokta atışı bir şekilde buluşturabiliyor olmaları.

Temsil ve Dahiliyet

Fotoğraf: unsplash.com/@canweallgo

Samimi olup olmadığı son on yıldır tartışılmakla birlikte artan toplum farkındalığı ile birlikte pazarlama ve reklamcılık profesyonelleri çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konusunda büyük adımlar attılar. Facebook tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tüketicilerin %71’i markaların dijital pazarlama stratejilerinde çeşitliliği ve katılımı ön plana çıkarmalarını bekliyor. Markaların bu konu üzerine çalışırken dikkat etmeleri gereken en önemli noktaysa bu pazarlama taktiklerinin hedef kitlenin bazı kısımlarını yabancılaştırmadığından emin olmak.

Alışverişe İzin Veren Canlı Reklamlar

Fotoğraf: Meta

Özellikle Y kuşağıysanız ‘infomercial’ ismi verilen tanıtıcı reklamları hatırlarsınız. Hani bir kişinin bir ürünle (baldan bahçe hortumuna ve hatta teknolojik ürünlere aklınıza gelen her şey olabilir) birlikte ekran karşısına geçip uzun süre tüm detayları anlattığı içerikler. İşte bu içeriklerin modernize hallerini televizyonsan sosyal medyaya farklı platformlarda yeniden görmeye başlıyoruz. Video içeriğinin bir köşesinde ürünün resmi ve o anda tıklanarak alışveriş sitesine yönlendiren linkler tüketicileri dürtüsel hareket etmeye de teşvik ediyor.

İklim Optimizmi

Fotoğraf: VOD Dubai

Gen Z’nin iklim değişikliği çabalarına karşı tutumu karamsarlıktan optimizme geçiş yapıyor. Markalar da bu eğilimi kendi pazarlama stratejilerine yansıtarak çevre konusundaki farkındalıklarını ve yapmakta oldukları eylemleri pozitif, umut dolu söylemlerle destekledikleri içerikler sunuyor. Bu içerikleri tüketirken gerçekçi adımlarla ‘greenwashing‘ arasındaki ayrımı yapmaksa her zaman olduğu gibi tüketicinin sorumluluğunda.

Kapak Fotoğrafı: Meta

İlginizi çekebilir: Tech Magger’dan Livestream Shopping