Beyaz yakalı bir çift düşünün. İşten erken çıkmalarına rağmen cuma akşamı trafiğine takılmış ve havalimanına yetişemediği için uçağını kaçırmış, ama yılmamış. En yakın saate otobüs bileti alıp hemen yola çıkmış ve 12 saat yol gitmiş. Niçin? Adana’da yemek yemek için. 🙂 Hafta sonu için planladığımız Adana gezimize rötarlı başlasak da 32 saatte enfes bir lezzet turu yaptık. Portakal, turunç ve limon ağaçlarıyla çevrili bu güzel şehirde Adana lezzet duraklarını keşfettik. Adana yemekleri yazımızı okurken karnınızın tok olmasına dikkat edin zira kendinizi bir kebapçı ararken bulabilirsiniz!

Adana Yemekleri
Adana Yemekleri | Fotoğraf: Erhan-Ecem Özden

Adana Yemekleri

Büyüksaat Kebapçısı Lider 2  Konum

Adana’ya ayak basar basmaz ilk durağımız Büyüksaat Kebapçısı oldu. Meşhur saat civarında, bakırcıların arkasında yer alan restoranın birden fazla şubesi varmış. Biz Lider 2 şubseine gittik.

Adana Kebap
Adana Kebap | Fotoğraf: Erhan-Ecem Özden

Burası özellikle hafta sonu sabah 5 itibariyla çok kalabalık oluyormuş. Bunun sebebi eskiden kalma bir geleneğin devam etmesiymiş; Adana’da uzun yıllardır kurulan kuş pazarları için tüccarlar erkenden yola düşermiş. Uzun yoldan geldikleri için güne Büyüksaat civarında ciğer ve kebapla başlarlarmış. Bu gelenek zaman içinde Adana Kebap Festival’ine de yansımış. Hala, festival dönemi de dahil olmak üzere sabah saatlerinde buralara yemek yemeye gelenler oluyormuş.

Adana Kebap
Adana Kebap | Fotoğraf: Erhan-Ecem Özden

Biz, Adanalıların kıyma dediği; İstanbulluların Adana kebap dediği etten ve ciğerden sipariş ettik. Kebabı son derece lezzetliydi. Ciğerini de beğendik ama biraz kokuyordu. Ciğeri kokuyor diye yemeyenler için Büyüksaat Kebap’ın doğru bir adres olmadığını söyleyebiliriz ama masaya gelen salataları, özellikle tabla salatası, soğan, domates, maydanozla yapılıyor, ve Adana kebabı için buraya gelmenizi tavsiye ederiz.

Instagram

Kazım Büfe Konum

Adana Yemekleri
Adana Yemekleri | Fotoğraf: Erhan-Ecem Özden

Adana’ya gidenlerden önerilerini alırken Kazım Büfe’nin methini çok duymuştuk. Neredeyse herkes “Muzlu süt içmeden dönmeyin.” dedi. Adana yemek önerileri cümlesinde kebap ve muzlu sütün yan yana geçmesi kulağa biraz garip gelebilir ama denedikten sonra hayatımızda daha önce muzlu süt içmemişiz dedik. Kazım Büfe Adana’nın Toros caddesinde yer alan tek şubesiyle hizmet veriyor. Mekanda gün boyu mikserler çalışıyor desek yanlış olmaz. Adana’da muzlu süt efsanesi gerçekmiş, ilk yudumda anladık. 🙂 İki bardak, biri büyük biri küçük, muzlu sütü 10₺ karşılığında alabiliyorsunuz. Eğer 2 bardak çok gelirse iki kişi bir muzlu süt siparişi de verebilirsiniz. Biz gitmişken doya doya içmek istedik, 2 kişi 4 bardak içtik, affetmedik. 🙂 Tostları da tavsiye ediliyor ama biz hakkımızı ara öğün olarak muzlu sütten yana kullandık.

7/C Ocakbaşı  Konum

Adana Ocakbaşı
Adana Ocakbaşı | Fotoğraf: Erhan-Ecem Özden

Akşam yemeği için Adanalıların bildiği, bizim gibi dışarıdan gelenlerinse pek bilmediği bir yere gittik. İstanbul’un 500T otobüsleri gibi Adana’nın da 7/C otobüsü varmış. Mekanın yeri neredeyse bütün Adana’yı dolaşan otobüsün geçtiği caddelerden birinde olduğu için restorana da otobüsün adını vermişler. Bir Adana klasiği olarak soğanla yapılan tüm salata çeşitleri masayı donattıktan sonra yemek siparişlerimizi verdik; Küşleme ve Adana kebap yedik. Yemeklerin ikisi de çok başarılıydı. Sonrasında Adana’ya özel, yağlı kara ve kaz başı etlerini denedik. Yağlı kara, kuzu sırtından yapılan pamuk gibi bir etken; kaz başı ise kuşbaşı etin biraz daha büyük versiyonu gibi bir et. Yediğimiz her şey çok lezzetliydi, servis hızlı ve garsonların hepsi güler yüzlüydü. Cumartesi günleri 7C Ocakbaşı‘nda fasıl da oluyormuş. Fiyatlar, İstanbul ile kıyaslanamayacak kadar iç açıcı. Adana’da etin en iyisini uygun fiyatlara yiyebilirsiniz.

Instagram

Ciğerci Mahmut  Konum

Adana Yemekleri
Adana Yemekleri | Fotoğraf: Erhan-Ecem Özden

Daha ikinci günden gerçek bir Adanalı gibi kahvaltıda ciğer yemeye gittik. Reşatbey’deki Ciğerci Mahmut, Adana’nın ciğer merkeziymiş. Üzmeyen bir fiyat politikası olduğundan yerel halk da burayı tercih ediyormuş. Ciğer etini kokulu bulduğu için yiyemeyenlere müjde; ciğeri gelin bir de burada deneyin! Tek kelimeyle bayıldık. Masaya gelen şiş ciğerler, pişmiş soğan salatası ve ayranla farklı bir pazar kahvaltısı yaptık. Ama eğer Adana’daysanız bunu normal karşılamalısınız. 🙂

Instagram

Kebapçı Mesut  Konum

Adana Kebap
Adana Kebap| Fotoğraf: Erhan-Ecem Özden

Son durağımız, Adana’nın en meşhur yerlerinden biriydi. Adana’da kebap deyince herkes Kebapçı Mesut’un ismini veriyordu. Kebapçı Mesut, 1921’den beri Kocavezir’de aynı yerde hizmet veriyormuş. Adana’daki diğer kebapçılarla kıyasladığınızda Kebapçı Mesut’un fiyatları bir tık yüksek olabilir. Çoğu Adana kebapçısı gibi burası da oldukça salaş ama duvarlarında bugüne kadar gelen ünlülerin fotoğraflarını gördüğünüzde ününü tahmin edebiliyorsunuz.

Biz gittiğimizde Uğur Yücel de ekibiyle Kebapçı Mesut’ta yemek yiyordu. Arkadaşımızın babası restoran sahibini tanıdığı için çalışanlara bizim geleceğimiz önceden haber verilmiş; bu yüzden bize özel davranıldı, sipariş alınmadı. Esnaf restoranlarının o meşhur “O iş bende, bana bırak” tavrı buradaki çalışanlarda da vardı. 🙂 Biz de kendimizi onlara bıraktık. Sofraya Adanalıların ikinci milli yiyeceği olan, soğan ile yapılan tüm salata çeşitleri geldi. Ardından nefis bir cacık ve sarımsaklı ekmekler… Ve Adana kıyma gözüktü ufukta. Bugüne kadar gördüğümüz en kalın ve en uzun Adana kebaptı. Fotoğrafını çekerken kadraja bile sığmadı ama o kadar lezzetliydi ki kelimelerin yetersiz kaldığı bir andı. Tüm yemeği konuşmadan yedik diyebiliriz. Yerken de zorlandık çünkü porsiyon çok büyük geldi. Bizimle ilgilenen garsonlardan birine porsiyon konusunu sorduk. “Yeğenim siz 2.5 porsiyon kebap yediniz.” dedi. Biz şaşırınca da “E ne sandınız?” diyip güldü. Masada derin bir sessizlik oluştu. Adam başı 2.5 porsiyon kebap yediğimiz gerçeği midemize daha çok oturdu. Bazen kararı mekana bırakmamak gerektiğini böylece öğrenmiş olduk. Kebapçı Mesut, bize bir süre et görmeme kararı aldırsa da, Adana’ya gelen herkesin burada kebap yemesini öneririz. Ama lütfen bilinçli tüketiniz. 🙂

Instagram

Adana’nın Diğer Lezzetleri

Kısa ama yoğun geçen Adana gurme turunda kebap ve ciğer dışında denenecek başka lezzetler de var. Biraz da onlardan bahsedelim.

Şalgamları çok güzel ve çok hafif olan Ali Göde Şalgam… Kurtuluş caddesinde küçük bir yerleri var ama biz Lider 2’deyken bu lezzetli şalgamlardan içmiştik.   

Adana Yemekleri
Adana Yemekleri | Fotoğraf: Erhan-Ecem Özden

Eski bir tatlıcı olan Tarihi Yeni Uğur Helvacısı‘na da çeşitli tatlılar yemek için uğrayabilirsiniz. İçeride lokumlar, helvalar, cezeryeler satılıyor. Hem Adanalıların hem de turistlerin gözdesi diyebiliriz.

Adana’da birkaç yerde şubesi olan Ballıbaba Dondurma da Adana’nın güzel restoranlarından biri. Biz Turgut Özal Bulvarı’ndaki yerlerine gittik. Dondurmaları %100 doğal ve katkısız yapıyorlar. Damla sakızlı ve kahveli favorimiz oldu.

Turgut Özal Bulvarı’nda bulunan tatlıcı Kadayıfçı Olcay‘a gece yarısı gittiğimizde bile kalabalıktı. Kadayıflarını çok beğendik. İkram olarak getirilen süt ve meyvelerle de kalbimizi kazandı.

Adana Tatlıları
Adana Tatlıları | Fotoğraf: Erhan-Ecem Özden

Çakmak Caddesi’nde yer alan tatlıcı Tatlıcı Gönül Kardeşler‘in kuyruğu hiç bitmiyor. Çeşit çeşit şerbetli tatlı satılıyor burada. Fiyatları da uygun olunca Adana’nın en popüler sokak lezzetlerinden biri olmuş. Buradaki gelenek elinize kağıt parçası alıp, tatlı tepsilerinden istediğiniz tatlıyı alıp ayaküstü yemek. Bu, Adanalılar için bir ritüel olmuş. Şerbetli tatlı severler kaçırmamalı.

Adana da Antep ve Hatay gibi midenize bayram ettirecek lezzetlerle dolu. Bir hafta sonu planı olarak hem şehri gezmenizi hem de nefis yemekleriyle kendinizi ödüllendirmenizi tavsiye ederiz. Şimdiden iyi seyahatler!

Kapak fotoğrafı: Erhan-Ecem Özden

İlginizi çekebilir: Duygu Sevimli’den Antakya Yeme-İçme Rehberi