Kapı zilinden tenefüs ziline, telefon çalma melodisinden bekleme müziklerine kadar hayatımızın çoğu alanında farkında olmadan bize eşlik eden Wolfgang Amadeus Mozart ismini hepimiz duymuşuzdur ama ne kadar trajik bir hayat hikayesi olduğunu kaçımız biliyor? Açıkçası ben, onun hayatının anlatıldığı Amadeus oyununa gidene kadar ne kadar trajik bir hayat hikayesi olduğunu bilmiyordum. 

Wolfgang Amadeus Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart | Fotoğraf: Instagram / @amadeussahnede

11 Ocak’ta Unique Hall’de prömiyerini yapan ve 35 kişilik ekibin yönetmen koltuğunda Işıl Kasapoğlu’nun oturduğu bu muhteşem oyuna, Fazıl Say’ın Instagram hesabında oyun hakkında yaptığı paylaşımlar sayesinde denk geldim. Selçuk Yöntem, Okan Bayülgen ve Özlem Öçalmaz başrollerinde sahneye konan oyun; Beethoven, Schubert gibi isimlerin hocası ve saray müzisyeni olan Salieri üzerinden Mozart’ın yaşam öyküsünü anlatırken aslında insan olmanın herkeste ne kadar benzer hislere ev sahipliği yaptığını da gözler önüne seriyor.

“Sanat, yetenek mi bilgi mi?” sorusuna su götürmez şekilde “yetenek” cevabını veren Salieri-Mozart hikayesinde her izleyici eminim kendi hayatından bir kesit izliyormuş hissiyle gerçeklik ve kurgu arasında gidip gelecek. Sonuçta hepimiz hayatın bir anında Salieri gibi ilkel ve insani hırslara kapılıp bir başkası için “Tanrım, neden böylesine şımarık ve kibirli bir çocuğa böylesine tanrısal bir yetenek bahşettin?” diye içimizden geçirmişizdir. Ancak “Salieri Kompleksi Hastalığı“na da isim babalığı yapan Salieri’nin hırsının ve kıskançlığının, yine kendisinin üretkenliğini baltaladığını; son yıllarda hiç beste yapamamasına ve hatta intihara teşebbüs sebebiyle psikiyatri kliniğine yatırılmasına sebep olduğunu da söylemeden geçmemek gerekir.

Salier
Salieri | Fotoğraf: Instagram / @amadeussahnede

Ancak şu bilimsel gerçeğin de altını çizmek istiyorum ki sanat; teknoloji gibi gelişimden değil, değişimden ibaret. Bu değişimse çağın gereklilikleri doğrultusunda sezgisel bir şekilde vuku buluyor. Sanat; dil, din, ırk, millet ayırt etmeksizin herkesin hayatında olması gereken ve gelişim odaklı milletlerin topyekün çabalarıyla terfi ettirmek zorunda oldukları bir olgu. Yoğun gündelik yaşantıda sanata da mutlaka yer ayırmaya çalışanlar için, müzik alanında eşsiz bir yeteneğe sahip olan Mozart ve  Mozart ile aynı dönemde müzisyen olmanın getirdiği şansızlığın altında ezilen Salieri’nin ilişkisinin canlandırıldığı “Amadeus”un, Türkiye’nin önde gelen isimleri eşliğinde alışılmışın dışında bir prodüksiyon izlemek adına mutlaka görülmesi gereken bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Şimden iyi seyirler!

Kapak fotoğrafı: haberturk.com/

İlginizi çekebilir: ArtsyMagger’dan En İyi Tiyatro Oyunları