akropolis

Atina, her ne kadar İstanbul’a yakın olsa da insanları, temizliği, düzeni bakımından yine de bir Avrupa şehri. Tepeleri ve inişli çıkışlı yolları, düz betondan beyaz (ve biraz zevksiz) evleriyle İstanbul İzmir karması bir havası var. Denize kıyısı olmasına rağmen, şehir merkezi denizden uzakta yer alıyor ve Atinalıların en önemli manzarası: Akropolis. Akropolis’e bakan restoran ve evler Atina’da daha pahalı ve değerli.

Fazla uzatmadan, Atina’da yapmanız gerekenler listeme geçiyorum:

Atina’da Gezip Görülmesi Gereken Yerler:

1) Atina’nın merkezi, namıdiğer Taksim’i Syntagma Meydanı. Syntagma’ya cok yakın bir yerde, Yunanlı arkadaşımın evinde kaldım. Bu civarda kalacak yer bulursanız şehrin en önemli yerlerine yakınsınız demektir. Yine bu meydandan saat başı şehir turu yapan turistik otobüslerle ufak şehir turu yapabilirsiniz.

parlamento_askerler

2) Syntagma meydanında arkanızı döndüğünüzde parlamento binasını göreceksiniz: Burada her saat başı “Evzones” ismi verilen askerler değişik figürlerle nöbet değişimi yapıyorlar, tabii ki fotoğraf çekmenize de izin var.

bizans_kalinti

3) Syntagma’dan düz devam edince Monastiraki Meydanı’na varıyorsunuz. Burada Bizans’tan kalma pek çok harabe ve mekana rastlıyorsunuz, bunlardan biri oldukça şirin Ortodoks kilisesi: Kapnikarea Church. İleride çarşıyı göreceksiniz, burada Yunan zeytinyağı, sabunları, magnetler ve pek çok turistik dükkân var. Devamında ise bitpazarı var, antik mobilyacılarda gezinip, bitimindeki Agias İrinis meydanındaki kafelerden birinde mola verebilirsiniz. (öneri: Tailor Made Cafe)

bit_pazari

4) Monastiraki’den Akropolis yönüne yürüğünüzde Plaka’ya geliyorsunuz. Burası Atina’nın en eski yerleşim bölgesi, küçük dar sokakları, renkli ve turistik tavernaları, takı & mücevher dükkanları, deri ayakkabı ve çantacılarıyla oldukça en turistik mahalle. Öğlen alışveriş ve Akropolis’e tırmanış için ya da akşam ışıklandırılmış Akropolis manzarasında yemek için tercih edilebilir.

plaka

5) Şık cafe’ler ve pahalı dükkanlar için Kolonaki Street’i öneririm.

6) Monastiraki civarında Adrianou Street’te yemek için güzel ancak çok turistik tavernalar var. Lokal taverna önerilerim ise aşağıdaki listede.

7) Atina’yı kuşbakışı görmek için Lykavittos Hill’e çıkılabilir. Yarım saatte bir kalkan teleferiği yakalayıp Atina’nın en tepesindeki şapeli, şık restoranı ve tepeden tüm Atinayı görebilirsiniz.

lykavittos_tepesi

8) Araba kiralarsanız, şehir dışından uzaklaşmak için Flisvos’a gidip milyon dolarlık teknelerin olduğu marinayı gezebilirsiniz. Bizim vapurlardan daha büyük lüks yatları var. Marina sonrasında yazlık bölgesi Vouliagmeni’ye devam edebilir şık villalar görüp, Astir Palace Resort’ta mola verebilirsiniz.

9) Devamında Piraeus balıkçı kasabasında en taze deniz mahsullerini yemek üzere bir tavernada durmanızı öneririm.

akropolisten_manzara

10) Son olarak Akropolis: Akropolis tepesine çıktığınızda girişte bir harita alın ve okuyarak gezin, Dionysus’un tiyatrosuna Atina manzarasına mutlaka bakın. Tepeyi gezdikten sonra Akropolis Müzesi’ne 2 saat ayırabilir ve Akropolis’teki kazılardan çıkarılmış olan heykelleri, o döneme ait tüm eşyaları görebilirsiniz. Müzenin tabanının bir kısmı cam kaplı ve aşağıdaki Akropolis şehir kalıntılarının üstünde gezebiliyorsunuz.

Atina’da Ne Yapalım & Ne Yiyelim?

1)Yunanlılarda kahvaltı kavramı pek yok. Genelde cornflakes & süt ya da hamur işi bir atıştırmalık ve kahve ile bu öğünü hızlıca hallediyorlar. Ancak cafe’lerde omletli, krepli kahvaltılar da bulmak elbette mümkün. Syntagma meydanı çevresindeki pastanelerde elmalı turta, kıymalı veya peynirli börek (Sarıyer Böreği’ne çok benziyor) ve bizdekinin aynısı pek çok şerbetli tatlıyla; kadayıf, burma, şekerpare gibi, kahvaltı da edebilirsiniz

yunan_borekleri

2) Barlar: Aşağıdakilerin hepsi Atinalıların tercih ettiği mekanlardan.
Six dogs: Kadıköy barları gibi, alternatif ve salaş, avlu ortamı çok hoş.
Transistor: Harika müzik, ufak, şık ortam.
DOT: Dans ve müzik bir arada çok “cool” ancak çok kalabalık

Greece – Athens – People at Six Dogs a trendy bar in the Monastiraki area

3) Tavernalar:
En eski tavernası Karavitis, tavsiyeler: Köfte(domuz etli), pirzola, masa şarabı, cacık
Plaka’da Kafeneio Taverna
Mermigas taverna: Şık ve lokal, yemekler nefis

taverna_masa

4) Mutlaka yiyin: Feta peynirli Greek Salata, kızarmış Feta peyniri, Souvlaki (Yunan usulü döner), her türlü deniz mahsulü, kızarmış kabak, humus, Frappe (kahve molanızda)

souvlaki

5) Mutlaka uğrayın: Plaka’daki Brettos şarapevi hem tarihi hem tam fotoğraflık

Kısa not: Atina sokakları harika graffitilerle dolu, en azından bir tanesinin önünde mutlaka fotoğraf çektirin.

graffiti