Define Adası, Seksen Günde Dünya Gezisi, Alice Harikalar Diyarında… En son ne zaman kendiniz için bir çocuk kitabı okudunuz? Bazı kitaplar için sadece ‘çocuk kitabı’ demek bizim için oldukça zor. Her ne kadar çocuk kitapları raflarında satılsalar da her biri tekrar tekrar okunması gereken, hem çocukların dünyalarına bir yolculuğa çıkabileceğimiz hem de kendi içimizdeki çocuğu tekrar bulabileceğimiz kitaplar onlar. Hadi gelin, bu kitaplarla çocukluğumuza geri dönelim, içimizdeki çocuğu yeniden bulalım! İşte büyükler için çocuk kitapları listemiz:

Kütüphane
Kütüphane | Fotoğraf: Unsplash / Alfons Morales

Büyükler İçin Çocuk Kitapları

Oz Büyücüsü | L. Frank Baum

“İnsanın evi gibisi yoktur.”

L. Frank Baum’un kaleme aldığı Oz Büyücüsü, merak, eğlence ve macera dolu bir roman. Amerikan edebiyatının ilk masal örneği sayılan kitap, baş kahramanımız Dorothy ve köpeği Toto’nun kasırgada evinin uçmasıyla sevdiklerinden ayrı kalması ve eve dönmek için verdiği mücadeleyi anlatıyor. Bu yolda karşılaştığı Korkuluk, Teneke Adam ve Korkak Aslan ile Oz Büyücüsü’ne gitmeye çalışan küçük kızın hikayesi bir yandan da dönemin ekonomik, siyasi ve toplumsal durumuna da ışık tutuyor. Alegorik ögelerle donatılmış kitabı okurken gözünüzde canlandıracağınız şehri çok seveceğinize eminiz! İyilik perisi, kötülük cadısı, büyücüler ve konuşan insan dışı canlıların eşlik ettiği kitabı elinizden bırakmak istemeyeceksiniz. Bir de isterseniz kitaptan uyarlanmış filmini izleyebilirsiniz.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Seksen Günde Dünya Gezisi | Jules Verne

“Dünyada beklenmedik bir şey yoktur.”

Çocuk-gençlik macera romanı olan Seksen Günde Dünya Gezisi, Fransız yazar Jules Verne tarafından kaleme alınıyor ve ilk kez 1872’de basılıyor. Dünyayı 80 günde dolaşmanın mümkün olduğunu düşünen ve bunun üzerine arkadaşlarıyla iddiaya giren Bay Phileas Fog’un uşağını da yanına alarak çıktığı yolculuğu anlatıyor kitap. Hakkında kimsenin bir şey bilmediği, sert mizaçlı, sıkı kuralları olan Phileas Fog’un hikayesi dünyanın en iyi bilim kurgu eserlerinden biri haline geliyor. Seksen Günde Dünya Gezisi, hayal gücünün oldukça yüksek olduğu, sizi sürekli daha farklı düşünmeye yönelten, tam bitti derken aslında yeniden başladığınızı fark ettiğiniz akıcı bir roman.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Define Adası | Robert Louis Stevenson

“Yarına bu kadar aldırışsız insanları ömrümde hiç görmemiştim.”

Robert Stevenson’un, oğlunun oyun oynarken çizdiği bir haritadan esinlenerek yazdığı macera romanı Define Adası, yine hayal gücünün sınırlarına ulaşan bir eser. Okyanusların korsanlarla dolu olduğu, macera dolu bir dönemde geçiyor Define Adası. Korsan Bill’in ölümü ardından Amiral Benbow Hanı’nda yaşayan genç çocuğun, yani Bill’in, ölen korsanın sırlarını öğrendikten sonra bulduğu kilitli bir sandık ile çıktığı yolculuk anlatılıyor romanda. Babasının arkadaşı ile birlikte “Define Adası’na” yolculuğa çıkan gencin yolda başına gelenler, dostunu düşmanını tanıdığı bir serüven… Korsanlar, define ve deniz üçlüsüyle macera dolu bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız bu kitabı mutlaka okunacaklar listenize eklemelisiniz.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Şeker Portakalı  | Jose Mauro De Vasconcelos

“Sevginin ne olduğunu gerçekten keşfedeli beri, bütün sevdiklerimi sevgiye boğuyordum.”

Baştan uyaralım; sevginin ve sevgisizliğin kitabı Şeker Potakalı’nı okurken göz yaşlarınızı tutamayabilirsiniz. Ünlü yazar Jose Mauro De Vasconcelos‘un çocukluğundan da izler taşıyan romanın 12 gün gibi bir sürede yazılmış olduğunu biliyor muydunuz? Şeker Portakalı kitabının, 12 gün kadar kısa bir sürede yazılmış olmasına rağmen, asırlar boyunca etkisini yitireceğini hiç sanmıyoruz. Kitabın konusuysa şöyle; yoksul bir ailenin çok yaramaz çocuğu Zeze’nin hayatı oturdukları yerden taşınmalarıyla değişmeye başlıyor ve tek arkadaşı, bahçelerindeki küçük şeker portakalı fidanı oluyor. Gün içinde yaşadığı her şeyi şeker portakalına anlatan Zeze, bir zaman sonra sokak şarkıcısı Portekizli ile tanışıyor ama babası, onun söylediği şarkıların müstehcen olduğu düşündüğü için Zeze’ye Portekizli ile görüşmemesini söylüyor. Buna rağmen Portekizli ile görüşmeye devam eden Zeze, babası tarafından şiddete uğruyor ve bu saatten sonra artık yeni babasının Portekizli olmasını istiyor. Derken bir gün Portekizli kaza yapıyor, şeker portakalının kesileceği haberi geliyor ve Zeze tüm bunların acısıyla çocukluğunu kaybetmeye başlıyor. Oldukça dramatik ama bir o kadar da hayatın içinden olan kitap Şeker Portakalı, kütüphanenizde mutlaka yer alması gereken kitaplar arasında!

Kitabı satın almak için tıklayın.

Alice Harikalar Diyarında | Lewis Carroll

“Nereye gideceğini bilmiyorsan, hangi yoldan gittiğinin hiçbir önemi yok.”

Beyaz tavşanı takip ederek eğlenceli ama bilinmez bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız? Alice Harikalar Diyarı kitabının yazarı Lewis Carroll’un çocukları çok sevdiği ve onları mutlu etmek için kitaplar yazdığı biliniyor. Özellikle kız çocuklarını mutlu etmek için yazdığı söylenen bu kitap ise, ilk kez 1865 senesinde basılıyor ve günümüzde hala ilk günkü gibi heyecanla ve sevgiyle okunuyor. Bir çocuk klasiği olan Alice’nin hikayesi, küçük beyaz tavşanı takip ederken fantastik bir kuyuya düşmesiyle başlıyor. Sonrasında kendini “Harikalar Diyarı’nda” buluyor Alice. Sihirli yiyecekler, konuşan hayvanlar, gariplikler dolu bir dünya… Tavşan, kedi, fare ve bilmecelerle dolu olan Alice masalı, aynı zamanda yönetmenliğini Tim Burton’un yaptığı bir çocuk filmi olarak da karşımıza çıkıyor. İster sahnede izleyin, ister kitabını okuyun ama mutlaka hayatınıza bir yerden dahil edin Alice’nin Harikalar Diyarı’nı!

Kitabı satın almak için tıklayın.

İlginizi çekebilir: SineMagger’dan Tim Burton Filmleri

Don Kişot | Cervantes

“Başarıya ermeden önce birtakım talihsizliklerle uğraşmış tek bir şövalye yoktur.”

Dünyada, roman türünün ilk örneği olarak kabul edilen Cervantes’in kıtaları aşan ünlü eseri, değirmenlere kılıç çeken Şövalye: Don Kişot! Cılız atı Rocinante ve hem yol arkadaşı hem seyisi hem de uşağı olan Sancho Panza ile maceradan maceraya koşan Don Kişot, yiğitlik üzerine kurulu bir roman. Gerçek ile hayalin, romantik ile dramatiğin iç içe olduğu romanda zayıf olana yardım etmek, yiğit olmak her zaman ön planda bulunuyor. Kent kent dolaşıp şövalyelik yapan, değirmenlerle dövüşen, kendine bir de sevgili bulmak isteyen Don Kişot, büyükler için çocuk kitapları listemizde önemli bir yer tutuyor. Modern romanın temellerini oluşturan bu eseri mutlaka okumalısınız. Ayrıca, İstanbul Tiyatro Sahnelerinden Baba Sahne’de gösterimde olan Don Kişot’u da mutlaka izlemelisiniz!

Kitabı satın almak için tıklayın.

İlginizi çekebilir: ArtsyMagger’dan En İyi Tiyatro Oyunları 2019

Gulliver’in Gezileri | Jonathan Swift

“Gerçek, akıllı kimseleri daima etkiler.”

Jonathan Swift’in 1726 yılında tamamladığı ve bugün, 100 Temel Eser listesinde yer alan Gulliver’in Gezileri, bizim de büyükler için çocuk kitapları listemizin olmazsa olmazlarından biri. Kitap, kahramanımız Gulliver’in gemiyle seyahate çıkmasıyla başlıyor. Kaza geçiren gemiden karaya sürüklenen genç doktor Gulliver, kendini önce kendine göre çok ufak insanların olduğu bir adada, sonra kendinden oldukça büyük olan insanların olduğu bir adada buluyor. Politik bir alegori olarak da okunabilen Gulliver’in Gezileri’nde 18. Yüzyıl İngiltere’sinin siyaseti de eleştiriliyor. Hatta biliyor musunuz, ana kahraman Gulliver’in adı, ‘saf’ anlamına gelen ‘gullible’dan türeyen bir isim! Dört bölümden oluşan kitabın her bölümünde farklı eleştiriler, ironiler, alegoriler bulunuyor ve her bölüm hem büyüklere hem küçüklere keyifli bir okuma deneyimi sunuyor. Gulliver’in Gezileri de sinemaya uyarlanan kitaplar arasında yerini alıyor ve 2015’te Rob Letterman’ın yönetmenliğiyle karşımıza çıkıyor. Bu keyifli filmi izlemeden önce kitabını okumanızı öneririz!

Kitabı satın almak için tıklayın.

Binbir Gece Masalları | Antoine Galland

“Bil ki, suçlu, işlediği suçuyla zaten yeterince cezalandırılmıştır.”

Rivayete göre eski zamanlarda Çin ve Hint diyarında hüküm süren Şehriyar ve Şahzaman adlı iki padişah yaşıyor. Bu padişahlar, eşleri tarafından aldatılıyor ve o günden sonra Şehriyar, her gün başka bir kadınla evlenip, ertesi sabah onu idam ettiriyor. Günlerden bir gün Vezir’in kızı Şehrazad, ya padişahla evlenecek ve sonra idam ettirilecek talihsiz kızlardan biri ya da onu kandırarak herkesi bundan kurtaracak biri olmaya karar veriyor. Şehrazad, evlilikleri gerçekleşmeden önce padişahtan son bir dilek isteyerek kardeşi Dünyazad’ı görmeye gidiyor ve Dünyazad da ablasından son bir dilek dileyerek ona masal anlatmasını istiyor. Şehrazad, gün doğuncaya kadar masal anlatıyor ama gün doğarken, aydınlıkta masal anlatılmaz diyerek masalı en heyecanlı yerinde bitiriyor. Dünyazad kadar padişah Şehriyar da masalın devamını merak ediyor ve Şehrazad’ın canını bağışlıyor. Böylece her gece Şehrazad, Şehriyar’a masal okuyor ve bir süre sonra padişahtan üç çocuk sahibi oluyor. Böylece Padişah, hem Şehrazad’ın hem de tüm kadınların canını sonsuza dek bağışlıyor… Gelelim bu hikayelerin konusuna; kitapların ana temasının ‘kadının sadakatsizliği’ olduğunu söylense de Şehrazad’ın anne, kadın, kız kardeş olarak ortaya koyduğu önemli bir feminist görüş de es geçilemiyor. Zaten kitap da bu tez ve antitezin masal içinde masal halinde anlatılmasından oluşuyor ve sonunda biri diğerinden üstün geliyor.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Oliver Twist | Charles Dickens

“Gelecekten umut kesilmez.”

Charles Dickens’ın kaleminden çıkan ve 1989 yılında yayımlanmaya başlayan roman, yetimhanede dünyaya gelen bir çocuğun dramatik hikayesini ve mücadelesini anlatıyor. 11 yaşına gelince yetimhaneden başka bir aileye evlatlık verilen Oliver’ın evden kaçmasıyla hayatı değişmeye başlıyor. Oliver’ın yaşarken çektiği zorluklar, farkında olmadan hırsızlık çetesine katılması, yüzünden çok korkan Oliver Twist’in yoksulluktan hırsızlığa, hırsızılıktan soyluluğa uzanan hayat hikayesini mutlaka okumalısınız! Kitabını okuduktan sonra, Roman Polanski yönetmenliğindeki filmini de izleyebilirsiniz.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Küçük Prens | Antoine de Saint-Exupery

“Büyükler gerçekten çok, çok tuhaf oluyorlar.”

Fil yutmuş bir boğa yılanı çizmişken büyükler tarafından şapka çizdiği sanılan, hatta resim çizmektense daha büyük işlere yönelmesi gerektiği söylenen Küçük Prens, büyüklere akıl sır erdiremeyen, gezegen gezegen dolaşan küçük bir çocuğun hikayesi. Bakmayı değil görmeyi öğreten Küçük Prens kitabından büyüklerin öğreneceği çok şey olduğunu düşünüyoruz. Kitabı bizim için enteresan kılan detaylardan biri de asıl mesleği pilotluk olan Fransız yazar Antoine de Saint-Exupery’nin, Küçük Prens’i kaleme aldıktan 1 sene sonra, tıpkı kitabın başındaki pilot gibi keşif uçuşu yaparken uçağının vurulması ve denizin açıklarına düşerek ölmesi… 2015’te Mark Osborne yönetmenliğinde sinemaya uyarlanmış Küçük Prens filmini de izleyebilirsiniz.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Kapak fotoğrafı: Unsplash / Annelies Geneyn

İlginizi çekebilir: İstanbul Flaneur’den İstanbul Kütüphaneleri