Tiyatro mevsimi başladı! Peki, hangi sahnelerde nasıl oyunlar izleyebileceğinizi biliyor musunuz? Hadi o zaman İstanbul’daki tiyatro sahneleri arasından seçtiklerimize birlikte bakalım. 🙂

 Fotoğraf: Unsplash.com / Peter Lewicki
Fotoğraf: Unsplash.com / Peter Lewicki

Hadi gelin, İstanbul’daki biribirinden güzel, trajediden komediye; müzikalden monologa birçok türün oynandığı İstanbul’daki tiyatro sahneleri hangileriymiş onlara bakalım.

İstanbul’daki Tiyatro Sahneleri

Moda Sahnesi, Kadıköy Konum

Moda Sahnesi
Moda Sahnesi | Fotoğraf: gazetekadikoy.com.tr

Kadıköy’ün incisi Moda Sahnesi, Anadolu Yakası’nın en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olarak çıkıyor karşımıza. Sahne, 1969 yılında Kafkas Sineması olarak kurulup 1984 yılında Moda Sineması adını, ardından 2013’te de birkaç değişiklik ve inşaat sonrası Moda Sahnesi adını alıyor.

Moda Sahnesi’nde değişik boyutlarda ve işlevlerde 3 salon bulunuyor. Bu salonlarda sanatın çeşitli türlerinden konser, atölye ve dans gibi üretimler sergilenebiliyor. Hatta eski ruhunu kaybetmeyen Moda Sahnesi’nde sinema filmlerini izlemek de mümkün.

Bir sanat mekanının adresi olan Moda Sahnesi’ndeki oyunlara, atölyelere ve daha fazlasına buradan ulaşabilirsiniz.

Duru Tiyatro, Kadıköy Konum

Duru Tiyatro
Duru Tiyatro | Fotoğraf: kultursanatharitası.com

Adını, kurucusu ve sanat yönetmeni Emre Kınay’ın kızından alan, Kadıköy’ün sanatla iç içe olan bir diğer mekanı Duru Tiyatro! Topluluk, 2005 yılında bir repertuar tiyatrosu olarak başlıyor yaşamına. Yıllarca farklı mekanlarda oyunlarını sergiledikten sonra 2007’de çağdaş bir kente ‘’duru’’ bir tiyatroyu nasıl yaratabiliriz fikriyle yola çıkıyorlar. Ardından 5 Ocak 2008’de başrollerini Ayça Bingöl ve Sezin Tekin’in oynadığı ‘’Bana Bir Picasso Gerek’’ oyunuyla perdeyi açıyorlar ve bazılarının deyimiyle ‘’Bu devirde tiyatro kuran deliler’’ olarak Kadıköy’deki yerlerini alıyorlar.

Siz de duru sahneyi görmek, yıllanmış sahnelerde bir oyun izlemek isterseniz program ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Dasdas, Ataşehir Konum

DasDas
DasDas | Fotoğraf: tiyatrodergisi.com.tr

Mert Fırat, Didem Balçın, Harun Tekin, Koray Candemir ve Muzaffer Yıldırım’dan oluşan kurucu ekibiyle Ataşehir’in yeni gözdesi DasDas’da sıra. Burası sadece bir tiyatro merkezi olmaktan çok kültür sanatı bir araya getiren bir mekan halinde çıkıyor karşımıza. DasDas, sahne sanatlarıyla mutfak sanatlarını aynı çatıda buluşturuyor yani. Peki ne demek DasDas?

Mekanın kurucularından Harun Tekin, sahnenin isminin yükü altında seyirciyi koşullayacak bir şey yapmak istemediklerinden bahsediyor. Yine mekanın kurucularından Mert Fırat, kelimenin bir anlamı olmadığından, tekrar eden seslerden ortaya çıkan bir kelime olduğundan bahsediyor ve aslında bu kelimeyi bizlerin bulduğunu söylüyor. Ekşi sözlükte ‘’dasdas’’ kelimesini arattıklarına karşılarına 2002 tarihli şu entry çıkıyor: ‘’müzik, sinema vs. gibi çeşitli konularda ortak beğenisi olan arkadaşlara verilebilinecek isim. En basit örnek olarak “müzikdaş arkadaş”ın kısaltılmışı’’ ve evet diyorlar, istediğimizi anlatan en güzel kelime! Böylece sahnenin adının DasDas olmasında herkes hemfikir oluyor.

Bu keyifli sahnede bir oyun da ben izlemek isterim ya da çılgınlar gibi müzik dinleyip dans etmek isterim derseniz sahneyle ve programla ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kumbaracı50, Beyoğlu Konum

 Kumbaracı50
Kumbaracı50 | Fotoğraf: kumbaracı50.com

Kumbaracı50, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bir araya gelerek tiyatro sahnelemeye başlayan Altıdan Sonra Tiyatro ekibinin 2009 yılında Tünel’de kurdukları bir sahne. Sahne; adını, bulunduğu mahallenin isminden ve bulunduğu apartmanın numarasından alıyor. Kuruluşlarından bu yana sadece kendi tiyatrolarını değil, farklı tiyatro topluluklarının oyunlarını da sergileyen bu sahnenin amacı ‘Sanat ve bilimin ortasındaki köprüde, yaşadığı çağ ve topluma ileteceklerini sanatsal bir senteze dönüştürmek ve yazdığı özgün eserlerde, üyesi olduğu kuşağın gözüyle geleceği tiyatro eliyle biçimlendirmek’ olarak belirlenmiş.

Şimdilerde ‘Babaanemin Masalı’, ‘Misafir’ gibi oyunlar oynanan ve İstanbul’a yenilikçi bir sahne kazandıran bu ekibi izlemek ve program ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için buraya bakabilirsiniz.

Dada Salon, Mecidiyeköy Konum

Dada Salon
Dada Salon | Fotoğraf: dadasalon.com.tr

Şehrin yenilerinden olan, Okan Bayülgen ve Selin Atasoy tarafından hayata geçirilen DADA Salon, yalnızca bir tiyatro salonu değil aynı zamanda konserlere, atölyelere, kurumsal toplantılardan kitap okuma gecelerine ev sahipliği yapan bir mekan. Sanatseverleri aynı çatı altında toplayan bu mekanda diğer salonlardan farklı olarak interaktif tiyatrolar izleyebiliyorsunuz. Peki nedir interaktif tiyatro? Gösterimin, seyircilerle fiziksel ve sözsel etkileşim içerisinde olduğu ve oyunun, izleyicilerin etken katılımıyla ilerlediği bir tiyatro türü. DADA Salon’da da sahne yerine, seyircilerin oturduğu masaların arasında oynanan oyunlar izlemek ve oyunlara dahil olmak mümkün!

Çeşitli interaktif tiyatrolar seyretmek, müzikler dinlemek ya da belki kitap okuma gecelerine katılmak istiyorsanız buradan DADA Salon’un programı ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Oyun Atölyesi, Moda Konum

Oyun Atölyesi
Oyun Atölyesi | Fotoğraf: Oyun Atölyesi

Kadıköy’deki bir diğer tiyatro salonu, Moda’nın göbeğindeki Oyun Atölyesi! Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer tarafından 199’da kurulan Oyun Atölyesi, başlarda gezici bir tiyatroyken 2002 yılında Anthony Horowitz’in ‘Mindgame’ oyunuyla Moda’daki yerinde seyircisiyle buluşmaya başladı. Açıldığı günden bugüne birbirinden farklı türdeki klasik ve çağdaş oyunlarla sanat severlerin ağırlayan Oyun Atölyesi, şıklığıyla, oyuncularıyla, atmosferiyle oldukça sevdiğimiz bir sanat alanı. Fırsat bulup bir tiyatro gösterisini de orada izlemenizi öneririz!

Oyunlarla ve sahneyle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

TOY İstanbul, Şişli Konum

TOY İstanbul
TOY İstanbul | Fotoğraf: Kulturlimited

İstanbul’un diğerlerine göre yeni sayılabilecek sahnesi TOY İstanbul, 2016’da açıldı. ’T’iyatro, ‘O’yunculuk ve ‘Y’azarlık disiplinlerinden yola çıkarak isim alan TOY, tiyatroya yeni bir dinamizm katmayı amaçlıyor hem de bu alanda ilerlemek isteyenlere atölye çalışmaları deneyimi sunuyor. Şimdilerde Yak Bunu, Yalnızlıkla Nasıl Savaşılır, Benimle Gelir Misin?, Hipokrat oyunlarıyla bu amaçlarına hizmet eden TOY İstanbul’da bir oyun izlemeden sezonu kapatmamanızı öneririz.

Oyunlarla ve sahneyle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Sahne Beşiktaş, Beşiktaş Konum

Satranç
Satranç | Fotoğraf: Twitter / Sahne Beşiktaş

Beşiktaş’ın kalabalığından ve gürültülü sokaklarından sıyrılıp sakinleşip, keyifli tiyatrolar, stand-up’lar izleyebileceğiniz, müzikler dinleyebileceğiniz sıcak bir mekan Sahne Beşiktaş. Osman Erkır’ın kurduğu, 1903’te Cine Elektra, 1930’larda Hilal Sineması, 1955’te Şen Sineması, 1970’lerin sonundan 2000’li yılların ortasına kadar parti ilçe merkezi olarak faaliyet gösteren mekan, nihayetinde Sahne Beşiktaş adıyla sanat severlere kapılarını açıyor. Hem kendi ürettikleri oyunlarla hem de farklı sanatçılara, gruplara ev sahipliği yapan mekanda birbirinden farklı etkinlik izlemeniz mümkün.

Oyunlarla ve sahneyle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Cihangir Atölye Sanat (CAS), Cihangir Konum

Cihangir Atölye Sahnesi
Cihangir Atölye Sahnesi | Fotoğraf: Instagram / @cihangiratolyesahnesi

2017 yılında Arzu Gamze Kılıç ve Muhammet Uzuner tarafından kurulan Cihangir Atölye Sahnesi, hem bir tiyatro hem de eğitim alanı sunuyor. Kendi öğrencilerinin ve oyuncularının oyunlarını sahneleyerek öne çıkan Cihangir Atölye Sahnesi’nin; Bir Alaturka Hikayet-Raif ile Letafet ve Ödenmeyecek Ödemiyoruz adlı oyunları, iki sezondur başarılı işleri olarak takip ediliyor. Saloz’un Mavalı ve Üç Kuruşluk Opera‘ysa, kendi öğrencilerinin sahnelediği oyunlar arasında. İkincikat Tiyatro, Versus Tiyatro, Tiyatroperest gibi grupları da sahnelerinde ağırladıklarını ekleyelim.

Oyunlarla ve sahneyle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Hann Sahne, Levent Konum

Hann Sahne
Hann Sahne | Fotoğraf: tiyatrolar.com.tr

Tiyatroların en çiçeği burnunda sahnelerinden biri olan Hann Sahne, Kanyon Teras’ta #TiyatroAşkına diyerek karşımıza çıkıyor. Ulaşımı kolay, salonu ferah, misafir ekipler de iyi olunca; tiyatro keyfini tam olarak yaşamak da biz izleyiciler kaçınılmaz oluyor. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu başta olmak üzere geçtiğimiz ve bu sezonların en gözde gruplarını tiyatroseverlerle buluşturmak, Hann Sahne’nin başlıca amaçları arasında. Zabel, Kader Can, Tırnak İçinde Hizmetçiler, 10 Saniye, Aynur Hanım’ın Bebeği; Hann Sahne’ye konuk olan oyunların sadece birkaçı.

Oyunlarla ve sahneyle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.  

Kadıköy Boa Sahne, Kadıköy Konum

Kadıköy Boa Sahne
Kadıköy Boa Sahne | Fotoğraf: Instagram / @kadikoyboasahne

Geçen sezon kurulmasıyla birlikte Kadıköy’de tiyatroseverlerin birinci adresine haline gelen Kadıköy Boa; aynı zamanda Moda Sahnesi, Baba Sahne ve Tiyatro Ak’la Kara’ya da komşu. Sahne, her gün farklı bir tiyatro oyununu ağırlıyor. Başta Kumbaracı50 olmak üzere Avrupa yakasındaki oyunlara da sahnesinde yer veren Kadıköy Boa, böylece Anadolu yakası sakinlerine alternatif sağlıyor. Sahnenin oyunları arasında Eylül, 444, Yalnızlıkla Nasıl Savaşılır, Lampedusa ve Kalabalık Duası‘nı sayabiliriz.

Oyunlarla ve sahneyle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

K! Kültüral Performing Arts, 4. Levent Konum

 K! Kültüral Performing Arts
K! Kültüral Performing Arts | Fotoğraf: kultural.com.tr/

Kendilerini “başta sahne sanatları olmak üzere tüm sanatların icra edilebilmesi adına kurulmuş, tek gayesi sanat üretimi olana bağımsız bir kültür alanı” olarak tanımlayan K! Kültüral Performing Arts’ı, ilk alkışı aldığı oyunu, Medea yorumu Teessür ile tanıyoruz. Sonrasında, bu takdiri konuk ettikleri yeni sezon oyunlarından Bir Delinin Güncesi, Çekmeceden Yıldızlara, Muse 90401, Paravanlar, Şehir Büyüyor devam ettirdiklerini söyleyebiliriz. 4. Levent’i sanatla ve tiyatroyla buluşturan K! Kültüral Performing Arts, programı ve performanslarıyla yakından takip ettiğimiz sahnelerden biri.

Oyunlarla ve sahneyle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kadıköy Theatron, Kadıköy Konum

Kadıköy Theatron
Kadıköy Theatron | Fotoğraf: Twitter / @kadikoytheatron

İlk olarak Bulvar Çarşısı içine konuşlanan Kadıköy Theatron, artık Yeldeğirmeni’nde hem yeni hem de konuk oyunlarla alkışlarımızı toplamaya devam ediyor. Kadıköy Theatron, kendi oyunu Stupid F*cking Bird’ün yanı sıra; konuk ekiplerden Narin Napalım, Dansöz, Fü gibi oyunlarla da tiyatroseverleri buluşturmaya devam ediyor.

Oyunlarla ve sahneyle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Koma Sahnesi, Kadıköy Konum

Koma Sahnesi
Koma Sahnesi | Fotoğraf: Gazeteduvar.com.tr/

Ilgın Sönmez’in bizlere armağanı Koma Sahne, tiyatrolara olduğu kadar sanat etkinliklerine, dinletilere ve hatta film gösterimlerine de ev sahipliği yapıyor. “#Komayagireceksiniz” anlayışıyla sahnesine konuk ettiği oyunlarla daha ilk günden etkinliklerini programlarımıza not ettirmeyi başaran sahneye; Aqua Minerale, Kıyıya Oturmanın Böylesi, Iphigenia, Persona Kuartet gibi oyunlarla birlikte, okuma tiyatroları için de uğrayabilirsiniz.

Oyunlarla ve sahneyle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Aslında İstanbul’daki tiyatro mekanlarının sayısı oldukça fazla. Devlet tiyatroları, özel tiyatrolar, gezici sahneler… Şimdilik birkaçını listeledik ama bu demek değil ki hepsi bu kadar. 🙂

Devamı için takipte kalın!

İlginizi çekebilir: ArtsyMagger’dan Tiyatro Önerileri