Öğrenmenin en iyi süreçlerinden biri not tutmaktır. Derste, konferansta, sunumda, toplantıda kısacası hayatımızın pek çok alanında not tutmamız gerekir. Böyle ortamlarda anlatılanı etkili bir şekilde dinlememize rağmen eğer doğru bir şekilde not tutmazsak daha sonra hatırlamamız zor olacaktır. Özellikle öğrencilerin yaşadığı not tutamama sorunundan doğan Cornell tekniği  Cornell Üniversitesinde Walter Pauk tarafından 1949 yılında geliştirildi. Yurt dışında yaygın olarak kullanılan bu teknik sayesinde öğrencilerin başarı oranlarında bir artış gözlemlendi. Peki Cornell tekniği nedir? Hadi gelin beraber öğrenelim.

Not Alma Tekniği| Unsplash @startaeteam

Cornell Tekniğinin Temel Kuralları

Cornell tekniği |Fotoğraf: pinterest.com

Cornell tekniğinde; notlar için ayrılan bir sağ sütun, anahtar kelimeler, fikirler için sol sütun ve alt kısımda özet sütun bulunmaktadır. Herhangi bir kağıda aşağıdaki örnekte olduğu gibi çizim yaparak Cornell tekniği ile not tutmaya kendinizi hazırlayabilirsiniz. Not almaya başlamadan önce üst taraftaki boşluğa başlık veya tarih atabilirsiniz.

whatsapp-image-2020-04-06-at-15-57-54-1
Cornell Not Alma Tekniği | Fotoğraf: chloeburroughs.com

Not alma boyunca kullanacağımız kısım sağ taraftaki geniş sütun, buraya dinlediklerinizi, slayttaki bilgileri, grafikleri yada problem çözümlerini yazabilirsiniz. Uzun uzun cümleler yazmaya kalkışmayın. Bu teknikte dikkat etmeniz gereken nokta aktif bir dinleyici olarak vurgulanmak isteneni, çok tekrar edilen şeyleri veya örneklemeleri yakalamak. Aksi halde uzun yazmak isterken daha sonra söylenenleri kaçırıp konsantrasyonunuzu bozabilirsiniz.

whatsapp-image-2020-04-06-at-15-57-55
Cornel Tekniği

Toplantı, ders, seminer veya konferanstan sonra notlarınıza göz geçirip sol sütuna size anlam ifade edecek anahtar kelimeleri veya temel kavramları yazabilirsiniz. Böylelikle fazla zaman geçmeden ufak bir tekrar yapıp öğrendiklerinizi de pekiştirmeniz faydalı olacaktır. Özet kısmında ise kendi cümlelerinizle yazılan bir ana fikir oluşturduğunuz takdirde Cornell tekniğini uygulamış olacaksınız.

Altı Adımda Cornell Tekniği

O halde gelin bir de tekniğin adımlarına göz atalım. Tekniğin yaratıcısı Walter Pauk bu sistemi 6 adımda özetliyor.

  1. Kaydetme (Record) : Dinleme sürecinde önemli olduğuna inanılan bilgilerin kaydedilmesini ifade eder.
  2. Kısaltma (Reduce):  Bilgilerin kısaltılırken özetlenmesi ve anahtar kelimelerin not alınma aşamasıdır.
  3. Tekrarlama (Recide): Not alma sütununu bir kağıtla örttüğünüzü düşünün. Ardından, yalnızca soru ve işaret sütunundaki sorulara veya işaret kelimelerine bakarak, kendi kelimelerinizle, işaret kelimelerinin belirttiği soruların, gerçeklerin veya fikirlerin cevaplarını yüksek sesle söylenmesi aşamasıdır.
  4. Yansıtma (Reflect): Dinleme süresince anlamlandırılıp kaydedilen bilgilerin bireyin kendi fikriyle uyumlu olup olmadığını yansıttığı aşamadır.
  5. Gözden Geçirme (Review): Önceki tüm notlarınızı gözden geçirmek için her hafta en az on dakika zaman ayırarak tekrar yapılmalıdır.
  6. Örnekleme (Sample): Öğrenilen bilginin öğrenen tarafından farklı örneklerle desteklenmesini içerir.

Altı basit adımıyla klasik not tutma sisteminden farklı olarak daha düzenli ve akılda kalıcı bir sistem olan Cornell tekniğini kullanarak zaman tasarrufu ve verimli çalışmayı arttırabilirsiniz!

Kapak Fotoğrafı: Unsplash/ @startaeteam

İlginizi çekebilir: Yaprak Civan’dan Pomodoro Tekniği