Yalan yok, ne yazık ki toplum olarak kitap okuma konusunda gözle görülür bir orana sahibi değiliz. Ancak diğer taraftan Covid-19 nedeniyle sanırım bu oran biraz yükseldi. Yani en azından bu şekilde olduğunu umut ediyorum. İnsanlar evlerine kapanınca “ne yapsam da zaman geçse!” derdine düştü. Bu durum sanırım özellikle “vaktim yok kitap okumaya” diye hayıflananların işine yaradı. Elbette şimdi de okumaktan sıkıldım denirse şaşılmamalı. Yasak olmasa bile gerekmediği sürece evde olmamız gerektiğini sanırım artık biliyoruz. Bu gibi zamanlarda da “ne okusam?” diye düşünüyorsanız işte bu konuda size bir öneri sunmak istedim. Son okuduğum Sinan Canan hocamızın kaleminden Değişen Be(y)nim…

Prof. Dr. Sinan Canan
Prof. Dr. Sinan Canan | Fotoğraf: Üsküdar Üniversitesi

Beynin insanoğlunun üzerinde en çok araştırma yaptığı ancak buna rağmen hala tam olarak nasıl çalıştığını anlayamadığı mucizevi bir kara kutu olduğu konusunda sanırım hemfikiriz. Sinir bilimci Prof. Dr. Sinan Canan da bu konu üzerinde çeşitli araştırmalar yapan sayılı hocalarımızdan biri. Elbette sizlere uzun uzadıya anlatmamı beklemiyorsunuzdur, kendisi biyoloji konularına azıcık ilgisi olan çoğu kişinin bildiği bir isim. Hatta son yıllarda TV programlarında da sıkça karşımıza çıkmakta.

“Değişen Be(y)nim” kitabıysa, adından da anlaşılacağı gibi beynimiz ve beynimiz üzerine yapılan araştırmaları konu alıyor diyebilirim. Elbette bunların akademik bir dille değil, herkes tarafından anlaşılır şekilde sunulduğunu belirtmeden geçmeyelim. Genel konu beyin olsa da, kitabın son kısımlarında Sinan Canan’ın kendi yaşamından da kesitler bulabiliyorsunuz. Üstelik kendisinin bu kesitleri konunun daha iyi anlaşılması için örnekleme yöntemi ile sunması kitabın okuyucuya sunduğu yararın artmasına katkı sağlamış.

Kitabın içeriğinde göreceğiniz “Beyin nasıl çalışır?” bölümünde, bu konuyla ilgili en çok merak edilenlere cevap bulabilirsiniz. Ayrıca, kitabın bölümlere ayrılmış olması da biz okuyuculara büyük bir kolaylık sağlıyor diyebilirim. Benim gibi yavaş okuyan biriyseniz ortalama günde iki saatten, üç veya dört günde kitabı rahatlıkla bitirebilirsiniz. Ancak söz konusu hafta sonunu kitap-edebiyat etkinliği ile doldurmak ise sanırım tüm gün bu kitaba kapılabilirsiniz. Elbette ilgi alanınız değilse bile genel kültür olarak size değer katacağına inanıyorum. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.

Kitabı incelemek için tıklayın.

Kapak fotoğrafı: Instagram / @fzbooks

İlginizi çekebilir: BiblioMagger’dan Kitap Önerileri