Kadının eğitiminin önemini ve kalkınmadaki rolünü her geçtiğimiz gün daha iyi anladığımız bir dünyada, birbirine destek çıkan, çalışkan kadınlara ihtiyacımız da artıyor. Özellikle iş hayatına atılacak ya da atılmış olan kadınları hem manevi bir bağla hem de hazırladığı etkinliklerle destekleyen çok güzel bir platforma denk geldim çok yakın zamanda: Future Females Ankara.

Kadınları eğitenler nesilleri eğitmiş demektir. Çünkü nesilleri eğiten kadınlardır.

Bugün size bahsedeceğim topluluk, ülkemizde girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması adına kadın girişimcileri desteklemek amacıyla yola çıkıyor. Bunu yaparken de uluslararası bir topluluğun bilgi birikimini ve desteğini arkasına alarak, Ankara’da kadın girişimciler ve adayları için teknik ve sosyal beceriler içerikli etkinlikler düzenliyor.

Bu topluluğu en iyi, Ankara ayağının temsilcileri olan Esra Çankaya ve Merve Büyükçakıroğlu‘nun anlatabileceğini düşündüm ve onları sizinle de tanıştıracak bazı sorular hazırladım.

b8efdef9-4031-49b7-a38d-7fea43e65c12
Merve Büyükçakıroğlu, Esra Çankaya | Fotoğraf: Merve Büyükçakıroğlu – Esra Çankaya

Öncelikle sizin Future Females ile tanışma hikayenizden ve Türkiye ayağı olarak bu topluluğu bizlerle tanıştırma hikayenizden biraz bahsetmenizi isteyeceğim.

Esra: Aslında Future Females ile tanışma hikayemiz, bizim kendi girişimcilik hikayemizle başladı. Biz çocukluk arkadaşıyız, Merve 7 yıldır Berlin’de yaşıyor ve birlikte bir marka kurmaya karar verdik. Bu süreçte de ben Türkiye’de, Merve Berlin’de eğitimlere, workshop’lara katılıyorduk. Sonra birbirimize edindiğimiz bilgileri aktarıyorduk. 

Merve: Bu süreçte Future Females’in bir etkinliğine katılmıştım. Bir buçuk saat gibi bir zaman içerisinde hem bilgi hem network anlamında bayağı tatmin olmuştum. Esra’yla bunu paylaştım. O da o sıralarda, etkinliklerde ne kadar fazla vakit kaydı yaşadığından bahsediyordu. Sonra, Türkiye’de de böyle bir workshop/etkinlik sistemi olmalı diye düşündük ve neden biz bunu başlatmayalım dedik.  

Çok güzel bir vizyonla yola çıkan duyarlı kadınlarsınız. Bu işi somuta dökecek olursak Future Females Ankara ne yapar, nasıl etkinlikler düzenler, bahsettiğiniz dayanışma kültürüne nasıl katkıda bulunur mesela?

Çok teşekkür ederiz. Future Females Ankara olarak tamamen gönüllü şekilde bu işi yürütüyoruz. Her ay girişimcilerin ve girişimci adaylarının ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz hem güncel hem de teknik ve sosyal konuları tespit ediyor ve sonra o konuların uzmanlarını araştırıyor ve onlarla iletişime geçiyoruz. Konuşmacılarımız da gönüllü olarak bilgilerini ve tecrübelerini aylık etkinliklerimizde bizlerle paylaşıyorlar. Son bir aydır da her hafta perşembe günleri bir kadın girişimci ile Instagram’da canlı yayın yapıyoruz. Bu sayede kadın girişimcilerin birbirlerini tanımalarını ve daha fazla kadın girişimcinin hikayesini topluluğumuza duyurmayı hedefliyoruz. Bizim aslında sağlamak istediğimiz girişimcilere ve girişimci adaylarına cesaret kazandırmak, kadın girişimcilerin başarılarına destek olmak; onlara birbirleriyle iletişime geçebilecekleri, başarı için gerekli olan gereken bilgilere ulaşabilecekleri bir network ağı oluşturmak. Biz kadın girişimci sayısı çoğaldıkça motive oluyoruz. 😊

Özellikle son dönemde kadına yönelik farkındalık uyandırmak amacıyla yapılan pek çok girişim, proje var. Siz de kadının iş hayatındaki önemini vurguluyorsunuz. Future Females Ankara olarak diğer projelerden farklı nasıl bir boşluk gördünüz ve hangi boşluğu doldurmayı hedefliyorsunuz?

Türkiye’de yapılan bu tip etkinliklerde gözlemlediğimiz en önemli eksiklerden bir, kadın girişimciler için yapılan etkinliklerde dahi erkek başarı hikayeleri dinliyor olmamız ve etkinliklerin çok fazla vakit kaybı yaratacak şekilde organize ediliyor olmasıydı. Biz daha samimi bir ortam oluşturarak ortak bir dil yaratıp, birbirimize faydalı olacağımız şekilde bu süreci devam ettirmek istiyoruz. 

Ekip olarak bilginin açık bir kaynak haline geldiği ve bunun yanı sıra bu kadar hızlı değiştiği bir zamanda bir ya da iki saatte işinize yarayacak bilgileri, daha önce aynı yolda yürümüş birinden alıyor olmanın geleceğin öğrenme şekli olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda Türkiye’yi de kapsayan geniş çaplı, girişimciler arasında olan uluslararası bir iletişim ağının kurulmasına ve güçlenmesine destek oluyoruz. 

Peki Ankara ayağı olarak siz bu işi Türkiye’de düzenlerken ne gibi yenilikler yaptınız? İşin yerelleştirme kısmını da biraz merak ediyorum açıkçası.

Aslında Future Females şehir elçiliklerinin amacı (şu anda 31 şehirde 6 kıtada varız) her şehrin kendi girişimcilik ekosistemindeki farklılıklara hitap edebilmek; lokaldeki küçük ve orta boy işletmelere ulaşabilmek. O bölgedeki kadın girişimcilerin arasında bir iletişim ağı; daha sonrasında da uluslararası bir ağ kurabilmek. Biz şehir elçisi olduğumuz zamanlarda, tüm dünyadaki elçiliklerin etkinlik dili İngilizce’ydi. Biz bunun Türkiye’deki kadın girişimcilerin bilgiye ulaşımını zorlaştıracağını düşündük ve etkinlikleri Türkçe yapmayı teklif ettik; diğer elçiliklere sebeplerimizi anlattık ve çok güzel geri dönüşler aldık. Hatta bizden sonra birçok şehir de kendi dilinde etkinlik yapmaya başladı. Burada önemli olan lokaldeki ihtiyacı görebilmek ve ona göre bir adım atabilmek. 

Bahsettiğinizden anladığım kadarıyla çok yeni ve dinamik bir takımsınız. Kurucular olarak sizler de piyasada aktif olarak yer alan başarılı kadınlara birer örneksiniz. Ben Future Females’i bir de yeni kan olarak adlandırabileceğimiz aslında takımınızın en yeni ve en genç üyesi Şevval’den dinlemek isterim. Senin hayatında Future Females’in yeri ne Şevval?

d6db4c58-7b53-4f72-848f-1dbf365e4486
Fotoğraf: Şevval Bozdağ

Şevval: Future Females ile tanışmam aslında tam da mezun senemde yani geleceğim ve kendimi hangi alanlarda daha da geliştirmeliyim gibi konular üzerinde yoğunlaştığım bir zamanda oldu. Girişimcilik alanını yeni yeni tanıdığım bir dönemdeydim ve bu alanda kadınları destekleyen, onlara yol gösteren, başka kadın girişimcilerle bir araya getiren bu uluslararası organizasyonun bir parçasını yaşadığım şehirde, Ankara’da bulmak beni çok mutlu etti. Hemen en yakın etkinliğe kayıt oldum. İlk etkinlik beni öyle etkilemişti ki hemen Esra ve Merve’ye onların ülkemizde başlattığı bu oluşumun bir parçası olmak istediğimi anlatan bir mail attım ve sonrasında her şey kendiliğinden çok güzel bir şekilde gelişti. Future Females Ankara ile yaptığımız çalışmalardan öğrendiklerim dışında birçok girişimci hemcinsimle tanışma, yapılan uluslararası toplantılara katılarak farklı ülkelerden insanlarla bir araya gelme ve yabancı dil bilgimi de efektif şekilde kullanma gibi fırsatlara eriştim. Bu zamana kadar katıldığım tüm başarılı etkinlikler ve bunlara gelen güzel geri dönütler sayesinde her geçen gün “iyi ki”lerime bir yenisini ekliyorum. #iyikiFFAnkara

Konuşmanın bu kısmına kadar sizin kadınların dayanışması adına neler yaptığınız konuştuk. Son olarak hem kendim için hem de okurlar adına, biz kadınlar olarak size ve bu dayanışmanıza nasıl yardımcı olabiliriz bunu sormak isterim. 

Biz ekip olarak gönüllü çalışıyoruz ve konuşmacılarımızın etkinliklere gönüllü katılımını rica ediyoruz. Etkinliklerimizi bugüne kadar hep ücretsiz olarak düzenledik ve bundan sonra da mümkün olduğunca böyle devam etmek ve daha fazla kişiye ulaşmak istiyoruz. Bunun için de operasyonel harcamalarımızı karşılamak adına kitlesel fonlama platformu olan Fongogo’da bir destek projesi başlattık. Buradan bize sağlayacağınız destek, bizim organizasyonlarımızı daha güçlü bir şekilde devam ettirmemiz için çok önemli bir katkı olur. 

Bunların yanı sıra Instagram ve LinkedIn’den düzenli paylaşımlar yapıyoruz,  bizleri futurefemalesankara olarak takip edebilir ve paylaşabilirsiniz, böylelikle daha fazla kişiye ulaşabiliriz. 

Kapak fotoğrafı: Instagram / @futurefemalesankara

İlginizi çekebilir: Tuana Tuncer’den We Need To Talk