Enfes bir lezzeti ve saymakla bitmeyen faydaları olan bu harika içecek Hardaliye ile daha yeni tanıştım. Utandım kendimden bu çok eski ve şifalı içeceği bilmediğim için. Araştırdım, öğrendim ve yazıp paylaşmak istedim. Buyurun Hardaliye’nin hikayesine, ilginç kimyasına ve faydalarına…

Hardaliye
Hardaliye | Fotoğraf: kulturportali.gov.t

Hardaliye Nedir?

Hardaliye, Kırklareli ve çevresinde olgunlaşmış yaş üzümden yapılan alkolsüz bir içecek türü. Orijinal tarifi, ilave su ve şeker içermiyor. Üzümün has suyundan elde ediliyor ve tamamen doğal.

Yapımında Papazkarası cinsi olgunlaşmış yaş üzüm, vişne yaprağı ve kırılmış siyah hardal tohumu kullanılıyor. Fermente bir içecek olan hardaliyenin, içine konulan hardal tohumları alkol oluşumunu engelliyor ve bu şekilde damıtılmadan alkolsüz bir üzüm içkisi olarak tüketilebiliyor. Vişne yaprağı ise bozulmadan dayanma süresini uzatıyor.

Hardaliyenin Hikayesi

Mustafa Kemal Atatürk, 20 Aralık 1930 tarihinde Kırklareli’ni ziyaretinde, hardaliyeyi tadarak bu içeceğin milli bir üretim haline getirilmesini öğütlemiş. Geçen zamanda maalesef sadece evlerde şahsi tüketim için üretilmiş. 2010 yılında bir grup müteşebbisin Kırklareli Kızılcıkdere Organize Sanayi Sitesinde bir hardaliye fabrikası kurması ile geleneksel üretimden seri üretime geçilmiş. 2017 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşareti alarak Kırklareli iline tescil edilmiş.

Hardaliye Üretimi

Kırklareli ilinde üretici kayıt belgesine sahip 2 adet hardaliye üreticisi bulunuyor. Bu üreticiler; 65.000 Litre/ Yıl ile Kırklareli Üzüm Üreticileri ve  30.000 Litre/ Yıl ile Ellen Bağcılık Tarım Ürünleri. Bu iki firmaya fason üretim yaptırarak kendi markasıyla hardaliye satışı yapan firmalar da mevcut. Hardaliyeyi dilerseniz çeşitli tariflerden faydalanarak evinizde de yapabilirsiniz.

Hardaliyenin Faydaları

Enfes ve ferahlatıcı tadının yanı sıra, hardaliyenin saymakla bitmeyen faydaları var. Üzümün kabuk ve çekirdeklerinden ayrılmadan bekletilmesi yöntemi ile elde ediliyor. Dolayısıyla üzümün kabuğunda bulunan ‘Resveratrol’ü yoğun olarak içeriyor. Resveratrol, siyah üzümün soğuk hava koşulları, mantar enfeksiyonları gibi etkenlere karşı kendi içinde ürettiği bir madde ve antikanserojen, antioksidan, antiviral, antimikrobiyal, kolestrol düşürücü özellikleri bulunuyor. Ayrıca kemik iliğini koruyan ve çalıştıran ender maddelerden. Karaciğeri ve beyin hücrelerini koruduğu bilimsel olarak kanıtlanmış.

Üzümün çekirdeğinde bulunan diğer bir madde olan ‘Quercetin’ kan yapım mekanizmasında yeri olan eritropoetin üretimini destekliyor. Üzümün güçlü antioksidan özelliği buradan geliyor. Hardaliyenin kan yapımı dışında en önemli özelliği vücutta hücre yenilenmesine katkıda bulunması. Bu yüzden tükettikçe cildinizin yenilendiğine şahit olabilirsiniz.

Hardaliye Nasıl Tüketilir?

Günde bir su bardağı tüketilmesi öneriliyor. İsteğe göre su ve soda ile seyreltebilirsiniz. Çocuklar için sabah tüketilmesi tavsiye ediliyor. Yemeklerde ve salatalarda lezzet vermesi için kullanabilir, Türk kahvesinin yanında ikram edebilirsiniz. Kokteyllerde meyve suyu yerine kullanılabilir. 

Ben hardaliye ile tanıştım, artık peşini bırakmam. Bence siz de öyle yapın; birlikte bu özel içeceğimizin yaygın hale gelmesini sağlayalım. Bu vesileyle beni Muutto’da hardaliye ile tanıştıran Umut Karakuş şefime çok teşekkür ediyor ve hardaliye sunan işletmelerin çoğalmasını diliyorum!

Kapak Fotoğrafı: Instagram/@gelenekselcozumler

İlginizi çekebilir: Ece Yılmaz’dan Moon Milk