Türkiye’de dünya standartlarında bir müze ziyaret etmek isterseniz sizi İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’ne alalım! Ankara Ulus’ta bulunan bu müzeyi gezmek için geniş bir vakit ayırmanızı tavsiye ederim çünkü özellikle bazı bölümleri uzun uzun gezmek isteyeceksiniz.

İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi
İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi | Fotoğraf: robbreport

Konum

Müze hakkında ilk söylemek istediğim, müze binasının içi kadar dışının da etkileyici olduğu. Bina, İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından 1929 yılında inşa edilmiş. Bu binanın şu anda müze olarak değerlendirilmesine kendi adıma oldukça sevindim. Müzeye girdiğinizde, girişteki görevli size her katta neleri gezebileceğiniz konusunda güzel bir bilgilendirme yapıyor. Müzenin zemin katında öncelikli olarak vezneler ile diğer çalışma alanları yer alıyor. Aynı zamanda eski hesap makineleri, daktilolar ve defterler de bu alanda bulunuyor. 

Müzenin üst katlarına doğru ilerlemeden önce bir alt kata inerek kiralık kasalara bakabilirsiniz. Bu kasalardan bazıları içi açılarak sergilenmiş. Kasaların içerisinde satranç takımı veya fal bakmak için kapanmış bir kahve fincanı gibi ilginç nesneler de var.

İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi
İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi | Fotoğraf: robbreport

Birinci kata çıktığınızda toplantı salonlarını ve önemli odaları görebilirsiniz. Atatürk’ün ziyareti sırasında misafir edildiği salon da orjinal şekliyle korunmuş. Bu salonlardaki eşyalar oldukça görkemli. Şık avizeler, kalın ahşap masalar ve berjerler ile bu dönemdeki toplantıların nasıl geçtiği fikrine dalıp gidiyorsunuz.

Müzenin ikinci katında İş Bankası’nın geçmişten günümüze kullandığı reklam ve promosyon ürünleri yer alıyor. Kişisel olarak en çok keyif aldığım kısımlardan biri burasıydı. Özellikle hepimizin bildiği klasik İş Bankası kumbaralarının renkli bir koleksiyonu, eski afişler ve geçmişte reklam objesi olarak kullanılan şeylerin şimdikinden ne kadar farklı olduğunu görmek sizi iletişim aktiviteleri konusunda uzun uzun düşündürecek cinsten.

Kültür ve Sanata Katkı
Kültür ve Sanata Katkı | Fotoğraf: Merve Çalışlar

İş Bankası deyince akla İş Bankası Kültür Yayınları da geliyor tabii. Bir bölümde de İş Bankası Yayınları’nda önemli yer tutan bir klasik serisi olan Hasan Ali Yücel Klasikleri serisinin kitapları ve Hasan Ali Yücel ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

Sümerbank ile İlgili Bölüm
Sümerbank İle İlgili Bölüm | Fotoğraf: Merve Çalışlar

İş Bankası ve bankanın iştirakleri ile ilgili açıklayıcı bilgi ve belgeleri de müzede görebilirsiniz. Özellikle günümüzde çürümeye terk edilen ülkemizin çağdaşlaşmasının ve aydınlanmasının temelini oluşturması için tasarlanan sosyal fabrikalar ve teşebbüslerin en belirleyici örneği Sümerbank görselleri iç burkuyor.

Müze binasının bir katında ise, geçici sergiler oluyor. Müzeyi ziyaret etmişken, dönemsel sergileri de gezebilirsiniz. Müze Pazartesi günleri ve dini bayramların ilk günü ve 1 Ocak harici diğer tüm günlerde 10:00-18:00 arasında gezilebilir ve girişi ücretsiz.

Kapak fotoğrafı: bayaiyi

İlginizi çekebilir: Ali Baştürk’ten Ziraat Bankası Müzesi