Biz en büyük ilhamımızı çocukların ilklerini denerken kendilerine gösterdikleri sabırlı şefkatten ve yeni bir alanı keşfederken bitmek bilmez meraklarından alırız. Çocukların hayal güçleri ve düşünceleri ile açtıkları pencereden kendi içimizdeki çocukla da yakınlaşırken; şehir ve sanat keşiflerimize onların da eşlik etmesini istedik. O zaman ekranları kapatıp çocukların kendi ilgilerini keşfetmeye başlarken yeni arkadaşlar da edinebilecekleri; şehirde sanata ve doğaya farklı bir açıdan yaklaşabilecekleri bir rota çizelim. Bu yazıyı düzenli aralıklarla güncellediğimizi de buraya not düşelim.

Çocuklara Yönelik Sanat Atölyeleri Programı

Arter, Beyoğlu

Bir Vehbi Koç Vakfı Kuruluşu olan Arter, İstanbul’un en büyük sanat merkezlerinden biri. Perşembe günleri ücretsiz girişi ve kütüphanenin pazartesi dışında her gün açık olması ile bütün katılımcılara erişebilir bir alan sunmayı amaçlayan Arter; farklı disiplinlerden sanatçıları özgür ve çok sesli bir yönden bünyesinde barındırıyor. İçinde yaşadığımız zamana farklı bir açıdan yaklaşmayı önceliğine koyan Arter’de yetişkinlere ve çocuklara yönelik öğrenme programları bulunuyor. Çocuklar için hazırladığı öğrenme programları; gündelik hayatta karşılaştıklarına karşı meraklarını ve yaratıcılıklarını besleyerek çok yönlü bakabilme beceresini yükseltmeyi amaçlıyor. Çocuk atölyeleri, genelde hafta sonları gerçekleşiyor. Ayrıca Arter’de çocukların müzeyi keşfederken ilham alabilecekleri bir Müze Keşif Kiti de bulunuyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

2 Mart 2024, Resim mi? Heykel mi?: Arter, çevrimiçi düzenlediği ücretsiz yeni atölyesinde 4 ile 6 yaş arası çocukları resim ve heykel arasındaki sınırları kaldırmaya davet ediyor. Inge Mahn’ın Kendi Gölgesinde başlıklı sergide yer alan yapıtından ilham alan atölyede çocuklar üç boyutlu bir eser üretiyor.

16 Mart 2024, Karşı Balkon: Kendi Gölgesinde başlıklı sergide yer alan Hera Büyüktaşçıyan’ın Kişiye Özgü Balkon isimli serisinden esinle kurulan atölye, 7-11 yaş arası çocukları Arter’e davet ediyor. Atölye kapsamında çocuklar, hayalini kurdukları balkonları tasarlıyor.

16 Mart 2024, Hikâyeden Sese: Bas klarnet sanatçısı Gareth Davis tarafından yürütülen atölye, 7-11 yaş arası çocukları Arter’e davet ediyor. İşitsel ve görsel unsurların birleştirilmesi üzerine kurulan atölyede çocuklar, kelimelerin nasıl sese dönüşebileceğini keşfediyor.

23 Mart 2024, Zihnimden Kumaşa Dökülenler: Kendi Gölgesinde başlıklı sergide yer alan Šejla Kamerić’in yapıtlarına dayanan atölye, 7-11 yaş arası çocukları kayıp motiflerin peşine düşmeye çağırıyor. İkilikler üzerine sohbet eden çocuklar, kumaş üzerine işledikleri motifler ile kendi anlatılarını kuruyor.

30 Mart 2024, Doğadaki Yansımam: OyunMu ile iş birliğine giren Arter, 6-9 yaş arası çocukları doğa aracılığıyla kendilerini yansıtmaya davet ediyor. Atölye kapsamında çocuklar; yosun, ağaç dalları gibi doğal malzemeler ile kendi otoportrelerini tasarlıyorlar.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Pera Müzesi, Beyoğlu

Pera Müzesi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın şehrin ruhunun en yüksek noktalarından biri olan Asmalı Mescit’te bir müze ve kültür alanı oluşturabilmek amacı ile başlattıkları Pera Müzesi; vakıf ruhuna uygun bir şekilde cuma akşamları herkes ve çarşamba bütün gün de öğrenciler tarafından ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebiliyor. Güncel sergilerden aldıkları ilham ile çocukların becerilerini geliştirebilme amacına yönelik yaş gruplarına böldükleri bir Pera Çocuk alanları bulunuyor. Pera Çocuk kapsamında okul ara tatil dönemlerinde ve hafta sonlarında gerçekleştirilen atölyelerde; farklı malzeme ve teknikler ile öğrenme deneyimleri sunuluyor. Müze, okul gruplarına ve öğretmenlere özel farklı etkinlikler de düzenleniyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Akbank Sanat, Beyoğlu

Otuz yıldan uzun bir süredir Türkiye’de çağdaş sanatın gelişimine katkıda bulunan Akbank Sanat, “değişimin hiç bitmediği bir yer” olma misyonunu taşıyor. Yerel ve uluslararası birçok projeye ev sahipliği yapan ve destekleyen Akbank Sanat, ayrıca çocuklara yönelik atölyeler düzenliyor. Her çocuğun farklılığını ön plana alarak hazırlanan bu atölyelerde özgür bir yaratıcılık için alan açmak hedefleniyor. Farklı disiplinlere başvuran atölyelerde sürdürülebilirlik ve farkındalık kavramlarına ağırlık veriliyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

2 Mart 2024, Çanta Boyama: Hülya Erdil moderatörlüğünde 6-10 yaş arası çocuklar için hazırlanan atölye, çocukların hayal gücüne hitap etmeyi amaçlıyor. Atölye kapsamında çocuklar, tekstil kalemlerini ve bez çantaları kullanarak hayallerini yansıtıyor.

2 ve 16 Mart 2024, Kupa Boyama: Bahar Güçlü moderatörlüğünde 6-10 yaş arası çocuklar için hazırlanan atölye, hayallere yaratıcı bir alan açmayı hedefliyor. Atölye kapsamında çocuklar, porselen kalemleri ile porselen bardaklarını diledikleri gibi şekillendiriyor.

9 Mart 2024, Mahallem İstanbul: Atelier Biiz ve Lale Yılmaz iş birliği ile gerçekleşen atölye, 8-13 yaş arası çocuklar ile haritalama tekniklerinin derinliklerine iniyor. Atölye kapsamında çocuklar, İstanbul haritası üzerinde kendi yaşadıkları mahalle, gittikleri okul ve sıklıkla uğradıkları duraklar ile bir rota oluşturuyor.

9 ve 23 Mart 2024, Kâğıt Heykeller: Sebahat Karcı’nın moderatörlüğünü üstlendiği Kâğıt Heykeller atölyesi, mart ayı boyunca iki farklı oturumda gerçekleşiyor. 7-12 yaş arası çocuklara özel düzenlenen atölyelerde Piet Mondrian’dan Henri Matisse’ye doğru bir yolculuğa çıkılıyor.

16 Mart 2024, T-shirt Boyama: Beste Erin moderatörlüğünde gerçekleşen atölye, 7-11 yaş arası çocuklar ile hayallerin peşinden gidiyor. Atölye kapsamında çocuklar, hayallerini renklerin yardımı ile bir t-shirt’e dönüştürüyor.

23 Mart 2024, Gördüğüm İstanbul: Atelier Biiz ve Lale Yılmaz iş birliği ile gerçekleşen atölye, 7-12 yaş arası çocuklar ile görsel hafızanın sınırlarını araştırıyor. Atölye kapsamında çocuklar, atık malzemeler ve kolaj tekniği ile anılarındaki İstanbul’un siluetini tasarlıyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Meşher, Beyoğlu

Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olarak 2019 Eylül’ünde açılan Meşher, kurum içinde kurgulanan ve üretilen sergilerle Türkiye’de ve yurtdışında ilham verici bir diyalog zemini sağlamayı hedefliyor. Çeşitlilik kavramını ön plana alan Meşher’de sergilere paralel konferanslar ve söyleşiler de düzenleniyor. Disiplinlerarası sanata dair başlattığı kapsayıcı ve ilham verici diyaloglara çocukları da dahil etmek isteyen Meşher’in sergilerinden yola çıkarak içeriklerini oluşturduğu atölyeleri bulunuyor. Çocuklara yönelik düzenlenen atölyelerde yaratıcılık, paylaşma, farklı düşünme gibi kavramlar merkeze alınıyor. Meşher’in çocukları sanata dahil ettiği atölyelere mail ile kayıt olunabiliyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

9 Mart 2024, İzleme Kutusu Atölyesi: Meşher, Göz Alabildiğine İstanbul başlıklı sergisinde yer alan dört izleme kutusundan yola çıkarak yeni bir atölye düzenliyor. Ücretsiz gerçekleşen atölye kapsamında 8 ile 12 yaş arası çocuklar, hem izleme kutusunun tarihine doğru bir yolculuğa çıkıyor hem de kendi hayali sahnelerini birer izleme kutusuna dönüştürüyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

İKSV Alt Kat, Beyoğlu

Sene boyunca şehirde mevsimleri festivallerinden takip ettiğimiz İKSV’nin “Her yaştan sanatsever için burada.” mottosu ile yola çıktığı bir öğrenme ve etkileşim alanı bulunuyor. Alt Kat, çocuklar ve gençler için müzikten tasarıma kadar farklı disiplinlerde yeni öğrenimler kazanmalarını amaçlayan ücretsiz bir program sunarken; çocuklar ve sivil toplum kurumlarını, sanatçıları, eğitimcileri bir araya getiriyor. Alt Kat’ta 3-15 yaş grubuna yönelik 3000 kitaptan oluşan bir kütüphane bulunuyor ve vakıf ebeveynlerin kültür- sanat içeriklerine ulaşımını arttırmaya ve öğretmenlere yönelik farklı projelere ev sahipliği yapıyor.

Çocuk, ebeveyn ve öğretmenlere yönelik atölyeler hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan

İstanbul’da Boğaziçi’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Emirgan’da yer alan Sakıp Sabancı Müzesi; deniz kenarında büyük bahçeli tarihî bir yazlık köşkte yer alıyor. Modern sanat koleksiyonundan konser ve yoga alanlarına kadar bir yaşam merkezi hâline gelen müzede yetişkinlere ve çocuklara yönelik kendine iyi gelme ve yaratıcılık üzerine farklı atölyeler bulunuyor. Atölyeler kapsamında çocuklar ile sanat üzerine konuşmalar gerçekleştirerek kendilerini ifade edebilmelerini ve dünyayı anlama şekillerine çok yönlü bakma becerisinin geliştirilmesi amaçlanırken yağmurlu olmayan günlerde bahçe üzerinden doğa ile buluşmalar da gerçekleşiyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Borusan Contemporary, Rumeli Hisarı

Şehrin çağdaş sanat nabzını tutan Borusan Contemporary, bulunduğu mahallenin tarihi olarak en önemli yapıtlarından Perili Köşk’te bulunuyor. Müzede Perili Köşk’ün ismi, mimarisi ve tarihinden alınan ilham ile 5-12 yaş arası çocukları çağdaş sanat alanında sorgulamaya teşvik eden atölyeler düzenleniyor. Özellikle çocuklara sürdürülebilir bir keşif alanı yaratırken mimari, arkeoloji ve çocuk yogası gibi farklı deneyim kapıları da açıldığının altını çizmeliyiz. Eğitimler çoğunlukla hafta sonları gerçekleşirken kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere iki farklı atölye türü bulunuyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

3 Mart 2024, Geometrik Çalışmalar Yapıyoruz: Borusan Contemporary, 6-8 yaş arası çocuklar ile geometrinin derinliklerine iniyor. Müzede sergi turunun ardından çocuklar, mukavva ve çeşitli çiziciler ile oluşturdukları kompozisyonları sprey boyalarla renklendiriyor.

3 Mart 2024, Bitkinin Dansı: Mat Collishaw’un eserlerinden ilham alan atölye, 5-7 yaş arası çocukları bitkilerin dünyasını keşfetmeye davet ediyor. Atölye kapsamında çocuklar, seçilen malzemeler ile natürmort çalışması gerçekleştiriyor.

9 Mart 2024, Renk Cümbüşü: Dijital Mitolojiler sergisinden ilham alan atölye, 4-6 yaş arası çocukları renklerin dünyasını keşfetmeye davet ediyor. Atölye kapsamında çocuklar, eğlenceli bir boyama tekniği ile kendi yapbozlarını üretiyorlar.

9 Mart 2024, Biraz Daha Işık: Dijital Mitolojiler sergisinden ilham alan atölye, 8-12 yaş arası çocuklar ile aynalar ve yansımalar üzerine bir yolculuğa çıkıyor. Atölye kapsamında çocuklar, ışık temelli eserleri inceliyor. Ardından ise günün her saati değişen kendi ışık kutularını tasarlıyor.

17 Mart 2024, Vazodaki Çiçekler: Mat Collishaw’un eserlerinden ilhamını alan atölye, 5-7 yaş arası çocuklar için doğanın ve sanatın iç içe geçtiği bir alan yaratıyor. Atölye kapsamında çocuklar, akrilik çalışması ile kendi çiçeklerini tasarlıyor.

17 Mart 2024, Çevredeki Dönüşüm: Mat Collishaw’un sergisinde yer alan “Sonuna Dek” isimli video çalışmasından ilham alan atölye, 7-9 yaş arası çocukları ormansızlaşma, plastik tüketimi gibi kavramların doğaya olan zararlarını fark etmeye davet ediyor. Atölye kapsamında çocuklar, üç boyutlu malzemeler ile kendi heykellerini tasarlıyor.

24 Mart 2024, Şekillerin ve Renklerin Dansı: Dijital Mitolojiler başlıklı sergiden ilhamını alan atölyede 6-8 yaş arası çocuklar, şekillerin ve renklerin dünyasına adım atıyor. Atölye kapsamında çocuklar, rengârenk kâğıtları yırtarak ve bu kâğıtlara şekiller vererek soyut çalışmalar üretiyor.

24 Mart 2024, Ressam Robot: Dijital Mitolojiler sergisinden ilham alan atölye, 8-12 yaş arası çocuklar için sanat ve bilimin bir araya geldiği bir alan yaratıyor. Atölye kapsamında çocuklar, enerjisini motordan alan robotlar ile dev kâğıtları boyuyorlar.

31 Mart 2024, Uzaya Yolculuk: Uzaya başarılı bir yolculuk yapan Alper Gezeravcı’dan ilhamını alan atölye, 8-11 yaş arası çocukları Borusan Contemporary’e davet ediyor. Atölye kapsamında çocuklar, farklı malzemeler ile üç boyutlu bir tasarım çalışması gerçekleştiriyor.

31 Mart 2024, Akış: Dijital Mitolojiler sergisinden ilham alan atölye, 5-7 yaş arası çocukları Markus Linnenbrink’in eserlerini incelemeye davet ediyor. Atölye kapsamında çocuklar, farklı malzemeler ile iki boyutlu çalışmalar gerçekleştiriyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Rahmi Mustafa Koç Müzesi, Haliç

Rahmi Mustafa Koç Müzesi

Bir Rahmi Mustafa Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı kapsamında kurulmuş olan müze, ülkemizde ve dünyada geçmiş ve bugün üzerinden endüstriyel üretimleri bünyesinde bulunduruyor. Konu hakkında gelişim ve öğrenme sürecini çok yönlü tutarken yaratıcılık sürecini de beslemeyi amaçlayan müzenin; çocuklara ve okullara yönelik yüz yüze ve çevrimiçi eğitim alanları bulunuyor. Etkinlikler daha çok hafta sonları gerçekleşiyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Müze Gazhane, Kadıköy

130 yıllık Hasanpaşa Gazhanesi’nin Gazhane Çevre Gönüllüleri ve İBB Miras’ın iş birliği sayesinde 2021 senesinde bir sanat ve kültür merkezine dönüştürülmesi ile açılan Müze Gazhane; yetişkinlere ve çocuklara yönelik birçok etkinlik düzenliyor. Çocukların sosyalleşmesini ve farklı konularda deneyimler kazanmasını amaçlayan Müze Gazhane, alanında uzman kişiler ile çocuklara yönelik sanat, müzik, sinema atölyeleri düzenliyor. Her çocuğun kendini geliştirebilmesi adına bir alan yaratmak isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çocuklara yönelik düzenlediği atölyeleri ücretsiz gerçekleştiriyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

THINK House İstanbul, Acıbadem

Kendilerini yeni nesil bir kültür girişimi olarak tanıtan THINK House İstanbul, düşünce dünyasına katkı sunan sanat etkinlikleri, atölyeler ve eğitimler düzenliyor. Sahne, Atölye ve Ortak Çalışma Alanları olmak üzere üç farklı şekilde faaliyet gösteren THINK House İstanbul’un çocuklara yönelik düzenlediği atölyeler de bulunuyor. Ebeveynlerin rahatlıkla çalışabilirken çocuklara da kendilerini geliştirebilmek adına yeni bir alan sunan mekân, çocuklara özel performans sanatları da düzenliyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

İstanbul Oyucak Müzesi, Göztepe

İstanbul Oyuncak Müzesi; 1700’lü yıllardan günümüze uzanan koleksiyonu ile bizi çocukluğumuza döndürürken çocuklarımızın da gezmeyi en sevdiği yerlerden biri. Sunay Akın ve Belgin Akın’ın tarihin daha keyifli bir şekilde peşine düşebilmemiz adına kapılarını açtıkları müzede; sadece çocuklara yönelik atölyeler değil ayrıca birçok oyun ve kitap okumaları da bulunuyor. Yazı dahilinde bizim radarımıza aldığımız etkinliklerin en öne çıkan özelliklerinin çocukların yaratıcılığını oyuncak boyamaları ve tasarımlar ile desteklerken kendilerini farklı şekillerde ifade edebilecekleri alanlar yaratmak olduğunu söyleyebiliriz. Etkinlikler daha çok hafta sonları gerçekleşirken kitap okumalarına katılmayı tercih ederseniz siteleri üzerinden hafta içi düzenledikleri okumalara ulaşabilirsiniz.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

2, 3, 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30, 31 Mart 2024, Tahta Oyuncak Atölyeleri: Çizgi filmlerde ve küçüklüğümüzde bize eşlik eden tahta oyuncaklarını, çocuklar bu sefer kendileri boyayarak yaratıyorlar. İki boyutlu hayvan figürlerinden farklı şekillere kadar kendi oyuncaklarını tasarlayan çocukların el becerilerini geliştirmek amaçlanıyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Beykoz Kundura, Beykoz

Eski bir kundura fabrikasını şehrin sanat merkezlerinden birine çeviren Beykoz Kundura, Hafıza programı ile geçmişten gelen kültürel miraslarımızı devam ettirmeyi amaçlıyor. Hafıza kapsamında düzenlenen etkinliklere her ayın ikinci pazar günü de çocuklar ile gerçekleştirilen atölyeler eşlik ediyor. Çoğunlukla sanat eğitmenleri veya sanatçıların moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliklerde çocuklar ile önce sergi geziliyor ve hemen ardından da kültürel mirasın korunmasının önemi üzerinden sohbetler gerçekleştiriliyor. Atölye kapsamında ise çocuklar ile farklı alanlarda yaratıcı üretimler gerçekleşiyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Kapak Fotoğrafı Kaynak: Unsplash.com | Dragos Gontariu

İlginizi çekebilir: İstanbul Sergi Takvimi