Maalesef evde olduğumuz bu dönemlerde yeme-içme normal zamanlara göre biraz daha önem kazandı. Artık kurtarıcı olarak gördüğümüz, yemeğimiz olmadığı zaman bir koşu gittiğimiz yerlere gidemiyoruz. Okuduğumuz tariflere baktığımız zaman aslında bütün yemekleri yapabileceğimizi düşünüyoruz; fakat iş teoriden çıkıp pratiğe döküldüğü zaman işin rengi bir nebzede olsa değişiyor ne yazık ki. Çünkü o kadar da kolay değil o güzelim tatları yakalamak özellikle de konu meze ise. Tam da bu noktada İstanbul mezecileri yardımımıza koşuyor.

İstanbul Mezecileri
İstanbul Mezecileri | Fotoğraf: Unsplash/@louishansel

Aslında biz meze yemeği seven bir milletiz. Hatta yemek kültüründe mezenin bizdeki yeri ayrıdır. İlla alengirli bir mezeye de gerek duymayız. Yazın sıcağında karpuz, yanında bir dilim peynir yesek bizden iyisi yoktur. Özellikle bu zamanlarda arkadaşlarımızla gittiğimiz meyhaneleri, şölen edasındaki masalar hepimizin burnunda tütüyor. O masalarda anlatılan, müthiş mezeler ile başladığımız koyu sohbetler, eşlik eden şalgam ve rakılar deyince daha da efkarlanıyoruz. Bu özlemimizi biraz giderelim istedim ve birçok bir meze serisi yapmaya karar verdim.  

Her mezeyi evde yapamayacağımızı kabul etmek lazım. Çünkü mezeler emek ister, tecrübe ister ve  uğraşmak gerekir. İşte bu noktada çok güzel mezeciler devreye giriyor. Bu seride İstanbul’da deneme fırsatı bulabildiğim birkaç mezeciden sizlere bahsedeceğim Hazırsanız başlayalım o halde.

İstanbul Mezecileri

Meezze İstanbul

Rumeli, Akdeniz ve Ege yörelerinden esintilerle bizlere sundukları seçenekleri ile her mezesevere hitap eden Meezze İstanbul’un biz Rumeli karması paketini deneyimledik. Yeni bir oluşum olan Meezze İstanbul’un mottosu ise taze, katkısız ev yapımı mezeler olup bu konuda da sofralarımızda uzun sure bizlere eşlik edeceği kesin.

Siz de bizler gibi Yunanistan kaçamaklarıyla yanıp tutuşuyorsanız, Thassos ve Atina’daki günleri özlüyorsanız o zaman Meezze İstanbul güzel bir seçenek. Buradan biz neler aldık derseniz:

  • Acılı peynir ezmesi olan Tirokafter
  • Üstündeki mor soğan turşusu detayı ile fava sevmeyenleri bile sevdirecek Santorini Fava
  • Çıtır Kabaklı Yoğurtlu Tiganita
  • Kuru cacık olan Tzatski
  • Gigantes Pilakisi
İstanbul Mezecileri, Meezze
İstanbul Mezecileri, Meezze | Fotoğraf: Pelin Zorlu

Paketleme, ambalaj ve mezelerin üzerine son tüketim tarihlerine kadar yazmaları detaylara ne kadar önem verdiklerini gösteriyor. Son olarak da gönderimin içinden çıkan mavi kareli masa örtüsü ise evde meyhane havası yaratmanıza yardımcı oluyor.

Mezme İstanbul

Eski İstanbul Ermeni mezelerinin hasretini çekenler için Mezme İstanbul tam olarak biçilmiş kaftan. Kurtuluş her daim meze konusunda cennet olmuştur. Mezme de buradaki yeni mezecilerden biri. Aile tariflerini hayata geçiren Mezme şimdiden adını duyurmaya başladı. 

İlk olarak tarama ile şölenimize başladık. Taramayı bilmeyenler için balık yumurtası, limon ve zeytinyağının birleşimi ile elde edilen aslında yapımı zor olan bir meze. Taramanın kıvamı muhteşemdi. Ardından senelerdir severek yediğimiz patlıcan salatası, muhammara ve Antakya usülü köpoğlunun tadına baktık. Kendimizi kısa süreliğine de olsa Antakya’da hissettik. Antakya’dan sonra yolculuğumuz Gürcistan’a oldu. Gürcü havucu ise kayısı, ceviz, havuç ve yoğurtun harmanlanması ile yapılan muhteşem bir meze. Son olarak da sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi olan midye dolma ile günümüzü kapattık. Özellikle paketleme aşamasında her mezenin içeriği ve hikayesinin anlatılması güzel bir detay olmuş. Böylece hem mezeleri yerken o mezenin hem tarihini hem de içeriğini öğrenerek yemek ayrı bir keyif veriyor.

İstanbul Mezecileri, Mezme
İstanbul Mezecileri, Mezme | Fotoğraf: Pelin Zorlu

Mezedor

Geleneksel İstanbul meyhane kültürünü yaşatan, senelerdir severek gittiğimiz Cibalikapı Balıkçısı’nın markası olan Mezedor artık evlerimizde sofralarımıza da eşlik ediyor. Bilen bilir, Cibalikapı Balıkçısı balık türevli mezeleri ile ün salmış olup, daha önce aşinalığımız olmayan birçok mezeyi burada tatmışlığımız çoktur. 20 yıllık tecrübelerini her türlü detayı düşünerek yarattıkları marka ile artık evlerimizde.

Kurutulmuş domates levrek dolma, saraylı balık turşusu ve hardallı levrek marin mezeleri gibi balık türevleri mezeleri markanın kesinlikle fenomenleri arasında. Tadı, tuzu, deyim yerindeyse her şeyi yerinde. Özellikle Levrek marinin kıvamı çoğu yere göre oldukça başarılı. Levrek dolması ve saraylı balık turşusu mezelerine daha önce rastlamamıştık ve bu iki meze artık favori mezelerimiz arasında girdi. Hardallı levrek marinleri 4 farklı hardal  çeşidi ile hazırlanıyormuş ve daha önce bir levrek marin yemediğimizden eminim.

Balık türevleri mezelerimizden sonrasında vişne turşusu ile serüvenimize devam ediyoruz. Muhtemelen daha önce böyle bir lezzetin tadına bakmamışsınızdır; oldukça başarılı bulduk. Girit ezmesi ve Topik ile günümüzü sonlandırıyoruz. Mezedor güzel bir kutunun içerisine yerleştirilmiş mezeleri ile harika bir paketle geliyor. Özel tasarımları ve capcanlı etiketleri ile yemek daha da keyifli hale geliyor.

img_2076-kopya
Mezedor Meze Serisi | Fotoğraf: Pelin Zorlu

Ash İstanbul

Hikayeleri aslında taa 1928 yılına kadar dayanıyor; bu yüzden meze konusunda da oldukça iddialılar. Meşhur Herman Chef’in mezelerini, Kınalı Ada’da ki Jash Restoranında yediğimizde midemiz adeta bayram ederdi . Uzun zamandır da bu lezzetlere hasret kalmıştık. Ash İstanbul bu özlemimizi bir nebze de olsa giderdi. Eski İstanbul ve Ermeni mezelerini gerçekten çok başarılı bir şekilde harmanlayıp bizlere sunuyorlar.

Marka meze çeşitliliği konusunda oldukça geniş bir menüye sahip. Soğuk mezeler ve ara sıcak mezeleri de dahil olmak üzere toplamda 43 farklı mezeyi bizlerle buluşturuyorlar. Biz meze olarak hediye kutusunu tercih ettik. İçeriğinde 8 adet meze ve kendi yaptıkları portakal reçeli bulunuyor. Ayrıca kutuya hediye olarak da limon kolonyası da koymuşlar. Kuru domates salatası, humus, acılı atom, topik, pancarlı kısır, patlıcan salatası, tarama ve zeytinyağlı dolma tercih ettik.

İstanbul Mezevileri, Ash
İstanbul Mezevileri, Ash | Fotoğraf: Pelin Zorlu

Tüm mezelerin kıvamı, tadı, tuzu yağ oranı oldukça dengeliydi ve beğenmediğimiz tek bir meze olmadı. Hatta, normalde topik mezesini çok tercih eden bir çift olmamamıza rağmen bu mezeyi de doya doya yedik. Siparişleri 48 saat öncesinde vermekte fayda var çünkü size özel hazırlanıyor.

Tadal Meze Evi

Kurtuluş’un en eski mezecilerinden biri olan Tadal Meze tam 83 yıldır sektörde ve yeni yılda evde meze yemek isteyenler tarafından önünde çılgın kuyruklar oluşuyor.  Kuşaktan kuşağa aktarılan tarifler ile birçok mezeyi en güzel şekilde bulabileceğiniz yerlerden biri.

Havuç tarator, zeytinyağlı yaprak sarma, topik, patlıcan salatası, lahana dolması ve fava tercih ettik. Bu mezeleri tattığınızda sanki kendinizi anneannenizin evinde hissedeceksiniz. Lahana dolması ve zeytinyağlı yaprak sarma parmaklarınızı ısırtacak düzeyde muhteşem. Havuç tarator, patlıcan salatasının ise yağ & tuz oranları oldukça dengeli bir şekilde ayarlanmış ve oldukça başarılı. Normalde Topik’i çok tercih etmesem de Tadal Meze sayesinde Topik yiyebildik. Yılbaşında hepimiz Kurtuluş’ta çılgın meze kuyruğu olduğunu biliriz. Bu kuyruğun başını da Tadal Meze çekiyor ve her sene muhakkak ana haber bülteninde Tadal Meze’yi görebilirsiniz.

Bostan Meze

Bostan meze, kadın istihdamına destek olmak ve farkındalığını yaratmak için kurulmuş olan bir marka. Satın alınan her meze, kadın istihdamına destek vermek amacıyla kadın üreticilerinden ya da annelerden tedarik edilen malzemelerle hazırlanıyor .

Biz tercihimizi fesleğenli Girit ezmesi, muhammara ve humustan yana kullandık. Fesleğenli Girit Ezmesinde gerçekten fesleğenin tadını baskın olarak hissediyorsunuz ve bu aroma güzel bir ahenk de katmış. Muhammaradaki baharatların kullanım oranı dengeliydi. Genel olarak mezelerin kıvamını ve tuzunu başarılı bulduk. Mekanın fenomeni bize göre kesinlikle muhammaraydı.

İstanbul Mezevileri, Bostan
İstanbul Mezevileri, Bostan | Fotoğraf: Pelin Zorlu

Özellikle küçük hediyelerini ve paketlemelerini başarılı bulduk. Hiçbir şekilde plastik kullanımı yok. Tahta kaşık ve cam kavanoz kullanmışlar. Paketimizin içinde bizi başka sürprizlerle de bekliyordu. Tea light mum ve kokulu taş hediyeleri ile soframız daha da canlandı. Mezenin yanında olmazsa olmaz olan ekmek ise, yine kendileri tarafından tedarik ediliyor. Gönül rahatlığı ile eve sipariş verebilirsiniz.

Meze ve Sek

İkiz babası olan olan Ali Bey evde yaptığı mezeleri ile İstanbul’da yavaş yavaş ünlenmeye başladı. Aldığı gastronomi eğitimiyle mezelere kattığı inovatif tatları biz oldukça başarılı bulduk ve sık sık buradan meze sipariş edeceğiz.

Kestaneli lahana sarma, Mardin usulü haşlama içli köftesi, kırma Yeşil zeytin salatası, mercimek köftesi, tahinli patlıcan ve fava ile bir lezzet şöleni yaşadık. İçli köfte o kadar hafif ki art arda 3-4 tane yemeniz mümkün. Daha önce kestaneli lahana sarması ile karşılaşmamıştık. Kestanenin de dolmaya yakışacağını kanıtlamış oldu Ali Bey. Tahinli Patlıcan mezesi de; alışık olduğumuz patlıcan mezelerine yeni bir soluk getirmiş. Normalde favayı çok tercih etmesek de Meze ve Sek’in favası oldukça hafifti ve fava sevmeyene bile yedirtecek kadar başarılı. Kırma Zeytin salatasındaki zeytinleri bile kendi hazırlayan Ali bey, bu meze de parmakları ısırttı. Mercimek köftesinin de kıvamını başarılı bulduk.

İstanbul Mezecileri, Meze ve Sek
İstanbul Mezecileri, Meze ve Sek | Fotoğraf: Pelin Zorlu

İçli köftenin nasıl kızartılacağına kadar her türlü detayı paylaşan Ali Bey, sipariş için 2-3 gün öncesinden iletişime geçtiğinizde İstanbul için teslimatı rahatlıkla sağlıyor. Bu markanın başka bir fenomeni ise kireçte çıtır kabak tatlısı. Bir sonraki siparişimizde de bu lezzeti muhakkak deneyeceğiz.

Kınık Ala Gurme

Gastronomi alanına gönül vermiş 3 genç tarafından kurulan bu marka fark yaratan mezeleri ile kısa sürede bilinirliğini daha da arttıracak. Bildiğimiz klasik mezelerin daha da modernize edilmesi ile farklı tatları sunan markanın ürün gamı giderek genişliyor.

Tercihlerimize bakacak olursak badem krokanlı pancar tarator, balkabağı sinkonta, tulum peynirli cevizli erişte, karamelize soğanlı fava adeta bizleri o eski meyhanelerdeki şen şakrak günlerimize döndürdü. Mezeleri değerlendirecek olursak; balkabağı sinkonta yapımı oldukça zahmetli ve zor bir mezedir; kabağın kalitesi oldukça kilit bir rol oynar. Kabak, yoğurt ve pul biberin uyumu başarılıydı ve bizden tam not aldı. Badem krokanlı pancar tarator ise oldukça ‘fresh’ bir mezeydi ve kesinlikle mekânın starlarından biri. Karamelize soğan, favaya oldukça yakışmışken, tulum peynirli köy eriştesi de anneannelerimizin lezzetini hatırlattı.

img_3790-2
Kınık Ala Gurme Mezeleri | Fotoğraf: Pelin Zorlu

Mezeleri günlük olarak hazırlıyor ve 1 gün öncesinden sipariş verdiğinizde İstanbul içi her bölgeye teslimat yapabiliyorlar. Siparişin teslimatı sürecinde de Kınık Ala Gurme ailesi, süreç hakkında detaylı bilgilendirmede de bulunuyor.

Kapak Fotoğrafı: Pelin Zorlu

İlginizi çekebilir: İstanbul Flaneur’dan İstanbul’un En İyi Yeni Nesil Meyhaneleri