Cavalcata Sarda-Barbar

Cavalcata Sarda-Barbar

İkinci kısımda Sardinya’nın ikinci büyük şehri olan Sassari’yi anlatacağım. Şehri keşfetmek için yarım gününüzü ayırmak yeterli olacaktır çünkü; ne yazık ki günümüze kadar ulaşan tarihi yapı sayısı oldukça az. Bu nedenle Sassari’yi iki önemli festival üzerinden aktarmaya çalışacağım. Her yıl mayıs ayının son pazar günü yapılan “Cavalcata Sarda Festivali” Sardinya’nın kültürü hakkında öğrenebileceğiniz en önemli etkinlik olacak.

Adanın 5 farklı bölgesinden gelen katılımcılar, kendi yöresel kıyafetlerini, danslarını, müziklerini ve yiyeceklerini tanıtıyorlar. Festival Via Roma Caddesi‘nde düzenlenen geçit töreniyle başlıyor ve törende en büyük ilgiyi ise giriş kısmında bahsettiğim “barbarlar” çekiyor.

Cavalcata Sarda 2

Cavalcata Sarda Festivali-Barbarlar

Kendi çektiğim videoyu koyarken görüntü kalitesi ciddi anlamda düştüğü için yerine Youtube’dan bir video paylaştım. Bayılacağınızı düşünüyorum.

youtube play youtube play

Geçit töreni bittikten sonra caddenin sonunda bulunan şehrin en büyük meydanı Piazza d’Italia‘ya kurulmuş olan platformda gece geç saatlere kadar folklor gösterileri ve konserler oluyor.

Piazza Italia-min

Piazza d’Italia Meydanı

Öğleden sonra şehrin hipodromunda “voltij (at üzerinde jimnastik)” gösterisi gerçekleştikten sonra festival sonlanıyor.

P_20160522_170051

Voltij Gösterisi

Bahsedeceğim diğer önemli festival ise I Candelieri. Her yıl 14 Ağustos’ta düzenlenen bu festivalin ülke çapında yaygın olması nedeniyle bu festivale daha çok önem veriliyor ve çok daha coşkulu bir şekilde kutlanıyor.

Festivalin hikayesi ilginç; Orta Çağ’da Sassari şehrinin kontrolü Pisalıların elindeymiş ve 15 Ağustos’ta Meryem Ana’nın göğe çıkışını kutlamak amacıyla 3 metrelik şamdanlar yaparak süslemiş ve sergilemişler. Bu gelenek hala Pisa’da ve bulunduğu Toskana Bölgesi’nde devam ediyor. Sassari’de ise bu gelenek bir süre sonra değişmeye başlamış. Kutlama, Meryem’in göğe çıkışı için değil, Meryem’in Sardinya Adası’nı “vebadan koruduğu” için yapılmaya başlanmış. Tarih ise 15 Ağustos’tan 14 Ağustos’a çekilerek değişikliğe uğramış.

Festivalin güzergahıysa hiçbir zaman değişmiyor. 10 tane, üç metre boyunda ahşap şamdanlar Piazza Castello Meydanı‘ndan akşam altıda yolculuğa başlıyor ve Santa Maria di Betlem Kilisesi‘nde son buluyor.

I candelieri

I Candelieri Festival Güzergah Planı

Bu iki yer arasında tek bir dinlenme noktası var. O da Palazzo Civico. Bu noktada “belediye başkanı” şamdanların gelmesini bekliyor. Şamdanlar geldikten sonra “kadeh kaldırma merasimi” yapılmakta. İşin ilginç kısmıysa; belediye başkanının festivale katılmasının ve şamdan alayını takip etmesinin zorunlu olması. Takip sırasında yerel halk, eğer ki belediye başkanın göstermiş olduğu hizmetlerinden memnun değilse ıslık çalarak tepki gösterebiliyor.

youtube play youtube play

Festivaller düzenlenirken kahvenizi içeceğiniz Caffe&Caffe Milani’ye mutlaka uğramanızı tavsiye ederim. Hemen yanında Abetone Music Bar’da akşamları içkinizi yudumlarken, canlı müzik dinlemenin keyfini çıkarın. Canınız dondurma mı çekti? Naturalia, sizin için en iyi seçenek olacak. Piazza Efisio Meydanı‘nda bulunan Taberna Antona’da yerel lezzetleri de deneyebilirsiniz. Pizza olmazsa olmaz diyorsanız, Pronto Pronto bu anlamda iyi bir tercih olarak aklınızda bulunabilir.

Yazının ilk bölümü olan Sardinya Vol.1’i okumadıysanız, buradan ulaşabilirsiniz.