Karantina döneminde ukulele gibi bir anda ülkemizde yaygınlaşan Kalimba, müzikte farklı bir soluk arayanlara ilaç gibi geldi. ”Bu saatten sonra müzik aleti nasıl çalarım, benden geçti…” diye düşünenlerin imdadına yetişti ve hatta umut aşıladı. Popüler kültürün kazandırdığı en güzel şey olduğunu düşündüğüm Güney Afrika çıkışlı bu geleneksel enstrümanı, herhangi bir müzik bilginiz dahi olmadan çalmanız mümkün. Tınısı dinlendirici bir çalgı olduğu için, yanlış notaya bassanız dahi rahatsızlık vermiyor. Geçmişten günümüze farklı isimlerle anılan Kalimba’nın ilk ortaya çıkış tarihi arkeologlar tarafından tam bilinemese de, kadim bir buluş olduğu gerçeğini değiştirmiyor…

5 Best Kalimbas Of 2020 [Buyer's Guide and Reviews]
Kalimba | Fotoğraf: Home Studio Hub

Kalimba’nın Tarihi

Kademeli olarak yerleştirilen metal parçalarına sahip olan, tahtadan bir taban şeklindeki Kalimba, binlerce yıl önce (üç bin yıl olduğu düşünülüyor) Afrika‘da ortaya çıkmış. İlk zamanlar metal tarafın bambu parçalardan yapılmasına karşın, yıllar sonra bu bölüm metal aksamlara dönüştürülmüş. İdiofon (tel veya zar kullanmadan titreşimli olarak ses çıkaran herhangi bir müzik aleti) ve lamellefonlar (lamellophone, Latince’de lamella plate yani tabaka demek, phone Yunanca’da ses demek) sınıfına giren enstrümanın en yaygın isimlerinden biri de Mbira. Bir çok farklı ismi olan Kalimba’ya adını verense, Hugh Tracey adında bir etnomüzikolog

Hugh Tracey ve mbira çalanlar (Cape Town, 1929)
Hugh Tracey ve mbira çalanlar (Cape Town, 1929) | Fotoğraf: musicinafrica.net

Hugh Tracey 20. yy’ın ilk yarısında sık sık Afrika’ya seyahat edip yerel müzikler hakkında yaptığı araştırmalardan edindiği bilgileri müzik dünyasına kazandırıyormuş. 1950’lilerin sonunda Afrika Müzik Aletleri adıyla bir şirket kuran Tracey, Kalimba’yı geliştirmiş ve Batı müziğine entegre etmiş. 1960’lı yıllarda enstrümanın piyasaya sürülmesinden sonra Tracey, oğullarıyla beraber dünyayı dolaşıp seminerler vererek Kalimba’yı tanıtmış.

youtube play youtube play

Popülaritesi gitgide artan Kalimba tüm dünyayla buluşmuş böylece. 1970’li yıllarda Earth, Wind and Fire isimli müzik grubunun ”Kalimba Story” adında çıkardığı hit şarkı, Kalimba’yı dünyaya tanıtan bir başka örnek teşkil etmiş.

Detaylı bilgi için kalimbahistory sitesine de göz atabilirsiniz.

Kalimba Nasıl Çalınır?

Kalimba çalmak için herhangi bir müzikal yeteneğinizin olması gerekmiyor. Müzik kulağınız olmasa da önemli değil, çalmak istediğiniz parçayı yazıp internette arama yaparak, paylaşılan notalara ulaşabilirsiniz. İstediğiniz bir parçayı seçmek daha şevkle çalışmanızı sağlıyor, bunun haricinde paylaşılan notaları bölerek çalmaya başlayıp sonra çalıştığınız kısımları birleştirirseniz işiniz kolaylaşacaktır. Buradaki püf nokta, çalıştıkça notaları düşünmeyecek şekilde parmaklara hafıza kazandırabilmek. Kendimden örnek vereyim: Totalde 2-3 saat içerisinde Harry Potter müziğini çalıyor hale geldim ve bir yeteneğim yok. Şarkının devamında tekrarlayan notalarla, çalarken hakimet kuruyorsunuz. Yine de bu işi erbabıyla öğrenmek istiyorum derseniz bir müzik öğretmeninin notalarla açıklama yaptığı ders serisini önerebilirim. Kalimba’ya yapılacak akor hakkında da bilgiler içeriyor.

youtube play youtube play

Piyasada pek çok çeşidi bulunan Kalimba’yı satın almadan önce yorumları muhakkak okuyun. İlerleyen zamanlarda kendinize sözlü müzikler seçerek hem çalmayı hem söylemeyi deneyebilir, senkronize olmak için çalışmalar yapabilirsiniz. Hevesinize bir şans tanıyın, bakarsınız kalıcı bir hobi edinmiş olursunuz… Kim bilir?

Kapak Fotoğrafı: joom.com

İlginizi çekebilir: Yeni Hobi Önerileri