Siz de karşılaştınız mı bilmiyorum ama birkaç yıl önce tüm haber sitelerinde, gazetelerde şöyle bir haber yapıldı: “Bilim adamları açıkladı: Kokoreç gerçek bir mutluluk kaynağı.” Kokorecin mutluluk hormonu olan serotonin kaynağı olduğu ve tüketildiğinde insanlara mutluluk verdiği öne sürüldü. Bu iddiayı ortaya atan Dr. Yavuz Dizdar yaptığı açıklamada şunları söylüyordu: “Bağırsak ve beyin en büyük serotonin kaynağıdır. Azaldığı takdirde depresyon meydana gelir. Dolayısıyla kokoreç de ciddi serotonin kaynağıdır ve tüketildiğinde mutluluk verir.” Ben de size konu hakkında bazı bilgilerden kısaca bahsedeyim ve kokoreç mutluluk veriyor mu buna birlikte karar verelim.

Kokoreç
Kokoreç | Fotoğraf: İstanbullife

Öncelikle ilk bahsedeceğim konu bağırsaklar tabii ki. Çoğu insana önemsiz gibi görünen bu organı biraz övmek isterim, çünkü işlevi açısından hayatınıza sandığınızdan çok daha fazla etki ediyor, hatta yapılan araştırmalar sonucunda ikinci beynimiz olarak da anılıyor. Neden ikinci beyin denildiğinden bahsedeceğim ama önce bağırsaklarımızı bir tanıyalım.

Bağırsaklarımız

Anatomik olarak bağırsaklarımız abdominal boşluktaki en uzun organımız, ortalama 12 metre kadar bir boyu var. Biyoloji dersinden de bildiğiniz üzere de bağırsaklarımız besin emilimi ve boşaltım üzerine bir görev üstleniyor. Bu görevi yerine getirirken de çok fazla yardımcısı var. Bunlar da mikroorganizmalar yani bakteriler, virüsler, mantarlar ve arkeler. Bu mikroorganizmaların bağırsaklarımızdaki sayısı 100 trilyondan fazla. Size bu sayının büyüklüğünü şöyle anlatabilirim, yapılan çalışmalarda bir insanın vücudunda toplam 30-40 trilyon arası hücre olduğu söyleniyor. Yani buna göre bağırsaklarımızdaki mikroorganizmalar sayıca bizden en az 3 kat daha fazlalar.

Abdominal Anatomi
Abdominal Anatomi | Fotoğraf: http://cxlxmxrx.blogspot.com

Bilim insanları onlardan, genetik kodları da olduğu için, mikrobiyota olarak bahsetmeye başladılar ve ben de mikrobiyota olarak anlatmaya devam edeceğim. Bu mikrobiyotalarımızla yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmez bizim, yeme alışkanlıklarımız bile aynıdır. Mesela bugün yemekte canınız pizza mı çekti, aslında o pizzayı siz mi yemek istediniz yoksa bağırsaklarınızdaki arkadaşlar mı istedi ayrımını yapamayız; çünkü o gün yiyeceğiniz yemek konusunda sizin kadar onun da söz hakkı var. Bu konuyla ilgili çok değişik teoriler var ve bence inanılmaz ilginç ama şimdilik onlardan bahsetmeyeceğim; çünkü okumam gereken önemli bir kitap var onu okuduktan sonra daha ayrıntılı anlatabilirim.

Bağırsaklarımız Neden İkinci Beyin?

Gelelim bağırsaklarımıza neden ikinci beyin denildiği kısmına. Bağırsaklarımızda yaklaşık 100 civarında hormon üretimi yapılıyor. Bağışıklık sistemimizin görevlerinin % 80’i bağırsaklar tarafından karşılanıyor ki bu da sağlık açısından ne kadar önemli bir organımız olduğunu anlatmaya yetiyor. Bağırsaklarda yer alan dopamin ve serotonin metabolizması beyne göre daha yüksek seviyede. Serotonin ise bağırsak hareketleri dahil çeşitli vücut faaliyetlerini etkileyen bir kimyasal. Bağırsaklarımız ve genel psikolojik sağlığımız arasındaki bağı açıklayan unsur da serotonin ve tahminen yüzde 80-90’ının sindirim sistemimizde üretilmesi mutluluğumuzu oldukça etkiliyor. Bu yüzden seratonin psikiyatrik rahatsızlıklarla da ilişkili. Uzun süre stres altında kalmak, serotonin düzeylerini azaltıyor ve duygusal durumumuzu etkiliyor.

mm-3
İkinci Beynimiz | Fotoğraf: futuregenerationssd.com

Yani bağırsaklarınız ne kadar sağlıklıysa, mikrobiyotanız ne kadar iyiyse siz de o kadar mutlusunuz. İşte kokoreç yersem mutlu olurum mantığı da buradan ortaya çıkıyor. Hayvan bağırsağındaki bol serotonin bize geçtiğini söylenerek, mutluluk verdiği öne sürülüyor. Ancak kokoreçteki serotonin hormonu ağız yoluyla vücudumuza giriyor ve onun kan-beyin bariyeri dediğimiz kapıyı geçmesi mümkün değil. Yani kokoreçteki serotonin aslında beynimize ulaşamıyor dolayısıyla mutluluk veremiyor. Yine de kokoreç yiyerek mutlu olmanız hala mümkün. Nasıl mı? Eğer kokoreç sevdiğiniz bir yiyecekse eminim yedikten sonra mutlu olursunuz. Tabii ben çikolatayı tercih ederim ama karar sizin. 🙂

Kapak Fotoğrafı: beefandfish.com

İlginizi çekebilir: Petite Guide’dan Bomonti’de Sokak Yemekleri