Yazın açık hava etkinlikleri hep çok güzeldir. Konserlerden dans gösterilerine kadar her bir etkinliğin coşkusu farklıdır. Takdir edersiniz ki, benim için en heyecanlısı da tiyatro oyunlarıdır. Tiyatronun büyüsüne yıldızların altında bir kez daha kapıldığımız, hikayelerin içinde kendimizden bir şeyler bulduğumuz ve oyuncuların selamına alkışlarımızla karşılık verdiğimiz güzel bir deneyim yaşarız. Küçükçiftlik Bahçe Tiyatrosu ise bu deneyimi 12 Temmuz-17 Ağustos tarihleri arasında birbirinden keyifli oyunlarla ve başarılı oyuncularla benzersiz kılıyor.

İstanbul’da yaz etkinlikleri denilince ilk aklımıza gelenlerden KüçükÇiftlik Park, adından söz ettiren konserlerle müzik tutkunlarının yanı sıra sezonun iyileriyle, biz tiyatro severleri de güzelliklerine dahil ediyor. KüçükÇiftlik Bahçe Tiyatrosu, bayram sonrası hiç vakit kaybetmeden perdelerini açtı ve 12 Temmuz’dan itibaren ise, izleyicilerden tam not alan oyunları sıcak yaz gecelerinde ağırlıyor. 16 Ağustas’a kadar sürecek oyunlarla bazen hüzünlenecek, bazen gülecek, çokça düşünecek ve hep çok eğleneceğiz. Yaz süresince bizi bekleyen oyunlara gelin birlikte bakalım.

KüçükÇiftlik Bahçe Tiyatrosu Oyunları Mercek Altında

Ben Türkan Saylan, Levent Üzümcü Tiyatrosu

12 Temmuz Çarşamba | Kapı Açılış: 19.30 – Sahne 20.30

Ben Türkan Saylan | Fotoğraf: Gerçek Gündem

Bu oyun, fedakar, aydın, çağdaş bir Türk kadın olarak hepimizin idolü Türkan Saylan’a bir saygı duruşu niteliğinde. Bu çok özel insanın hayatını, Cengiz Toraman kalemiyle sahneye taşıyor; Senay Gürler de etkileyici oyunculuğuyla hayat veriyor. İzlerken bir kez daha emin oluyoruz; iyi ki bu dünyadan Türkan Saylan geçmiş. “Kiminiz “Türkan Hoca” dediniz bana, kiminiz “Türkan Abla”, kiminiz “Türkan Anne”. Lafı dolandırmadan söylemek gerekirse; kısaca, ben Türkan Saylan. Işıklarla, bayraklarla süslenmiş, şenlikli bir vapurdur şu hayat. Türkan diye bir yolcusu vardı; Türkan diye bir yolcusu yok artık.”  

Güzel Son, Semaver Kumpanya

13 Temmuz Perşembe | Kapı Açılış: 19.30 – Sahne: 21.00

guzel-son-1-1024x546
Fotoğraf: ENKA Sanat

Geçtiğimiz sezonun en özel oyunlarından Güzel Son’u bir yaz gecesinde izlemek yine çok özel olacak. Hikaye bu ya, Orhan Veli, Melih Cevdet, Sait Faik ve Nurullah Ataç, uğrak mekanları olan Mösyö Lambo’nun Meyhanesi’ne Halim Şefik tarafından davetlidir. Suat Derviş de şans eseri meyhaneye uğrar. Tek eksik vardır: geceye sürprizli bir “Güzel Son”. Edebiyatın duayenleriyle birlikte tatlı atışmalı bu sohbete, şiirler, şarkılar eşlik ediyor ve ortaya da tadına doyulmaz bir oyun çıkıyor. Keşke gerçek olsaydı dediğim, izlerken onlarla bir tek atmak istediğim ve gözlerim dolarak izlediğim bu oyuna mutlaka siz de seyirci kalın.

Neyzen Tevfik “Hiç”, BKM

19 Temmuz Çarşamba | Kapı Açılış: 19.30 – Sahne: 21.00

bt23-neyzen-post
Fotoğraf: KüçükÇiftlik Park

Neyin tınısında, ona eşlik eden meyin kırmızısında, mest olmaya hazır olun çünkü sahneden Neyzen Tevfik var. Kimine göre aklın sınırlarını zorlamış bir deli, kimine göre meyhanede bir veli. Marmara Denizi kadar rakı içtiği rivayet edilen, veli ile deli arasında ince çizgide yaşamış Neyzen’in Bektaşi tekkesinden akıl hastanesine uzanan dünyasına dostlarıyla; anekdotlarla, hicivlerle, şiirlerle konuk olacak, sivri diliyle nasıl hiçten hepe varmaya çalıştığına tanıklık edeceğiz. Bence 19 Temmuz akşamı kimselere söz vermeyin. 

Sevgili Arsız Ölüm “Dirmit”, Tiyatro Hemhal

20 Temmuz Pazar  | Kapı Açılış: 19.30 – Sahne: 21.00

400. oyununu geride bırakan Dirmit’i yeniden bağrımıza basacağız. Latife Tekin’in Sevgili Arsız Ölüm isimli romanından uyarlanan Dirmit, bir gecesiyle romanın genel bir özetini bize anlatıyor. Nice Dirmit’lerin ve kendisiyle aynı kaderi paylaşan milyonlarca Dirmit’in dünyasını bize sunuyor. Bir çocuk gözüyle hayaller büyük, gerçekler de bir o kadar acı iken, esas kızımız, bu düzene dayanmak adına denediği her şeyi ve kendi yarattığı dünyayı ne zaman yıkmaya çalışsalar başka bir eylemle yine güzelleştiriyor. Sonunda da, kendisine hayran olmak ve çokça alkışlamak bize düşüyor.

Deli Bayramı, Dasdas

2 Ağustos Çarşamba | Kapı Açılış: 19.30 – Sahne: 21.00

deli-bayrami-25-dasdas
Deli Bayramı | Fotoğraf: DasDas

Delilerin kutlamasına, bayramına davetliyiz. Bambaşka bir davet bu çünkü Turgut Özakman’ın 1987 yılında kaleminden dökülen “Deliler” oyunu, şimdi sahneye çıkıyor ve üstüne üstlük tüm karakterler DasDas’ı ele geçiiyor. Tüm bu deliler arada bir dönüp, 1980’li yıllara göz kırpıyor. Komedinin gücünü yıllar sonra yeniden yaşayacaksak, bu daveti geri çevirmeyelim ve Delileri’in şu sözünün de altını çizelim: “Kimi turşu kurar, kimi fabrika. Ama biz deliyiz, hayal kurarız.”

Tek Kullanımlık Hikaye, Kumbaracı 50

3 Ağustos Perşembe | Kapı Açılış: 19.30 – Sahne: 21.00

Abi, kardeş ve bir kanka ile çevre sorunlarına, iklim krizine gelin, bambaşka bir açıdan bakalım. Mahallelerinde çevre bilinci oluşturmaya çalışırken herkes kendi hikayesinin de kahramanlığını yaşıyor. Her şeyi tüketiyoruz, tek kullanımlık bardaklar ve eşyalar gibi hikayelerimiz de aslında tek kullanımlık. Biri bitiyor, diğeri geliyor. Ancak dostluk hep baki kalıyor. Sadece üç kişilik dev bir kadro, bütün mahalleyi başımıza toplamış gibi. Ne aşklar, sevdalar, umutlar geçiyor sahneden birer birer… Oyun bittiğinde ise o mahalleye gidip karşılıklı çay içmek isteyeceğiniz kuvvetle muhtemel, ancak tek kullanımlık bardaklarda değil!

Üçü Bir Arada, Davran Tiyatrosu

4 Ağustos Cuma | Kapı Açılış: 19.30 – Sahne: 21.00

bt23-ucu-bir-arada
Fotoğraf: KüçükÇiftlik Park

Kaybedenlerin anlatılmayan hikayesine hep birlikte kulak veriyoruz. Hiç yaşanmamış aşkların düşüyle mahvolmuş hayatların, unuttukça kabuk bağlayan yaraları hatırladıkça kanatanların, babasını sevmenin yollarını ararken yolda helak olan oğulların, bitiş çizgisini göğüsleyemeyenlerin, mutsuzluğa abone kaybetmeye yazgılı doğanların, erkeklikle sınanan erkeklerin, hazin ve anlatılmayan mütevazı hikayesini izleyeceğiz bu oyunda. Kaybetmeye fanatik, ağır hasarlı adamlar var sahnede; sadece yaşamlarında kendimizden de bir şeyler bulmakla kalmayacak, oyunculuklarına da şapka çıkartacağız.

Taxim, Baba Sahne

9 Ağustos Çarşamba | Kapı Açılış: 19.30 – Sahne: 21.00

taxim-fotograf-emre-mollaoglu-6
Fotoğraf: Emre Mollaoğlu

Toplumun farklı kesiminden insanların yolu Taxim Bistro’da kesişir. Kimi oranın gediklisidir, kimi de bir kahve içmeye gelmiştir. Her şey önceleri sıradandır, sohbetli, kahveli-çaylı bir rutin yine gerçekleşir. Oyun ilerlerken on faklı insanın on farklı hayatı birden yaşama sınavına tabi tutulur. Onlar ölümün kıyısında gelgitler yaşarken, biz de “herkes yaşamayı hak eder mi? Yaşama hakkı taksim edilebilir mi? sorularının cevaplarını ararız. Biraz zorlanacağız gibi ama bence yanıtlarımız oyun sonunda ortak bir noktada birleşecek.

Bir Baba Hamlet, Baba Sahne

10 Ağustos Perşembe | Kapı Açılış: 19.30 – Sahne: 21.00

hamlet-7
Afiş: Baba Sahne

Perde açılıyor ve bir bakıyoruz ki, kalaslarından dekor, heveslerinden oyun yapmak üzere yola çıkmış iki cüretkar oyuncu çıkmış sahneye. Kendilerine kurban olarak Shakespeare’in başyapıtı Hamlet’i seçmiş. Oyunculuk için istediği ortamı bulamadığı anlaşılan Shakespeare uzmanı gibi davranan yarım porsiyon aktör; diğeri de şarkı söyleme hevesiyle sürekli müzikallerden dem vuran bir şaşkınla bakalım ortaya nasıl bir Hamlet çıkacak? Shakespeare’in izleseydi çok eğleneceği Bir Baba Hamlet’te kahkahalarınız bahçenin dışına taşacak.

N’olcak Bu Yusuf Umut’un Hali, Tiyatro Hemhal

16 Ağustos Çarşamba | Kapı Açılış: 19.30 – Sahne: 21.00

Sahneye adımını atar atmaz, en izlenilesi oyunlar listemizin ilk sırasına yerleşen Yusuf Umut’la daha ilk dakikada birbirimizi kanka ilan ediyoruz. Bizim olayımız Yusuf Umut, onun olayı ise annesi, anneannesi, dedesi, Nina’sı ve dahası… Vakit kaybetmeden hikayesini dinliyoruz. Ailesi gibi biz de aynı soruyu soruyor ve hep birlikte bu sorunun cevabını aramaya koyuluyoruz. Özgür ruh Yusuf Umut’u, hayatın anlamını bulma çabasını, maceralarını, arkadaşlarını aşkını dinledikçe, umutlarımızla karışık duygular içinde kendisini çok seviyoruz. Eminim, oyun sonunda kendisini alıp evinize götürmek isteyeceksiniz.

İmparator, Dostlar Tiyatrosu

17 Ağustos Perşembe | Kapı Açılış: 19.30 – Sahne: 21.00

imparator-jpeg
Genco Erkal | Fotoğraf: ENKA Sanat

Etiyopya İmparatoru Haile Selasiye’nin 44 yıl süren saltanatını ve sonunu anlatan bu oyunda Genco Erkal, sadece başrolü değil aynı zamanda dramaturjisini ve yönetmenliğini de üstleniyor. İktidar, güç, başarı gibi birçok kavramı sorgulayacağız, belki de yeniden tanımlayacağız ve bazı dersler alıp cebimize koyacağız. Bu oyunla da, tiyatro programının finalini, hep gurula izlediğimiz büyük usta ile yapmış olacağız.

Gördüğünüz gibi, yıldızların altında nefis bir tiyatro şöleni bizi bekliyor. Hangi oyunları seçerseniz seçin, oyuncularla birlikte hikayelerin içinde bambaşka yolculuklara çıkacak, keyfiniz katlanacak ve bir kez daha #tiyatroiyidir diyeceksiniz. İyi seyirler!

*KüçükÇiftlik Park’ın Tiyatro Programına buradan ulaşabilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Emre Mollaoğlu

İlginizi çekebilir: Eda Geven’den ENKA Sanat Açıkhava Buluşmaları