Kürek sporu; özel olarak üretilmiş tekneler ile gerçekleştirilen mücadele ve rekabete dayanan bir takım sporu. İlk kez Romalılar ve Eski Mısırlılar  tarafından kullanılan küreğin profesyonel olarak gelişmesinin temelini 1715 senesinde İngiltere’de kayıkçılar tarafından düzenlenen “Doggetts Coat Badge” yarışı oluşturuyor. Bu yazımda kürek sporunu yapmama fırsat tanıyan Adana Yelken Kulübü’nden ve değerli eğitmenim Nadir Şahin’den ve son olarak da aldığım temel kürek eğitimi sürecinden bahsetmek istiyorum.

Kürek
Kürek | Fotoğraf: Unsplash/@morganspoker

Kürek (Rowing) Nedir ?

Tarihçesine baktığımızda dünyanın en eski sporlarından biri olan kürek; rekabete dayanan ve mücadele isteyen spor dallarından sadece biri. Diğer sporlardan en keskin farkı ise sporcuların sırtları bitiş çizgisine dönük olduğu için bitiş noktasını görmemesi. Mümkün olduğunca en hızlı ve en uyumlu bir şekilde kürek çekerek bitiş çizgisine varmak hedefleniyor. 

Dalgasız sularda yapılan kürek bacak, kol, sırt, omuz ve göğüs kaslarının yoğun olarak çalıştırıldığı bir spor olduğu için dayanıklılığa ve kondisyona özellikle ihtiyaç duyuluyor. Tabii ki bacakları unutmamak lazım. Bacakları itmek suretiyle güç kazanılmasını sağlayan raylı oturaklar sayesinde bacaklara kuvvet uygulanıyor ve bu şekilde hem kol gücü hem de bacak gücü devreye giriyor. Sporu uygularken ekip olarak uyumlu olmamız gerektiğini söyleyebilirim. Aynı şey aslında vücudumuzdaki uyum için de geçerli. Hem kolumuz hem de bacaklarımız uyum halinde hareket etmeli. En ufak bir uyumsuzluk ekibin tüm işleyişini olumsuz yönde etkiliyor.

youtube play youtube play

Kürek sporuna başladığınızda ilgili bazı terimleri öğrenmeye başlıyorsunuz. Profesyonel olarak yapmadığım için bu sporla ilgili tüm terimleri bilmem tabii ki mümkün değil. Genellikle temeleğitiminin ilk dersinde basit olarak birkaç terim öğrenebilirsiniz. Pala, raylı oturak, pala açısı, ayaklık, dirsek açıklığı, dümenci vb. terimleri eğitmeninizden duymanız mümkün. Basit olarak terimleri öğrendikten sonra palanın suya girmesi, kolların duruşu ya da bacak pozisyonunun nasıl sağlandığını pratik yaparak eğitim boyunca kavrayabiliyorsunuz. 

Aslında genelde su sporlarına karşı  ayrı bir ilgim olmuştu. Ancak aralarından en çok ilgimi çeken ise bana göre su sporlarının en gözdesi olan kürek oldu. Bu sporunu sevdiğimi bundan 7 yıl önce, Adana’da düzenlenen bir yarışma sayesinde tesadüfen fark ettim ve bu sporla hobi olarak ilgilenmeyelim diye içimden geçirmedim değil. O zamanlar işim sebebiyle burada yaşayamadığım için kürekle yakından ilgilenme şansım ne yazık ki olmadı. Yani yapmak istesem de şartlardan dolayı yapamıyordum. Ve bu yüzden içimde hep bir ukde olarak kaldı, taa ki geçen aya kadar…

Şimdi sizlere bu güzel sporunu yapmama olanak sağlayan Adana Yelken Kulübü’nden ve daha sonra kürekle ilgili bilmem gerekenleri öğreten ve bu sporu bizlere sevdiren eğitmenim Nadir Şahin‘den ve son olarak  da yazımda kürek sporuna başlamayı düşünenler ya da ilgisi olanlar için temel kürek eğitim sürecimden bahsedeceğim. 

Adana Yelken Kulübü

Adana konum itibariyle kürek sporu için oldukça avantajlı bir şehir. Seyhan Gölünün sağladığı dalgasız su kürek sporu için fazlasıyla elverişli. Durum böyle olunca hem gölün kürek yapmaya elverişli olması hem de Adana Yelken Kulübü Başkanı Sayın Ziya Alim Koçer’in  biz spor sevenlere sağladığı imkanla bu şehirde kürek yapmak keyifli bir hobi haline geliyor. 

Kürek maceram yaklaşık 1 ay önce başladı. Eğitim alırken keşke daha önce başlasaydım diye içimden geçirdim. Sosyal medya ve ekip olarak ortak arkadaşımız Umut Bey sayesinde bu sporun Yelken Kulübünde yapıldığını öğrenince zaman kaybetmeden kendimi orada buldum. Sosyal medya demişken sizler de isterseniz Adana Yelken ve Kürek İhtisas’ın sosyal medya hesabından kürek eğitimi ile ilgili bilgi alabilirsiniz. 

Adana Yelken Kulübü sadece küreğe odaklanmıyor; kendi bünyesinde bir çok farklı spor dallarıyla ilgili eğitimler düzenleniyor. Küreğin yanı sıra sörf ve yelken eğitimleri veriliyor. Dorukan Özarslan sörf eğitimi, Armağan Koç Yelken ve Nadir Şahin kürek eğitimi veriyor. Kulübün sportif direktörü ise Emrah Sürmen teknik kadro ile yönetim arasındaki bağı kuruyor. Bu sporların dışında kano, jet ski ve wake board aktiviteleri de mevcut.

Yelken Kulübü sportif faaliyetlerine ek olarak bünyesinde birçok farklı tesis bulunduruyor. Kulübün bünyesinde kayıkhane, marina, yüzme havuzu, seyir terası, restoran ve çocuk oyun alanları yer alıyor. Kulüp ayrıca açık su yüzme yarışmaları, yaz kampı ya da yüzme dersi vb. ekinliklere ev sahipliği yapıyor. Buradaki harika bir ekiple dilediğiniz sporu yapabilir ve kulübün sağladığını olanaklardan faydalanabilirsiniz. Yelken Kulübü tesisleriyle ilgili herhangi bir konuda bilgi almak istediğinizde tesis müdürü Oktay Mendi sizlere bu konuda yardımcı olabilir. 

Nadir Şahin / Kürek Milli Takım Sporcusu

Kürek Milli Takım Sporcusu Nadir Şahin
Kürek Milli Takım Sporcusu Nadir Şahin | Fotoğraf: Nadir Şahin

21 Ekim Adana doğumlu olan Nadir Şahin, Kürek Milli Takımı kadrosunda yer alan bir sporcu. Eminim bu sporla yakından ilgilenenler kendisini tanıyordur ama ben yine de eğitmenimden sizlere kısaca bahsetmek istiyorum. Nadir Şahin, Beden Eğitimi Öğretmeninin teşvikiyle ortaokul yıllarında kürek sporuyla tanışıyor. Bu sporla küçük yaşlardan itibaren ilgilenmeye başlayan Şahin, Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nu bitiriyor. Üniversite yıllarında ilgisinin olduğu kürekten kopmuyor ve özellikle lisans döneminde tanıştığı Öğretim Görevlisi Harun Tosun’un bu konuda büyük emeği olduğunu söylüyor.

Kürek Milli Takımı’nda yer alarak bir çok ulusal ve uluslararası yarışmalara katılıyor. O kadar çok yarışmaya katılıp güzel dereceler elde etmiş ki hangisini yazabilirim inanın ben de bilmiyorum. Daha sonra birçok yerden teklif gelmesine rağmen kendi tercihiyle Galatasaray Kürek Takımı’nda yer alıyor. Seyhan Gölü’ne nazır harika bir konuma sahip Adana Yelken Kulübü’nde halen eğitim veriyor. Nadir hocanın burada olması özellikle Adana’da yaşayan ve bu sporu sevenler ya da yapmayı düşünenler için harika bir şans. Donanımlı bir eğitmenden ders almak paha biçilemez elbette. Küreğe az da olsa ilginiz varsa Adana Yelken Kulübünün sağladığı bu fırsatı naçizane kaçırmayın derim.

Uluslararası Kürek Yarışmas
Uluslararası Kürek Yarışması | Fotoğraf: Nadir Şahin

Adana denilince aklınıza ilk ne gelir diye sorsam elbette ilk önce kebap ya da şalgam gelir. Gastronomi açısından zengin bir şehir olsak da hem kürek sporunun yapıldığı bir şehir olarak aklınıza gelmesi hem de sporu yapmayı düşünenler için faydalı olabilmesi açısından bu yazıyı yazmaya niyetlendim. Ben bu niyetle yazımı yazarken eğitmenim Nadir Şahin ise Adana’nın milli kürek sporcusunun olmadığını ve özellikle en çok da bu sebeple küreği seçtiğini belirtiyor. Yani ikimizin de ortak yönü Adana’ya bir şeyler katmak. Benimki yazıyla hocamınki ise ilgilendiği sporla… 

Temel Kürek Eğitim Sürecim

Şimdi gelelim benim kürek sporuna başlangıç sürecime… Aslında bu spora her zaman ilgim vardı ama yapmaya niyet edip kendimi bir anda gölün üstünde bulmam bir ay önceye dayanıyor. Ben sevmesine seviyordum ama önce üşengeçlik ve daha sonra pandemi döneminin ağır etkisiyle devamlı başlamayı erteliyordum. Daha sonra bu sporu yapmak isteyen arkadaşlarımla beraber kürek eğitimi almaya karar verdik ve üç kişi olarak yolculuğumuz başladı. Hepimiz ekip olarak uyumlu ve istekli olunca eğitimimizi oldukça keyifli ve eğlenceli bitirdiğimizi söyleyebilirim. 

Kürek Tekneleri (Tekli, İkili, Dörtlü)
Kürek Tekneleri (Tekli, İkili, Dörtlü) | Fotoğraf: Hatun Altunöz

Eğer sizlerde Adana Yelken Kulübü’nde özel eğitim almak istiyorsanız buraya gelip kayıt olabilirsiniz. Yüzme biliyor olmanız şart. Ekip ya da bireysel olarak başvuruda bulunduktan sonra ilk önce temel kürek eğitimini alıyorsunuz. Tekli, ikili ve dörtlü olarak dizayn edilmiş kürek teknelerinde eğitim veriliyor. Aldığınız eğitimlerin sonunda hocanız tamamen sizin yeteneğinize göre eğitime şekil veriyor ve siz de hocanızın talimatına göre eğitiminize devam ediyorsunuz. Tüm eğitimleri tamamlayıp bireysel olarak sporunuzu yaparken hocanız botta sizi uzaktan takip ediyor. Bu durum sayesinde gölde fiziksel olarak tek başınıza olsanız bile güvenli bir ortamda  olduğunuzu hissediyorsunuz. Ama dediğim gibi bu sporu bireysel olarak yapmak için gerçekten hazır olmanız gerekiyor. Buna zaten eğitimi veren hocanız karar veriyor. Gerçekten burada özel olarak ilgilenildiğiniz için kendinizi hem değerli hem de güvenli hissediyorsunuz.  

Söylediğim gibi yeni başlayanlar ilk önce temek kürek eğitimini alıyor. Temel kürek eğitiminin ilk dersinde küreğin tutuşunu, denge pozisyonunu, kol ve bacakların hareket halindeki uyumunu ve palanın suya nasıl bir açıyla girmesini öğreniyorsunuz. Raylı oturak ve ayaklık bölümleri arasındaki bağı kavrıyorsunuz. Kısacası küreğe başlarken aldığımız bu temel eğitim için biraz ısınma dersi diyebilirim.

Şunu da söylemem gerekiyor ki herkesin derste ilerleme hızı tabii ki farklı. Kürek de diğer sporlar gibi emek ve biraz sabır istiyor. Temel eğitimi aldım ve iş bitti diye bir durum yok. Örneğin; temel eğitimde ekip içinde bana göre en zayıf halka bendim. Özellikle zorlandığım kısım kollarım oldu. Kürek sporunu yaparken kolları ilk etapta bükmemek gerekiyor. Ben bu konuda hala kendimi çok iyi görmüyorum. Eğitim esnasında arada kollarımı büktüğüm hala oluyor ama zamanla yapacağıma inanıyorum. Yani kişiden kişiye algılama ve uygulama kısmı farklı süreler gerektirebiliyor. Bu yüzden küreğe ilk başladığınızda mutlaka kendinize zaman verin ve mümkünse sabırlı olun…

Eğitim sürecinde benim en çok hoşuma giden doğa oldu. Her eğitim günümde doğa resmen kendine hayran bıraktı. Genelde günün geç saatlerinde ders aldığım için gün batımına şahit olmak paha biçilemezdi. Sabah erken saatlerinde gelenler için de eminim gün doğumları çok kıymetlidir. Ben doğaya zaten hayranım ama eğitim boyunca daha fazla hayran olduğumu söyleyebilirim. Ekip olarak yağmur yağsın öyle kürek çekelim diyoruz, şu an en çok beklediğimiz şey birkaç damla su…

Kısacası doğayla baş başa spor yapmak için ne bekliyorsun? En kısa sürede sizleri de bekliyoruz aramıza. Sakin benim gibi ertelemeyin, mutlaka harekete geçin. Pişman olmazsınız !

Kapak Fotoğrafı: Unsplash/@vidarnm

İlginizi çekebilir: Yogi Magger’dan 2020’nin Spor Trendleri