Shondaland’in yapımcılığını üstlendiği ve Chris Van Dusen tarafından yaratılan Netflix’in yeni popüler dizisi Bridgerton, rekabetçi sosyete dünyası ve Bridgerton ailesinin yaşamını odağına alıyor. Julia Quinn’in çok satan romanından uyarlanan şov, ana temalarının yanı sıra karakterlerin kostümleri ve dönem modası itibariyle de adından sıklıkla söz ettiriyor. O halde gelin Bridgerton kostümlerine birlikte göz atalım.

Bridgerton Kostümleri
Bridgerton Kostümleri | Fotoğraf: royalcentral.co.uk

Editör Notu: Yazının içerisinde diziye ilişkin spoiler bulunmaktadır. Dilerseniz izledikten sonra bu yazıya geri dönebilirsiniz.

1813-1827 İngilteresi’nden geçen dönem dizisi kostümleri itibariyle tam olarak Regency dönemi İngiltere’sini yansıtmıyor. Dizinin kostüm tasarımcısı Ellen Mirojnick, karakterlerin kıyafet seçiminde tarihsellikten ziyade dizinin kurgusu kadar dikkat uyandıracak parçaları bir araya getirmeye dikkat ettiklerini belirtiyor. 1950ler ve 1960ların renk paletlerini, fabrikasyonlarını ve siluetlerini ön plana çıkarak bir sezon sonunda 7500’ten fazla parça kostüm tasarlanıyor. Bu parçaların hiçbiri kostümcüden getirilmiyor, hepsi diziye özel tasarlanıyor. Bu kostümlerin her biri dizi karakterlerinin sosyal statüleri gibi önemli özellikleri taşıyan gizli anlamlar barındırıyor. 

Her ailenin dizi boyunca kıyafetlerine yansıttıkları belirli bir renk paleti var. Sezon boyunca izleyiciler farklı ailelerle ve onların birbirinden farklı tarzlarıyla tanışıyor. Tüm bu renk seçimleri kasıtlı bir şekilde yapılıyor ve ailelerin kostümlerinde, takılarında kullandığı şekil ve tonlar onların sosyal statüsü hakkında gizliden gizliye izleyiciye fikir veriyor. Şimdi sizlerle dizi boyunca dikkatimizi çeken farklı kostüm tasarımlarının ardında gizlenen anlamları irdeleyeceğiz. Okumaya başlamadan önce Netflix’in dizinin kostümlerine özel hazırladığı videoyu izleyebilirsiniz.

youtube play youtube play

Bridgerton Küstümleri

Bridgerton Ailesi

Bridgerton Ailesi
Bridgerton Ailesi | Fotoğraf: fooduristik.com

Dizinin en ön plandaki ailesi Bridgertonlar ile başlayacak olursak; soluk maviler, pembeler, yeşiller ve gümüş takılar ailenin toplumsal duruşunu açığa veriyor. Neredeyse her bölümde Bridgerton’lar hafif/açık renklerle karşımıza çıkıyor. Kostüm tasarımcısı bu konuda dizinin önde gelen ailesinin daha açık ve soluk renk paletleriyle bağdaştırılmasını istediklerini söylüyor. Bu açık pembe, mavi tonları Bridgerton ailesinin sınıfını ve duruşunu sergiliyor.

Bridgerton ailesinde en çok tercih edilen renk ise Wedgwood Blue olarak tasvir edilen mavinin bir tonu. Mavinin bu tonu, dönem İngilteresi’nde genellikle ince porselenlerin boyanmasında kullanılıyor ve sınıf kavramını güçlendiren bir renk olarak biliniyor.

Bridgerton Kostümleri
Bridgerton Kostümleri | Fotoğraf: denofgeek.com

Başrolde yer alan Daphne’nin giyiminde ise dönem dizilerinde genellikle tercih edilen yüksek boyunlu elbiselerin yerine derin yuvarlak yaka tercih ediliyor. Bu da oyuncunun kullandığı mücevherlerin ön plana çıkmasına yardımcı oluyor. Boyun çizgisinin açıklığı karakterin daha erişilebilir olduğunu ima ediyor. Aynı zamanda karakterinin seksliğini ve oyuncu kişiliğini/eğlenceli yönünü arttırdığına inanılıyor. Diğer yandan, Daphne’nin beyaz tonlarında tercih ettiği kıyafetler eşsiz güzelliğine atıfta bulunuyor. Karakter beyaz renkli elbisesiyle evlenme, yuva kurma arzusunda olduğunu dile getiriyor.

Featherington Ailesi

bridgerton-01
Featherington Kızları | Fotoğraf: filmdaily.co

Sezon boyunca en göz alıcı renkli kostümleri giyen ve Bridgerton ailesine tam olarak tezat düşen bir moda anlayışına sahip olan Featheringtonlar ile devam edelim. Ailenin annesi Portia Featherington parlak renkler kullanmaktan hiç geri durmuyor ve kızlarını da koyu pembeler, morlar, yeşiller ve sarılarla süslüyor.

Portia çeyizsiz kızlarının balodaki görünürlüğünün artması için abartıya kaçan renk tonları kullansa da bu onun için sıra dışı bir durum değil. Ailenin hangi renk paletine göre giyineceğine kendisi karar veriyor, bu kararı da genellikle narenciye tonlarındaki cesur renkler üzerine oluyor. Featheringtonlar toplumdaki üst kesimin dışında kaldıklarından ancak sonradan zengin statüsüne sahip olduklarından kostüm tasarımcısı toplumdaki statü değişimlerini giydikleriyle ön plana çıkarmak istedikleri mesajını verecek bir tarzı benimsiyor.

Kızlar arasından annesinin sürekli olarak sarı renge bürüyüp ön plana çıkarmaya çalıştığı Penelope’nin giyim tarzı en çok göze çarpanlardan. Penelope’nin giydiği sarı tonu onun bir yandan neşeli kişiliğini diğer yandan ileriye dönük her şeye temkinli yaklaşan karakterini bizlere gösteriyor. Sarı renk genellikle neşe, iyimserlik ve sıcakkanlılık ile bağdaştırılıyor. Bu tanım, dizinin başında Penelope karakterinin  bize tanıtıldığı özellikleri kapsıyor. Buraya dikkat! Sarı aynı zamanda ihtiyat anlamına da geliyor. Bu da karakterlerin ve izleyicinin Penelope’ye karşı dikkatli olması gerektiğinin bir işareti.

Dizinin sonunda, Penelope’nin Lady Whistledown olduğu ortaya çıktığında, karakterlerin dizi boyunca Penelope ile konuşmalarında veya davranışlarında tedbirli olmaları gerektiği de ortaya çıkmış oluyor. 

Simon Basset 

Simon
Simon | Fotoğraf: popsugar.com

En sona dizideki giyim tarzıyla kendisine hayran kaldığım karakter Simon Basset’i sakladım. Hastings ailesinin renk paleti, Quinn’in “The Duke and I” adlı kitabında anlatılan kırmızı ve altın renklerinden oluşuyor. 

Dizinin başında Simon geçmişte yaşadığı aile çatışmalarını ve zor çocukluk yıllarını temsil edecek şekilde koyu tonlarda giyinmeyi tercih ediyor. Ancak olay örgüsünün ilerlemesiyle hayatına aşk ve tutku giren karakter, bu duyguları temsil edecek şekilde kırmızı rengi kullanmaya başlıyor. İnkar ettiği Hastings soyuna da dizide yapılan küçük bir atıf olarak Simon’ı kırmızı ve altın tonlarının kullanıldığı ceketlerle görmeye başlıyoruz.

Simon ve Dafne Baloda
Simon ve Dafne Baloda | Fotoğraf: screenrant.com

En başta bahsettiğim gibi dizideki karakterlerin kıyafetlerinde kullandıkları renk tonları onların sosyal statülerine alenen atıfta bulunuyor. Daphne Bridgerton da Hastings Dükü Simon ile evlendikten sonra düşes konumuna yükseldiği için kullandığı renk tonlarında değişikliğe gidiyor. Eskiden en çok kullandığı ailesinin rengi mavi ile Simon’ın rengi kırmızıyı bir araya getirerek mor rengini daha sık giymeye başlıyor. Bu değişim bir yandan gerçek hayatındaki değişimini simgelerken diğer yandan yavaş yavaş kendi ailesini kurmaya başladığını sembolize ediyor. Son olarak da Bridgerton sevenlere müjde: Dizi 2. sezon onayını aldı!

Kapak Fotoğrafı: tatler.com

İlginizi çekebilir: Food by Melito’dan Bridgerton Yiyecekleri