Türkçe’ye bal kabağı turtası baharatı olarak çevrilen “Pumpkin Pie Spice” hakkında konuşmaya başladığımızda bu dönemi ikiye ayırmakta fayda var: Pumpkin Spice Latte’den önce, Pumpkin Spice Latte’den sonra! Elbette Starbucks’ın 2003 yılında lansmanını yaptığı ve dönemsel olarak satışa sunduğu Pumpkin Spice Latte’den bahsediyorum! Haydi gelin “Pumpkin Pie Spice” baharatının dünü, bugünü ve yarınından bahsedelim.

Fotoğraf Altyazısı | Kira auf der Heide (unsplash.com)
Pumpkin Spice Latte| Fotoğraf: Kira auf der Heide (Unsplash.com)

Pumpkin Spice Latte’den önce “Pumpkin Pie Spice”, bal kabağı turtasını lezzetlendirmek için kullanılan bir baharat karışımı olarak kullanılıyordu. Bu baharat karışımının içerisinde genel olarak; tarçın, hindistan cevizi, zencefil, muskat ve karanfil bulunuyor. Aslına bakarsanız bu baharat karışımı Amerikan yemek kültüründe çok uzun yıllardan beri varlığını sürdürüyor. Amelia Simmons’a ait 1796 tarihli bir yemek kitabı olan “American Cookery” içerisinde iki farklı bal kabağı turtası tarifi bulunuyor. Bunlardan ilki hindistan cevizi ve zencefille diğeri ise muskat ve gene zencefille pişiriliyor. 

“American Cookery” kitabının yayınlanmasından yüzyıllar sonra 1930’larda, Thompson & Taylor Spice Co ve McCormick & Company gibi baharat imalat şirketleri devrim niteliğinde bir ürün ortaya çıkarırlar. Fırınların, pastanelerin birkaç baharat satın almak yerine bir baharat satın alabilecekleri, önceden karıştırılmış olarak sunulan “Pumpkin Pie Spice”. Thompson & Taylor’ın 1933’te yayınlanan baharat karışım versiyonunda dokuz baharat yer alıyordu. Bugün, ilk olarak 1934’te piyasaya sürülen McCormick’in karışımında ise; tarçın, zencefil, hindistan cevizi ve muskat olmak üzere dört baharat bulunuyor.

Elbette bu karışım baharat sadece tartlar içerisindeki kullanımıyla sınırlı olarak kalmadı. Bir latte’ye “Pumpkin Pie Spice” eklemenin ilk kimin aklına geldiği her ne kadar bilinmese de -ikisini birleştirme fikri muhtemelen bir Starbucks icadı değildi- bu fikri Starbucks’a sunan o dönemin espresso ürünlerinden sorumlu direktörü Peter Dukes oldu. Peter Dukes ve ekibinin bizde çok yaygın olarak tüketilmese de Eggnog Latte ve Naneli Mocha gibi diğer mevsimlik içecekleri yaratan ekip olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Starbucks’ın Ar-Ge ekibinin mükemmel kahve, süt ve baharat oranını bulabilmek adına bal kabağı turtasının üzerine birkaç shot kahve dökerek tadına baktıklarına dair de söylentiler mevcut. Ancak mükemmel aromayı 2015 yılında latte tariflerine gerçek bal kabağı ekleyerek elde ettikleri ciddi söylentiler arasında yer alıyor.

Pumpkin Spice Latte, Vancouver, BC ve Washington, DC’de yalnızca 100 Starbucks mağazasında çıkış yapmasına rağmen, günümüzde dünya çapında mevsimlik bir menü öğesi olarak mevcut ve Starbucks’ın tüm zamanların en popüler mevsimlik içeceği olarak anılıyor. Ayrıca belirtmek isterim ki Starbucks’ın 2003 yılından bu yana sadece ABD’de 424 milyondan fazla Pumpkin Spice Latte satmış olduğu söyleniyor. 

Pumpkin Spice Latte’nin öngörülemeyen popülaritesi ile birlikte “Pumpkin Pie Spice” baharatı sonbaharda yeşilden turuncu-kahverengine dönüşen yapraklar kadar sembolik ve kültürel simge haline gelmiş bulunuyor. Özellikle Amerika’da “Pumpkin Pie Spice” içeren ürünlerin çeşitlilikleri de bu nedenden ötürü oldukça artmış durumda. “Pumpkin Pie Spice” baharatı humustan asitli içececeklere, Marshmallow, Mac & Cheese gibi birçok yiyecek-içeceğe eklenerek de pazar payı olarak genişliyor.

Ülkemizde Pumpkin Spice Latte özellikle Ekim, Kasım ve Aralık aylarında sıklıkla tüketiliyor. Dönemsel olarak yaygın olan bir diğer lezzet Gingerbread Cookies ile birlikte de tarçın ve zencefil gibi baharatları tek tek karıştırmak yerine mükemmel oranlanmış bir şekilde de bulabilmek de artık mümkün. Eğer sizler de bal kabaklı tarifler denemek isterseniz bal kabaklarınızı Mini Kabak üzerinden, “Pumpkin Pie Spice” baharatını ise Baskasindarama.com‘dan satın alabilirsiniz. Baskasindarama’nın Pumpkin Spice baharat karışımının içerisinde tarçın, zencefil, yenibahar, karanfil ve muskat bulunuyor. Bu mükemmel oranlanmış baharat karışımı sayesinde birbirinden lezzetli bal kabaklı turtalar, Apple Pie’ler ve Banana Bread’ler hazırlayabilirsiniz.

Küçük Bir Sürpriz!

Her şeyi evde pişirip denemeye alıştığımız bu son dönemlerde neden Pumpkin Spice Latte’yi de evde yapmayalım ki? Tarifi için ise bir üstteki linke tıklayabilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Valeriia Miller (Pexels.com)

İlginizi çekebilir: Food By Melito’dan Mini Kabak