Sınırlarının ötesini deneyimlediğin yerden büyü ve kendini keşfet… Bu cümleyi okumak sizi heyecanlandırıyor mu? Öyleyse Samyama ile tanışmalısınız. Bali, Ubud’da yer alan Samyama Meditasyon Merkezi; sunduğu meditasyon ve yoga eğitmenlik eğitimleri, alışılagelmemiş inzivaları (Karanlık İnziva gibi!), yoga terapiden derin doku masajlarına, birbirinden farklı terapilere odaklanan şifa seansları ve daha onca kendine özgü niteliğiyle ziyaretçilerine ‘rüya’ gibi bir deneyim sunuyor. Ya da bir yolculuk demek daha doğru olacak sanırım: Kendine yolculuk, seni sınırlayan tüm kimliklerden sıyrılarak adım attığın bir öz’üne dönüş yolculuğu… Ve hazırsanız heyecanlı haberim geliyor: Bu yaz, Samyama Meditasyon Merkezi’nde Meditasyon ve Yoga Eğitmenlik Eğitimi’ne katılıyorum. Heyecanım tarifsiz! 22 günümü geçireceğim Bali’deki bu özel merkezin kurucularıyla (birinci sorudan sonra röportaja Dijan ile devam ediyoruz), daha gitmeden bir röportaj yapmak ve böylelikle onları ve hikayelerini daha yakından tanımak, tanıtmak istedim. Başlıyoruz!

Konum

Samyama Meditasyon Merkezi'nin Kurucuları (Dijan, Andrea, Devlin, Saverio)
Samyama Meditasyon Merkezi’nin Kurucuları (Dijan, Andrea, Devlin, Saverio) |
Fotoğraf: samyama.com

Samyama Meditasyon Merkezi’nin hikayesini dinleyerek başlayalım isterim. Nasıl doğdu bu sihirli yer? Bu özel ekibi bir araya getiren güzel enerjiler nasıl buluştu? 

Hepimizin hikayesi başka, buluştuğumuz nokta ise dostluk sayesinde bu mekanda bir araya gelip, ona hayat verebilmiş olmamız. Ekibin bel kemiğini oluşturan dört ortağın dilinden anlatalım…

Dijan: Günümüzü gecemizi meditasyon ve yogayla geçirdiğimiz yıllarda, dostum – ve şimdiki ortağım Andrea – her zaman olduğu gibi balkonuma damladı muhabbete. Pek dertliydi, tam Bali’de bir arazi kiralamış, hayallerini gerçekleştirmek için harekete geçecekken bir dolu kalp kırıklığı nedeniyle kalakalmıştı. Bense, kişinin hem gönül rahatlığıyla içsel yolculuğunu yaşayabileceği, farklı haller deneyimleyebileceği hem de bu deneyimini hayata entegre edebileceği çalışmalar yaptırıyor, ama nereye kök salacağımı bilemiyordum o dönem. “Derdimiz vecd halleri kovalamak olmasın ama bu halin kıymetini bilelim. Derdimiz gölgemizle yüzleşeceğiz diye sürekli çamurlarda yüzmek olmasın ama dürüst olalım.” Bu her iki boyutu da barındıran bir ortam yaratmak istiyordum.

Dijan
Dijan | Fotoğraf: samyama.com

İşte herhalde bir 6 sene önce orada, böyle bir eksende, Tayland’da bir bungalovun balkonunda attık bir tohum. Araya bir dolu hikâye ve zaman girdi ama kuvvetli bir tohumdu ki 2019’da da kuruverdik işte Samyama’yı.

Andrea: O zamanlarda ismi belli olmayan bu mekana beni çok kıymetli bir içsel deneyim taşıdı. Derin uyku – yoga nidra – pratiğim sırasında, bu tezahürde yaşadığım zaman ve mekan kavramının ötesine geçip neredeyse bir hafta boyunca özümdeki ışıkla bir olma halini yaşadım. İnsanoğlu bu birlik halini nasıl yaşar derseniz, tefekkürle ve o ışıkla buluşarak kendimizi sınırlandırdığımız formun ötesine geçmek mümkün. Bu deneyimden sonra, Samyama ‘kapısından girenin hayata dair ve hayatın ötesinde tüm deneyimlerini entegre edebileceği bir mekan olsun’ diye yola çıktım. 

Devlin
Devlin | Fotoğraf: samyama.com

Devlin: Benimki bir aşk hikayesi. Saverio’yla ilk Tayland’da bir yoga okulunda tanıştım. Kısa zamanda aşık olduk ve evlendik. Hem Andrea, hem de Dijan hocamdı o zamanlar, o dönemlerde aramızda profesyonel hoca – öğrenci ilişkisi vardı sadece. Ama Andrea ile Saverio eski dost olduklarından kısa zamanda “aileye” dahil oldum. Hatta gidip İtalya’da Andrea’nın ailesiyle bile kaldık. Sonrası da Bali’ye gelip Samyama’ya bayılmamız ve ortak olmaya karar vermemiz…

Saverio: Devlin’le Sicilya’da bir hayat kurmaya niyet etmiştik ama sığamadık oraya. Bali’ye Andrea’yı ziyarete geldiğimizde mekana da insanlara aşık olduk. Herhalde 20 dakikamızı aldı ortak olmaya karar vermek. Ben, savaş bölgelerinde sağlık çalışanı olarak çalışıyorum. Misyonlarım arasında hem bedenimi hem zihnimi tamir edecek yer burası diye düşünüyorum ve ihtiyacı olan herkes için bu işlevi görmesini istiyorum. 

Andrea’yla 2007’den beri süren dostluğumuzda pek çok deneyim ve dönüşüm paylaştık. Bu güven ve dostluk diğer ortaklarımla da kuruldu. Yaşadığımız iniş cıkışlardan sürekli besleniyoruz. Bu güzel ekip bana çok şey öğretti. Bizi ziyaret edenlerde muhteşem dönüşümlere şahit olmak da en büyük mutluluğum.

Samyama Meditasyon Merkezi
Samyama Meditasyon Merkezi | Fotoğraf: samyama.com

Samyama Meditasyon Merkezi’nin felsefesi, içselleştirdiği değerleri neler?

Aslında “samyama” kelimesinin anlamı bu sorunun cevabı niteliğinde. Samyama; meditasyonun objesiyle mükemmeliyet düzeyinde birlik halini ifade eden bir kelime. Yani kendimizi sınırlandırdığımız kimlik parçalarını serbest bırakıp, “ben” dediğim kurguyu salıp taşla taş olmak, ışıkla ışık olmak bir nevi. Bu spontanlığı yaşamaya bakarken batıp çıkıyoruz sürekli. Kimisi yüksek haller peşine takılıp hayatı unutuyor; kimi dünyeviden burnunu bir karış kaldıramıyor. Biz en başta kendimizi ve bizi ziyaret eden herkesi hem olgun hem ham halleriyle, şefkat ve tevazu ile kabule niyet ettik. Özgünlük, sadelik, gerçekliğin peşinden gitmek ve otantik ‘ben’in ifadesi en tepeye koyduğumuz değerler arasında.

Samyama Meditasyon Merkezi
Samyama Meditasyon Merkezi | Fotoğraf: samyama.com

Samyama’da olağan bir gün nasıl geçer?

Bize çat kapı gelseniz pek bir şey anlamazsınız sanırım. Öyle tek seferlik yoga derslerinin olduğu bir ortamımız, yoga malzemeleri satılan şık bir resepsiyonumuz yok. Biz dönüşüm süreçlerini seviyoruz; yoğun haller yaşanılan, derin pratikler yapılan inzivalar ve yoga/meditasyon eğitmen eğitimleri veririz yılın büyük bölümünde. Arada da kendimize yakın bulduğumuz hocaların bu gibi etkinliklerine ev sahipliği yaparız. Dolayısıyla geldiğinizde sadece huzur dolu bir ortamda uçuşan kelebeklere de denk gelebilirsiniz, pratiğine gömülmüş bir grup insana da. 

Meditasyon ve Yoga Eğitmen Eğitimlerimiz sırasında bir günün nasıl geçtiğine gelirsek, güne 06:30’da başlıyoruz. Yaklaşık bir saat süren sabah meditasyonumuzdan sonra, asana pratiğimiz oluyor. Buradan kahvaltıya geçiyoruz, kahvaltıyı yaklaşık iki saat süren teori aktarımı takip ediyor. Hemen ardından öğle arası, yine biraz teori ve akşamüzerine doğru iki saatlik bir asana pratiği daha deneyimleyerek, günü akşam yemeği ve serbest zaman / tercihe göre farklı aktiviteler ile bitiriyoruz. Nedir bu aktiviteler? Buz ve buhar banyoları, Bhajan’lar, açık mikrofonlar ve daha fazlası… 

Samyama Meditasyon Merkezi
Samyama Meditasyon Merkezi| Fotoğraf: samyama.com

Merkezinizde Yoga Alliance sertifikasyonlu eğitmenlik eğitimleri sunmanın yanında, aynı zamanda yoga asana, nefes sanatı, meditasyon ve felsefe gibi alanlara ev rahatlığında adım atabilme imkanı da tanıyorsunuz – ve aynı zamanda ikisinin birleşimi (yüz yüze / online karışımı) de mümkün! Sunduğunuz eğitim programlarından biraz daha bahsedebilir misiniz?

Yoga Alliance sertifikalı Meditasyon ve Yoga Eğitmen Eğitimlerimiz sadece bu pratiği mesleğe çevirmek isteyenlere değil, aynı zamanda neyi niye yaptığını anlayarak bu kadim bilgilerin felsefesine de hakim olmak isteyenlerin katıldığı muhteşem deneyimler gerçekten. Pandemi boyunca online sunduk; şimdi hem online’a devam ediyoruz hem de 200 saatlik temel ve 300 saatlik ileri düzey olmak üzere merkezimizde sunmaya devam ediyoruz. Bol meditasyon, enerji temelli tantra yoga ve vinyasa, ayurveda içerikli 200 saatlik eğitim 22 günlük yoğun veya 28 günlük inzivalar halinde. 300 saatlik eğitimde ise pratiği derinleştiriyoruz: standart müfredatın ötesinde hem altı günlük bir sessiz inziva hem de bir kundalini yoga inzivası içeriyor ileri düzey eğitim. 

Bu arada, Dijan 200 saatlik eğitimin içeriğini Türkçe’leştirdi ve online platformumuzdan sunuyor. “Bir ay Bali’de kalamam” diyenlere duyurulur. 

Buhar Odası
Buhar Odası | Fotoğraf: samyama.com

Bunun dışında sadece sessiz meditasyon veya kundalini inzivalarına gelebilir; ya da kişiye özel/küçük gruplar için sunduğumuz üç günlük meditasyona giriş, yoga terapi, tantra bilgileri ile bilgelik tanrıçaları gibi konulardaki çalışmalara katılabilirsiniz. Merkezimizde ayrıca yoğun tefekkür için bir karanlık odamız, buz banyolarımız ve buhar odamız var. Bali’den harika şifacılarla masaj seansları da sunuyoruz.

İnzivalar ile ilgili biraz daha derinleşelim. Bir Samyama inzivasına katılan bir kişi bu deneyimden neler beklemeli? Ve belki bir tanesine özellikle yoğunlaşmak gerekirse, Karanlık İnzivalar nasıl geçiyor?

Tüm inzivalarımızda inzivanın temasıyla bağlantılı olarak yoga asana dersleri, yönlendirmeli meditasyonlar, öğretilerin derinliğini aktaran konuşmalar, mediitasyonlar ya da birebir mentorluk seansları yer alıyor. Tabii her inzivanın kendine özgü detayları da var, buradan hepsine göz atabilirsiniz. 

Samyama Meditasyon Merkezi
Samyama Meditasyon Merkezi | Fotoğraf: samyama.com

Karanlık İnziva ise eşsiz bir deneyim. En az üç gün deneyimlenmesini önerdiğimiz inzivada, en basit anlatımla günleriniz yemek yiyerek, uyuyarak ve istediğiniz süre boyunca karanlıkta ve sessizlikte pratik yaparak geçiyor. Karanlık Oda, dışarıdan gelecek uyarıları mümkün olduğunca azaltmaya yönelik olarak tasarlandı. İçinde bir tekli yatak, meditasyon için bir alan ve yemek yeme alanı bulunuyor. Tabii aynı zamanda banyo. Bitki bazlı restoranımız Eat.Co Bali tarafından size tercihinize göre günde iki ya da üç kez servis yapılıyor, servisler ışık sızdırmaz bir bölmeden gerçekleştiriliyor. İhtiyaç duyarsanız, aynı bölmeden bize ihtiyacınız olan her şeyi yazılı olarak iletebiliyorsunuz – buna spiritüel anlamda destek de dahil! 

Karanlık oda, içsel keşifler için doğru bir yer. Deneyimin iyileştirici ve şifalı tarafı, sizi belki de derinlerden saklanmış korkularınızla yüzleştirerek onların içinden geçebilmenizi sağlaması aslında.  İnzivadan sonra zihnin sessizleştiğini, bedenin ihtiyacı olan derin dinlenmeye kavuştuğunu, özetle derin bir huzur hissini deneyimliyorsunuz. Karanlıkta yapılan meditasyonlar, epifiz bezini uyararak netliği, berraklığı ve sezgiyi artırıyor. 

Samyama Meditasyon Merkezi
Samyama Meditasyon Merkezi | Fotoğraf: samyama.com

Yoga Terapi, Sezgisel Derin Doku Masajı, Ajna Işık Terapisi, Human Design (İnsan Tasarımı) danışmanlıkları … Tüm bu başlıklar ise, Samyama’nın bir şifa merkezi olarak sundukları değil mi? Samyama şifa seanslarını da sizden dinleyebilir miyiz?

Evet, Samyama’da tüm bu alanlara özgü seanslar sunuyoruz. Rahat bir beden, rahat bir zihne katkı sağlar diye düşünüyoruz ve şifa seanslarımızın temelini bu yaklaşım oluşturuyor. İster bedeni rahatlatmak, ister zihni dinginleştirmek, ister zihnin nasıl çalıştığıyla ilgili daha iyi bir anlayış edinmek için olsun; şifa seansları ziyaretçilerimize hayatın kendisiyle daha yakın bir bağ kurma deneyimi sunuyor.

Hepsinden kısaca bahsetmek gerekirse; yoga terapi, yoga ve meditasyonun özellikle Batı’da 60’lardan sonra çeşitlendirilmiş çok türünden bir tanesi ve doğunun bilgisi ile batının biliminin kesiştiği yerde duruyor diyebiliriz. Aldığınız konsültasyonun sonunda size ve hayat tarzınıza en uygun olan, en kolayınıza gelecek pratiklerden bir program oluşuyoruz. Çünkü kişinin kendine yakışanı giymesi gibi, bir de kendine en uygun olan yöntemi seçmesi lazım diye düşünüyoruz. Derin doku masajı, bedendeki gerek fiziksel sorunları gerekse duygusal sıkışmaları çözen güçlü ve sezgisel bir masaj terapisi. Bu terapide, yerel üstatlarla çalışıyoruz. Ajna ışık terapisi, üçüncü göz diye tabir edilen ajna çakrayı aktive ederek zihinde netlik ve berraklık sağlamayı hedefleyen uyku, baş ağrısı, stres gibi sorunlara da iyi gelen bir modalite. Human Design ise Andrea’nın tutkularından. Astroloji ve çakra bilgilerini harmanlayan, çok enteresan ve kişinin kendini yeniden tanımasına çok yardımcı olan bir araç.

Şifa seanslarımızla ilgili tüm bilgiler burada.

Eat.Co Bali
Eat.Co Bali | Fotoğraf: samyama.com

Bildiğim kadarıyla Samyama lezzetleri diye bir şey de var! Samyama’nın kapısından içeri adımını atanları birbirinden yaratıcı, renkli ve lezzetli tabaklarla buluşturan Eat.Co Bali’den biraz bahsedelim mi?

Eat.Co Bali, Samyama’da ziyaretçilerimize sunduğumuz zengin içerikli, taze, renkli ve bitki bazlı tabakların yaratıcısı. Çoğunlukla organik, yerel kaynaklı tatlar sunuyoruz ve tabaklarımızı hazırlarken önceliğimiz, gezegene ve üzerinde yaşayan tüm canlı formlarına duyduğumuz saygı. Mantar Burger, Pancar Kökü Burger (BeetMac), rengarenk bowl’lar, balkabağı çorbası… Tabaklarımız sağlıklı ve doğaya saygılı olduğu kadar eğlenceli ve lezzetli! 

Son olarak, bugüne kadar Samyama deneyimini yaşamış olanlardan duyduğunuz ve hiç unutamadığınız bir paylaşım var mı?

Katılımcılardan sık sık duyduğumuz ve bize çok güzel hissettiren ifadeler var. Bazıları:
“Bir daha hayatım asla eskisi gibi olmayacak.”
“Kendimle yeniden tanıştığımı hissediyorum.”
“Dün kafamda kocaman olan sorunlara bugün bambaşka bir yerden bakıyorum.”
“Herkes ışıl ışıl göründüğümü söylüyor!”
Daha ne isteriz!

Çok teşekkürler!

Kapak fotoğrafı: samyama.com

İlginizi çekebilir: Özlem Karagöz’den “En Güzel Bali Restoranları”