Çocukluğumdan beri düzenli seyahat ettiğim için olsa gerek, yolculuk yapmanın bende bir bağımlılık haline geldiğini gözlemliyorum. Ayda en az birkaç defa bir yerlere gitmezsem kendimi kısmen hapsolmuş gibi hissediyorum ve dolayısıyla her zamanı yeni bir seyahat planlamak için kolluyorum. Gerek ailemi görmek, gerek iş, gerekse tatil amaçlı; sürekli olmasa da oldukça sık seyahat ediyorum ve uçak, tren, araba olmak üzere birçok ulaşım yöntemi kullanıyorum. Seyahatlerde zamanımı %100 verimli, gereksiz bir dakika bile kaybetmeden geçirmeye dikkat ediyorum. Ailemi görmeye gidiyorsam bir an önce onların yanına ulaşmayı, gezi içinse keşfedebileceğim ne varsa gezip görmeyi, tadılacakları tatmayı, otelde vaktimi dinlenmeye ayırmayı, iş içinse en pratik şekilde ve az pürüzle halletmeyi istiyorum.

Seyahat Etmek

Yıllar içinde, seyahatlerimi kolaylaştıran, vakti nakit gibi tasarruflu kullanmamı sağlayan bir bilgi birikimi oluştu haliyle. Benim için artık rutin haline gelmiş birtakım seyahat alışkanlıklarını, dikkat edildiğinde hayatı kolaylaştıran noktaları, kısa ve uzun seyahatler için valiz hazırlama taktiklerini, yanınıza mutlaka almanız gerekenleri, seyahati planlarken kullanılacak ve araştırılacak kaynakları, seyahatlerinizde işinize yarayacak uygulamaları elimden geldiğince toparlayayım, merak edenlere referans olsun istedim. Konu o kadar kapsamlı ki, ikiye bölüp ilk kısımda yolculuk, otel, vize ve masraflarla ilgili detayları ve bu dört konu özelindeki genel tüyoları toparladım.

İkinci yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Yolculuk

Havaalanı

Uçak bileti konusunda indirim ve kampanyaları düzenli takip etmek bu işin başı! Son dakika bilet almak istediğinizde gözlerinizi yuvalarından fırlatacak fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Seyahat edebileceğiniz tarihleri önceden öngörmek çok zor biliyorum, ama istisnai durumlar haricinde ne kadar erken, o kadar iyi.

Hafta sonu kaçamakları için, eğer mümkünse, yarım gün veya bir gün izin alabilirseniz Cuma akşamdan Pazar akşama bilet almamaya çalışın. Çünkü doğal olarak çalışan insanların hepsi bu zamanlarda almaya mecburlar ve uçak ne kadar popülerse biletler o kadar pahalı oluyor. Yarım gün bile izin kullanabilirseniz, Pazartesi sabah uçağıyla gelip ciddi bir tasarruf yapabilirsiniz mesela.

Pegasus’un müdavimi olduğum için çoğunlukla uçak bileti için ilk baktığım site onlarınki, ama her zaman THY’den daha ucuz olmuyor, aklınızda bulunsun. Mutlaka cross-check yapın. Hem havayollarının kendi sitelerinden, hem de karşılaştırmalı bakabileceğiniz farklı sitelerden yararlanın.

www.flypgs.com | www.thy.com | www.skyscanner.com.tr |www.orbitz.com | www.travelovity.com

_Havayollarının mobil uygulamalarını da indirmenizi tavsiye ederim, özellikle THY ve Pegasus‘un uygulamalarının kullanımı çok kolay ve üyelik numaralarınızla kullanabiliyorsunuz.

_Sadakat programlarından biriktirdiğiniz mil puanların son kullanma tarihine dikkat edin. THY’nin Miles & Smiles programında her yıl 31 Aralık’ta bir miktar miliniz kullanmadığınızda yanıyor.

_Çok önemli bir nokta: Ucuz olsun diye gecenin tuhaf saatlerinde varan uçakları tercih etmek hiç mantıklı olmayabilir, buna mutlaka dikkat edin. Zira gideceğiniz yerde havaalanına indiğinizde normal saatlerde çalışan tren veya otobüs hatları gece çalışmadığı için otelinize ulaşmak için taksiye binmek zorunda kalabilir, üstelik gece varacağınız için otelde ekstra bir gece konaklama eklemeniz gerekebilir.

YHT’in açılması, İstanbul – Eskişehir – Ankara arası rotaları rahatlatan, güzel bir araç oldu bence. İstanbul-Ankara arasını çok hızlandırdığını, süreyi çok kısalttığını söyleyemem (gerçi bir süre sonra daha da kısalacağını söylüyorlar ama göreceğiz), zira kış döneminde (hava koşullarını bahane ederek) 4 saat 20 dakikaya kadar çıktığına şahit oldum. Ancak havanın daha sorunsuz olduğu dönemlerde ortalama 3 saat 45 dakika sürüyor, ki bu hiç fena değil. Başta uçağa göre uzunmuş gibi geliyor. Ama havaalanına çok yakın oturmuyorsanız; İstanbul içi trafiği ve varış sürenizi hesaba katarsanız, bir de havaalanında uçak kalkana, indiğinde boşalana ve siz valizinizi alana kadar toplam sürenin neredeyse aynı olduğunu fark edersiniz. Bir de uçaktaki sıvı ve ağırlık limitlerinin aksine, valizinize istediğiniz şeyi koyma rahatlığınız var. Dolayısıyla söz konusu rotada gidecek olursanız, bence çok mantıklı bir opsiyon. Üstelik bilgisayarınızı açıp yolculuk süresi boyunca kesintisiz çalışabilir, bir şeyler okuyabilir, uyuyabilir, dedikodu yapabilir, insanlarla tanışarak sosyalleşebilirsiniz bile!

tcdd.gov.tr/

Konaklama

hotel 2

Kalacağınız otele/yere karar vermek için aşağıdaki siteleri kullanabilirsiniz:

_www.booking.com: Müthiş müşteri hizmetleri var, indirim alabiliyorsunuz, en sık kullandığım site!
_www.hotwire.com: Otelin ismini değil, bölgesini/mahallesini ve yıldız sayısını seçerek daha uygun fiyatlı seçenekler bulabileceğiniz bir kaynak.
_www.airbnb.com: Otel yerine daha hesaplı bir seçenek; başkalarının evinin tamamını veya bir odasını kiralayabiliyorsunuz.

Vize

_Vize başvurusunu aracı firmalarla değil, başvuru evraklarını dikkatlice okuyarak ve anlamadığınız bir şey olduğunda internetten araştırarak şahsen yapın. Aracı firmalar ek maliyet koyuyorlar.

_Vize başvurunuzu eksiksiz teslim edin, çünkü vize almak ülkemizde gerçekten pahalı! Bu kadar çok para ve vakit harcadığınız bir şeyin, eksik bir evrak yüzünden çöpe gitmesi çok acı olur.

_Vizeye başvurmadan önce en az 3-6 ay daha geçerli bir pasaportunuz olduğundan emin olun.

Masraflar

Seyahat Masraf

Bütçenizi planlarken bunları unutmayın!

_Uçak bileti
_Vize
_Evden havaalanına olan yol
_Gümrük çıkış pulu
_Havaalanından otele kadarki yol
_Otel masrafı, ayrıca gittiğiniz yerde şehir vergisi varsa otelde bunu konaklama bedelinizin üzerine ekliyorlar.
_Oteliniz kahvaltı veriyorsa günlük 2 öğün, vermiyorsa 3 öğün yemek masrafı; bir de gün içindeki atıştırmalarınız
_Gittiğiniz yerdeki şehiriçi ulaşım
_Müze, turistik alan giriş ücretleri
_Ek harcamalarınız (hediyelik, ıvır zıvır, duty free…)

Genel Tüyolar

_Sık kullandığınız havayolu, otobüs firması ve otel rezervasyon sitelerinde üyeliğiniz olsun. Hem fırsatlardan, indirimlerden haberdar olur, hem de kullandıkça puan/mil biriktirirsiniz. Kullanmasanız da kenarda durur, hiçbir şey kaybetmezsiniz.

_Mutlaka online check-in yapın. Her havayolunun mobil uygulaması da bulunuyor, kolaylıkla halledebilirsiniz. İki dakikanızı alır. Vaktinizi havaalanında boşa harcamayın.

_Eğer dar alanda bunalıyorsanız, sık tuvalete gitme ihtiyacınız oluyorsa veya uçaktan inerken vakit kaybetmeyeyim, bir an önce fırlayıp ineyim istiyorsanız cam kenarı koltuk seçimi yapmayın, koridor alın. Online check-in’in faydası, erken davrandığınız sürece istediğiniz koltuğu alabilmeniz, unutmayın.

_Pasaportunuzun ve nüfus cüzdanınızın scan edilmiş bir kopyasını bilgisayarınıza geçirin ve kendinize email atın veya kullandığınız bir cloud sisteminde tutun. Kimliğinizi kaybederseniz, bir ihtiyaç olur, dijital olarak da bulunması her zaman faydalı.

_X-ray’den geçerken çocuklu (özellikle bebek arabalı) ailelerin arkasında kalmamak çoğunlukla vakit kazandırır.

_Metal dedektöründe ötecek şeyler giymeyin: kemer, zımbalı çizmeler/botlar, kat kat metal kolyeler gibi.

_Hafif ve rahat giyinin. Özellikle uzun uçuşlarda sıcak geldiğinde veya üşüdüğünüzde çıkarıp giyebileceğiniz birkaç kat giysiniz olsun: tshirt, hırka, polar, şal gibi. Dar ve rahat etmeyeceğiniz kotlar, topuklu ayakkabılar giymeyin. Ayakları saatlerce aşağıda tutunca şişiyorlar, sonra o ayakkabılarla yürümek tam bir eziyete dönüşüyor. Ayağınızda çorapsız giydiğiniz bir ayakkabınız varsa bile yanınızda bir çift çorap olsun çünkü uçaklarda klimalar yerde de üflüyor ve ayaklarınız üşüyebiliyor.

_Çok parça eşyayla seyahat etmeyin. Yolculuk çantanız, ihtiyacınız olan her şeyi sığdırabileceğiniz ama devasa olmayan, tercihen kendi ağırlığı çok az olan (Kipling, Longchamp, Eastpak, Jansport) bir çanta olsun. Bilgisayarınızı ayrı, el çantanızı ve ıvır zıvırınızı ayrı taşımak yerine hepsini tek bir çantanın içine koymak çok daha kompakt ve hızlı olur, unutmayın. Ne de olsa Türkiye’de havaalanlarında iki defa güvenlikten geçiyoruz, sayıca çok olan eşyayı tek tek çıkarmak, yerleştirmek ve toplamak gereksiz yorucu.

_Uçuşunuzun olduğu havayolunun valizle ilgili kurallarını yola çıkmadan önce bilin ve bunu gözeterek hazırlanın. El bagajının boyutu, ağırlığı, içeriğinde olması yasak olan maddeler, valiz ağırlığı ve adedini öğrenin ve gereksiz bir sıkıntıyla karşılaşmayın. Referans olması adına, Türkiye’de iç hatlarda genelde valiz ağırlığı 15 kg., el bagajı ağırlığı ise 10 kg. El bagajında, kol çantanız veya bilgisayar çantanızla birlikte bir de kabin bagajınız olmasında sorun yok. Uluslararası uçuşlar için havayolunun sayfasından kontrol edin.

_Dövizi havaalanından değil, tercihen komisyon oranını bildiğiniz bir döviz bürosundan değiştirin. Havaalanlarındaki döviz ofislerinden almak zararınıza olacaktır.

_Valizlerinize, kaybolması ihtimaline karşın etiket takın ve mailiniz başta olmak üzere bilgilerinizi yazın, ki size rahatlıkla ulaşabilsinler.

_Havaalanlarında lounge’u olan kredi kartlarından edinin ve havaalanında rahatça yiyin, için, dinlenin, interneti kullanın. Türkiye’ye taşındığımdan beri Wings Black kartım var. Wings Lounge ve Vale hizmetinden yararlanabilmek büyük bir konfor. Nasılsa hepimizin kredi kartı var, bari işe yarayanı olsun.

_Elektronik cihazlarınızın hepsinin şarjının olduğuna emin olun. Yeni bir uygulamaya göre artık havaalanında güvenlikler bilgisayar/iPad’inizi açıp göstermenizi de isteyebiliyorlar, aklınızda bulunsun.

Seyahatle kalın!