Şiir okumanın herhangi bir sebebi var mı? Bence yok. Eğer öğrenci değilseniz, sebepsiz yere okunur şiir. Sevildiği için okunur belki. Ben şiiri öğrenciyken seven nadir insanlardan biriyim galiba. Nasıl olduğunu bilmiyorum ama bir dönem şiirden başka bir şey okumadığımı, hala rafımda duran altı çizili kitaplardan ve dolabımdaki şiir defterinden biliyorum. Ama şiir var, şiir var değil mi? Aylık kitap önerileri yazılarımda yer alan şiir kitapları…

kitap önerileri - şiir kitapları
Türk ve Dünya Edebiyatından Şiir Kitapları

Aylık kitap önerileri yazılarımda yer alan şiir kitapları…

***

Kitap Önerileri: Şiir Kitapları

Şükrü Erbaş – Yaşıyoruz Sessizce

kitap önerileri - şiir kitapları
Yaşıyoruz Sessizce, Şükrü Erbaş

Şükrü Erbaş’ın bu kitabı, eşini kaybettikten sonra yayımlamış. Karısı için yazdığı şiirlerin hepsi çok hüzünlü, çok dokunaklı. Hepsi birer ağıt sanki. Çok duygulandım, çok etkilendim şiirleri okurken. Özlem, sevgi, aşk, pişmanlık, özlem, hayal kırıklığı, özlem ve en çok da özlem var o şiirlerde. Hiç gelemeyecek, gelmeyecek birini özlemek içeriden ölmek değil de nedir? Çok beğendim…

Haydar Ergülen – Üzgün Kediler Gazeli

kitap önerileri - şiir kitapları
Üzgün Kediler Gazeli, Haydar Ergülen

‘‘Üzgün Kediler Bahçesi’’ndeki şiirleri, yazarın bir önceki kitabında bulunanlardan daha çok sevdiğimi ve beğendiğimi söyleyebilirim ancak yine de çok tatmin olmadım. Belki de şiirden anlamıyorumdur bilmiyorum. Belki birkaç kitabını daha okumam lazım…

Ezra Pound – Cathay

kitap önerileri - şiir kitapları
Cathay, Ezra Pound

Amerikalı şair, çevirmen ve deneme yazarı Ezra Pound, okuduğum bu ilk kitabında, Klasik Çin Edebiyatı’ndaki şiirleri İngilizce’ye tercüme etmiş. Tercüme ettiği şiirleri ise Ernest Fenollosa’nın notlarından edinmiş. Yani kitaptaki şiirler Ezra Pound’ın değil. Jaguar Kitap da Ezra Pound’ın çevirdiği şiirleri Türkçe’ye çevirmiş. Yani Klasik Çin Şiirleri iki kere yazılmış, anlayacağınız. Ancak Jaguar Kitap şöyle bir güzellik yapmış, şiirlerin İngilizcesini de okuyucuya sunmuş. Şiirle ilgilenenlerin dikkatini çekebilir.

Haydar Ergülen – Öyle Küçük Şeyler

kitap önerileri - şiir kitapları
Öylüe Küçük Şeyler, Haydar Ergülen

Haydar Ergülen’in dizelerine bazı yerlerde rastlıyor, insanlardan ismini duyuyordum. Haliyle ne yazdığını, nasıl yazdığını merak edip birkaç şiir kitabını aldım. İyi de yapmışım çünkü okuduğum bu ilk kitapla bir karara varmam mümkün olmadı. Şiirden anlamam. Şiirden anlama anlayışım, hissettirdikleri ya da gözüme batacak biçim, üslup vb. sahip olması. Yani öyle küçük şeylerden yola çıkarak büyük kavrayışlar yaşayamıyor, tespitler yapamıyorum. ‘’Öyle Küçük Şeyler’’deki şiirleri kötü bulmadım, beğendiklerim de oldu ama şimdilik sadece bu kadar yazabiliyorum.

Birhan Keskin – Fakir Kene

kitap önerileri - şiir kitapları
Fakir Kene, Birhan Keskin

Birhan Keskin’i de aynı Haydar Ergülen ve, yazımın devamında göreceğiniz Şükrü Erbaş gibi, sıkça duyduğum için merak ediyordum. Bir şiir kitabı nasıl anlatılır, anlatılabilir mi? Pek sanmıyorum. Konu şiir olunca ancak çok etkilendiğim kitaplardan bahsedebiliyorum. İlk aklıma gelense Didem Madak, Celal Sılay ve Nilgün Marmara… Birhan Keskin’in bu kitabındaki şiirleri merakla okudum ancak birkaç şiir kitabını daha okumam gerekecek.

Tevfik Fikret – Haluk’un Defteri

kitap önerileri - şiir kitapları
Haluk’un Defteri, Tevfik Fikret

Tevfik Fikret’in 1911’de yayımlanan ikinci şiir kitabı olan ‘’Haluk’un Defteri’’, o dönemde ülkenin içinde bulunduğu nahoş durumlara dikkat çekerek, aydınlık bir geleceğin, ülkenin gençleriyle mümkün olacağı mesajını vermekte.  Fikret, oğlu Haluk’u eğitimi için İskoçya’ya gönderdi ve ona duyduğu derin hasreti de kaleme aldı. Ancak; kitaptaki şiirler sadece Haluk’a değil, Haluk gibi, memleketin gençlerine yazılmış. Fikret şiirlerinde, gelecek nesillerden beklentilerini, önerilerini ve düşüncelerini paylaşmış. Şiirleri eski basımdan okuduğum için eski kelimeler çoktu, kimi zaman sözlüğe bakmam gerekti ancak güzel bir deneyim oldu.

İsmet Özel – Cinayetler Kitabı

İsmet Özel şiirlerini ilk kez okudum. Ne kadar ‘Erbain’ kitabı gözümün önünde sürekli duruyor olsa da, henüz okumak kısmet olmadı. ‘Cinayetler Kitabı’nı ise çok çok beğendim. Okuduğum, sahaflardan edindiğim ilk basımdı o yüzden yeni basımı var mıdır bilemiyorum. İnsanların yaptığı işteki başarısıyla, karakter yapısı ve yaşayış tarzını ayrı değerlendirmeyi öğreneli çok oldu. Entelektüel gelişim için çok faydalı, tavsiye ederim.

Oktay Rıfat – Yaşayıp Ölmek, Aşk ve Avarelik Üzerine Şiirler

kitap önerileri - şiir kitapları
Yaşayıp Ölmek Aşk ve Avarelik Üstüne Şiirler, Oktay Rifat

Yine sahaflardan aldığım ilk basım kitaplardan biri, bu sefer bir şiir kitabı… Ne kadar da uygun bir zamandı okumak için; Yağmur yağıyordu, kış yüzünü göstermişti, hava erken kararıyordu ve ben hunharca gitar çalmaya çalışıyordum… Henüz acemi olduğum için gitarımı bir kenara koydum ve daha yetkin olduğum okuma işine kendimi verdim. Oktay Rıfat’ı ilk kez okudum ama çok sevdim… Yalın, net, samimi ve basit kelimeler; duygu, duygu ve sadece duygu var bu şiirlerde. Okuyunuz efendim. Bir şiir okumamış kadar kötü olmayınız.

Didem Madak – Pulbiber Mahallesi 

kitap önerileri - şiir kitapları
Pulbiber Mahallesi, Didem Madak

Bin sayfalık yoğun bir kitapla on iki gün geçirdikten sonra başka bir romana başlamayı açıkçası gözüm kesmedi. Hal böyle olunca her zaman olduğu gibi elimi şiir kitaplarıma atıverdim ve bir baktım elimde ‘Pulbiber Mahallesi’! Üçüncü ve son şiir kitabı olan ‘Pulbiber Mahallesi’ni Madak ısrar üzerine yazmış. Kimse o ısrar eden ne iyi yapmış… Şiir severlere de birbirinden içli, hüzünlü ancak umutlu birbirinden güzel şiirler kalmış. Okuyan ve hissedenlerin çoğalması dileğimle…

Nilgün Marmara – Metinler

kitap önerileri - şiir kitapları
Metinler, Nilgün Marmara

29 yaşında yaşamına son veren Marmara, yazdığı hüzünlü ve acılı şiirlerle okuyucusunu adeta esir alıyor. Herkesin tarzına uyar mı bilemem ama şiir sevip de Marmara’yı henüz okumamış olan varsa kesinlikle tavsiye ediyorum; ‘Yaslı yüreğimin utangaç itirafı:’’SİZİ SEVMEKTE ÖLÜYORUM’’

Didem Madak – Grapon Kağıtları

Grapon Kağıtları, Didem Madak

Ne güzel şiirler yazmış bu kadın! Ne kadar canlı, ne kadar gerçek ve ne kadar dokunaklı… ‘Ah’lar Ağacı’nın yeri bir ayrı olsa da kalbimde, ‘Grapon Kağıtları’nı da büyük bir ilgi, duygu yoğunluğu ve hayranıkla okudum. Didem Madak’ı ve şiirlerini bir ayrı seviyor, şiir severlere muhakkak tavsiye ediyorum. Sırada ‘Pulbiber Mahallesi’ var…

Özdemir Asaf – Dünya Kaçtı Gözüme

kitap önerileri - şiir kitapları
Dünya Kaçtı Gözüme, Özdemir Asaf

Özdemir Asaf’la ilgili ne söylenebilir ki? Elbette ki mükemmel şiirlerle dolu, harika bir kitaptı. Ülkede roman bile çok fazla okunmuyorken, şiir okuyan kaç kişi kaldı bilmiyorum ama, en azından şu an bu yazıyı okuyorsanız, gidin kendinize bir şiir kitabı alın.

Furuğ Ferruhzad – Yaralarım Aşktandır

kitap önerileri - şiir kitapları
Yaralarım Aşktandır, Furuğ

Çok uzun zamandır şiir kitabı okumamıştım. Okuduğum şiir kitaplarının büyük bir kısmı da yerli şairler olduğundan, bu seferlik yabancı bir şair seçmek istedim. Kitap için de geçerli olsa da, özellikle şiirlerin, orijinal dilinde okunması gerektiğini düşünüyorum. Şiirin çevirisi yapılınca, duygu ve hissiyat büyük oranda azalıyor fikrimce. Demem o ki, kitabın girişindeki biyografiden, şiirlerden daha çok etkilendim. Çok acılı, duygu yüklü şiirlerdi, Farsça bilmeyi isterdim doğrusu…

Oruç Aruoba- Hani 

kitap önerileri - şiir kitapları
Hani, Oruç Aruoba

Aruoba da, uzun süre okumazsam özlediğim yazarlar arasında. Bana felsefeyi sevdirmesi açısından da özel bir yere sahiptir kendisi. Durumları yorumlayışını, bakış açısını, kelimeleri kullanışını ve tarzını çok beğeniyor ve çok seviyor, her defasında aynı ilgi ve alakayla okumaya başlıyor ve hiçbirinde hayal kırıklığı yaşamıyorum. Bence çok özel bir insan. Böyle özel bir adamın yazdıklarını, okuyun derim. Hiç okumadıysanız şimdiye kadar, ‘İle’ ile başlayın.