Kadın erkek fark etmeksizin, her dönem saç bakımı çok önemli bir yere sahip. Fakat son yıllarda fark edildi ki; geleneksel saç ürünleri saçlarımıza uzun vadeli zarar verebilecek tehlikeli kimyasallar ve katkı maddeleri bulunduruyor. Bunun sonucunda da karşımıza “Skinification” olarak da bildiğimiz “Bütünsel Saç Bakım” trendi çıkıyor. Bütünsel saç bakımı nasıl olur, hazırsanız biraz daha derine inelim. 

element5-digital-wcpg9rozbm0-unsplash-2
Fotoğraf: unsplash.com/@element5digital

Bütünsel saç bakımının anahtarı temelde çok katmanlılıktan oluşuyor: besleyici bir diyet, takviyeler, bitkisel yağlar ve doğal tedaviler gibi birçok ayağı olan bir bakım rutininden bahsediyoruz. Geleneksel saç bakım rutini olarak bildiğimiz, aslında yalnızca şampuan, saç kremi ve saç uçlarını besleyen bir yağdan oluşan dışsal bakımın aksine, bütünsel saç bakım yaklaşımı, beslenme, yaşam tarzı, stres düzeyleri ve kimyasal ürünlerin kullanımı gibi çeşitli faktörlerden oluşuyor.

Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse, bütünsel saç bakımı, “skinification” adından da anladığımız gibi özünde saç bakımını, cilt bakımı gibi ele alarak birçok farklı saç ve saç derisi sorununa bütünsel bir çözüm sunuyor. Bununla birlikte de görüyoruz ki, saç derisi bakımı da en az saç bakımı kadar önemli. 

Her şeyden önce yola saç tipinizi ve saç derisi problemlerinizi anlayarak başlamak çok önemli. Saç şekliniz düz, dalgalı ya da kıvırcık olabilir. Saç tipiniz ise ince telli veya kalın telli olabilir. Son olarak saç derinizde de yağlanma, kepeklenme, egzama, dökülme gibi problemlere sahip olabilirsiniz. Bunları tespit ettikten sonra ise bütünsel saç bakım rutinini birkaç basit adımı takip ederek uygulamak mümkün. 

Skinification Prensipleri

Tedavi Etme

Saç tipinize ve saç derisi sorunlarınıza göre birkaç farklı tedavi yöntemi bulunuyor: Maske, yağ veya saç derisi tedavisi. Düzenli saç tedavileri, saç hasarı, kuruluk, yağlanma, pullanma veya kuru saç derisi gibi problemlerle başa çıkmaya yardımcı oluyor ve saçın genel sağlığını iyileştiriyor. 

christin-hume-0mof-fe0w0a-unsplash-3
Fotoğraf: unsplash.com/@christinhumephoto

Kuru, kırılgan ve yıpranmış saç uçlarına sahip olanlara maske tedavisi öneriliyor. Gisou Ballı Saç Maskesi, saçı nemlendiren ve onarırken esnekliğini, parlaklığını ve sağlığını iyileştiren yoğun besleyici bir maske. Böylece saç uçlarını onarıp, yumuşatıyor ve nemlendiriyor, kırılmaları önlemek için de saçı güçlendiriyor.

Saçlara yağ uygulamak ise oldukça dikkatli olunması gereken bir aşama. İnce telli saçlara sahip olanların, yağ uygulamasını bakım rutinine daha az dahil etmesi öneriliyor. Ayrıca saça uygulanacak besleyici yağların da hem saç mikrobiyomuna uyumlu olması hem de ince yapıda olması gerekiyor. Bunun için de jojoba yağı ya da biberiye yağının besleyici özellikleri saça oldukça fayda sağlıyor. Saç derisinde yağlı egzama veya akne problemi yaşayanlar için ise yağ uygulaması önerilmiyor. 

Saç derisi tedavileri ise, saç foliküllerinin açılmasını sağlamak ve tıkanmasını önlemek, saç uzamasını teşvik etmek ve kaşıntıyı gidermek gibi birçok sorunu yatıştırıyor. Saç derisine peeling uygulamak son zamanlarda en çok konuşulan uygulamalardan. Hatta artık cildimize uyguladığımız bazı asitlerin ve vitaminlerin saç derisinde etkili olup olmayacağı bile araştırma konusu. Aveda’nın saç derisi için jel peeling’i, saç derisi bariyerini bozmadan, yağ ve ürün birikimini, yüzey kirliliğini anında gideriyor.

tangle-teezer-scalp-brush_359tl_pretty-pink1
Fotoğraf Altyazısı | Fotoğraf Kaynağı

Ayrıca saçımız için kullandığımız tarakların yanında, artık saç derisi için de ayrı bir tarak kullanıyoruz. Saç derisine özel olarak üretilmiş masaj tarakları, saç derisine masaj yaparak saç köklerini güçlendiriyor. Böylece saç dökülmelerinin ve kepeklenmenin önüne geçiliyor. Tangle Teezer Scalp Brush saç derisine masaj yaparak ürün kalıntılarının, ölü hücrelerin arındırılmasına yardımcı oluyor. Kanla beslenen saç köklerine doğru kan akışını artırarak eski sağlığına kavuşmasını sağlıyor.

Temizleme

Cilt nasıl her akşam temizleniyorsa, saçlarda da aynı şekilde temizleme önemli bir aşama olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada saç yıkama sıklığı hala tartışılan bir konu fakat yine kendi saç tipinizi tanıyarak buna bir cevap bulmak da mümkün. Belki günlük olarak olmasa da, saçın ve saç derisinin ne kadar kuru ya da yağlı olduğuna bağlı olarak yıkama sıklığı değişkenlik gösterebiliyor.

taisiia-stupak-mwabe4jcuhi-unsplash
Fotoğraf: unsplash.com/@taiamint

Saç derinizi temizlemek biriken ürünleri, yağı, kir ve ölü deri hücrelerini uzaklaştırıyor. Daha sağlıklı bir yıkama için ise şampuanı sadece saç derinize uygulamanız ve saç tipinize uygun nazik bir şampuan tercih etmeniz önem taşıyor. Örneğin saç dökülmesi problemi olanlar Vichy Energy+ Dökülme Karşıtı Şampuan’ı rutinine katabiliyorken, hassas saç derisine sahip olanlar için Kérastase Specifique Bain-Vital Dermo Calm gibi tahrişi ve enflamasyonu yatıştıran bir şampuan tercih edilebilir. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise, saçları ılık veya soğuk suyla yıkamak, çünkü artık sıcak suyun saça zarar verdiğini biliyoruz. 

Besleme ve Nemlendirme

Yıkama rutinindeki bir sonraki temel adım saçı beslemek ve nemlendirmek. Saç kremi uygulaması saçı açıyor ve nem sağlamak için yardımcı oluyor. Şampuan uygulamasının uzaklaştırdığı nemin yerini dolduruyor.

Saçınıza şampuanı uyguladıktan ve duruladıktan sonra fazla suyu sıkarak ve saç kremini uçlara uyguladıktan sonra da soğuk suyla durulamadan önce 1-2 dakika bekletmek en verim alınacak yöntem oluyor. Bu aşamada jojoba yağı içeren Yves Rocher Onarıcı Saç Kremi gibi onarıcı ve besleyici yağlardan zengin bir saç kremi tercih edebilirsiniz. 

ian-dooley-y_cstkj0bes-unsplash-4
Fotoğraf: unsplash.com/@sadswim

Saç Açma

Saçı doğru taramak, düğümleri çözmeye ve kırılmayı en aza indirmeye yardımcı oluyor. Fakat doğru bilinen bir yanlış var ki; saçı duştan sonra taramak. Aslında tarama işlemi duşta başlaması gereken bir aşama. Kremi uyguladıktan sonra, saç köklerinden başlayarak uçlara doğru nazikçe tarandığında, bu işlemin ne kadar da kolay olduğu açıkça görülüyor. Bu aşama için Tangle Teezer Ultimate Detangler Fine & Fragile fırçasını tercih edebilirsiniz. Hem özel diş teknolojisi ile saçlara zarar vermiyor hem de ıslak kullanıma uygun yapısıyla kolayca düğümleri açabiliyor.

Koruma

Saçları, maruz kaldığı ısıya, dış etkenlere ve şekillendirici ürünlere karşı korumak da bütünsel saç bakım rutininin en önemli aşamalarından biri. Bu aşama, saçınızı kırılmalardan korumakla kalmıyor, aynı zamanda saç stilinizin kalıcılığını da artırıyor. 

Saçınızı bu etkenlere hazırlamak için Cosmed Perfecting Keratin Spray gibi UV, ısı ve diğer dış etkenlere karşı koruma sağlayan, keratin ve hyalüronik asit içerikli bir ürün kullanabilirsiniz. Yine de nemli veya ıslak saçta, maşa veya düzleştirici gibi yüksek ısı gerektiren aletlerin kullanılmaması gerekiyor. Bir ısı koruyucu uyguladıktan sonra, saçınızı birkaç dakika boyunca havada kurumaya bırakabilirsiniz.

baylee-gramling-mmz03pycozg-unsplash
Fotoğraf: unsplash.com/@bayleejadegramling

Tüm bu uygulamalarla birlikte iyi bir cilt için, vücudu içten beslemenin önemli olduğu gibi, sağlıklı bir saç ve saç derisi için de aynı şekilde önemli. Bunun için kan değerlerinize baktırarak doktor kontrolünde doğru takviyeler kullanmayı, bol su içmeyi ve protein, omega 3, B12, çinko, demir gibi temel besin maddeleri açısından zengin düzenli bir beslenme rutinini ihmal etmeyin!

Kapak Fotoğrafı: unsplash/@tim-mossholder

İlginizi çekebilir: Beauty Magger’dan Güneş Koruyucuları