Başlıktan da anlayacağınız üzere Almanca kökenli bir kelime Strudel “girdap” anlamına geliyor. Peki neden bu çıtır ve mükemmel kokan tatlının adı biraz tuhaf derseniz de bu tatlının şekline bakmanız bu sorunuzun cevabını öğrenmek için yeterli olacak. Hatta bu tatlıya baktığınızda spiral şekilde sarılmış incecik tül gibi bir hamurun içinden fışkıran küp elmalar ve ıslak, tombul kuru üzümler size bir cevaptan daha fazlasını verecek.

Elmalı Strudel
Elmalı Strudel | Fotoğraf: cafe-residenz.at

Strudel Nedir?

Strudel ile yollarımız çok önceden kesişti aslında. Viyana’ya yaptığımız yolculukta tattığım Strudel’in tadı hala damağımda. Viyana’dakinin yanı sıra en çok Strudel’i Almanya’da yedim. Almanya’da yaşadığım zamanlar birçok cafe ve pastaneyi deneyimleme fırsatı buldum; bu da Strudel konusunda ekmeğime yağ sürdü tabii. Almanya gerçekten inanılmaz derecede elma sever bir ülke ve bu sevgileri de yaptıkları tatlılardan belli oluyor, neredeyse bütün tatlılarında elma kullanıyorlar ve bence elmanın yakıştığı en güzel tatlardan biri, Strudel.

Cafe Reichard
Cafe Reichard | Fotoğraf: cafe-reichard.de

Çıtır filo hamurunun arasına tarçın, üzüm ve elmalı bir harç konulup rulo şeklinde pişirilen bu tatlı, genellikle çırpılmış bembeyaz köpük krema ile servis ediliyor. Ilık vanilya sos ya da vanilyalı bir top dondurma ile servis edilenleri de var ve bu lezzet birleşimi aklınızı başınızdan alıyor. Almanya’da hemen hemen her şehirde yedim Strudel’i; Frankfurt, Stuttgart, Münih… Ama en güzelini Köln Katedrali’nin hemen karşısında yer alan Cafe Reichard’da yedim. Bir tek Strudel de değil, yediğim en güzel pastaların çoğunu burada tattım diyebilirim. Öyle ki, ablamla beraber gittiğimizde paylaşırız diye ortaya aldığımız bir pastanın ardı arkası zor kesilmemişti. Bu demek oluyor ki yolunuz Köln’e düşerse ihtişamlı katedrali doyasıya seyredeceğiniz bu kafeye sakın oturmadan dönmeyin.

Strudel’in Tarihi

Vanilya Soslu Strudel
Vanilya Soslu Strudel | Fotoğraf: eatsmarter.com

Strudel aslında bir Avusturya tatlısı, ancak Almanya’da da o kadar çok seviliyor ki hemen hemen her kafede bu tatlıya rastlayabiliyoruz ve yapılışı konusunda da en az Avusturya kadar başarılılar. Baklava hamuru yani yufkanın çıkış yeri Ortadoğu. İşte, yufkanın zamanla yolculuk edip Avrupa’ya gelmesi birçok yeni yiyeceğin bulunmasını sağlıyor. Baklava hamurunun Avusturya’da tanınmasıyla da ki bu 1400’lü yıllara dayanıyor ilk Strudel bulunmuş oluyor ve en eski Strudel reçetesine de 17. yüzyılda rastlanıyor. O zamanlarda yapılan Strudel hamuru tabii ki günümüzdekiler bu kadar ince değil ve iç harcı da elmalı değil süt kremalı. Ayrıca Strudel’in iç dolgusu farklı malzemelerle hazırlanıyor; pirinç, irmik, badem, süt kreması, vişne, fındık hatta et gibi farklı iç dolgularla dolduruluyor. Strudel, popülerliğini 18. yüzyılda kazanıyor ve günümüze kadar da sürdürüyor. Öyle ki, elmalı Strudel Avusturya’nın ulusal tatları arasında sayılıyor.

MSA’da Strudel

Mutfak Sanatları Akademisi’nde profesyonel pasta ve ekmekçilik eğitimi alırken yaptıklarımızdan biri tabii ki Strudel’di, bu tatlıyı nasıl atlayabiliriz ki! Yapımı aslında çok zor değil; püf noktaları ise oldukça fazla ancak bu titizliğe kesinlikle değiyor. Filo yani baklava hamurunu öncelikle incecik açmanız gerek çünkü sardığınızda oluşan ince hamur katmanları pişerken tel tel ayrılacak ve çıtır hamurlar ve arasındaki elmalarla bir girdap görüntüsü oluşturacak. Hatta hamurun ince olması o kadar önemli ki hamuru merdaneyle açtığınızda kalın kalan kenarları koparılıp ayrılıyor.

Strudel
Strudel | Fotoğraf: delish.com

Daha sonra romda bekletilip tombullaşmış kuru üzüm, iri kıyılan kıtır ceviz ve tarçın gibi baharatlarla lezzetlendirilmiş elmalarla bir iç harç hazırlıyorsunuz. Hazırladığımız elmalı harcın içine de panko yani ekmek kırıntıları da koyuyoruz ki elmaların fazla suyunu çeksin ve dışında kendilerini saran hamuru ıslatmasınlar. Elma severlerin hayranı olacağı bu tatlıyı püf noktalarına uyarsanız yapmak ve güzel sonuç almak hiç de zor değil, ayrıca pek çok davete de yakışacak bir tatlı.

Strudel’i fırından çıkınca ılık ılık yemenizi tavsiye ederim ama soğuyunca da bu tatlının bağımlısı olacağınız kesin. Bu tatlıyı yerken yanındaki eşlikçisini seçmek de size kalmış, sadelikten yanaysanız üzerine sadece pudra şekeri gezdirerek bile mükemmel lezzete ulaşabilirsiniz. Ama daha gösterişli ve benim gibi tatlıya doyamayanlardansanız yanına ya çırpılmış krema ya da bir top vanilyalı dondurma da sizi fazlasıyla tatmin ve mutlu edecektir.

Kapak Fotoğrafı: Pinterest

İlginizi çekebilir: İlke Hazer’den Profiterol