Özellikle şehir hayatının keşmekeşinden uzaklaşmak isteyenler için farklı bir deneyim sunan TaTuTa projesinin kısa özeti şu; “Emeksiz, yemek olmaz!” Seyahat etmeyi, yeni yerler keşfetmeyi kim sevmez? Hem hem ucuz olsun hem de konfor alanımızdan çok çıkmadan yeni lezzetler, yeni tatlar keşfedelim… Bunu bazen biz kendimiz planlarken bazen de çeşitli turlara başvurarak bize en uygun tatil arayışına giriyoruz. Peki biraz konfor alanımızdan çıkıp yeni bir şey keşfetmeye ne dersiniz? Cevabınız evet ise sizi Tatuta ile tanıştırayım.

 Fotoğraf: Unsplash/ Phúc Long
Fotoğraf: Unsplash/ Phúc Long

Buğday derneği tarafından yürütülen TaTuTa’nın açılımı “ Tarım, Turizm, Takas” gönüllü veya konuk olarak katılabileceğiniz ekolojik çiftlik ziyaretleri tasarlıyor. Konuyu biraz daha açıp anlatmaya başlayayım.

TaTuTa projesinin ana amacı Türkiye’de ekolojik tarımla geçinen çiftçi ailelerine mali, gönüllü işgücü desteği sağlayarak ekolojik tarımı teşvik etmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak bunun yanında çiftçi aileleri bu işe merakı olan, ilgisi olan yada farklı bir tatil yapmayı amaçlayan insanları buluşturuyor.

 Fotoğraf: Unsplash/ Stijn te Strake
Fotoğraf: Unsplash/ Stijn te Strake

Projeye dahil olmak için ilk yapmanız gereken Tatuta’ya üye olmak yıllık 60 tl aidatını mevcut ve bir sene boyunca istediğiniz kadar çiftliği ziyaret etmenize imkan sağlıyor. Türkiye’nin neredeyse her yerinde TaTuTa’ya üye çiftlik bulabilirsiniz. İnternet sitelerinde yer alan Türkiye haritasında filtreleme yöntemiyle size uygun çiftliği bölgelerine ve ilgi alanınıza göre filtreleme yapabilirsiniz. Çiftlikleri iki şekilde ziyaret edebiliyorsunuz: gönüllü olarak veya konuk olarak.

Gönüllülük ve konuk olmak arasındaki fark şu şekilde;

Gönüllülük: Çiftlikte gönüllü olarak çalışıp karşılığında ücretsiz olarak konaklama ve yemek ihtiyacı çiftçi tarafından karşılanır.

Konuk: Konaklama ve aldığı hizmetlerle ilgili mali desteğini aracısız olarak çiftliğe veren kişidir. Çiftlikte çalışma zorunluluğu yoktur.

 Fotoğraf: Unsplash/ Gozha Net
Fotoğraf: Unsplash/ Gozha Net

Tatuta’ya yılın istediğiniz ayı katılım sağlayabiliyorsunuz, ister hayvancılık, ister tarım ile uğraşabileceğiniz. Başvuru yapacağınız ev sahibinin sitede kendine ait profili olduğu için şöyle bir şey yapılmış tüm aylarda o çiftlikte hangi işler yapılıyor örneğin; Domates tarlası olan bir çiftçi bir dönem domates topluyorsa bir dönemde de kurutma işlemi yapıyor. Sizin gideceğiniz ayda hangi işlemler yapılıyor bu belirtildiği için gittiğiniz de size sürpriz olmuyor.

Çiftliğe gönüllü olarak gidiyorsanız en az bir hafta kalınması tavsiye ediliyor uzun kalmak isteyenler içinde eğer müsaitlik varsa tabii ki kalabiliyorsunuz. Konuk olarak gidiyorsanız gün sayınızı 2-3 gün ile de sınırlayabilirsiniz.

TaTuTa: Doğayla Bütünlük İçinde Farklı Bir Gönüllülük Deneyimi
TaTuTa: Doğayla Bütünlük İçinde Farklı Bir Gönüllülük Deneyimi

Tatuta, doğa içinde farklı bir deneyim yaşamak, tecrübe kazanmak, bunun yanında yeni insanlar tanımak için güzel bir proje; üstelik de ekonomik, gençlere duyurulur!

Daha fazla bilgi için: tatuta.org

İlginizi çekebilir: Ceren Oğuz’dan Ek Biç Ye İç