Büyük beklentiler ile gitmediğimiz Tiflis’te umduğumuzdan çok daha fazlasını bulduğumuzu söyleyebilirim. Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e gitmek ve Tiflis’i sevmek için ne çok sebep varmış meğer! Tiflis, Avrupa ülkelerine göre ucuz, vizesiz hatta sadece kimlikle gidilebilen, hafta sonu doya doya gezebileceğiniz, epey keyifli bir şehir! Kendine özgü havasıyla bir tık İstanbul’u, farklı mekanlarıyla Berlin’i, arka sokaklarıyla da Moskova’yı andıran bu ilginç şehri, gelin detaylarıyla tanıyalım.

Tiflis'te Bir Alt Geçit
Tiflis’te Bir Alt Geçit | Fotoğraf: Beyza Kaymak

Tiflis’e Ulaşım

Tiflis’e gitmeden önce araba kiralayıp kiralamama konusunda kararsız kalmıştık. Şehir küçüktü fakat gezilecek yerlerin hem hepsi birbirine çok yakın değildi hem de havanın soğuk olması sebebiyle her yer yürüyerek gezilemezdi. Fakat gittikten sonra da gördük ki araba kiralamaya hiç gerek yok. Metro ve otobüs haricinde bir de çok işe yarar uygulama Bolt var. Bolt, bildiğiniz Uber aslında. Biz, havaalanından otele gidiş de dahil, neredeyse bütün ulaşımlarımızı Bolt ile yaptık ve hiçbir problem yaşamadık. Sürücüler sarı taksilerin aksine son derece güvenilir ve yardımsever.

Tiflis’te Nerede Kalınır?

Tiflis'te Eski Bir Apartman Dairesi
Tiflis’te Eski Bir Apartman Dairesi | Fotoğraf: Beyza Kaymak

Şunu baştan söyleyeyim, Tiflis öyle günlerce kalınabilecek, uzun uzun keşfedilecek bir şehir değil; hafta sonu veya resmi tatillerle hafta sonunu 1-2 gün daha uzatarak gezmek için ideal bir yer.

Biz hem fiyat olarak daha uygun hem de şehir merkezine yakın olması sebebiyle Airbnb tercih ettik ve çok memnun kaldık. Tabii, Tiflis’te bütçenize göre kalabileceğiniz çok güzel oteller ve hosteller de mevcut. Kalmadığımız ama avlusunda çokca vakit geçirdiğimiz, cafesinde kahvemizi yudumladığımız, restoranında yemeklerinin tadına baktığımız, hem hostel hem 2 kişilik odaları olan Fabrika bunlardan biri. Fiyatları Fabrika’ya göre biraz daha yüksek olsa da, ortak alanları en az Fabrika kadar keyifli ve aşırı stil sahibi otellerden olan The Rooms ve Stamba‘da kalacak yer önerileri arasında değerlendirilebilir.

Tiflis’e Ne Zaman Gidilir?

Tiflis Gezi Rehberi
Tiflis Gezi Rehberi | Fotoğraf: Beyza Kaymak

Eğer kayak yapmak gibi bir planınız yoksa Tiflis için ideal mevsim ilkbahar ve sonbahar. Biz, “İstanbul’dan havası ne kadar farklı olabilir ya?” diyerek uçak biletlerini Kasım ayına aldık ve gittiğimizde İstanbul ile hiç de alakası olmayan, akşamları eksileri bulan, çok soğuk bir havayla karşılaştık. Şimdi böyle dediğimiz için yaz mevsiminde gitme planı yapmayın çünkü Temmuz-Ağustos aylarında da neredeyse 40 dereceyi bulan bir hava oluyormuş. Tiflis’i gezmek için en ideal zamanların Eylül-Ekim, Nisan-Mayıs ayları olduğunu söyleyebilirim.

Tiflis Gezi Rehberi

Old Tbilisi  Konum

Abanotubani
Abanotubani| Fotoğraf: Beyza Kaymak

Old Tbilisi‘yi görmeden Tiflis’i gezdim demek olmaz. Eski şehir merkezinin ara sokaklarında dolaşmak, kayalıkların üzerindeki cumbalı evlerin bol bol fotoğrafını çekmek ve Abanotubani denilen hamam bölgesine şöyle bir bakıp vakit varsa içlerine girip Gürcü hamam kültürünü deneyimlemek şehirde ilk yapılacaklar arasında. Hamamların arasında sizi ufak bir şelale sürprizi de bekliyor, hazır gitmişken onu da görmeyi unutmayın!

Gabriadze Saat Kulesi  Konum

Gabriadze Saat Kulesi
Gabriadze Saat Kulesi | Fotoğraf: Beyza Kaymak

Yine Old Tblisi’de yer alan, görüntüsü Orta Çağ’a ait hissi veren bu mini saat kulesi Gabriadze 2010 yılında yapılmış. Evet, yanlış okumadınız. Bu kule yalnızca 10 yıl önce yapılmış. Fakat yakın zamanlarda yapılmış olması buradan güzel fotoğrafların çıkmayacağı anlamına gelmiyor. 

Narikala Kalesi  Konum

Kuşbakışı Tiflis
Kuşbakışı Tiflis| Fotoğraf: Beyza Kaymak

Her şehrin bir kalesi olur ya, işte Narikala Kalesi de Tiflis’in 4. yüzyılda inşa edilen meşhur kalesi. Kaleye teleferikle çıkıp, özellikle panoramik gün batımı manzarasını izlemek pek bir keyifli diyebilirim.

Kartlis Deda Konum

Kartlis Deda
Kartlis Deda| Fotoğraf: Unsplash / Mostafa Meraji

Teleferikle kaleye çıkıp biraz etrafta yürüdüğünüzde zaten şehir merkezinde kafanızı nereye çevirseniz gördüğünüz Gürcü Ana Heykeli heybetiyle sizi karşılıyor olacak. Heykel, onu ziyarete gelen dostları için elinde bir tas şarap, düşmanları için ise kılıç bulunduruyor.

Barış Köprüsü   Konum

The Bridge of Peace
The Bridge of Peace | Fotoğraf: Unsplash / Mostafa Meraji

Kura nehrinin hemen üzerinde, kıvrımlı ve halk tabiriyle “ped” gibi olan bir köprü var ya, evet işte o Barış Köprüsü! İlk bakışta bu tarihi kentin içerisinde bu modern mimarinin ne işi var gibi düşünsek de, köprüyü inceleyince aslında tasarımını pek bir sevdiğimizi söyleyebilirim.

Rustaveli Bulvarı       Konum

Tiflis Parlemento Binası Önü
Tiflis Parlemento Binası Önü | Fotoğraf: Beyza Kaymak

Rustaveli Bulvarı, ismini Gürcü şair Şota Rustaveli’den alan, ünlü birçok mağazanın, opera ve parlemento binasının bulunduğu 1.5 kilometrelik, upuzun, koskocaman bir cadde.

Georgian Museum of Fine Arts  Konum

Tiflis Modern Sanatlar Müzesi
Tiflis Modern Sanatlar Müzesi | Fotoğraf: Beyza Kaymak

Georgian Museum of Fine Arts, Tiflis’in Rustaveli bulvarında bulunan, görülmeye değer modern sanatlar müzesi. 5 katlı bu müzede onlarca sanatçıdan o kadar fazla eser var ki, bence mutlaka yolunuzu düşürüp zamanınızı bu müzeyi gezmeye ayırın.

Dry Bridge Bit Pazarı Konum

Dry Bridge Bit Pazarı
Dry Bridge Bit Pazarı| Fotoğraf: Beyza Kaymak

Bir şehre gittim mi o şehrin mutlaka ünlü antikacılarını gezer, bit pazarlarına giderim. Eğer siz de benim gibiyseniz cadde üzerine kurulan Dry Bridge Bit Pazarı‘na mutlaka uğrayın. Sovyet zamanından kalma birçok ev, okul ve asker eşyaları bulabileceğiniz bu bit pazarında kendinize çok güzel hatıralar bulacağınıza eminim. Tabii, pazarlık yapmayı da ihmal etmeyin.

Sameba Katedrali Konum

Sameba Katedrali
Sameba Katedrali | Fotoğraf: Beyza Kaymak

Sameba Katedrali de yine Tiflis’in tarihi gibi görünüp tarihi olmayan yerlerinden biri. Bu Ortodoks Katedrali Gürcistan’ın en büyük katedrali unvanını taşırken, dünyanın da en büyük katedrallerinden biri olarak biliniyor. 15.000 kişinin aynı anda ibadet edebildiği, 9 şapelden oluşan fazlasıyla heybetli ve etkileyici bir yer olduğunu söyleyebilirim.

Mtatsminda Park  Konum

Mtatsminda Park'ta bulunan Dönme Dolap
Mtatsminda Park’ta bulunan Dönme Dolap| Fotoğraf: Unsplash / Michael Parulava

Mtatsminda tepesinde yer alan, içerisinde lunapark, atlı karınca ve eğlence merkezi bulunan bu parka biz gitmeye vakit bulamadık ama siz ilkbahar – yaz aylarında Tiflis’e gidiyorsanız, füniküler veya 90 ve 124 numaralı otobüslerle bu parka kolayca ulaşabilirsiniz.

Tiflis’te Ne Yenir?

Farklı bir şehre gittiğimde en az yeni yerler görmek kadar beni heyecanlandıran bir şey varsa o da gittiğim yerin mutfağını keşfetmek. Gürcü yemekleri, damak tadıma hiç yabancı gelmediğini söyleyebilirim. Gürcü mutfağında bolca hamur işi ve et yemekleri var. 

Kahvaltı için favori mekanımız Rooms Otel‘in cafesi olan Lolita, menüsünde lezzetli yumurta seçenekleri, panca’ler, waffle’lar ve farklı vegan alternatifler bulunduruyor. Erkenciyseniz, mekan 11:00’de servise başlıyor, bilginiz olsun. Diğer bir kahvaltısı meşhur mekansa Brotmeister! Hamur işi sevenlerin bu mekana bayılacağına eminim. Menüde farklı farklı ekmekler, muffin’ler, kruvasanlar bulunuyor. Aynı zamanda oldukça çocuk dostu bir mekan. Kikliko ise ufacık, sevimli bahçesi ve fazlasıyla lezzetli egg benedict çeşitleriyle denemeye değer diğer mekanlardan biri.

Fabrika Hostel
Fabrika Hostel | Fotoğraf: Beyza Kaymak

Özellikle antika dekorosyonu olan mekanları seviyorsanız; Cafe Linville‘de mutlaka bir çay kahve molası vermelisiniz. Mekanın koltuk ve sandalyeleri, perdeleri, duvar kağıtları ve her bir detayı sizi geçmişe götürmesi için öyle bir özenle seçilmiş ki… Cafe Purpur ve Shavi Lomi de aynı Cafe Linville gibi vintage dekorasyonlarıyla öne çıkan mekanlardan bazıları. Hepsini görecek kadar vaktiniz yoksa sonbahar döneminde Cafe Linville’yi, ilkbahar döneminde ise bahçesinde vakit geçirmek için Shavi Lomi’yi tercih edebilirsiniz.

Khachapuri Pidesi
Khachapuri Pidesi | Fotoğraf: Beyza Kaymak

Kahvaltımızı yaptık, çay kahve molası verdik. Şimdi sıra geldi ne yiyeceğimize… Tiflis’te yeme-içme alternatifi o kadar fazla ki, insan hangisini seçeceğine, hangisini yazacağına karar veremiyor. Öncelikle yöresel lezzetlerinden pideye benzer Khachapuri’yi, dev mantı Khinkali’yi ve hatta bizim kuru fasulyeye benzer Lobio’yu mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında.

Khinkali ve Armut Gazozu
Khinkali ve Armut Gazozu | Fotoğraf: Beyza Kaymak

Sakhachapure N1, birbirinden lezzetli ve çeşitli khachapurileriyle öne çıkan mekanlardan biri. Porsiyonları oldukça büyük olduğu için orta boy bir khachapuri söyleyip 2 kişi rahatça paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda domates çorbası enfes, onu da mutlaka denemelisiniz. Khinkali’yi birçok yerde yedik ama benim en sevdiğim Marto Khinkali oldu. Etlisini pek beğenmesek de patatesli ve peynirli olan kesinlikle çok iyiydi. Bunlar haricinde Gürcü yemeklerini tadabileceğiniz diğer sevdiğim mekanlar arasında Salobie Bia ve Cafe Littera bulunuyor.

Gitme planı olanlara rehberlik etmesi için özet bir “Tiflis gezi rehberi” çıkarmaya çalıştım. Plan dahilinde yoksa da uygun bir bilet bulduğunuz an hafta sonunuzu değerlendirmek için bile olsa mutlaka görün, keşfedin ve yolunuzu düşürün! Şimdilik bu kadar. Sağlıkla ve seyahatle kalın. 🙂

Kapak fotoğrafı: huffingtonpost.co.uk

İlginizi çekebilir: Işıl Birengel’den Tiflis Gezilecek Yerler