Uyandığımız andan itibaren günün son saatlerine kadar bize eşlik eden, hayatımızda hatırı sayılır bir yer kaplayan kahvelerin farklı ülkelerdeki çeşitleri nelermiş hadi bakalım. Bu yazıda 10 ülkeden 10 kahve üzerine konuşacağız.

10 Ülkeden 10 Kahve
10 Ülkeden 10 Kahve | Fotoğraf: Unsplash/@nate_dumlao

10 Ülkeden 10 Kahve

Türkiye – Türk Kahvesi

Türkiye denilince peşi sıra Türk kahvesinin gelmemesi imkansız olurdu. Kültürümüzü ve Türklerin benliğini yansıtan önemli figürlerden biri de Türk kahvesi. 1555 yılından itibaren tüketilen ve dünya üzerinde çekirdeği en ince öğütülen bu kahve; kokusu, tadı, köpüğü ve sunuş şekliyle kültürümüzle özdeşleşmiş diyebiliriz.

İtalya – Espresso

İtalya denildiğinde akıllara genel olarak kahvenin kendisiyle bütünleşmiş bir düşünce gelse de Espresso ya da İtalyanların deyimiyle yalnızca ”kahve” oranın en gözde ve en ucuz kahvesi. 

Öncelikle İtalyanların kendi kahveleri konusunda tutucu ve gelenekçi bir tavır sergilemeleri benden tam not alan bir davranış biçimi. Örneğin başkent Roma’da Starbucks bulamazsınız çünkü kendi kültürlerinin kapitalist düzen içerisinde yozlaşıp kaybolmasını istemiyorlar. Bunun kaynağı ise Mussolini’nin İtalyan faşizmini dünyaya yayma fikrinden kaynaklanan, kahve ile alakalı akla gelebilecek sözcüklerin İtalyan temelli oluşu, İtalyan kahve/cafe kültürünün Avrupa’ya yayılışı ve günümüze kadar gelip, zihnimizde yer eden kahve eşittir İtalya düşüncesi.

Yunanistan – Frappe

Komşu kıyımızda ve son zamanlarda en popüler tatil rotalarından biri olan Yunanistan’ın en gözde kahvesi Frappé. Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez içeceği olmasına şaşırmamak gerek. Oldukça basit yapımı ve sıcak havada ferahlatan buz gibi kahve tadını yaz günlerinde ince uzun bardaklarda Yunanistan’da görmüyorsanız bilin ki Yunanistan’da değilsiniz.

Kolombiya – Juan Velez

Dünya’nın en iyi kahvesinin üretilmesiyle adından söz ettiren Kolombiya, üretim hacmi olarak rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, engebeli arazisi yüzünden modern yöntemler kullanılamıyor ve geleneksel yöntemlere mecbur kalınıyor. Bu nedenle birlikte kahve hacmi ne kadar düşük olsa da kalitesi hep aynı kalıyor.

Kahvelerin lezzetli oluşu çekirdeklerin ıslak işlenişi ve bir diğer sebebi de And dağlarının dik yamaçlarında yüksek irtifada güneş ile yetişmesinden. Bu kahve cennetinde, Juan Velez en çok tercih edilen kahve.

ABD – Americano

Kahve denildiğinde aklımızda gelen ilk şey elbette Starbucks oluyor. ABD menşei bir dünya markası olan Starbucks 2. dalga kahve anlayışını en iyi sergileyen zincir diyebiliriz. Dünyanın hemen hemen her yerinde bulabileceğimiz gibi en büyük dükkanı Seattle’da bulunuyor.

Fakat Amerika Starbucks’dan ibaret olmamakla birlikte kendine özgü Americano, dünyada en çok tercih edilen kahveler arasında yer alıyor. Americano espressonun suyla inceltilmiş hali. Yanında istediğiniz her şeyi yiyebiliyorsunuz çünkü kahvenin tadı nötrleme özelliğine sahip.

Küba – Café Cubano

Eğer sert içimli bir kahve severseniz, Küba tam da size hitap ediyor. En bilinen özelliği sert kahvelere sahip olmaları. Küba kahvesi, shotu, espressosu, Küba yudumu… Cafécito olarak bilinen Café Cubano Küba’ya ait bir espresso çeşidi. Café Cubano bazı durumlarda şeker yerine şeker kamışı ile sunulabiliyor ve böyle durumlarda kahveyi içtikten sonra şeker kamışını emmeniz gerekiyor.

Amerika Birleşik Devletlerinde Kübalıların yoğun olarak bulunduğu Miami, Florida, Florida Keys bölgelerinde ve Küba’da bu kahveyi tüketmek insanların en önemli sosyal aktivitelerinden sayılıyor.

Hollanda – Koffie Verkeerd

Sert kahve severlerin aksine, kahvemi sütsüz içemem diyenler işte tam sizlik bu memleketin kahvesi. Hatta öyle ki kahvelerine Sütlü kahve demek yerine ‘kahveli süt’ demek daha doğru olur.

Hollandalıların süte kahve ekledikleri bu sözde kahveye Koffie Verkeerd deniyor. Hatta Türkçe karşılığı ‘yanlış kahve’ anlamına geliyor. E bu işte bir terslik olduğunu bence kendileri bile kabul etmiş görünüyor 🙂

İsveç – Fika

Son yıllarda ‘Logom’ yaşam stiliyle dikkatleri üzerine çeken İsveç denge, sakinlik temeline dayanıyor. Kahve ile ne alakası var derseniz şöyle ki; yaşam kalitesi oldukça yüksek olan İsveçlilerin derdi yaşam stillerinden de anlayacağımız gibi, tamamen hayattan keyif almakla ilgili.

Onların bu listede yer almasının nedeni büyük bir kahve üreticileri olmaları ya da popüler bir kahve çeşitlerinin olması değil. İsveçliler için kahvenin önemi yok onlar için önemli olan ‘kahve içerken geçirilen zaman’. Yine de İsveç’e ait olan yerli kahve Fika’yı, oldukça sade yapısıyla tanıyabiliriz. 

İrlanda – Irish Coffee

Tüm dünyaya nam salmış bir kahveden söz edebiliri: Irish Coffee.  Kendilerine özgü bu kahve çeşidi, İrlanda viskisiyle esmer şekerin karıştırılması ve üzerine çırpılmış krema dökülerek kokteyl tarzı sunumla servis edilmesiyle ortaya çıkıyor. 

Bu kahveyi kendiniz evde yapacaksanız herhangi bir viski kullanabilirsiniz fakat İrlandalılar mutlaka Jameson viskisinin kullanılmasını istemekle birlikte, sipariş vermeden önce bu viskinin kullanıp kullanılmadığını sorarak sipariş veriyorlar.

Finlandiya – Kaffeost

Bu serinin sonunu bize en garip gelecek Finlandiya’yla bitirebiliriz. Bizim için asla yan yana gelmeyecek zıt kutuplar ve tatlar olan peynir ve kahveyi bir arada barındıran kahve kültürleri mevcut. Kaffeost adını verdikleri kahvede, fincanın içine ufak ufak kesilen peynirleri yerleştirip üzerine kahve koyuyorlar. Kahvenin tamamı bittikten sonra kaşıkla altta kalan peynirleri yiyorlar. Buna benzer bir başka uygulama da Norveç’te kahvenin içine salam koyulması… 

Deneyip tadına bakmadan önyargılı yaklaşmamak gerektiğini düşünüyorum yine de. Asit dengesi belki de damak tadına yakışıyordur. Sonuçta bizimde baklava ayran gibi iki zıt tadı yakıştırdığımız durumlar var.

Kapak Fotoğrafı: Pinterest

İlginizi çekebilir: Gastro Magger’dan Kahve Çeşitleri ve Türleri