Seyahat etmeyi çok seviyor ama bunu sürekli yapacak kadar bütçem yok diyorsanız belki de bir şeyleri ya farkında olmadan yanlış yapıyor ya da önceliklerinizi yanlış sıraya koyuyorsunuzdur. Birçok insana inanması güç gibi gelen iki rakamlı uçak biletlerim, günlüğü 40 TL’yi geçmeyen Airbnb konaklamalarım ve bu sayede öğrenci halimle 25 yaşımda 17 ülke görmüş biri olarak size seyahat planlaması yaparken dikkat ettiğim birkaç husustan bahsetmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz dönem tam anlamıyla noktalandığında ve rahatça seyahat planları yapabilmeye başladığımızda, bu ipuçlarından fazlasıyla faydalanabileceğinizi düşünüyorum!

 Yurt Dışına Seyahat Etmenin Kolay Yolları
Yurt Dışına Sık Sık Seyahat Etmenin Kolay Yolları | Fotoğraf: Unsplash / Oxana V

Yurt Dışına Sık Sık Seyahat Etmenin Kolay Yolları

Önceliklerinizi İyi Belirleyin. 

 Yurt Dışına Seyahat Etmenin Kolay Yolları
Yurt Dışına Seyahat Etmenin Kolay Yolları | Fotoğraf: Unsplash / STIL

Seyahat duygusunu tatmadan önce bir çok şeye verdiğim paraya acımaz, aldığım ya da yaptığım şeylerin hiçbir şeyle kıyaslanamayacak kadar değerli olduğunu düşünürdüm. Bu bakış açısını değiştirmem ilk 2-3 seyahat sonrası tattığım duygular sayesinde oldu. Ve sonuç olarak bugüne geldiğimizde, alışverişe para harcarken sürekli olarak içimden “Bu şey bana ne katıyor, bunun yerine iki günlük bir yurt dışı seyahati yapabilirim, öyleyse bunu almamın bir anlamı yok” şeklinde kendimi telkin ederken buluyorum. Bu konuda bakış açısını değiştirmek hemen olabilecek bir iş değil ancak yola başlarken, Joshua Fields Milburn ve Ryan Nicodemus’un “Minimalizm” adlı kitabındaki bu sözleri kendinize başlangıç noktası olarak belirleyebilirsiniz: “Birbirinize zamanınızı hediye edin. Nesneler değil, yaşanmışlıklar hediye edin. “

Öngörünüz Olsun. 

Son dakika alınan bilet ve konaklamalar karşılığında çok fazla miktarda paralar ödendiğini biliyoruz. Bayram tatilleri ve diğer resmi tatillerin önceden belirli olduğu “yüksek sezon” denilebilecek tarihlerde fahiş fiyatlar ödememek uğruna izlenebilecek en güzel yöntem sistematik bir planlama yapmak. Sene başında elinize bir takvim alın ve tüm resmi tatilleri birleştirebilecek şekilde günleri belirleyin; sonrasında belirlediğiniz tarihler için bilet araştırmasına başlayın! Böylelikle biletlerinizi hem önceden aldığınız için çok daha uyguna alabilirsiniz hem de konaklama için yer bulamama ihtimaline karşılık seyahatinizi daha sağlıklı hale getirmiş olursunuz. Ayrıca bilet ve konaklamayı çok önceden ayarladığınız için masraflarınızı zamana yaymış olacaksınız; bu da size finansal olarak rahat bir hareket alanı bırakacaktır.

Beyninize Zaman Sınırlaması Koymayın. 

idea-creation-mind-map
Yurt Dışına Seyahat Etmenin Kolay Yolları | Fotoğraf: Flickr

En çok yapılan hatalardan biri de hafta sonu, kısa tatiller vb. için yurt dışına gidilemeyeceğinin düşünülmesi ve dolayısıyla bu konuya ön yargıyla yaklaşılarak sınırlamalar getirilmesi. Kendinizi iyi hissetmek için bazen orada bulunduğunuzu düşünmek bile yeterli oluyorken, iki günlük tatilin de size çok iyi gelebileceğinden emin olun. “En önemli şey zamanlama konusunda esnek olmaktır” diyor Atienza. “Zaman diliminiz ne kadar sıkı olursa, ucuz bir ücret alma şansınız o kadar az olur.”

Rotayı Başka Yöne Çevirmek.

İlk üç maddeyi iyice hazmettikten sonra gerisi biraz da teknolojiyle aranızdaki ilişkiye göre çok daha kolaylaşacaktır. Herkesin bildiğini düşündüğüm ucuza bilet bulma siteleri, sadece bunlar için açılmış Instagram hesapları, hava yolları indirim mailleri vb. gibi seçenekler haricinde kendi izlediğim alternatif yollardan biraz bahsetmek isterim.

Gitmek istediğim yerlerin Türkiye’den direkt veya aktarmalı uçuşları bütçemi aşıyor ve yine de çok gitmek istiyorsam alternatif yol olarak kendi aktarmamı kendim ayarlayıp,  uçuşumu bu rotaya göre düzenliyorum. Haritadan Türkiye’ye yakın birkaç ülke belirleyip (Yunanistan, Bulgaristan gibi) sonrasında o belirlediğim ülkenin low-cost uçak firmalarının düzenlediği uçuşlara bakıyorum ve seyahat planlamamı kendim yapıyorum. Örneğin; Geçen yaz Avrupa’nın en ucuz hava yolu şirketi olarak bilinen ve çok sık kullandığım Rynair sayesinde Atina üzerinden Fas Marakeş’e 400 TL gibi bir miktar ödeyerek gittim, toplamda 3000 TL’ye yakın bir miktar cebimde kalmıştı. Böylece siz de kendi aktarmanızı kendiniz yaparak farklı yoldan ulaşım seçenekleriyle uçuşlarınıza yön verip maliyetlerini düşürebilirsiniz. Ayrıca aktarma yapacağınız yerde vaktiniz kalırsa; seyahatinize farklı bir bakış açısı ve farklı tecrübeler de katma şansınız bulunabilir.

Ulaşım ve Konaklama Konusunda Akıllı Kararlar Verin. 

   Yurt Dışına Seyahat Etmenin Kolay Yolları
Yurt Dışına Seyahat Etmenin Kolay Yolları | Fotoğraf: seyler.eksisozluk.com/

Uçak biletini aldıktan sonraki diğer adımım genelde hemen arkasından konaklamayı ve orada kullanacağım ulaşım araçlarını aradan çıkartmak oluyor. Bunun için belli başlı kullandığım ve çevremden sıkça duyduğum uygulamalardan bahsedeceğim.

  • Airbnb: Benim sık sık kullandığım ve çok memnun olduğum bir uygulama. Gezginlere kısa süreli olarak kiraya ortaklık yapan bir konut mülkü. Bir evden, tek bir odadan, bir tekneden, hatta bir ağaç evden oluşan herhangi bir alan olabiliyor. Uygulamanın bir diğer avantajlarından biri ise yeni kayıt olacak arkadaşlarınıza attığınız link sayesinde indirim kazanabiliyor olmanız.
  • Housesit: Tüm dünyada, genellikle tatildeyken birisinin evcil hayvanlarına bakmasını isteyen insanlar için evlere yönelik fırsatlar mevcut. Düzenleme, bütün bir evde veya dairede kalmanız ve beraberinde gelen ev konforunun tadını çıkarmanız anlamına geliyor. Mind My House ve Trusted Housesitters dahil olmak üzere birçok web sitesi, ev sahipleri ve potansiyel bakıcılar arasında aracı görevi görüyor.
  • Couchsurfing: Cömert ev sahiplerinin gece için yatacak bir yer arayan gezginlere yedek yataklarını veya kanepelerini sunmalarını sağlayan bir platform. Tamamen ücretsiz ve ev sahipleri genellikle yeni arkadaşlarla tanışmak ve onları kendi bölgelerine tanıtmak isteyen çok sosyal insanlar oluyor. Bu, birkaç gün veya daha kısa süreli konaklamalar için uygun.
  • Bla Bla Car: Şehirler arasında birlikte seyahat etmek ve seyahatin maliyetini paylaşmak isteyen sürücüleri ve yolcuları birbirine bağlayan aynı zamanda sürücülerin puan sistemiyle de güvenilirliklerini ölçebileceğiniz güzel bir uygulama.
  • Flixbus: Avrupa geneli en geniş ulaşım ve servis ağına sahip olan ve bunu en düşük ücretlerle yapan firma. Zamanında İstanbul’dan Berlin’e seyahat için ucuza uçak bileti bulamadığım için; önce  İstanbul’dan Viyana’ya, ardından Flixbus ile Viyana’dan Budapeşte’ye geçip Budapeşte aktarmalı Berlin’e low-cost uçak firmaları ile çok daha ucuz yollarla ulaşabilmiştim. Ek olarak, Viyana-Budapeşte arasına yalnızda 4 € ücret ödeyerek, aynı zamanda iki şehri de görme şansı edinmiştim.
  • Yerel Ulaşım Firmaları: Flixbus gibi çok kapsamlı ve şirketleşmiş firmalar dışında, aslında Avrupa geneli sadece belirli bölgelerde hizmet veren yerel bir çok otobüs firması da bulunuyor. Hatta bu firmalar, seçtiğiniz saate göre Flixbus ve diğer otobüs operatörlerinden çok daha ucuza bulunabiliyor. Bunun için yapmanız gereken, minik bir Google araştırması ile, gideceğiniz şehrin ismini ve anahtar kelimelerini yazmak. Ayrıca checkmybus.com, Tripadvisor gibi sitelerde de o bölgenin forumlarını ya da konularını okuyarak detaylı bilgi sahibi olabilirisiniz.

Yeme İçme Konusuna Özen Gösterin.

Yurt Dışına Seyahat Etmenin Kolay Yolları | Fotoğraf: Unsplash / Unsplash | Dmitry Kovalchuk 

Yukarıda yazdığım maddelere göre öncelikleri belirledikten ve Airbnb uygulamasını kullandıktan sonra farkında olduğum bir diğer durum ise, temel yeme içme masraflarının giderlerin büyük bir kısmını oluşturmas olduı. Bu konuda kendi bakış açıma göre zamanla belirli prensipler geliştirdim. Örneğin İtalya’ya bir haftalığına gitmiştim ve elbette oranın lokal ve güzel lezzetlerini tadacaktım ama bunu bir hafta içerisinde 1-2 veya maksimum 3 kere yapmak benim için yeterliydi. Her gün dışarıda yemek yediğimde o lezzetlerin büyüsünü kaybettiğini, kolayca sıkıldığımı hem de gereksiz para harcadığımı fark ettim. Belki de tuttuğum Airbnb evi sayesinde İtalya’da herhangi bir markete gidip aldığınız bir makarna ve pesto sosunun orada yediğiniz restorandan hiçbir farkı olmadığının farkına çoktan varanlardandım…

Yine de o belirlediğim süre zarfında iyi yemek istersem ve güzel yerleri bulmak istiyorsam genelde orada yaşayanların blog sayfalarını, Instagram adreslerini, Facebook gruplarını okuyarak hazırlıklarımı yapıyorum. Bu sayede klasik turist tuzaklarına düşmeden; lokallerin önerdikleri mekanlara gitmeyi tercih ediyorum. Bu yöntem hem o bölgenin en iyilerini bulmama hem de turistik olmadığı için fahiş fiyatlarla karşılaşmamama yardımcı oluyor. Bu küçük taktikler dışında bildiğim ve kullandığım bazı uygulamalar şöyle:

  • Yelp: Yemek yiyebileceğiniz bir yer aramak için oldukça kolay ve hızlı. Telefonunuzun GPS’ini veya belirttiğiniz bir konumu kullanıyor ve daha hedefli öneriler için mutfağa, yemek türüne veya “en iyi pizza” gibi ifadelere göre arama yapabiliyorsunuz.
  • Grubhub: Yerel restoranlardan menülere göz atmanın, istediğinizi seçmenin ve doğrudan kapınıza teslim edilmesinin en kolay ve en popüler yolu.
  • Open Table: Yemek aramanızı mahalle, mutfak, fiyat ve puan dahil düzinelerce filtre ile daraltabileceğiniz, restoran rezervasyonu sırasında bu uygulama üzerinden kolayca randevu verebileceğiniz bir sistem.

Aktivite Ve Etkinlikleri İyice Araştırın.

 Yurt Dışına Seyahat Etmenin Kolay Yolları
Yurt Dışına Seyahat Etmenin Kolay Yolları | Fotoğraf: Unsplash / Jazmin Quaynor

Gideceğim ülkeye dair aktivite ve etkinlik için ya oradayken, ya da gitmeden 15 gün kala gideceğim tarihleri işaretleyerek araştırmalar yapıyorum.

Yurt dışında da, sanata dair müze, konser, opera, bale; yemek kültürüne dair bilgiler, workshoplar, şehir turları, o bölgenin başlangıç seviyesinde dil öğrenme ve kaynaşma etkinlikleri, pub crawling vb. aktiviteler de mevcut. Ya konakladığım Airbnb evinin sahibine danışıyor ya da internetten bunlar üzerine oluşan Facebook gruplarını, belli başlı internet siteleri ve uygulamaları kullanıyorum.

Herkesin bildiği ve uyguladığını düşündüğüm birkaç tüyodan bahsetmek gerekirse; bir ülkeye gittiğinizde oranın dilinde veya “How to get Free concert in Italy” tarzı araştırmalar yaparak çok fazla bilgi edinebilirsiniz. Kullandığım bazı uygulamalar ise şunlar:

  • EventBrite: Atölyelerden konserlere, konferanslara, dünyaca ünlü film ve müzik festivallerine kadar, Eventbrite her şekil ve büyüklükte etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Eventbrite’ın çevrimiçi veya mobil uygulamalar üzerinden erişilebilen güçlü platformu sayesinde hem yurt dışında hem de Türkiye’de bir çok etkinliği ücretsiz yakalama şansım oldu.     
  • Stubhub ve Ticketmaster: Ticketmaster ve StubHub sitelerinin ve uygulamalarının ‘Ücretsiz Biletler’ kısmından rahatlıkla bulunduğunuz şehir için bilet alabiliyorsunuz.
  • SeatGeek: SeatGeek bir bilet için bir gün önce veya konser günü en düşük fiyatı bulmak için en iyi web sitesi bence. Resmi sitelerde satılmış gözüken biletleri bile SeatGeek’te kolayca bulabiliyorsunuz.

Aslında çoğu insanın seyahat etmek için düşündüğünden çok daha fazla imkanı ve fırsatı bulunuyor. Tek yapılması gereken önceliklerin belirlenip, ilk adımın atılması. Bundan sonrası ise güzel bir planlama ve interneti efektif kullanma ile ilgili. Yazımdaki maddeleri özümseyerek çok daha ucuza ve planlı bir tatil geçirdikten sonra, bu konudaki birçok ön yargınızın ne kadar kolay kırıldığını görünce siz de kendinize çok şaşıracaksınız.

Umarım biraz da olsa seyahat etmek için bakış açınızı değiştirebilmişimdir. Bu zorlu günleri atlatıp; tekrardan dünya haritasından ülke ve şehir seçebileceğimiz günlerin geri gelmesi dileğiyle! Sağlıkla kalın…

Kapak Fotoğrafı: Unsplash / Ian Dooley

İlginizi çekebilir: WanderMagger’dan Seyahat Uygulamaları