Eskiden bir balıkçı kasabasıyken şimdilerde Dünya’nın en önemli finans ve liman kenti olan Şanghay’ın etrafında bir sürü antik kent adı altında su kasabası bulunuyor. Şanghay’ın en iyi korunmuş ve en güzel su kasabalarından birini mutlaka gezmelisiniz! Zhujiajiao da bunlardan biri.

Zhujiajiao'dan İlk Manzara
Zhujiajiao | Fotoğraf: Unsplash / Rikke Filbært

Qingpu banliyösünde yer alan, 1700 yıldan fazla eski bir tarihe sahip olan ve içlerinde en iyi korunmuş antik kent olarak geçen, ‘Cu Ciya Ciyo’ diye okunan bu su kasabası gerçekten görülmeye değer! Eğer Şanghay’da 4-5 gününüz varsa; ister tüm gün ister yarım gün ayırarak rahatlıkla gezebileceğiniz, Şanghay’ın en iyi korunmuş ve en güzel su kasabalarından birini gezmeyi programınıza ekleyin. Şanghay’dan metro ile yaklaşık 2 saat süren bir yolculuk sonrası kendinizi, trafiğe kapalı olan kurtarılmış bölge hissinde eski dokusuyla bir sürü köprü ile birbirine bağlanmış daracık sokaklarda, avlularda, kanal turunda ve birbirinden farklı tapınakların arasında bulacaksınız.

Zhujiajiao’ya Varış  Konum

Köprü Üzerinden Manzara
Köprü Üzerinden Manzara | Fotoğraf: Selin Mutafoğlu

Şanghay metrosunun 17. hattını kullanarak Zhujiajiao durağında indikten sonra ‘water town’ tabelalarını takip ederek solunuzda nehri bırakacak şekilde bir 15 dakika yürümeniz gerekiyor. Buraya turlar da var ancak kendi başınıza kolaylıkla ulaşıp gezebileceğiniz bir yer. Önümüze çıkan ilk köprüden dar sokaklara giriş yapıyoruz ve bizi turizm ofisi benzeri bilet satan bir yer karşılıyor. Tabii ki iletişim sadece Çince! Bu geziyi ilk haftalarımızda yaptığımız için turizm ofisi görünce bir heves gidip sırf Çince yanıt almak bizi şaşırtıyordu. Ancak şimdi bu duruma oldukça alışığız. Yine de şansımızı deneyip sonrasında yolumuza devam ediyoruz. Çince olmasına rağmen gösterdiklerinden anladığımız kadarıyla God Temple ve diğer yerler için toptan bilet satıyorlardı. Biz, hem her yere giremeyebiliriz diye hem de her yerin girişinde kendilerine ait bilet gişesi bulunduğu için tüm biletleri başlangıçta almadık.

Uzun Köprü’nün Uzaktan Görünüşü
Uzun Köprü’nün Uzaktan Görünüşü | Fotoğraf: Selin Mutafoğlu

Elimizde harita olmasına rağmen kendimizi sokakların akışına bıraktık. Sadece öncesinde görülmesi gereken nereler var diye bakmıştık. Neredeyse her köşe başında veya meydanlarda yer alan tahta yön göstericilerde istediğiniz yeri bulmak oldukça kolay, kaybolmak imkansız. Yan yana bir sürü çay evlerinin, kafelerin, restoranların, küçük dükkanların bulunduğu daracık sokaklardan öğleden sonra artan kalabalıkta yürümek oldukça zorlaşabiliyor, aklınızda bulunsun. Her köprünün üzerinde, nehir, gondollar ve bitişik Çin evleri ile fotoğraf çektirmek isteyen bir sürü kişi yürüyüş trafiğini aksatıyor, adım adım ilerlemeye sebep oluyor. 

Dinlenme Alanı
Dinlenme Alanı | Fotoğraf: Selin Mutafoğlu

Antik kentin içine doğru iyice ilerlediğimizde karşımıza nehir kenarında bir sürü kişinin dinlendiği bir meydan çıkıyor ve hemen önlerindeki gondollar göze çarpıyor. Gondola hemen binmeyip hakkımızı, yürüyüşümüzü tamamladıktan sonra dinlenme kısmı olarak kullanmayı tercih ettik. Görmek istediğimiz yerleri sıraladık ve köprüler, dar sokaklar arasında zik-zak yaparak gezimize başladık. 

Zhujiajiao’da Gezilecek Yerler

Dar sokakları, bahçeleri birbirine bağlayan diğer su kasabalarında da olduğu gibi taştan, tahtadan, mermerden yapılma bir sürü köprü var; ancak bunlardan iki tanesi bu antik kentte çok meşhur: Tahta Köprü (Lang/ Huimin Bridge) ve Uzun Köprü (Fangsheng Bridge)

Lang-Huimin Bridge / Tahta Köprü Konum

Lang-Huimin Bridge
Lang-Huimin Bridge / Tahta Köprü | Fotoğraf: Selin Mutafoğlu

Zhujiajiao’da Tahta Köprü’den sadece bir tane bulunuyor. Tahta ince işçilikle yapılmış, dar bir koridoru andıran bir köprü şeklinde God Temple’in ilerisinde bulunuyor. Oklardan kolaylıkla bulabilirsiniz ya da fotoğraf çekimi için oluşan kalabalıktan bir farklılık olduğunu anlayabilirsiniz. 

Fangsheng Bridge / Uzun Köprü       Konum

Fangsheng Bridge / Uzun Köprü
Fangsheng Bridge / Uzun Köprü | Fotoğraf: Tripadvisor

Uzun Köprü ise hem en uzun hem en geniş hem de en yüksek taş köprü… 1571’de yapılan bu köprünün üzerinde parlayan bir inciyi çevreleyen 8 sarmal ejderha ile oyulmuş Dragon Gate Stone adında taştan bir tablet bulunuyor. Bu nedenle bu antik kentin adı aynı zamanda ‘İncili Nehir’ olarak da geçiyor. Ming ve Qing Hanedanlıkları döneminde yapılmış, bu iki meşhur köprü haricinde toplam 36 tane farklı şekillerde, farklı materyallerdeki köprülerden, hepsinden olmasa da, mutlaka geçiliyor. 

God Temple      Konum

God Temple
God Temple | Fotoğraf: Unsplash / Raymond Tan

God Temple ile planımızda olmayan Budist tapınağı da görülmeye değer yerler. God Temple’da girişte bizi kutsal kabul edilen üzerinde Çince yazının bulunduğu kırmızı kurdeleler karşılıyor. Üzerlerinde şans, evlilik, çocuk, başarı, mutluluk, sağlık gibi dileklerin yazdığını öğreniyoruz. Bunlardan istediğinizi alıp tapınağın içinde yer alan ağaca isminizi yazıp dilekte bulunabiliyorsunuz. Aynı zamanda mum ve tütsü de yakıp kocaman kazanlara benzeyen yerlere koyabilirsiniz. En önemli kısım ise Tanrılar’ın önünde eğilmek ve saygılarını göstermek. Kimisi elinde yanan tütsü ile selamını ve duasını edip öyle bırakıyor, kimisi önce tütsüsünü ya da mumunu dikip ardından Tanrı’sının önüne çıkıyor. Ayrıca God Temple içinde farklı odalarda bir sürü Tanrı’nın bulunduğu farklı farklı sembollerin yer aldığı bölümler bulunuyor. Bir de karanlık koridor gibi bir kısmı var; bilmeden girdik, aydınlığa çıkabilmek için hızlıca hareket ederek çıktık. Bu, onlar için ayrı bir dilek ve dua bölümü gibi görünüyordu. 

Old Pharmacy

Zhujiajiao Old Pharmacy
Zhujiajiao Old Pharmacy | Fotoğraf: ph.lovepik

God Temple gezisi sonrasında listemizde yer alan, görmek istediğimiz diğer bir yeri, ‘Old Pharmacy‘e (Eski Eczane) geçiyoruz. Hala eczane olarak işletilen bu eczanenin içini görüp çıkıyoruz. İlaçların bulunduğu ahşap dolaplar ve çiniler alışılmış bir eczaneden oldukça farklı görünüyordu, bizim bildiğimiz ile tek ortak noktaları; ilaç kokusu. Bu arada Çin’de bir baş ağrısı ilacı alabilmek için bile reçete gerekiyor. Bildiğimiz ilaçların yanı sıra Geleneksel Çin tıbbı, yani doğal yöntemlerle oluşturulan ilaçlar her derde çare deniyor. Bunun için de ayrıca bu alandaki uzman doktorlara gitmek gerekiyor ki vücuttaki sıkıntıya göre gerekli karışım için sizi yönlendirsin. 

Kezhi Garden Konum

Kezhi Garden’a Giden Yol
Kezhi Garden’a Giden Yol | Fotoğraf: Selin Mutafoğlu

Bana göre şu ana kadar gördüğüm Çin’deki tüm bahçeler oldukça dingin, huzurlu ve sizi geçmişe götürüyor. Filmlerde gördüğümüz setler gibi, başka bir dünyaya geçiyorsunuz. Ağaçlar, mini köprüler, Çin mimarisinin yer aldığı konutlar.. Kezhi’de de bunları görüyorsunuz. Ayrıca Kezhi’ye giden dümdüz yolda yürümek çok keyifli; çünkü kocaman ağaçların altında, dar bir boğazdan geçermişçesine, gondollar da size sakin sakin eşlik ediyor. 

Ara Sokaklar
Ara Sokaklar | Fotoğraf: Selin Mutafoğlu

1912’de yapılan bu bahçe üç bölümden oluşuyor. Avlusu, arka bahçesi ve Zhujiajiao’nun en yüksek mimari binasının, Moon View Pavillon, yer aldığı bir tepe. Bahçenin her kısmı rahatça gezilebiliyor. Avlusunda oturup dinlenebilir, tercihen paket olarak alınan yemeği açık havada keyifle yiyebilirsiniz.

Kezhi Garden’dan Budist Tapınağı’na Gondol Gezintisi
Kezhi Garden’dan Budist Tapınağı’na Gondol Gezintisi | Fotoğraf: Selin Mutafoğlu

Biz yemeğimizi yediğimiz için bahçeyi gezindikten sonra Kezhi Garden yolu üzerindeki gondollara binmeye karar veriyoruz. Gondolun rotasının bizi tekrar başladığımız noktaya geri götürdüğünü görmek bizim de işimize geliyor. Yürüdüğümüz yollardan gondol ile geçerek gezimizi tamamlıyoruz. Gondola isterseniz grup şeklinde isterseniz özel olarak binebiliyorsunuz, tercih size ait. Ayrıca her gondola binilecek yerde nasıl bir tur yaptığı bilgisi de görsel olarak haritada yer alıyor.

Zhujiajiao Gün Batımı
Zhujiajiao Gün Batımı | Fotoğraf: Selin Mutafoğlu

Hava kararmaya başlarken önce bir çay evinde yeşil çaylarımızı içtikten sonra geldiğimiz gibi metro ile eve dönüşe geçiyoruz. Akşam kalıp geceki halini de görmek istemekle istememek arasında kararsızlık anımda metroyu kaçırma korkusu bizi geri dönüşe geçiriyor. 

Zhujiajiao’da Yeme-İçme

Acıkmaya başladığımız anlarda önce Tripadvisor’a bakıyoruz, ancak sonrasında biraz da şovuyla bizi kendine çeken bir çeşit noodle hazırlığı içindeki şefin dükkanına oturuyoruz. Noodle yapımına özel bir dansı var. Bir tane alıp Sinan ile paylaştık. Bize yetti de arttı bile. Eğer yemek konusunda pimpirikli değilseniz gözünüze kestirdiğiniz yerlerde denemekten zarar gelmiyor. Bu anlar geziye renk de katabiliyor. 

Sokak Yemekleri
Sokak Yemekleri | Fotoğraf: Selin Mutafoğlu

İlk defa sokakta akrep, kertenkele, kabuklu böcek çeşitlerinin satıldığı bir dükkan ile bu gezimiz sırasında karşılaştık. Deneme cesaretinde bulunamadık! 

Çin’in Meşhur İpeği

Çin İpeği | Fotoğraf: Theexchange Africa

Çin’e gitmeden önce ailelerimizden ipek yorganın methini ‘kışın sıcak, yazın ince tutuyor’ diye duymuştuk. Şansımıza bu kasabada karşımıza bir sürü ipek yorgancı çıktı, ancak fiyatlar beklediğimizden çok çok daha düşüktü. Emin olamadığımız için de almadık ve sonra Şanghay’daki ipek yorgancıları keşfettiğimde antik kentteki ipeğin gerçek ipek olmadığını belirttiler. Zaten bu durum net bir şekilde fiyatlardan da anlaşılıyordu. Eğer ipek yorgan merakınız varsa; Şanghay’da güvenilir bir yerden almak çok daha iyi olacaktır. Havaların soğumasıyla bizim de bir tane almamız gerekiyordu ve ilk öğrendiğim iki adrese de gidip fiyat-kalite karşılaştırması yaptım. Kalite kısmını onlardan dinledim ve içime sineni aldım. İsterseniz vakumlattırıp valizinize de koyabiliyorsunuz. 

Adres: Jiannan Silk Shopping Center: 289 Aomen Rd, Putuo, Shanghai

Adres: Tian Hou Silk Factory: 308 Hongjing Rd, Minhang, Shanghai

Kapak fotoğrafı: Unsplash / Chastagner Thierry

İlginizi çekebilir: Emre Eminoğlu’ndan Venedik Sokakları